Last news in Fakti
  Тема: Украйна

2 Юни, 2022 16:49 26 102 65

"Украински туристи не приемаме": Защо в Пловдив е по-различно

  • бежанци-
  • украйна-
  • война

Голямата грешка на държавата е, че още в самото начало не раздели хората на такива, които могат сами да се издържат и търсят в България само мирно небе, и другите, които нямат тази възможност

"Украински туристи не приемаме": Защо в Пловдив е по-различно - 1
Снимка: БГНЕС

"Който действително заслужава, получава помощ, но туристи не приемаме. Те ще се оправят и без нас", казва Наталия Еллис, която преустройва бившата белодробна болница в Пловдив в убежище за украински бежанци.

Две големи бежански вълни са белязали Пловдив през миналия век. Хилядите бежанци от Беломорска и Одринска Тракия през 1913 година създават най-големия в момента квартал - Кючук Париж. Две години след тях тук идват арменците, подгонени от геноцида в Турция. Те пък създават редица успешни бизнеси и естествено се вплитат в историята на града. Днес войната в Украйна и украинските бежанци - предимно жени с деца, съставляват новата вълна чужденци, които търсят закрила в България.

Още новини от Украйна

Отношението на обществото ни, разделено на русофили и русофоби, непоследователната или изобщо липсваща политика на правителството спрямо тях, бедността на нашия живот - всичко това създаде две коренно противоположни гледни точки към украинците. От искрена помощ и саможертвена подкрепа, демонстрирана от хиляди доброволци, до омразни клетви и обиди, съпровождащи всяка публикация на тази тема в социалните мрежи.

Защо в Пловдив е по-различно?

Защо в момента Пловдив се очертава пак различен от останалата част на страната? Защо бежанците идват и остават тук не като туристи на чужда издръжка, а като хора, които са се организирали и с малко помощ ще се справят сами с връхлетялата ги беда? Един от най- важните елементи на отговора се крие зад името на Наталия Еллис.

Наталия Еллис е украинка, омъжена за българо-украинец. Голяма част от живота си е живяла в родния си Днепропетровск в Украйна. Преди седем години се местят за постоянно в Пловдив. Тя е от оня малък процент хора, родени за лидери и дарени с неизчерпаема енергия и ясни морални принципи. Още в първите дни след фаталния 24 февруари тя се залавя за работа. Намерението ѝ на пръв път звучало абсурдно: доброволци да преобразят зарязаната от седем години сграда на бившата белодробна болница в Пловдив и да я превърнат в център за временно настаняване на украински бежанци. Работата им започва в началото на март, а от 31 май там вече са настанени девет души - жени и малки деца. Белодробната болница нито е луксозен хотел, нито дори почивна база. Това е едно предизвикателство за хора, които не се страхуват от работа и имат потенциал да обърнат лошата съдба. И да превърнат сградата в свой дом.

Философията на Наталия

"Моята философия е проста - помагам само на хора, които искат да работят, търсят работа и вече работят. Не приемам, че настанените на първа линия по морето в луксозни хотели, които имаха три месеца, за да научат езика, да намерят възможности за работа и да се социализират, а вместо това нищо не направиха. Който иска да работи, да заповяда при нас, ще му помогнем да си намери работно място, ще го подкрепяме и след това, но нека той основно вземе нещата в ръцете си. Освен другото, работата е и терапия. Когато човек бездейства, го връхлитат депресия и черни мисли. Работата намалява този стрес от войната“, казва Наталия.

За разлика от атрактивното Черноморие, в Пловдив малко хотели заявиха места за украински бежанци. Само в един от тях, иначе малък бутиков хотел в центъра на града, се събра по-голяма група от 60 души. В последните дни преди края на финансиращата програма Наталия ги навести, за да им обясни какви са условията в бившата белодробна болница. В крайна сметка оттам в болницата се преместиха една самотна майка с бебе на 4 месеца, две сестри с четири деца и една майка и дъщеря с две малки деца. Останалите решиха да се върнат в Украйна.

"Пловдив е уникален град, никъде другаде няма такова единодействие на община, общински предприятия и БЧК по темата за украинските бежанци", казва Наталия Еллис. И наистина, освен доброволците, които продължават да работят, през всички тези три месеца болницата е и работно място на хора от "Паркове и градини", "Жилфонд", "Чистота". Почти всички материала за ремонта са дарение от пловдивски фирми, оттам идват и големи електроуреди, матраци, детски легла.

Каква помощ се оказва

Двайсет стаи вече са готови да приемат семейства. Не е като луксозен хотел, наистина. Стаята на Оксана, която се настанява там с четиримесечното си бебе на 31 май, е боядисана, дограмата е сменена, има мрежа срещу комари, подът е с ламинат. Обзавеждането е на принципа "импровизация", мебелите са дарение от пловдивчани. Животът на Оксана рязко се е преобърнал, но тя остава активна. Била е преподавател по спорт в университет, но втората ѝ специалност е физиотерапевт. Фондацията на Наталия Еллис е издирила и намерила масажен стол, така че тя може да си работи и с бебето.

„Помагаме на хора, които са по-богати от нас и демонстрират презрение“, се твърди в социалните мрежи. И в много случаи това е вярно. Дали сред самите украинци има такива настроения? "Ресторантите по морето са пълни с наши хора, които имат пари"- казва Наталия. "И в Пловдив дойдоха някои много богати хора, познавам ги. Но те всяка седмица носят хранителни продукти в пунктовете ни за по-бедните си сънародници. Не остават настрани. Голямата грешка на държавата е, че още в самото начало не раздели хората на такива, които могат сами да се издържат и търсят в България само мирно небе, и другите, които нямат тази възможност.

На втората група трябваше да се помогне да научат езика, да се социализират, да намерят училища и детски градини, да си потърсят работа. Това по морето не се случи. Трябваше да се разделят и на здрави и болни - има хора, които няма как да оцелеят в изолирани условия като планински бази, те имат нужда от реална медицинска помощ. Може би тях трябваше да изпратят в Пловдив, където има много болници и медици от всички специалности. И това не стана. Ние помагаме тези дни на семейство незрящи хора, удивителна е подкрепата на пловдивчани точно в такива конкретни каузи. Веднага дойдоха парични помощи, както и за двете майки с по пет деца, които представихме. Който действително заслужава, получава помощ от нас. Но туристи не приемаме. Те ще се оправят и без нас“, казва Наталия.

"Тези, които решиха да се върнат, рискуват живота на децата си"

Наталия Еллис казва, че пет хиляди украинци вече работят на територията на Пловдив и областта: "Когато се съберат две майки с по четири-пет деца и се разберат да работят в различни смени, така че децата никога да не са сами, нещата потръгват. И ако не им стигат заплатите, защото и това е факт, ние подпомагаме с по 200-300 лева в зависимост от случая. А тези, които решиха да се върнат, защото тук не ги устройва, така и не потърсиха работа, и сега според мен рискуват живота на децата си. Ако мислиш за децата си, ще останеш тук. Тази война няма да свърши скоро, вижте Сирия. Според мен още поне пет години хората ще трябва да търсят друго решение.“

Наталия разказва още, че за децата на работещите майки общината е отпуснала две празни бази, които доброволците са превърнали в детски центрове. Храната там се осигурява от фондацията на Наталия, а за настанените в старата белодробна болница се грижи общината чрез програмата „Топъл обяд“. Режийните на сградата - ток, вода и парно - също се поемат от общината. Срокът на престой в бившата болница е до три месеца, после се очаква хората да са си намерили работа и да са наели квартири. Защото се очакват следващите.

Уникалният социален експеримент в бившата Белодробна болница в Пловдив продължава. Някак встрани от бурните пристрастия „за“ и „против“ - делово, прагматично и с много голяма грижа за изпадналите в беда.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 155 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В Пловдив

    112 9 Отговор
    Тъй наречените “европейски фирми” не наемат свои граждани(етнически причини), камо ли ще наемат украински бежанци, които не владеят нито езика нито културата ни. Най - голямата дискриминация в точно там!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 честен ционист

    85 71 Отговор
    Във Филипополиса има всякакви, само не и българи.

    Коментиран от #59

  • 4 Пич

    197 11 Отговор
    Тя жената е украинка , но казва истината !!! Кирчовците също знаят , но претакат държавните пари към частниците , които пък им пълнят офшорките !!! А европейските милиони за бежанците ще потънат изцяло !!!
  • 5 ъъъ

    149 20 Отговор
    "Стаята е боядисана, дограмата е сменена, има мрежа срещу комари, подът е с ламинат."
    "ако не им стигат заплатите, подпомагаме с по 200-300 лева"
    "а за настанените се грижи общината чрез програмата „Топъл обяд"
    "Режийните на сградата - ток, вода и парно - също се поемат от общината."

    бъл... ахмак да се наричам, първа гордост е за мен!

    Коментиран от #14, #51, #54

  • 6 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    166 11 Отговор
    УКРАЙНСКИТЕ БЕЖАНЦИ изнагляха и злоупотребяват с ДОБРОТАТА ЧОВЕЧНОСТА СЪСТРАДАНИЕТО
  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    80 19 Отговор
    доче веле, абе кой ги чете тия измислици?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Наблюдател

    146 2 Отговор
    На 1 юни украинските бежанци на територията на Германия ще бъдат прехвърлени от структурите за социално подпомагане към бюрото по труда Job Center .
    Там ще бъдат задължени да предоставят информация за цялото си движимо и недвижимо имущество.
    За притежателите на автомобили се предвижда, ако даденият автомобил не превишива стойност от 7500 евро, собственикът ще получава социални помощи и ще може да остави автомобила за себе си.

    Коментиран от #12, #52

  • 10 Браво

    90 17 Отговор
    Браво на Наталия и доброволците. Дела трябват, не думи. А недоволни винаги ще има, най-вече от себе си...

    Коментиран от #21

  • 11 126

    122 7 Отговор
    До кога ще делите народа на русофили и русофоби? Тук делението е между българофили и управляващите го българофоби.
  • 12 456

    113 1 Отговор

    До коментар #9 от "Наблюдател":

    Над 7 500 евро ли е автомобила,може да го продаде и с парите ще живее. Освен това украинците са задължени да подадат информация за банковите си сметки, какви пари имат в себе си и в банки. Още подават и информация за недвижимо имущество. Тази цялата информация се разглежда и проверява. В случай,че са подали невярна информация украинците се преследват по закона на Германия за измама.
  • 13 Държавната администрация е пълна

    36 109 Отговор
    с путинисти, които трябва да бъдат изгонени на часа. Браво на тази жена !

    Коментиран от #50

  • 14 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    38 4 Отговор

    До коментар #5 от "ъъъ":

    СТАВА така понякога няма ненаказано ДОБРО
  • 15 ОТ ЧУЖБИНА МАЧКАМЕ ЯКО

    70 2 Отговор
    По принцип DW не чета и не харесвам заради Соросойдките им нагласи но тази статия е за пример браво БЕЗПЛАТЕН ОБЯД НЯМА Zа
  • 16 Филчо

    132 9 Отговор
    Защо това не се направи за младите българи, които трябва да работят, но няма кой да им гледа децата тъй като няма места в детските градини? Защо не се помага на българските семейства, на които не достигат 200-300 лв на края на месеца?

    Коментиран от #18, #19

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Надпартиен

    89 1 Отговор
    Така трябваше да се работи с бежанците от самото начало. Когато човекът е свестен като тази Наталия явно няма значение българин, украинец или руснак е. В нашия блок има два апартамента собственост на руснаци, в които сега живеят украинци и казват, че си плащат само тока и водата. Наем не са им поискали.
  • 21 един от стадото

    55 3 Отговор

    До коментар #10 от "Браво":

    точно така. Уравниловка трябва да има, а тя не на най ниското стъпало/ палатка, две одеала, водоноска и тоалет в гората. Наталия-та мисли, разсъждава , говори и прави неща точно като човек от кухнята/Украйна/. Най добре знае къде ги сърби/богатите/ и къде ги боли/бедните/. Ако искат. А DW първо да погледне себе си, Германия. Полша, Молдова и после да наднича в канчето ни. Ние не сме социална държава, и скоро няма да бъдем
  • 22 Писна ми

    58 9 Отговор
    Кога ще спрете да публикувате пропагандата на тия платени медии? Повече от ясно е, че обслужват интереси и то на хора, които никак не биха желали доброто за България...

    Коментиран от #40

  • 23 Пацо

    31 24 Отговор
    Украинските с деца бягат от окупираните територии.
    Но, защо бягат рускините от русия. Който е ходил в Турция, Анталия, Мармарис, знае за какво става дума. Само в района на Анталия над 200 хиляди рускини са се омъжили за турци. Бръкваш в нета...и каква изненада, реклами на стотици курсове по турски за рускините в русия, стягащи се за турски мъже.

    Коментиран от #37

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Просто човек

    18 59 Отговор
    🇧🇬 България подкрепя Украйна 🇺🇦
  • 28 Кольо

    41 3 Отговор
    Статията е донякъде вярна, за разделеното общество да, пловдив не е по различен от останалите градове на България. И там общинарите крадат и субсидират опр.фирми в гр.транспорт?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Русенец

    52 2 Отговор
    За тези квартири, които обявиха за негодни за живеене, ние плащаме по 80 лв на нощувка.
  • 32 Питам

    68 2 Отговор
    Не живея в България, но искам само да кажа от собствено наблюдение, че много украинци пристигнаха в цяла Европа с разпечатани листа с информация за парите и удобствата, които се отпускат в различните държави. Ами кажете ми ако бягаш от война ще си разпечатваш ли такава информация.
  • 33 гост

    30 4 Отговор
    Пратете ги в Кючук Париж там ще ги интегрират много бързо.
  • 34 един от многото

    31 2 Отговор
    До колкото знам , най големия квартал в Пловдив е "Тракия", но дойче веле си лъжат по навик!
  • 35 ????

    24 3 Отговор
    Поредното доказателство,какви,хора,ни управляват!- сами си отговорете! Отговорите ви ги дава..г-жа Наталия Еллис! Нямат правилен ход и решение! Май пак останахме от страната на булката!
  • 36 ????

    57 7 Отговор
    Защо се чудите че украйнките- са нагли!!! Вище президента им...най нагло пойска от Норвегия да подари печалбите от фондовете подсигуряващи нормален живот на техния народ да ги даде на Укрите! Наглост и безочие от висша форма!!!
  • 37 Жена

    24 7 Отговор

    До коментар #23 от "Пацо":

    Може би защото мъжете са по-малко на брой 😃Все пак доста милиони мъже бяха убити през ВСВ и не могат да се изравнят демографски😂Пък така бъдещото турско поколение ще е по-красиво. 😉

    Коментиран от #42

  • 38 Васко

    31 12 Отговор
    Наи доброто за тизи боклуци да си ходят там от кадето са дошли
  • 39 Бежанците

    40 1 Отговор
    От 1 Юли Полша спира да плаща на бежанците от Украйна, само за крайно нуждаещи, бременни с деца, правилно, така е редно.
  • 40 Айде бе

    17 26 Отговор

    До коментар #22 от "Писна ми":

    И какво зло носят те на България? Вие редовни ли сте? При нашия демографски срив, при огромната ромска раждаемост, при увеличената смъртност от Ко-вида, това е един шанс- точно така трябва да се направи- да се отделят онези, които могат и искат да се интегрират и да работят! Ама тъй наречените "патриоти" по руска свирка надъхват с омраза към украинците. И да им напомня- България получава милиони от ЕС за да ги поеме, това не са пари от нашите болни и нашите старци! А да знаете колко от ромите ни са се впили в социалните системи на Запада! Тези, които зоват за излизане от ЕС, представа нямат как с удоволствие ще ни ги върнат да им берем ние грижата, а те вече свикнаха с прилични жилища и детски заведения. Идете вижте пристигане на самолет от Берлин, Мюнхен или Париж- най-напред слизат те, бройте и правете сметка като дрънкате дивотии как Европа ни обезкръвила от млади хора и как ни ограбвала!

    Коментиран от #46

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 И аз да кажа

    16 18 Отговор

    До коментар #37 от "Жена":

    Явно си рускиня и каканижеш по навик: ако през 1945 руските войничета са били на 17, днес биха били на 94-95. Не е от там липсата на мъже, а от пиенето! И явно, че в Могучата не е песен животът на дамите, щом се натискат за Турция, дето не е цъфнала. Ама пък и в Скандинавието пият... Що ли шведките и финландките не се натискат за Турция и България? Дали пък нещо политиката на Несменяемия няма общо? За размисъл на путинофилите!

    Коментиран от #47

  • 43 Украинка

    9 3 Отговор
    Браво на тази женица
  • 44 шежен

    27 6 Отговор
    Да възстановят бивши казарми и да ги преостроят в бежански центрове с контрол на достъпа и ще се реши въпроса. Вече така наречените бежанци почнаха да крадът и източват сметки на българи. Трябва да им се отнема всичко и тогава да се допускат на територията на страната иначе обратно в дупката.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Лея13

    4 3 Отговор

    До коментар #42 от "И аз да кажа":

    Браво! Десет плюса:)
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ТОЧНО

    8 1 Отговор

    До коментар #46 от "Лея 13":

    И двамата сте абсолютно прави...Нали се заслушвам в подобни коментари из кафетата,.. наистина по-голяма част от тях не знаят точно къде е Украйна и валутата им,.. А Путин е все още кУмОниЗ и е начело на Съветския съюз
    Но успеха да разделят българите на -фоби и -фили, което е по-страшно
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Катрев

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "ъъъ":

    Същото е както и 35 , от скоро май са 40 лв. за Българско дете . На месец. Цели 20 Евро . И заплата около 300 Евро от които си плащаш всичко . Даже и 20 % ддс което не ползваш като краен потребител на дребно и за държавни харчове стават около 64 лв на всеки 100 лв. Добре е ,че се помага на тях ,но кой е помислил за финансовият геноцид над изчезващата Българска Нация. Племето се затрива и подменя . Гасим крушките . До новият спектакъл в който ще играят други , а Българите ще са екзотика . Бъдете здрави -статисти !
  • 52 Депутатев

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Наблюдател":

    Искаш да кажеш ,че нашите изедници политици ще се возят евентуално с премиум класи с Укр. номера. После ,когато войната свърши ,да връща народа и това което е прибрал някой . Отписано като ръждясало на държавен паркинг. Там има куп бяла ламарина уж от Лексус , а може и от стара Шкода да е.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Давам акъл на дебили

    4 4 Отговор

    До коментар #5 от "ъъъ":

    Значи 121 гласували тук не разбират термините "война", "бежанци" и "човещина"!
  • 55 Преди 10 години статистиката беше:

    7 3 Отговор
    Над 250 000 Рускини са се омъжили за Турци и са родили над 1 000 000 деца! Тази кръвно-генетично-социално-сексуална връзка в резултат от силното влечение на рускините към турските мъже е неразбиваема и затова Турция и Русия са толкова братски държави!
  • 56 Наблюдател

    3 6 Отговор
    От 1 юни всеки руски гражданин, мъж или жена е длъжен да дава дежурства в квартала на червените фенери в сектора за обслужване турци, араби, чернокожи африканци и общо мюсулмани за подобряване на расата! В резултат от това алкохолизма сред рускините и руснаците намалял!
  • 57 За радост в Пловдив нещата вървят защото

    5 4 Отговор
    Кмета е от ГЕРБ, мнозинството в Общинския съвет е от ГЕРБ, Бизнес елита е ПроЕвропейски, но не е от Простаците на Промяната, а най-хубавото е че никой от властта на Некадърната Промяна не се меси в този процес по управление на емигрантския поток, нито Областната управа, нито Агенцията по бежанците, нито министерството на невнятната "Калинка" Константинова!

    Коментиран от #65

  • 58 ,AАйде стига

    7 0 Отговор
    Стига пропаганда.Тия ги разправяйте на децата в първи клас.Въпросът е,кога ще цунат "изоставената" сграда?
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 сноу

    4 2 Отговор
    У-уф...как да ви кажа ,пък е и трудно за казване ...Гледам тези деца ,имах и възможността да гледам стотиците руски деца избити от бандягите ,положени с бедни панталонки ...Не ..това е покъртителна трагедия, един и същ народ и то определено хубав народ нямащ нищо общо с това което се довлече 2015-16 и т.н. години..Да се чудиш как този интелигентен народ се остави да го плячкосат американските хиени..
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Анонимен

    8 3 Отговор
    Това не са бежанци. Това екскурзианти, дошли да си прекарат времето на курорт на чужда издръжка. Идват от Западна Украйна, където няма бойни действия.
    Истинските жертви са цивилните и действителните бежанци от ДНР и ЛНР, които избягаха в Русия.
    На тези хора трябва да помогнем.
    От 8 години са подлагани на обстрел и сега включително от укрофашистите.
    А тези екскурзианти в България по живо и по здраво да си се прибират в Украйна.

    Коментиран от #64

  • 64 Про100 100

    1 0 Отговор

    До коментар #63 от "Анонимен":

    За всяко споменаване на фашисти и фашизъм получаватв по един лайк от дучето. 😃😃😃
  • 65 Майна по неволя

    0 0 Отговор

    До коментар #57 от "За радост в Пловдив нещата вървят защото":

    .. ха ха, точно това ще да е причината.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове