Last news in Fakti

11 Май, 2022 12:38 1 808 32

До 200 000 лв. стипендия в чужбина при завръщане в България

  • 200 000 лева-
  • стипендия-
  • студент

Стипендиите ще покриват транспорта до чуждестранното висше училище, таксата за обучение, разходите за наем, медицинската застраховка по време на обучението

До 200 000 лв. стипендия в чужбина при завръщане в България - 1
Снимка: БГНЕС

До 200 000 лв. за следване в чужбина, ако стипендиантът се върне у нас. Това предлага нова Национална програма “Фонд “Стефан Стамболов”, създадена по личната инициатива на министър-председателя Кирил Петков, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Проектът дава възможност на мотивирани български студенти да получат от държавата финансиране за магистратура до 200 000 лева на година, за да се обучават в най-елитните университети в света, ако след завършването си се върнат да работят у нас поне три години.

Общественото обсъждане на проекта на националната програма приключи на 9 май т. г. и следва одобрението ѝ от Министерския съвет. Предвижда се подборът на първите стипендианти да започне през юни т. г., а първите магистратури в световните топ университети, определени чрез международните класации, ще бъдат финансирани от академичната 2022/2023 г.

„Светите братя Кирил и Методий отварят пътя на народа ни към просвещение чрез българската азбука. Следвайки тяхното дело през вековете, хората на словото и знанието задават ценности и обединяват обществото ни около значими каузи“, посочва премиерът Кирил Петков във видеообръщение, насочено към амбициозни българи, желаещи да получат качествено образование зад граница. Петков подчертава още, че в модерната ни история чрез инвестиции в европейското образование на будни младежи, Стефан Стамболов осигурява на страната ни хора, които полагат основите на съвременна България. „По примера на този толкова напредничав за времето си политик, ние стартираме Национална програма „Фонд „Стефан Стамболов“, отбелязва министър-председателят във видеопосланието. Премиерът призовава младежите да кандидатстват, а държавата ще им окаже цялата подкрепа, защото те са надеждата за по-доброто бъдеще на България.

Целта на Фонд „Стефан Стамболов“ е българи с доказан потенциал да овладеят умения, свързани с професиите на настоящето и бъдещето, и да приложат опита си в България. Придобитите по време на обучението в чужбина знания и компетентности, както и разширеният им мироглед, пряко ще допринесат за развитието на българската икономика и на обществото като цяло.

Срокът на новия фонд е тригодишен, като всяка година за стипендии ще се отпускат по 2 млн. лв. Ще бъдат проведени три кампании за подбор на кандидати, като във всяка от тях ще бъдат одобрени по 10 студенти. Преди да заминат, те ще подписват договор с българската държава. Той ще ги задължава да се върнат в страната до шест месеца след завършването си и да работят тук на трудов или граждански договор в продължение на поне три години. Ако не го направят, ще трябва да възстановят стипендията със съответната лихва.

Стипендиите ще покриват транспорта до чуждестранното висше училище, таксата за обучение, разходите за наем, медицинската застраховка по време на обучението.

Кандидатите трябва да са български граждани, да имат завършена бакалавърска или магистърска степен, придобита до пет години преди конкурса за финансиране, в професионално направление, съответстващо на желаната магистърска програма. Необходимо е също успехът от дипломата им да е минимум много добър 5,00, а познанията по езика, на който ще се следва, да отговарят поне на ниво В2. Предимство ще бъде, ако бъдещите магистри не са учили в чужбина и имат професионален опит в избраната от тях специалност. Стипендиите за предстоящата академична година ще се отпускат за магистратури в университетите от топ 15 на четирите водещи световни класации на висши училища, актуални към момента на разработване на програмата.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Завистник

    37 4 Отговор
    Явно Кирето е решил да завърши нещо, този път с документче , ама за наша сметка.

    Коментиран от #12, #20

  • 2 сектант

    19 1 Отговор
    герб не са правили такива неща само казвам
  • 3 Сирене

    27 7 Отговор
    А, ние вече завършилите и платилите и със сертификат за език? Да не се връщаме, така ли? "салам стой си там".. Тази слугиня (Киро) и е време да си ходи!, ми се струва

    Коментиран от #13

  • 4 Пишман

    30 4 Отговор
    Ако ще са като Киро - там да си седят!
  • 5 ТаУмВзе

    21 1 Отговор
    Киренцето е изоглавен! Не иде реч за Кинти, а за Среда и Оцеляване бре. В цирковия зоопарк на територията е крайно вероятно да Умреш безследно. Но това не му е проблем на кузунаците и тортите.
  • 6 Иван

    8 5 Отговор
    Туй е много хубаво, но подбора да става от университета, не от наши специалисти, защото накрая отиват пак връзкарите. Също поне 50 младежи всяка година трябва да отиват да учат във военни академии на Запад, че ми писна от нашите некадърни военни.

    Коментиран от #28

  • 7 Ужас

    23 3 Отговор
    200 000 лева за да станеш прост като Кирчо Харварда!!!
  • 8 родител

    24 0 Отговор
    Нормалният родител никога няма да получи тази екстра защото всички места щеса за политическите калинки на високо ниво
  • 9 Българин

    24 1 Отговор
    Не, мерси!!! Един такъв се завърна от Канада и видяхме до къде я докарахме.
  • 10 Флин

    20 2 Отговор
    Кире, аз на теб двойно повече бих дал. Само за да се махнеш. Не те искаме, и свитата ти от чуждо поклонници не я искаме. Не просто във властта не ви искаме, не ви искаме в родината си!!!! Осъзнай го това и пали гуменките на където ти видят очите. Тук не си желан
  • 11 широки пръсти

    22 1 Отговор
    Пусти Кики ! Колко е щедър с чужди (нашите) пари ?! Кире , едно следване (до магистър) в Оксфорд струва между 150 000 и 270 000 паунда (зависи от специалността) , това е без режийни и квартира . Как мислиш , ако някой се е изръсил с такива пари (та да може чавето да развява диплома) , дали ще му пука за 200 000 лв. ? Още повече , че като те гледаме теб , по добре е завършилите (като теб) - да си седят там , където са завършили (не , че искам Канада да фалира , ама - това е положението) , а не да ни емават байката тук.
  • 12 Пешо

    17 0 Отговор

    До коментар #1 от "Завистник":

    инициативата е добра. но как сметнаха стипендия 200 000 / година пък после да бачкаш 3г. само в БГ?
    т.е. отиваш за 4-5 години някъде, дават ти 1 000 000 , а ти бачкаш 3г само после?!
    Не ми се връзват цифрите.

    А защо не се наблегне на корупцията и качеството в бг университетите?
    Да се работи да се кокнкуретноспособни и да генерират адекватни кадри за пазара.
  • 13 Човекът

    14 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сирене":

    казва, че кандидатите ще минат през СПЕЦИАЛЕН" ПОДБОР"...Остава да уточни на какви условия ще отговарят и кой ще ги подбира, а след като се върнат за чии интереси ще работят

    Коментиран от #16

  • 14 Грульо

    16 2 Отговор
    България затъва в беднотия, а Кирчо раздава народна пара за съмнителни начинания.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Няма лошо

    10 0 Отговор
    ама гледам, че при съседите осигуряват преференциални условия за завършилите в чужбина и живеещи там, за завръщане в Сърбия …
    А наш Киро ще прилага "Харвардския модел - на ти кинти и после ще ги връщаш по "подходящ начин" когато му дойде времето...
  • 18 dgфс

    13 0 Отговор
    не е ли по-умно българската държава да се инвестира в родните университети, преподаватели,градове.., а не в чуждите университети и държави?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 КОВИД 19

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Завистник":

    ЗА ДА СТАНЕШ ПОДЛОГА НЕ ТИ ТРЯБВА ДА УЧИШ МНОГО А ТИ ТРЯБВА СОЛИДНА СТИПЕНДИЯ
  • 21 Анонимен

    0 3 Отговор
    200.000 лева са парите от краденото и конфускувано от Брюксел, явно затова плюете по г-н Кирил Петков, от страх. Да не сте крали. Браво на Брюксел. С краденото от държавата, родителите им закупиха държавни работни места и днес реват и те не знаят за какво. Лягай ставай честно, да ти е мирна главица. Много умни завършили по западни държави.... Честни
  • 22 българска азбука

    0 5 Отговор
    Стамболов, какво хубаво име са избрали. Поздравления. Годините могат да се вдигнат на 5. Трябва да се направи план, чрез който в хората да се зареди отговорност към българската държава и общество. Това е хубава възможност, по този начин младите да завързват приятелства с хора от други държави и в бъдеще да ги привличат икономически в държавата ни.
  • 23 дядо ти

    7 0 Отговор
    По скоро, създайте с тези пари добре платени работни места, те сами ще се завърнат, даже и чужденци ще се борят за тях.

    Коментиран от #26

  • 24 Да да аз ше уча в чужбина

    4 0 Отговор
    Където след дипломиране има яко милиони и ше се върна в бегето 😂😂😂😂😂абсурддд аз съм на 43 г ерген и няма да създам в бг дете родено от бг жена ако това да значи и да си умра сам...аз не желая да създавам на мутри тарикати милиционери робове ..искам да сложа край на моя род наследявайки го с българи..тва да си бг е срам и позор
  • 25 Македонско девойче

    5 0 Отговор
    "...Проектът дава възможност на мотивирани български студенти да получат от държавата финансиране за магистратура до 200 000 лева на година, за да се обучават в най-елитните университети в света"
    И СЛЕДВА:
    "Кандидатите трябва да са български граждани, да имат завършена бакалавърска или магистърска степен, придобита до пет години преди конкурса за финансиране, в професионално направление, съответстващо на желаната магистърска програма..."
    ЗНАЧИ ТОВА НЕ СА СТУДЕНТИ ! А НАШИ ХОРА..

    Коментиран от #29

  • 26 Хасковски каунь

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "дядо ти":

    Дядооооо,
    хич не ги разбираш тия работи. Това са за точно определени предварително българи. Не четеш ли ,че трябва да са завършили висше тук до преди 5 години.
    И ограничени бройки.
  • 27 Даскал

    4 2 Отговор
    Двадесет години пиша, всички елитни гимназии трябва да се приватизират, а държавата ако може да плаща стипендии срещу договор за работа в България.
    Не може училище което струва 40к-60к на година плюс за лекар се плаща 80к четири години плюс преди това бакалавар Четири години по 60к и след това го изцездаш 3-5 години резидентура за по $60К на година.
    Сега сметката:4х60= 240+(4х60)+(4х80)=480+320=$800К и след това чиракува. 3-5 години
    А ние подаряваме на богатите готови деца.
    Бедна България ,купува скици,не чертежи за самолети и подарява деца,някога Турците са си ги взимали също безплатно,но поне те са си ги отглеждали.
  • 28 Miro

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Иван":

    Армията ни не е некадърна а просто е няма и я унищожават със сигорност имаме много добри войници!!!!!!
  • 29 Наши

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Македонско девойче":

    хора, разбира се и СПЕЦИАЛНО ПОДБРАНИ.
  • 30 Мамино детенце

    2 0 Отговор
    Да, както по татово време: децата на министрите ще учат в Оксфорд. Защо не дадете на студентите в България такива стипендии?
    И ако не се върне, как ще се процедира.
    Мръсен играч е Кирчо!
  • 31 Кире

    1 0 Отговор
    Ти ли ще ги броиш
  • 32 Казуар

    1 0 Отговор
    В САЩ не могат да съберат 1.3 трилиона долара студентски заеми.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове