Last news in Fakti

12 Май, 2022 04:12 5 716 33

12 май 1876 г. Убит е Георги Бенковски

  • георги бенковски-
  • бенковски-
  • априлско въстание-
  • хвърковата чета

Организаторът на Хвърковата четял и говорел свободно на седем езика

12 май 1876 г. Убит е Георги Бенковски - 1
Снимка: БГНЕС

Днес, драги ми читателю на ФАКТИ, ще те върнем към кървавото потушаване на Априлското въстание. Геройство и предателство бележат тази велика епопея. На 12 май 1876 г. при засада в Тетевенския Балкан е убит Георги Бенковски. Поне така го е запомнила историята, описана в „Записките по българските въстания” на Захари Стоянов. Ако се разровим в аналите на историята, ще видим, че той е живял както в Истанбул, сърцето на империята, така и в нейните основни търговски центрове. Георги Бенковски е говорел свободно седем езика.

Георги Бенковски е роден в Копривщица на 21 септември 1843 г. В църковния регистър е записан като Гаврил Груев Хлътев. Има две сестри – Куна и Василя. Има тежко детство, баща му Грую Хлътев, дребен и почтен търговец, умира през 1848 и това принуждава Гаврил да учи само до 3-ти клас в Основното Копривщенско училище, а след това майка му го дава да учи занаят – терзийство. По-късно, неудовлетворен от тази перспектива, става абаджийски чирак, после се отделя от майстора си и сам се залавя с търговия.

Обикаля големите пазари в Цариград и на юг из Анадола. Има голям успех, печели и харчи много, но преживява внезапни обрати. Според неговите собствени думи пред Захарий Стоянов човек трябва да умее да лъже, за да бъде успешен търговец. В продължение на десет години живее на различни места в Ориента – Смирна, Цариград, Анадола, Александрия, работейки всевъзможни неща. Една година е бил гавазин на персийския консул и носел такава хубава униформа, че хората го взимали за самия консул. Говорел седем езика – български, турски, гръцки, италиански, полски, румънски и персийски. Приемайки името Георги Бенковски, той активно се включва в предприетите от българската революционна емиграция действия по организирането на неуспялото Старозагорско въстание (1875 г.) с подпалване на Цариград и саможертвеното Априлско въстание, което единствено в ръководения от него IV революционен окръг избухва истински, а жестокото му потушаване довежда до обявяване на Руско-турската освободителна война.

По време на обявяването на Априлското въстание, на 20 април 1876 г. в Копривщица, Бенковски е в Панагюрище заедно с повечето други апостоли. Когато разбира, че в Копривщица вече се бият, той обявява въстанието и в Панагюрище, след което бързо сформира чета и тръгва да вдига и околните села. Хвърковатата чета, с която неуморно обикаля целия регион и успява да мобилизира и мотивира много въстаници, играе централна роля във военните действия на въстанието. Към четата се включват даже шестима хървати от Далмация и един немец, които работят на жп станцията в Белово. Единият от тях, Стефан-Далматинеца, е последният им байрактар.

След жестокото потушаване на бунта в Панагюрския регион, Бенковски и четата се отправят към Тетевенския балкан, където на 12 май след предателство от страна на дядо Въльо пада в река Костина, пронизан от куршума на баш потеряджията Рюзгяр Хаджи Ахмед ага. Главата му е пратена в Ботевград, а след това в София. Тези събития са документирани от Захари Стоянов в „Записки по българските въстания“. Самият автор преживява по чудо организираната им засада.

Ето какво казва и самият Захари Стоянов за Георги Бенковски:

....

Благодетелят ни и Бенковски бяха стъпили вече па противоположния бряг, а ние трима с о. Кирила и Стефа се намирахме още на мостенцето. Всичките мълчаха. Само аз си отворих устата, като гледах, че и от дясна страна на реката съществуват много признаци, които показваха, че мостът е направен нов, да обърна вниманието на другарите си върху това, да видя дали и тия мислят като мене по тоя въпрос.

- Ти трябва да знаеш, че не се намираме на пловдивския мост върху Марица, но в Тетевенския балкан на река Костиня - отговори Бенковски, като се и обърна наназад. Това бе сбогом от негова страна... Тия са последните негови думи!...

Свършил-несвършил той последната си дума, бачо Вълю, нашият благодетел, преданият дядо Вълю, когото наричахме баща, гледам, че пълзи по земята, като четвероножно животно, и отиде да се затули зад едно паднало на земята дърво. Аз за себе си не можах да се сетя от един път в що се състои работата, надали можаха да се сетят и другарите ми. Докато се готвех аз попитам защо старецът се влече по земята, устата ми се заключиха, язикът ми засъхна на гърлото. Около двадесят и повече пушки от двете страни на реката от четири страни изгърмяха отгоря ни и куршумите бръмнаха около ни като пчели!...

- Вурун! Тутун! Дейн бре! Басън! и пр.... - бяха гласовете, които придружиха първите изгърмявалия! ...

Засега аз не съм в състояние да разкажа по-големи подробности за съдбата на моите другари. Ужасната картина така ненадейно ме порази окончателно, изгубих и ум, и разум, и кураж, и всичко човеческо!... Няма да ви се похваля така също, че се залових за пушката си или че взех позиция да се браня. Не! Аз не направих нищо, не видях и не чух така също що направиха тримата ми другари, които вървяха напред. Та и с кого ли щях да се боря? С вятъра и шумата? Ни човек се виждаше, ни пушка, ни дявол. Аз ми се стори, че всичко това е сън. Допреди десятина минути да слушаш за 12-те байряка, за отиванието на всички кучлаци към София, за топовните гърмежи на дяда Ивана - и гласовете „вурун“ и „тутун“ - всичко това е повече от безбожно, всичко това накарва човек да се вкамени на мястото си!

Щом препукаха първите пушки и изреваха грубите гласове, гъст облак от барутен дим напълни празното пространство над реката. Вижда се работата, че аз съм останал вцепен на моста за няколко секунди. Помня само, че когато през облаците дим се премержа Бенковски, който трепереше, с разперени ръце, а после се изкриви на една страна и рухна на земята по очите си, то аз се стреснах, но не ми идеше на ума що трябва да правя. Бенковски държеше в ръката си един от своите револвери ... Повече аз нищо не зная, затова оставете ме да ви разкажа поне своя хал.

... Аз дойдох окончателно в себе си чак тогава, когато се потопих в буйните води на реката. Дали нарочно съм се хвърлил от моста долу в реката, или съм паднал безсъзнателно - така също не съм в положение да уверя.....

.... Няма нужда да казвам, че Бенковски е святец както в Панагюрско, така и в Тетевенско, гдето е паднал. Населението уверява, че нощно време, срещу събота и другите по-знаменити празници, гори кандило на мястото, гдето той е убит. После убийството смъртните му останки са прибрани от една набожна бабичка, баба Удреница, която ги заровила в гробницата на черковата „Св, Всех Святих“. Всичко това тя извършила скритом, защото правителството, естествено, е наказвало и ония набожници, които отдавали какво-годе почитание към останките на неговите заклети врагове. Освен това в с. Шипково живеел някой си дядо Боро, или Беро, който се занимавал да ходи и призира коя бабичка пали свещи на бунтовниците и им пише имената в литургия. Всички такива той отивал да ги предава на турците.

А главата на Бенковски, както ще да видят по-нататък читателите, се отсече и занесе в Тетевен, Орхание, а Оттам - в София. Свещеник Христо Павлов е бил повикан от турското правителетво да вземе и погребе тая глава, което той сторил на Свети Костадина (21 май). Значи, подир девят деня е била погребана главата на българския войвода. Тя била турена в една конска торба, била се вече разложила и свещеникът я заровил с торбата заедно в присъствието на един мюлезимин и на Николчо гробаря само, който изкопал дупката с мистрията (с която мажат дюлгерите) и я закопал. Това се е случило в София. Главата на Бенковски е закопана в новите гробища, край града на западна страна, от дясна страна на шосето, като се отива на Княжево, при мястото називаемо Халкалъ капусъ. Тялото - в Тетевен, а главата - в София!...


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Забравили са да напишат най-главното

    19 38 Отговор
    Че е бил русофоб. Както всички видни българи и революционери. Всички български патриоти, интелигенти, видни българи, са били противници на руския ботуш. Само простолюдието се поддава на манипулации.

    Коментиран от #4, #33

  • 4 боил

    51 11 Отговор

    До коментар #3 от "Забравили са да напишат най-главното":

    Ами така де , Русия е дошла да освободи “простолюдния“ поробен народ , а не чорбаджиите , които са яли и пили с османските поробители . За това и сега “простия“ народ обича Русия , а модерните чорбаджии трупат милиони от новите поробители и мразят Русия , защоото ги е страх да не не дойде пак да освободи народа и да им спре достъпа до сделките , с които крадат народа и го държат в бедност и лишения.

    Коментиран от #6

  • 5 рублите не са от вчера

    5 13 Отговор
    И този е окрилян от рублите.
  • 6 неуспешен опит за

    22 28 Отговор

    До коментар #4 от "боил":

    за оригиналничене. Така... За твое сведение, това е била руско турска война. Не освободителна. Руснаците са видели колко пари рекет вземат турците от търговията на балканите и са решили да почнат да го прибират те. При победата им, която е била с помощта на всички балкански народи, не само че не сме "освободени безкористно, но и сме се разделили с територия. Трябвало е да станем руска задунайска губерния. Тоест да ни поробят. Освен това ни е връчена сметката за "освобождението" С указ от 1885 та сме задължени да изплатим 10 милиона и 500 хиляди книжни рубли и някакви копейки, на Царя, което се е равнявало на 35.5 ТОНА ЗЛАТО по тогавашните цени. Да си направиш грубо сметката. При тогавашната беднотия и окраден от турците народ и държава, можеш да си представиш колко непосилно за изплащане е било това. Което си е чисто заробване. През 1845-та правят подобно нещо. Обират хазната и резерва, за окрадените банки, банкери, фабриканти и т.н. няма да говорим въобще. Голямата картина е такава. Каквито цветни очила да ни слагат и сладки приказки да ни разказват, това е голата истина. Един рекетьор пребива другия рекетьор и пова да събира парсата той от завзетия нов район

    Коментиран от #7, #9, #15, #27

  • 7 Механик

    28 14 Отговор

    До коментар #6 от "неуспешен опит за":

    Западната военна помощ за Украйна безплатна ли е? Нима тая помощ не е поробване?
    Кой ще плаща сметката по ленд-лиза ? Кличко и зеленски, дето натрупаха милиарди или простите украинци, дето сега ги убиват на фронта?
    Та в тоя ред на мисли, колгата го е казал много точно, а не е направил "опит за оригиналничене", както твърдите Вие. Монетата винаги има две страни и е редно ако показваш едната, да покажеш и другата.
    Понял?
    Слава на Русия! България е Русия!

    Коментиран от #8, #14

  • 8 Повечето е

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "Механик":

    Ти сега ли разбра?
  • 9 боил

    29 12 Отговор

    До коментар #6 от "неуспешен опит за":

    Само напомням , че Самарското знаме е ушито в Русия за а българите и в град Самара има музей за доброволците от града , които са тръгнали да спасяват християните в България . Какви други цели е имала Русия нас не ни интересува , защото е Освободила и възтановила Българската държава , колкото и да са пречели тези , държави , които сега ти плащат да фалшифицираш историята.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Етрополец

    22 2 Отговор
    Чертите на предателите се наследяват от поколенията.Правнукът на дядо Вълю ,Николай Николов се казва и живее в Етрополе .Хванал се е с едни руски мафиоти и приватизира ли приватизира.И той пълзи и се крие зад някой дънер,защото е предал своите колеги които са създали завода.
  • 12 Гост

    8 13 Отговор
    Ех, това"робство", как така е позволено на "робите" да пътуват, да правят търговия да учат...?Интересно"робство",но пък записките на ЗахарЧо Стоянов се приемат за много"достоверни", а всъщност са литературна ИЗМИШЛЬОТИНА!
  • 13 Wolf

    4 1 Отговор
    Има нещо което се пропуска Русия обявява война веднага след Султанския указ за свободна и не зависима Българска църква/ откъстването от Гръцката надзирателна про Руска църква всява ужас в "дядо Иван"... Интересно ако Мужика Емелка Пугачов вдигне бунт какво щеше да направи Цар Освободител ????
  • 14 Боже Боже

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "Механик":

    Ти още малко ще изкараш путин,че е човек от народа и живее бедно като народа си и ,че не бедните русначета са в Украйна и губят живота си, докато тези, които ги изпращат там са на сигурно в Русия,а децата им в проклетия Запад
  • 15 Кви са тия глупости

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "неуспешен опит за":

    Явяваме се на картата през 1878, за какво обиране на хазната и резерва, окрадените банки, банкери, фабриканти и т.н. през 1845 става въпрос ??!??
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Я па тоя

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Ехаааа":

    И като е с папионка и търговец защо са вдигали въстания??

    Коментиран от #18

  • 18 Ехаааа

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Я па тоя":

    Облякъл се е като за сватба,взел лист и писалка и пише за девет синджира роби. Сега аз на очите си ли да вярвам или на това, което пише

    Коментиран от #19

  • 19 Я па тоя

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Ехаааа":

    Не разбрах, като са с папионки и търговци ЗАЩО са вдигали въстания??

    Коментиран от #20, #21, #22

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Роза

    8 1 Отговор
    По онова време е имало много идеализъм,който след освобождението е потънал в морето на икономическите далавери и гешефти.Въстаниците са си представяли едно,а се е получило друго.А дядо въльовците никога няма да свършат-и сега ги има в изобилие.А имената на Бенковски,Левски,Ботев, Каравелов и всички останали герои ще се помнят,докато има българи на тази земя!
  • 27 Който те е

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "неуспешен опит за":

    учил по история, той да ти пише двойката. Всъщност историята е съвсем различна от твоите изсмукани напъни да очерниш братската руска помощ. Фактите: 1.България възниква като държава след Освобождението от Русия. 2. Няколко години след Освобождението България излиза от орбитата на Русия и поема курс на политика ориентирана към западна европа - царят, който е назначен като такъв, е с германски произход; Стамболов провежда прогерманска политика. 3. България е разделена и губи територии след Берлинския конгрес под натиска на европейските сили. 4. Обезщетението, което изплащаме на Руската империя не е непосилно, а съвсем в реда на нещата, и то е предназначено за издръжката на армията и служителите на Руската империя за първите две години след Освобождението, които армия и служители полагат основите на новата българска държава. А понеже си много пресметлив, според теб каква е цената на човешкия живот - тези повече от 60 000 руски, украински, румънски, финландски воини загинали за свободата на българите, които в това време набиват лук и сланина в оборите...

    Коментиран от #28

  • 28 Може ли аз да ти отговоря поне

    3 3 Отговор

    До коментар #27 от "Който те е":

    на единия въпрос. Цената на всеки един от 60000 загинали, според другаря Путин е 150 долара на тpyпно месо. Значи към 9 милиона долара. Ми не е много. ,ко. Ако сравниш цената на златото тогава и сега, значи тогава са ни одрали кожата. При средно 90 кг на войник значи по около 1.60 долара за кило. Излагация. Пилешкото е по-скъпо.

    Коментиран от #29, #32

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Предатели

    4 2 Отговор
    Е имало тогава, като този дядо въльо и дядо боро, и сега под формата на много копейковци разни, знайни и незнайни. Всички си приличат по малодушието, по снишаването, по страха от по големия, по любовта към друга страна да сметка на България. По време на турското робство голям процент от българите са били против възстанието, като са аперирали да се снишим, да не дразним султана, да бъдем неутрални ( прилика с днешната ситуация с Украйна и русия). Наричали са революционерите "луди глави" и са ги предавали на турците. Били са против възстанието и освен предателите е имало голям процент страхливци, които са искали да бъдат "неутрални". Да не пострадат. Да са добре както с турците, така и с революционерите. Ама това е по лошо от предателството. Безлично поведение, което предизвиква отвръщение и ПРЕЗРЕНИЕ дори в турците. В такава ситуация не може да си неутрален и снишен. Може но си със сигурност губещ и без достойнство. И наследниците на тия плазмодии сега са най активни в честванията на априлското възстание.
    Наследниците на тия предатели и малодушните снишаващи се същества сега са пак в същата позиция и призовават за същата малодушна наведена позиция, а част от тях веят чужди руски знамена. Това са националните предатели, които са оставени денонощно да сеят лъжи и разпространяват чужди опорки. Предатели, които поради страх и малодушие поставят руския интерес пред българския. Чужди граждани живеещи на бъргарска територия.
  • 31 Б. М.

    6 0 Отговор
    Вечна памет на Георги Бенковски!
    Поклон, ДЪЛБОК ПОКЛОН И ВЕЧНА ПАМЕТ на всички борци за свобода!
  • 32 И ти ли се пънеш

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Може ли аз да ти отговоря поне":

    да отговаряш на въпроси, които не съм ти задавал. Въпросът ми по-горе е риторичен и няма нищо общо с войната в Украйна. Не знам откъде черпиш безценната си информация, но си много заблуден...или се опитваш да заблуждаваш - руското правителство дава обезщетение на близките на загинал войник по 17 000 долара - това го обявиха официално още в началото на войната в Украйна.
  • 33 Бай курти

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Забравили са да напишат най-главното":

    Да бил Е най- вече американофил и натовец Както и член на Атлантическия клуб
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове