Last news in Fakti

23 Май, 2022 12:53 754 11

Радев: България може да просперира, ако уважава хората на духа

  • румен радев-
  • българия-
  • просперира-
  • хора на духа-
  • уважение

По думите на държавния глава приносът на отличените към науката днес е високо ценен не само у нас, но и в чужбина, от световната научна общност.

Радев: България може да просперира, ако уважава хората на духа - 1
Снимка: БГНЕС

В навечерието на 24 май държавният глава отличи изтъкнати българи, пионери на духа. Всеки от тях е пример в своето поприще, заяви Румен Радев. Те са част от научната и духовна мощ на България, по думите му.

Днешната церемония е израз на дълбоката признателност на нашето общество за вашия професионализъм и отдаденост на възхода на България, подчерта президентът, цитиран от news.bg. По думите му приносът на отличените към науката днес е високо ценен не само у нас, но и в чужбина, от световната научна общност.

Вярвам, че примерът за вашето творческо търсене и устрем продължава да увлича ваши нови последователи и привърженици, каза още президентът Радев. Нека имаме повече събития като днешното, в знак на признателност към нашите учени, пожела си още той. Стремежът на България да бъде просперираща и модерна държава може да бъде постигнат само с уважение, признателност към хората на науката и духа и към тяхната дейност, подчерта държавният глава.
Академик Никола Съботинов благодари за уважението и признанието и подчерта колко богата е нашата наука. Тези награди давали вяра на научната общност, че държавата мисли за науката.

За особено значимите му заслуги за развитието на математическата наука и информатиката държавният глава отличи с орден "Св. св. Кирил и Методий" огърлие акад. Иван Попчев. Акад. Никола Съботинов бе удостоен с орден "Св. св. Кирил и Методий" огърлие за особено значимите му заслуги в областта на науката.

С орден "Стара планина" - първа степен държавният глава удостои проф. Цочо Бояджиев за изключителния му принос в областта на науката и културата.

Проф. д-р Петко Салчев бе отличен с орден "Св. св. Кирил и Методий" - огърлие за изключителните му заслуги за развитието на системата на здравеопазването в България.

За особено значимите ѝ заслуги за развитието на историческата наука проф. Милияна Каймакамова бе удостоена с орден "Св. св. Кирил и Методий" - огърлие, а проф. Стоян Караиванов бе отличен с орден "Св св. Кирил и Методий" - огърлие за особено значимите му заслуги за развитието на музикалното изкуство и културата.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АнтиГост

    3 4 Отговор
    Радев има впредвид руския дух.
  • 2 Какъв

    8 5 Отговор
    дух , каква българина , при чалга партия в Парламента ?

    Коментиран от #7

  • 3 Грульо

    8 4 Отговор
    "Радев: България може да просперира, ако уважава хората на духа"

    Радев, стига с тез празни символични изказвания, бе, стига се изживява като некой източен мъдрец, с единия крак стъпил в САЩ, с дугия в Русия, а ... е над България. :D
  • 4 гост

    6 5 Отговор
    мунчо вече копае под дъното.
  • 5 АФИШИ, ПЛАКАТИ , ТРАНСПЕРАНТИ

    4 2 Отговор
    Кьор ФИШЕЦИ - Това е всичко което умеем ! Звания , Титли и Степени се сипят по план , график и предназначение.
  • 6 Съгласен съм

    5 0 Отговор
    Но и България може да просперира само, ако бъдат премахнати всички бездуховни и бездушевни калинки и орки на престъпните политически групировки на прехода, една от които е червената.
  • 7 Ами

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Какъв":

    ПП, чалга партия! Проект на Прокопиев и обслужва интереси на САЩ, но не на България! ДБ, пак чалга партия! Обслужват Прокопиев и интереси на САЩ, но не и на България! ГЕРБ, чалга партия! Обслужва интереси на Доган и Русия, но не и на България! ДПС, чалга партия! Обслужва интереси на Доган и на Русия, но не и на България! ВЪЗРАЖДАНЕ, чалга партия, обслужва интереси на Доган и Русия, но не на България! БСП, чалга партия! Обслужва интереси на Доган и Русия, но не и на България!

    Коментиран от #8

  • 8 КПКОНПИ-ново начало

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ами":

    В момента трябва да се отнеме престъпния капитал на тази задкулисна мафия на прехода и от преди това. Неимуниемо това, ще доведе до сътресение в държавата. Но да не се плашите. Нормално е този престъпен капитал да се опитва да се спаси и възпроизведе. Вече веднъж го направи през 89-та с помощта на европа. Но този път това не трябва да се получи. Заслужават съдебни присъди от независим от мутрите съд. Ще разберете, кои партии се съпротивляват срещу това от самите ѝм действия, които ще бъдат рушащи и хаотични, само и само да продължат да си карат с 200.

    Коментиран от #9

  • 9 Ами

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "КПКОНПИ-ново начало":

    лошото е, че са два кръга олигархични групировки, с множество по малки кръгове, с пипала във всяка институция, владеещи медиите в България и промиващи съзнанието на масата! Изхода е, умен народ, не подвластен на манипулации, лъжи и пропаганда, но такъв видно засега няма! Правят проект и медийно подкарват стадото натам и резултата е все един и същ!
  • 10 Вие господине

    2 0 Отговор
    Държавата не уважава никой ни труда на хората
    Ни здраветой нищо не уважават Х🧑‍🔧Х🧑‍🏭Х🧑‍🚒Х🧑‍🌾Х👷Х0лв.0лв.0лв.0лв.0лв.
  • 11 егати

    2 0 Отговор
    България ще просперира когато разни експерименти не ни управляват!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол