Last news in Fakti

30 Април, 2022 08:22 1 977 62

Атлантическият съвет: Лъжа е, че не можем без руски газ

  • атлантически съвет-
  • руски газ-
  • лъжа

Количеството, което потребяват топлофикациите и индустрията е толкова малко, че спокойно може да се внесе от други доставчици, казват от организацията

Атлантическият съвет: Лъжа е, че не можем без руски газ - 1
Сн.: Атлантически съвет

България няма абсолютно никаква нужда от доставка на руски газ. Особено пък чрез обвързване с дългосрочни договори. Спокойно може да задоволим нуждите на страната от газ и без руски доставки. Количеството, което потребяват топлофикациите и индустрията е толкова малко, че спокойно може да се внесе от други доставчици. Има и изградени трасета. 3 милиарда куб. м на година са "капка в морето" от газ по света.

Това се казва в позиция на Атлантическия съвет, цитирана от Frognews.bg. Ето и още от позицията:

България е мощен износител на електроенергия и може да предоставя на Румъния българска ел. енергия срещу румънски газ, който тя изразходва за производство на електроенергия. Румъния изразходва от добития си собствен газ 6 млрд. куб. м. за производство на ел. енергия. Една част може да и предостави България, а да получи насреща неизползвания природен газ. Като добавим и единия милиард куб. м азерски газ след 30.06. и свободните капацитети на газопроводите от Гърция и Турция към България, то може липсващите ни количества да бъдат набавени с втечнен природен газ от терминалите в двете ни съседни страни.

Десетилетия наред руската пета колона в България лъжеше, че руския нефт и газ са жизнено необходими, незаменими и нужни на България "като слънцето и въздуха за всяко живо същество". Така проруските политици у нас продължаваха заръката на комунистическия вожд и проводник на интересите на Москва в България, Георги Димитров, известен и с прякора си "Мастиката".

Целта на всички лъжи бе, България да бъде непрекъснато държана в енергийна зависимост от Кремъл и да съобразява всичките си политически и икономически решения с волята и интересите на Кремъл.

Сега Путин игра "ва банк" и показа кагебистката си същност на рекетьор и изнудвач. Такива са били винаги руските вождове. Нагли и безсрамни изнудвачи, които са се гаврели с България.

Но този път Кремъл сбърка фатално. Повече няма да има дългосрочни договори за доставка на каквото и да е било. Най-малко пък на природен газ. Като иска да ни продава-ето ги тръбите до границите ни. Ако ни е изгодно ще купим. Ако не-няма. Свърши филма -първо плати, после вземи. Край.

А цената на другия, неруски газ? Ами цената на микса от азерски и друг газ ще бъде същата или по-ниска от днешния доставян руски газ.

Това в така, защото 75% от цената на руския газ се определя от европейските газови борси на свободния пазар и 25% от цената е зависима от средната цена на петролните деривати. Така се формира крайната цена за следващия месец.

От 30. 06 България ще внася 33 % от нужния ни газ от Азербайджан с цена зависима от текущата цена на петролните деривати на световните пазари. Това е по-изгодно отколкото 25-те процента на руския газ. Останалите 67 % от нужния газ към България в най-лошия случай ще бъде равна на актуалните европейски газови борси. 67 е по-малко от 75 %. Но може цената в общия микс да бъде и доста по-ниска от цената на руския газ. Зависи от сделките с Румъния, от цената на втечнения газ от САЩ, която може да бъде неборсова, а специална, като подкрепа за България.

Със спирането на доставките на природен газ, Русия сама отряза едно от "въжетата" на примката с която бе хванала България. Следващото "въже" , което сами трябва да отрежем, е "Лукойл" с неговия нефтодобивен завод край Бургас и петролните бази на Лукойл в България, които пречат на вносителите на петрол да оперират свободно и конкурентно на българския пазар. Но това въже е по-лесно за отрязване. Ножът е в ръцете на българското правителство. Приканваме го да го използва решително и смело.

С военната агресия срещу Украйна, Кремъл на практика преряза и третото въже на примката-ремонтите на българските военни самолети и военната ни техника. Край. И този паричен поток към Москва и комисионните за българските петоколонници секна.

България е на път окончателно да се освободи от руските зависимости в енергетиката, икономиката и армията. Останаха политическите зависимости на част от политиците. Но като секнат парите и русофилията им ще угасне. Защото тя винаги е била "платена любов".

Но пък войната откри лицата им. И вече на всички ни е ясно кои са, с какво се занимават и за какво са се "борили" толкова много години. Скоро и те ще изчезнат от политическата и медийната среда. Като априлски сняг. България отново ще Възкръсне. Свободна и независима.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 йхнкхйких

    70 11 Отговор
    Колко бъдещи концлагеристи има в тази "държава" - по точно колония на ония мучащите !
  • 2 Боруна Лом

    67 6 Отговор
    ВАС ЩЕ ВИ ПРАВИМЕ НА ГьЗ
  • 3 До рашнята

    49 3 Отговор
    Проблемът не е във високите разходи,проблемът е в ниските приходи.
  • 4 Нови избори,

    88 13 Отговор
    забрана на тая амерска организация и затвор за предателите"атлантици"
  • 5 Малката муха

    68 8 Отговор
    Газ има, ама на каква цена? Дългосрочните договори са затова - да си спокоен за цената и да направиш сметката за продукцията и стойността на твоите продукти и услуги.
  • 6 Дамммммм

    71 6 Отговор
    Ама то ако слушаме А Съвет и Пасито то е лъжа че е имало и турско робство...че има само два пола...че слънцето изгрява от Изток и т.н...и т.н...
  • 7 Азз

    31 5 Отговор
    Чух ли нещо или някой се изкашля?

    Коментиран от #14

  • 8 А също така и

    55 9 Отговор
    изгонване на американския посланик!!!!

    Коментиран от #11

  • 9 Стига естествено че има как

    14 43 Отговор
    Айде бе естествено че има как умния човек винаги ще намери решение на ситуацията.Стига ни облъчвахте с тая Руска зависимост!!! Който толкова иска да си ходи в Русия ама как никой не иска в Русия или Северна Корея!!
    На всичките комуняги децата са им или в Европа или Америка и на Путин дори..
    Да живее Европейска България
  • 10 АЙДЕ МАРШ

    51 9 Отговор
    МОЖЕМ РАЗБИРА СЕ ,.....ВИЕ ....АТЛАНТИдЦИТЕ , ТАКАВА СМРАД СТЕ , ЧЕ ГАЗ НЕ НИТРЯБВА !!!
  • 11 Не съм видял

    8 35 Отговор

    До коментар #8 от "А също така и":

    Американски знамена по жълтите павета, но руски на копейкин са се вяли,партенки.

    Коментиран от #34

  • 12 Соросня

    49 3 Отговор
    Атлантическият съвет дарихте ли една заплата?
  • 13 Лъжа е

    18 4 Отговор
    Аз съм цяла зима без газ, въглища, дърва и тем подобни глупусти, и ток пестя..много. Добре сме.. Не ни мислете..
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Някой

    35 5 Отговор
    Нещо сериозно пропагандирате този атлантически съвет.
  • 16 12340

    28 4 Отговор
    "Свърши филма -първо плати, после вземи. Край...."....не е !
    Серия №2 " Ф16-блок 70"

    Коментиран от #39

  • 17 Разбира се че

    35 5 Отговор
    Можем да се оправим и без руски газ. Въпроса ена каква цена ще идва другия газ , от другите места, които места всъщност, купуват Пак от Русия. Кокошката или яйцето а? Ама може без директен руски газщот другите, посредниците, да печелят от нас че нали сме Швейжария на Балканите . Въобше даже и без газ изкарваме ама лятото. И зимате ще сме без газ завити с 2 родопски одеала и един китеник. С феса на главата и апреските на краката.Патоци такива
  • 18 вярно е

    6 24 Отговор
    Вече никой не купува ГАЗ и Волга.
  • 19 big

    30 4 Отговор
    Добре, докарайте достатъчно и евтин газ тогава? Газ от който няма да бъдем зависими пак! Едно е да се говори и плещят тъпотии, друго е да има реални алтернативи, а такива в близките десет години няма да има! Освен, че няма, консумацията на газ и нефт ще расте всяка година, икономиката се развива! Тук някои наши "специалисти" от топлофикациите казаха: няма проблем, преминаваме на мазут! Да, ама мазута е по-скъп и пак ще бъде руски! От кое училище за деб.или са ги взели тези "атлантици"?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Нане

    27 5 Отговор
    понамирисва на говеждо американско
  • 22 gggw

    22 2 Отговор
    факти, що манипулирате оценките под статията?
  • 23 5х45

    22 2 Отговор
    За България цената на руския газ е 814 $ долара за 1000куб.м.само за сравнение-за Сърбия е 275 $ за 1000куб.м.

    Коментиран от #38, #49

  • 24 Нее лъжа

    22 4 Отговор
    ЧЕ СТЕ ПРОДАЖНИЦИ НАЙ ДОЛНИ И САСИПАХТЕ ТРЕТАТА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА БЪЛГАРИ ЩЕ ОСТАНАТ ССМО В РУСИЯ ТАТАРСТАН И ЧУВАШИЯ
  • 25 3.14К

    28 3 Отговор
    Много скоро се очертава да заработи нов Народен съд!
  • 26 JEFF

    5 29 Отговор
    Браво ! Премиерът да действува смело , всички сме с него . Не искаме кремълско влияние и зависимости .

    Коментиран от #37

  • 27 Да,бе

    26 4 Отговор
    Как ще ни подпомага краварника с цената на втечненият газ,както с хвърчиплясниците - скъпи и предплатени или още по-зле?За руският газ не знам,но без атлантически съвет ще сме много по-незавидими..
  • 28 Наблюдател

    7 16 Отговор
    Румен Петков е флагмана на Кремълските лизачи в България.
  • 29 Зззз

    17 3 Отговор
    Лъжа е ,лъжа е щом го казват грантоядите и българофобите от атлантическия. Те ще плащат високите цени ,липсата на мижавата ни икономика,която ще изчезне съвсем ,ще приютат бездомните и все по социално слаби българи,ще купуват лекарства на болни и пенсионери. От алчни и безродния не чакай нищо .
  • 30 един от многото

    15 4 Отговор
    Може , как да не може , може дори да се върнем в пещерите!
  • 31 Уве Зелер

    22 4 Отговор
    С Атлантическия съвет е свършено. Тоже и с НАТО и ЕС. Предстои учредяването на Евразийски съюз и никой не може да промени това!
  • 32 М..

    20 4 Отговор
    Да бе чакайте ОТ САЩ подкрепа и по ниска цена
    Тия са Малоумни като КИРЧО ТЪПОТО
  • 33 Пиночет

    6 14 Отговор
    До като не почнем да умъртвяване и вкараме по затворите комунистите България все ще е на дъното

    Коментиран от #41

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 WhiteNoise

    4 4 Отговор
    Лъжа е, че не може да се живее цял живот без да се мисли :)
    скотландия го доказва. заради 300 кирливеца взимащи заплата от козяк и 200 от ватенките цел народ ще гледа тъпо
  • 36 Ами нали

    12 3 Отговор
    като я внасяте, тя пак е руска но през посредник на по-висока цена. Тъпанари. Атлантизите никога не сте се славили с интелект и разум.
  • 37 Боруна Лом

    5 1 Отговор

    До коментар #26 от "JEFF":

    КОЙ СИ ТИ БЕЕЕ,МУУУУ
  • 38 Е и какво от това

    3 3 Отговор

    До коментар #23 от "5х45":

    Нали сърбина като зареди на бензиностанция плаща повече от нас. Пред седмица дизела при тях беше 3 и 50. При по ниски заплати. Вечна дружба!

    Коментиран от #42

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 един от многото

    14 2 Отговор
    Не знам кое е лъжа , но истината е , че можем и ще сме по добре без вас!
  • 41 Зззз

    6 2 Отговор

    До коментар #33 от "Пиночет":

    Ами започвай да ги вкарваш ,като започнеш от атлантическия, ще бъдем доволни.
  • 42 5х45

    3 6 Отговор

    До коментар #38 от "Е и какво от това":

    Пиша цените за тия,които казват,че ползваме евтин руски газ,да видят как ни цака Газпром.

    Коментиран от #44, #47

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Ами ...

    3 8 Отговор

    До коментар #42 от "5х45":

    LNG е 717$. Трябва да сме луди,за да продължаваме да купуваме от Русия.
  • 45 Атлантически Съвет, Самозванци!!

    12 2 Отговор
    Никой сте, един файтон Предатели и Слугинаж!!
  • 46 Смех

    7 2 Отговор
    На теория когато си нямаш идея за какво говориш е лесно ама на практика един танкер газ ще стигне за един завод а другите от каде ще се топлят и цената ще е троина
  • 47 БАЙ КУРТИ

    12 5 Отговор

    До коментар #42 от "5х45":

    То хубаво пишеш че ни цакат с цените ГАЗПРОМ . Вчера Булгаргаз предупреди че новите доставки ще ни излиза с 35% по скъпо. Ха честито на печелившите

    Коментиран от #57

  • 48 Истината

    9 3 Отговор
    Не е лъжа, че можем без атлантически съвет, даже е задължителбо без тези майкопродавци!
  • 49 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #23 от "5х45":

    А кой ни накара да си развалим договора ?.Авторката е ТОТАЛНО НЕГРАМОТНА Нефтохил не е руски това се знае от всицки ,второ е НЕФТОПРЕРАБОТВАТЕЛЕН завод.До тук четох.
  • 50 МХтоМХто

    4 2 Отговор
    Предполагам,че даже и пари не им дават на тия от "АтлАНАЛтическия" ,за да спамят. Сами си предлагат услугите срещу потупване по рамото или крем за лице без пари. Заради такива продажници България е в трагично положение.

    Коментиран от #59

  • 51 Хелга Смит

    5 3 Отговор
    Това го е писала гадната украинка Олена Коцева, която е член на управителното тяло на Атлантическия съвет. И в текста си личи лошата осведоменост, глупостта и злобата на тази украинка. Не ми пука за Украйна. Ясно ли ти е? Писна ни от вас.
  • 52 Писна ми

    3 1 Отговор
    Абе с една дума сбогом България !!! 😈😈😈
  • 53 Behemoth

    3 2 Отговор
    Бедни и глупави..ветропоказатели ..
  • 54 Дсса

    4 2 Отговор
    Факти, защо давате трибуна на десетина човека пиянска компания с гръмкото име атлантически съвет? Те представляват единствено себе си.
  • 55 Мим

    3 1 Отговор
    Какви глупости ни говорят тези американски подлоги и лизачи.Надали има някой да ви вярва.Първо за Русия печалбата от България е капка в морето или почти никаква.Второ този внос на горива и енергия ще е много по скъп и ще е убийствен за нашата икономика.Така че не ни заробвайте на ново...
  • 56 Посетител

    1 1 Отговор
    За да стане това вярно, нека всички атлантици да се наредят и да започнат дружно да пърдят и да пълнят тръбите! Ще се погрижим за "горивото" - боб с кисело зеле! Белким заместят руския газ! Три млн. кубометра годишно - да му мислят как ще изпълнят заданието!
  • 57 Посетител

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "БАЙ КУРТИ":

    Това е от преди Русия да ни спре газта! Сега, при новото положение, очаквай не в проценти а в пъти!
  • 58 Бай Лисан

    3 2 Отговор
    Леко бе, атлантиците, вие това с Волдемор Зеления съгласувахте ли го?
    Атлантиците - в Атлантическия океан!
  • 59 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 4 Отговор

    До коментар #50 от "МХтоМХто":

    Слава Богу! Слава на Украйна, че на БЪЛГАРИТЕ най-сетне им се отвориха очите за "Авантюрите на русия в ...........България".
  • 60 Bellingcat

    1 1 Отговор
    България отново ще Възкръсне. Свободна и независима.
    ха ха ха - възкръсна отминалата година до сега цените на всичко точно 100% ако лъжа проверете
    иначе доходите всеки си знае лично но мисля щастливи от тях едва ли има
  • 61 Разкарайтесезавинаги

    3 1 Отговор
    Дори не ми се чете тая помия…лъжа до лъжата!!!

    Коментиран от #62

  • 62 Ами

    0 1 Отговор

    До коментар #61 от "Разкарайтесезавинаги":

    Не я чети.Да не те кара някой да я четеш.Чети Дума,там ти е мястото.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол