Last news in Fakti

8 Май, 2022 04:15 6 276 32

8 май 1878 г. Княз Дондуков управлява България

  • княз дондуков-
  • българия-
  • руско управление

Раждането на Третата българска държава

8 май 1878 г. Княз Дондуков управлява България - 1
Снимка: Архив

На 19 февруари (3 март - нов стил) 1878 г. в Сан Стефано, е подписан предварителен договор между Русия и Турция. В неговия чл. 6 е отбелязано: „България ще образува автономно, трибутарно княжество, с християнско правителство и народна милиция.” А в чл. 7 е добавено: „Въвеждането на новото управление в България и надзорът за неговото прилагане ще бъдат поверени за две години на един руски императорски комисар.” Границите на Българското княжество, посочени в чл. 7 с приложена към него карта, са определени с оглед включване на териториите от Балканския полуостров, където мнозинството от населението е българско, припомня forumnauka.bg.

За руски императорски комисар още през февруари 1878 г. е готвен княз Александър Михайлович Дондуков-Корсаков. Участник във военните кампании на Русия, водени през 1848–1856 г., в 1869 г. той е бил произведен в чин генерал-адютант и е назначен за киевски, подолски и волински генерал-губернатор. В началото на 1877 г., по време на мобилизацията на руската армия за участие в освободителната Руско-турска война, временно е командир на Киевския военен окръг, а през септември 1877 г. пристига на театъра на бойните действия в България, където е назначен за командир на 13-и армейски корпус в състава на Източния отряд (т. н. Русенски отряд). На 16 април 1878 г. със заповед на Александър II е произведен в чин генерал от кавалерията и официално е назначен за императорски руски комисар в България.

На 8 май 1878 г. в Сан Стефано княз Дондуков-Корсаков встъпил в длъжността си. В общата инструкция на държавния канцлер на Русия от 10 април 1878 г., от която е бил длъжен да се ръководи императорския комисар при осъществяването на своята дейност в България, се подчертава, че Временното управление трябва да подготви българския народ за самостоятелен политически живот и да създаде добра държавна организация, така че когато русите напуснат страната, българите да могат да се противопоставят на всякакви враждебни посегателства.

Допълнителната инструкция до Дондуков-Корсаков от 15 април 1878 г. се покрива в по-голямата си част с изготвения от княз Вл. Черкаски „Проект на учрежденията в управлението на Българското княжество”, който бил представен на главнокомандващия в Сан Стефано лично от автора. Това станало на 18 февруари 1878 г. само няколко часа преди смъртта на ръководителя на Канцеларията за граждански дела. Сходството на включеното в инструкцията, с проекта на княз Черкаски, означава, че вижданията и предложенията на последния, относно уредбата на бъдещото гражданско управление в България, са били одобрени и използвани при даване на конкретните наставления на княз Дондуков-Корсаков. В инструкцията до него е споменато, че той ще бъде „само продължител на административната система”, чието въвеждане вече е получило своето начало при предшественика му княз Черкаски.

Ръководен от двете инструкции княз Дондуков-Корсаков създал Съвет на управлението на императорския комисар, наричан още Централно управление на императорския комисар. За членове на съвета, които били и управители на отделите, били назначени: генерал-майор Михаил А. Домонтович – управител на канцеларията за общи дела и дипломация, генерал-майор Василий Г. Золотарьов – управител на военния отдел, генерал-майор Пьотър А. Гресер – управител на отдела на вътрешните дела, д. ст. с. Сергей Ив. Лукиянов – управител на съдебния отдел, д. ст. с. Константин А. Бух – управител на финансовия отдел, проф. Марин Дринов – управител на отдела на народното просвещение и духовните дела, д. ст. с. Александър Тухолка – началник на централното управление на митническата част. Към съвета се числели също екзархът и всички български екзархийски архиереи.

Седалището на Съвета на управлението на императорския комисар първоначално било установено в Пловдив, където княз Дондуков-Корсаков пристигнал на 20 май 1878 г.

Решенията на Берлинския конгрес от 1 юли 1878 г. наложили известни корекции в задачите на Съвета. Берлинският договор чувствително намалил територията на освободените земи от фиксираните в Санстефанския договор. Южна България била обособена като административна област, наречена Източна Румелия и останала под пряката политическа власт на султана. Престоят на руските войски и администратори бил съкратен на девет месеца, което намалявало времето за пълноценна дейност за окончателно и пълно устройство на Българското княжество.

На 24 юли 1878 г. руското външно министерство изпратило трета инструкция до княз Ал. Дондуков-Корсаков, в която били актуализирани задачите на Съвета на управлението с вземане под внимание на решенията на Великите сили в Берлин. Налагало се седалището на Временното руско управление да се премести в София, тъй като Пловдив ставал център на Източна Румелия. Предвид съкратения срок за действие някои от задачите отпаднали, други – като създаването на земска войска и полиция, трябвало да се осъществят ускорено. Императорският комисар получил правото еднолично да ръководи работите по окончателното изграждане на българската администрация и особено на важните централни ведомства и учреждения. Представителите на останалите Велики сили не можели да се намесват директно в неговата дейност.

източник: forumnauka.bg


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бах Киро

    30 13 Отговор
    А бе,защо бъркате в га на всички русофоби с такива статии.По добре пишете за турското присъствие...за подвизите на турските султани(хеле Баязид).Пишете как хубаво сме си живяли под братския турски ятаган,но тия пусти руснаци са ни развалили рахатлъка.Да не забравите да споменете и българолюбеца -предтеча на сегашните евроатлантици Ахмед ага Барутанлията.Маа ма им и руснаци,да си позволят те да разтурят мира в 1877 и да нападат суверенната империя на султана.Трябвало е да ги смачкат със санкции великите сили...или още по добре да ги нападнат като през "кримската" война.Нали това е мечтата на всеки соросоиден русофб?До днес да си носи феса.

    Коментиран от #30

  • 2 баджанака

    12 21 Отговор
    От кратката ни и срамна история все руснак надзърта.

    Коментиран от #10

  • 3 Pycки окупатори

    14 22 Отговор
    НАДЗОР! ПОСТАВЯНЕ НА РУСКИ ИНФИЛТРАТИ НА КЛЮЧОВИ ПОЗИЦИИ! ПРОПАГАНДА! Това ли им е освобождението. Като в Донецк и Луганск. С поставянето на руски управници.

    Коментиран от #4, #11

  • 4 Хихихи..

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "Pycки окупатори":

    И кви да ти поставят?! Хитлер е бил още на тейко си в кесийките /20-04-1889 - 30-04-1945/
  • 5 САТЪРА НА ХАНА

    17 6 Отговор
    ДОНДУКОВ ПРЕХВЪРЛЯ ЦЯЛОТО ОРЪЖИЕ
    И АМУНИЦИИ НА РУСКАТА АРМИЯ ,
    ....
    НА НОВОТО БЪЛГАРСКО КНЯЖЕСТВО
    ....
    ТОВА ПОСТАВЯ НАЧАЛОТО НА АРМИЯТА НА ТРЕТАТА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА

    Коментиран от #7

  • 6 България се явява на картата

    21 10 Отговор
    Това го дължим на Русия. Забележете, княжество с християнско правителство!

    Коментиран от #20

  • 7 Аа,не е то така!

    10 8 Отговор

    До коментар #5 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Дали са ни стотина кремъклийки,па си ни дигнали сичкото злато за тях! Само не разбрах - от банката на Цецо Василев ли,от някоя друга ли..

    Коментиран от #8, #9

  • 8 То безплатна война няма

    16 7 Отговор

    До коментар #7 от "Аа,не е то така!":

    Сега нали си щастлив, САЩ чрез канадска фирма ти копаят златото, и държавата затриха!

    Колко струва един турски байрактар днес? Да не би турците да са го подарили, или за тия милиарди дето всеки ден обещават на Украйна, какви лихви са им сложили, че и на лихвите лихви!
    Тръгнал да се прави на интересен.
    Като не си с Русия, отиваш в турския виалет! Явно това искаш, като гледам и имената на журналистите.

    Коментиран от #12

  • 9 любопитен

    12 2 Отговор

    До коментар #7 от "Аа,не е то така!":

    Също като Дънди прешъс? Колко злато си имал 1878г. или 10 години след това? Айде стига сте се излагали!
  • 10 kvy

    7 5 Отговор

    До коментар #2 от "баджанака":

    Каква кратка история бе? България е на 1300 години, няма друга държава в Европа на такава възраст!

    Коментиран от #13

  • 11 Хино

    9 12 Отговор

    До коментар #3 от "Pycки окупатори":

    Ами така почват слагат техен докато се появи продажнико и го сложат на власт. А тъй като това не им се отдаде бързо, че тез българче та си искаха собствената държава те да си я управляват. Почнаха със атентати и убийства та да стигнат до 44 и тайното ОФ и избият маса хора. А след това погледнеш ли на криво и някой русофил ски доносник те наклепа хайде в Белене. Но така са русороби те предатели до дупка.
  • 12 Абе Да бе

    5 8 Отговор

    До коментар #8 от "То безплатна война няма":

    А руския нефтохима не изнася. От 30 години е пред фалит. Хайде стига руска демагогия. Маи само ти не разбра, че ни цакат и руси и американци. Какво се застъпва за фсш агите. Всеки си гледа интереса само ние да угодим на чуждия.

    Коментиран от #14, #15

  • 13 Когато идваме тук

    7 2 Отговор

    До коментар #10 от "kvy":

    и веднага започваме да воюваме с Византия.А знаеш ли откога датира столицата и Константинопол?

    Коментиран от #26

  • 14 падналия ангел

    9 2 Отговор

    До коментар #12 от "Абе Да бе":

    "От 30 години е пред фалит." ще ти дам стара информация защото говориш за 30 години назад-"35,423 млрд.лева данъци са платили фирмите от групата на „Лукойл” за периода 2000-2018 година. По близо 2 млрд.лева на година – половината от парите за пенсии в държавата, което превръща компанията в един от най-големите данъкоплатци." Има таблици с всичко, което е платено от Лукойл, всъщност те са две фирми-Лукойл Нефтохим и Лукойл България. "Основното перо е за акцизи и ДДС – съответно 21 млрд.лева и 12 млрд.лева., социалните осигуровки са 443 млн.лева, ДОД – 206 млн.лева, данък печалба - 153 млн.лева, екотакси – 70 млн.лева." Усещаш ли кЪФ си лаладжия?

    Коментиран от #16

  • 15 Патриот

    9 18 Отговор

    До коментар #12 от "Абе Да бе":

    Всеки може да прочете Манифеста на руския Цар,
    обявяващ война на османския Султан 1877/78г.
    Никъде не се споменава
    нито за освобождение на българите,
    нито за учредяване на България!

    Няма Сан Стефанска България!
    Има Сан Стефанска Задунайска губерния!
    Което налага свикването на Берлинския конгрес!
    Там на 13 юли 1878г.
    вместо Сан Стефанска Задунайска губерния, се учредява България!
    За отмъщение, България е териториално осакатена
    по настояване на Русия!

    След 9.9.1944г
    Русия опустошава "Швейцария на Балканите"
    и я превръща в социалистическия концлагер НРБ.
    Без в България да е загинал нито един червеноармеец,
    руснаци и комунисти избиват без съд и присъда
    над 40 000 българи по градове и села!
    Гробовете им са неизвестни!
    Варварите са захвърляли труповете им
    в горски дерета и пропасти!

    Спирайки газа за България,
    Путлер иска да принуди българите да излязат от ЕС и НАТО
    и да бъдат Задунайская губерния!

    Това, че фашиста Путлер е варварин,
    се вижда днес по зверствата му в Украйна!

    Путлер е еманация на руснаците,
    деградирали от 105 годишен комунизъм!

    Западът ще остави варварска Русия
    да се свари в собствен съветски сос!

    Коментиран от #18, #27

  • 16 Jacques Yves Moineau

    2 4 Отговор

    До коментар #14 от "падналия ангел":

    Това не е вярно. Тези данни са си твоя измислица. Ама ти нали си заработи 10те стотинки....

    Коментиран от #24

  • 17 Чук и Гек

    10 1 Отговор
    Трябвало е да остане поне 10 години! Българите са го изпратили с почести, благодарност и сълзи! След него във властта внедряват бездуховни кариеристи!
  • 18 Христо Поета

    6 1 Отговор

    До коментар #15 от "Патриот":

    Патриот е!Душа дава.. По-нататък би трябвало да го знаеш,Патриоте..
  • 19 Нане

    3 1 Отговор
    с освобождението ни и полагане основите на новата държава почват търканията между "великите" сили тяхната ма.. от едмата страна турци,ингилизи,франсета,шваби и от друга руснаци и за сметка на Народа та и до днес
  • 20 Емил

    6 8 Отговор

    До коментар #6 от "България се явява на картата":

    Глупости, дължим го на Левски, убит от същия Дундур и на Шипка, спасила руснаците от пазор! Виж ги в Украйна!!!

    Коментиран от #22, #23

  • 21 окупатори

    1 4 Отговор
    ашвабадители
  • 22 веселяк

    4 2 Отговор

    До коментар #20 от "Емил":

    Не бе, ген. Патън с 6-ти американски флот ни освободи!
  • 23 Емилчоо..

    1 5 Отговор

    До коментар #20 от "Емил":

    Левски е обесен февруари 1873,Шипченските боеве са август 1877,къде ти е "връзката"?!
  • 24 падналия ангел

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "Jacques Yves Moineau":

    Гуугъл, търсачка-платени данъци от Лукойл и ще видиш и таблицата с данните! Иначе в момента си, като шопа в зоологическата градина, когато видял жирафа-е те такова животно нема!

    Коментиран от #31

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Я па тоя

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Когато идваме тук":

    И кога идваме тук?
  • 27 Е как няма България

    8 0 Отговор

    До коментар #15 от "Патриот":

    чл. 6 е отбелязано: „България ще образува автономно, трибутарно княжество, с християнско правителство и народна милиция.”

    Коментиран от #32

  • 28 НОМЕР2

    3 5 Отговор
    Няма ли историци, бе? Каква освободителна? Окупационна, това е истината!
  • 29 !!!?

    5 2 Отговор
    Без коментар !!!?

  • 30 пфууу

    9 4 Отговор

    До коментар #1 от "бах Киро":

    Смешен си, само да ти припомня, че Александър II - цар ОСВОБОДИТЕЛ и Николай II, последния руски император са убити от предшествениците на същата тая паплач, дето сега управлява Русия!
  • 31 Jacques Yves Moineau

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "падналия ангел":

    Ти сам си го написал: основното перо на платените данъци е ДДС и акциз. Които всъщност се плащат от.. ..крайния потребител. Ама то трябва и да се мисли. Само с копи/пейст от гугъл не става.
  • 32 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор

    До коментар #27 от "Е как няма България":

    Видно е в оригиналния договор, че вместо България пише "СЛАВЯНСКА ДЪРЖАВА"....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове