Last news in Fakti

2 Май, 2022 19:49 1 545 21

Скъпият ток може да затвори училища и детски градини

  • скъп ток-
  • училища-
  • детски градини

За това алармират от Съюза на работодателите в системата на народната просвета

Скъпият ток може да затвори училища и детски градини - 1
Снимка: БГНЕС

Ако парите за ток, гориво и издръжка на училищата не бъдат увеличени, има опасност от затваряне на учебни заведения и детски градини.

За това алармират от Съюза на работодателите в системата на народната просвета. От там настояват държавните субсидии за издръжка на училищата и детските градини да бъдат увеличени.

„Опасностите от затваряне на учебни заведения веднага след лятото поради неплатени сметки за ток и горива станат все по-реални. Завишените цени на хранителните продукти за децата в градините ще доведат най-напред до намаляване на качеството на предлаганата храна, а след това и до затваряне на градините поради липса на средства за храна“, написа във „Фейсбук“ Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

„След пресметнатите увеличения на заплатите на учителите, договорени с активното участие на МОН и социалните партньори, средствата за издръжка са под критичния минимум за нормалното функциониране на образователната система“, посочва още Стаматов.

Какви са необходимите стъпки за излизане от затрудненото положение?

От Съюза на работодателите в системата на народната просвета настояват за спешна целева актуализация на парите за ток, гориво и издръжка на образователните институции - увеличение с поне 40% на парите за издръжка.

„Предлагаме субсидията да бъде целева за всяка институция според броя на учениците и на класовете, но и според броя на сградите ползвани от училищата или детските градини“, обяснява Диян Стаматов.

Нужни са още средства за издръжка на детските градини - освен за консумативи, трябват пари за повишените цени на продуктите за храна. Предложението е да бъдат заложени още 30% към сегашния стандарт от 650 лв. за дете.

Следваща стъпка е целево увеличение на парите за общежитие в зависимост от броя на учениците в тях, но не по-малко от 50 000 на общежитие допълнително.

Необходимо е още прилагане на различен формат за заплащате на цените на тока от сегашния. Държавата да приложи по-големи облекчения за сметките на училища и детски градини, предлагат от съюза. Директорите са готови с предложения за актуализация, които ще внесат утре на заседанието на Отрасловия съвет към Министерството на образованието.

От просветното ведомство заявиха за bTV, че това искане ще се обсъжда, ако бъде поставено на заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нищоо

    15 0 Отговор
    Аз се изучих га беше време
  • 2 Майна

    52 3 Отговор
    Кво значение имат БЪЛГАРСКИТЕ ДЕЦА?! ДАРЯВАЙТЕ ОРЪЖИЕ, КУПУВАЙТЕ СКЪП ГАЗ ОТ ГЛОБАЛИСТИТЕ , ТЪРПЕТЕ ТЕЗИ БЪЛГАРОУБИЙЦИ!!! НА ТОЗИ НАРОД, КОЙТО НЕ МОЖЕ ДА ЗАЩИТИ ДЕЦАТА СИ- ПРЕЗРЕНИЕ!
  • 3 Старомоден

    11 13 Отговор
    Тя баба ми все на детски градини и училища е ходила! Мотика N-7 и на къра,най-полезния фитнес!

    Коментиран от #4

  • 4 Хаха да

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "Старомоден":

    Вярно
  • 5 Тъпчо

    19 3 Отговор
    Той Кирчо ще ги праща в Харвард.
  • 6 име

    19 11 Отговор
    По принцип учителите не заслужават уверичение назаплатите, щото образованието е в кома. Така че да вземат от тях и да ги дадат за ток. А учителите и без това изкарват повече от частни уроци.

    Коментиран от #9, #14

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 8888

    8 0 Отговор
    Има нещо което не знам. В цената на тока за фирмите влиза ли таксите пренос, превоз и разни там?
    Ако да, значи за едни и същи киловати чезовете вземат повече пари защото тока се е вдигнал!
    Същата гадория като SMS за дарения. Пращаш а оператора си взема ДДС. Колкото повече толкова по-добре.
  • 9 Омбре

    14 3 Отговор

    До коментар #6 от "име":

    Всичко и Всички сме свързани,ако дръпнеш чергата на друг му измръзва багажника.Системата трябва да се сменя - вместо капитал-фашизъм със социализъм!Другото е бля бля!
  • 10 1111

    17 1 Отговор
    Хак ва ни са и ес и нато - тези ще ни закрият изцяло.
  • 11 Милен

    21 0 Отговор
    Да благодарим дружно на другарят Борисов дето нахендри тези институции на свободния пазар на ток.
  • 12 Споко!

    6 1 Отговор
    Нашето училище - голяма столична гимназия, няма да бъде затворено. Ще си плаща тока, защото ... няма никакво увеличение на заплатите. Това е, който не му харесва, да си търсел друго училище, тъй ни се рече и отсече!
  • 13 Сократ

    17 0 Отговор
    Вместо да се дават повече пари заа ток, просто се разкарва грабителската "борса". Много е просто. Сега само на едни електро-тарикати им пълним дружно гушите.
  • 14 Споко, взеха ни!

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "име":

    Не всички учители имат частни уроци, напротив, повечето нямат! А увеличение за повечето училища няма да има, не разбрахте ли, бе, хора!? Мизерията ще продължи с още по- голяма сила!
    А, ти, неуважаеми, ела и стани учител, щом е толкова хубаво!
  • 15 Нали АЕЦ произвежда на 2 стотинки

    8 0 Отговор
    За киловат? Как може тогава токът да е скъп? А още нещо, какво ще стане ако Русия престане са ни снабдява с ядрено гориво?
  • 16 Слагайте професори и доценти на тяхно

    8 0 Отговор
    Място имаме хилади с Кухи титли в излишък!! За това сме такава богата и просперираща държава!! Витанов. Ангелов, Томов хиляди Недоразумения!!
  • 17 Кккк

    4 0 Отговор
    В детските градини от отдавна се дава на децата последно качество храна а плодовете са развалени ,за какви консумативи като се дава на месец по един препарат за чистене едно веро и един течен сапун те пестят от всичко и парите къде отиват не е на персонала със сигурност храната е под всякаква критика ама те децата си стоят гладни и те са малки не разбират
  • 18 Ггг

    5 0 Отговор
    А в детските градини не работят само учители там има и помощен персонал който не е 6 часа ,а 9 часа с децата средно 26 деца в група този персонал работи за по 680 лева на месец те не са пенсионери а жени на по 40 години които имат деца дали това заплащане е нормално и как с тези пари може да живееш като си платиш сметките не оставя нищо но никой не го интересува а госпожите в детската само реват че са и малко парите а помощният персонал че не може да свърже двата края и се лишава от всичко те са никой
  • 19 Ами то

    3 0 Отговор
    Улично осветление вече няма в населените места особено по малките.Наред са големите и столицата.Скоро ..дано болници да се спасят щото ще е много зле.
  • 20 Амии

    2 0 Отговор
    Колонията на САЩ трябва да бъде прочистена ,киро добре се справя с унищожаването на държавата президента спи.
  • 21 Онзи

    4 0 Отговор
    България има достатъчно централи да си задоволява нуждите. А обработваемата земя може да изхранва 3 пъти повече население от сегашното. Правителството да не се оправдава с липса на енергия и храна. Тези гадове във власта са пионки на Глобалистите и искат бавно да ни ликвидират.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове