Last news in Fakti

25 Април, 2022 06:05 2 718 17

Партии искат да легализират преработката на индустриален коноп

  • коноп-
  • легализиране-
  • преработка-
  • партии

Той не е наркотично растение, защото съдържа под 0,2% тетрахидроканабинол

Партии искат да легализират преработката на индустриален коноп - 1
Снимка: agro.bg

Деветима народни представители от "Има такъв народ", "Демократична България", "Възраждане" и "Продължаваме промяната" предлагат промени в Закона за наркотичните вещества, с които да се легализира преработката на индустриален коноп у нас, съобщава в. "Сега". Към момента е позволено единствено отглеждането му.

В мотивите към законопроекта пише, че "България има възможността да навлезе успешно в тендецията и да развие своята зелена икономика, включително чрез производство на многообразни иновативни и устойчиви продукти, произведени на базата на индустриален коноп". Това ще помогне не само за развитието на селското стопанство, но и ще увеличи експорта.

Депутатите отбелязват също, че към днешна дата България е една от малкото държави-членки на Европейския съюз, в която преработката на растението и производството на вторични и крайни продукти е строго ограничена.

Индустриалният коноп не е наркотично растение, защото съдържа под 0,2% тетрахидроканабинол. Той расте и се отглежда без пестициди и с малко вода, а при растежа се абсорбират 1,6 тона въглероден диоксид. Кореновата му система достига до 200 см и повишава качеството и състава на почвата. Всички негови части могат да бъдат използвани и продавани. Продуктите от индустриален коноп са природосъобразни.

Маслото от семената на индустриалния коноп се използва за биоетанол, което е гориво. Сега за това се преработва царевица. От един декар индустриален коноп може да се произведе два пъти повече биоетанол, отколкото от един декар царевица, обясняват в мотивите си депутатите. Освен това консумира с 66% по-малко вода, отколкото традиционната култура.

Освен това от един декар коноп се произвежда хартия колкото от 4 декара дървета. Конопът расте за 4 седмици, а дърветата - за 20 години, посочват вносителите на законопроекта.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаберих

    49 7 Отговор
    Великденска официална църковна служба.
    Премиерът - с гуменки и монтьорски дънки. Премиершата - по голи,бели кълки, розово пардесю и в цвички.
    Направо да бяха тръгнали по бански, с джапанки и хавлии! Поне да не ги питат защо са отишли в Царево.
    Та, това е "промяната", дами и господа! "По дрехите посрещат, по акъла изпращат", гласи една народна мъдрост. А нашите... "и по дрехите, и по акъла - хич да не бяха идвали", ще звучи осъвременяването й.

    Коментиран от #3

  • 2 САТЪРА НА ХАНА

    27 2 Отговор
    СИК БЪЛГАРИЯ, ПЕЕВСКИ И ДОМУСЧИИТЕ ТИМ
    ЩЕ ДЪРЖАТ 3-ТЕ ФАБРИКИ
  • 3 ⚜️Просветен⚜️

    24 3 Отговор

    До коментар #1 от "хаберих":

    Точно и ясно!!!
  • 4 етикет

    9 8 Отговор
    Най-малко 10 държави от ЕС, включително и България, са доставили военна техника на Русия, заобикаляйки ембаргото, наложено след анексията на Крим през 2014 г., пише The Telegraph, като се позовава на документи на Европейската комисия. Общата им стойност е за около 350 милиона евро.
  • 5 трясъ

    11 1 Отговор
    Започва плановият годишен ремонт на пети енергоблок на АЕЦ „Козлонадуй”,който ще продължи до края на месец май 2022-ра г. Ще трябва да надуят мощността на ТЕЦ-а в Перник.
  • 6 раз

    7 3 Отговор
    След като ще се бачка по „Козлонадуй",да надуем гайдите и да се надсвирваме в мол-а.
  • 7 Добро утро

    32 5 Отговор
    Браво тази стъпка ще подпомогне значително Българската икономика за вбъдеще.От един продукт множество ползи и опазване на околната среда и горите най вече.Успех
  • 8 Дядо ми е имал ниви с коноп

    24 0 Отговор
    Конопено платно, чували ли сте за дрехи от коноп? Но в случая за какъв коноп става дума, незнам.

    Коментиран от #13, #16, #17

  • 9 Ни можи

    15 2 Отговор
    Мириканцити ни дават
  • 10 Уса

    22 3 Отговор
    Винаги последни по всичко хората направиха милиарди от това вие се кумите и туткате,защото не ви интересува благоденствието на народа а само вашето оцеляване от алъш вериша.На кого ще продавате сега продуктите от конопа,като пазара е разпределен от години и вече регулиран?Оставка боклуци

    Коментиран от #11, #12, #15

  • 11 cre 10

    10 4 Отговор

    До коментар #10 от "Уса":

    успокой се неадекватнико техническия коноп не е за пушене
  • 12 Наркос

    16 5 Отговор

    До коментар #10 от "Уса":

    Белите страни вече легализираха употребата , а българина знае само да реве , че е беден и да проси.
  • 13 не е трудно да разбереш

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Дядо ми е имал ниви с коноп":

    само трябва да прочетеш ама явно това е трудното …
  • 14 браво

    19 2 Отговор
    за първи път от началото на тая сбирщина в парламента да прочета нещо умно !!!
  • 15 Да ги

    10 2 Отговор

    До коментар #10 от "Уса":

    Щото Бойко преди него нямаше 12 години да го направи? Но той беше зает с други дейности - да тества шкафчетата колко издържат на тежест.
  • 16 Дрън

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Дядо ми е имал ниви с коноп":

    Конопът, или както са го наричали нашите баби и дядовци - "гръсти", е бил масово отглеждан до 60-70те години на миналия век по българските села. Използвал се е за направа на калчища, въжета, платно, черги, чували. Ето и накратко технологията за обработка на гръстите: Има бели и черни гръсти. Белите са мъжките и се берат май месец, правят се на снопи. Накисват се в топило - блато, река - за 2-3 седмици, за да угние. Вадят се, измиват се и се изсушават. След изсушаването може да се използват и след 1 година, често обработката се е правила през зимата, когато няма друга работа. Изчукването на гръстите се прави с "мелица" - 2 летви една срещу друга, а по средата между тях има трета подвижна летва хваната на болт. По няколко - до 10 стръка се счукват на мелицата - като се притискат със средната летва. При това пазерът опадва - пазер е вътрешността на стръка - и остава ликото. Пазерът се е използвал като горивен материал - за печките.
    След това ликото се влачи на дарак. Даракът се състои от шилци, на тях се разчепква ликото и става меко - повесмо. Повесмото се преде на вретено. Канабисът е вид коноп, но с по-големи листа, "много бухва", и не става да се използва за производство на калчища и платно.
  • 17 Па Па

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Дядо ми е имал ниви с коноп":

    От коноп се правят тъкани, горива, въжета, чували и други. Нестава въпрос за наркотичната разновидност на конопа, а за индустриалния. Този който расте от хиляди години тук и се култивира но дали ще се отглежда само този надали. Кво им пречи между индустриалния да засеят и наркотичната разновидност. И после от семената ще печелят и от стъблата за платове и тъкани за чували, а и коренищата намират приложение в няколко отрасла. Така че с един куршум 3 заека.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове