Last news in Fakti

19 Юни, 2022 13:34 1 024 15

Денков: Голяма част от критиките за матурите са силно преувеличени

  • николай денков-
  • матури-
  • ученици

Той обясни и защо според МОН разказът "Талисманът" е подходящ за изпита за 7 клас

Денков: Голяма част от критиките за матурите са силно преувеличени - 1

Голяма част от критиките по организацията на тазгодишните изпити са силно преувеличени, заяви в "Денят започва с Георги Любенов" министърът на образованието и науката акад. Николай Денков. По думите му има свръхчувствителност по темата.

Той изтъкна, че за първи път тази година МОН е организирало толкова изпити в рамките на месец, защото за първи път завършват випуски по новия закон.

"Да, имахме пропуск, който за щастие не доведе до сериозни последствия. Грешката в НВО по математика за 10 клас не беше в задачите, а в листа с формулите. След проверка се оказа, че в изпита е имало само една задача, за която е трябвало да се използва сгрешената формула. 6 минути след подаването на сигнала са изпратени вярно конвертираните формули. Затова в училищата, в които не е било удължено времето на изпита, ще дадем пълния брой точки за тази задача. В конкретния случай тези изпити не са толкова важни. Ако това се беше случило с изпита за 7 клас, това би било огромен проблем.", каза Денков.

По думите му провеждането на изпитите след 7 и 10 клас в един и същи ден създават предпоставки за объркване, затова двата изпита трябва да се провеждат в различни дни.

Николай Денков обясни и защо според МОН разказът "Талисманът" е подходящ за изпита за 7 клас.

"Целта на "Талисманът" не е да е литературен шедьовър. Има конкретни изисквания към тези тесктове - да не са много сложни, защото са предназначени за всички седмокласници, а не само за елитните гимназии. Предишни години сме имали критики дали разказът не е твърде сложен, така че винаги ще има критики. В деня на изпита получих поздравления от учители за избора на тескта, а след като излязоха подробности за политическата ориентация на автора, дойдоха и критиките. Представете си следващият министър да каже, че не харесва проевропейски настроените автори. Тогава да махнем Георги Господинов ли?", попита министър Денков.

Той защити и спорния въпрос за пожарникаря, с който не се справиха мнозинството четвъртокласници.

"Темата за пожарникаря е представена едностранно. Учениците учат какво е професия - това е част от тяхната програма. На оценяващите е казано да не приемат само отговора "професия", приемат и че това работят, подготвени са за това, тренирани са това. Но, ако гори пожар и ние с вас отидем да го гасим, това прави ли ни пожарникари? Ако родител учи детето си, това прави ли го учител? Трябва малко по-дълбоко да се вглеждаме. За мен това е индикация, че трябва по-внимателно да подготвим децата за този тип въпроси, а не да говорим, че въпросът е безсмислен." - каза Денков.

По въпроса за началото на учебната година предстои дебат след края на изпитите. Николай Денков увери, че в училищата у нас има достатъчно места за всички украински деца, които пожелаят да се обучават в България следващата учебна година.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 1 Отговор
    "Слуховете за моята смърт са силно преувеличени“, / Марк Твен/
  • 2 Неразпечатани скоби

    3 1 Отговор
    От pdf-формата, надуха ни главите, те учениците са забелязали, че ги няма, а освен това няма задача, в която да се ползват, това да е проблема в българското образование
  • 3 Каква полза

    9 1 Отговор
    Има от тези матури? Такива изпити трябва да се даржът само ако искаш да учиш след 11 или 12 клас!

    Коментиран от #13

  • 4 ТаУмВзе

    6 2 Отговор
    3то поколение Грубо неуки, та кое е преувеличено бре? Нали това е и целта! Само територията е важна без матряла.
  • 5 Наталия Кобилкина

    5 1 Отговор
    Най вероятно ползата е финансова. По време на развития социализъм определени деца ги изпитваха след допитване до родителите им. Днес тези деца ни управляват и ефекта е замечателен.

    Коментиран от #7

  • 6 Проблеми в БГ обеазованието

    5 2 Отговор
    1/ начален курс беше 3-годишен, около 1995г 4-ти клас го прехвърлиха към начален курс, 1 година размотаване, от 5 клас започва луд екшън с материала по всички предмети
    2/ учениците, които не учат, дефакто не могат да повтарят, насрочват им се допълнителни изпитни сесии, че и октомври месец, като преподавателят е длъжен да дава консултации беплатни докато вземе изпита, на запад как е, като не искаш да покриеш изискванията когато държавате те обучава безплатно, след това всичко допълнително да се заплаща и да има глоби за родители и други фибансови принуди/социални, детски, данъци.../, изобщо трвбва да се действа чрез финансов лост
    3/ учебни програми неадекватни за възрастта като количество и качество, всяка тема трябва да започва с практически казус, приложима в живота
    4/ изпити организирани с определена тежест, за да удовлетворят лобистки интереси/да се поддържа фабриката за частни уроци и школи
    5/ наказания ефективни не могат да се приложат на учениците, понеже финансирането върви след ученика...
    ...
    И за всичко това излиза виновен учителят
  • 7 Те и прокурори

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Наталия Кобилкина":

    Ги правеха от РАБФАК, само верни на партията, плачевна съдебна система

    Коментиран от #9

  • 8 Проф. Вучков

    5 1 Отговор
    Работата на Денков е свързана с покупката на Ковид тестове.
  • 9 Наталия Кобилкина

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Те и прокурори":

    Нито един другар не е осъден:)
  • 10 индианеца Джо

    3 1 Отговор
    Г-н Министър - матурата трябваше да бъде за "Винету", да видим истинската истина за образованието!
  • 11 брег

    2 1 Отговор
    Много пари дадохте на учителите,че и счетоводителите се облажиха с по 2500-3000лв.заплата и нищо не работят с 5-6 фактури на месец обединете счетоводството да имат повечко работа
  • 12 Караибрахим

    0 2 Отговор
    Когато Иван Костов разбра, че най-голямата гилдия в държавата са учителите, започна реформа. Повече пари за заплати и никакви критерии за оценка на труда и контрол върху резултатите. А труд без измерител и без контрол, ражда мързел. Сега те не стачкуват, но и от нищо не се интересуват. Децата са виновни за всичко. А министъра на образованието винаги е бил креатура на издателите на учебници.
  • 13 Реалист

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Каква полза":

    Точно така,такава глупост са тези изпити само по два учебни предмета.Абсурд е да се оцени качеството на образованието по този начин. Матури трябва да има само след 12 клас.Само се вихри истерията с частни уроци,милиони се въртят ,никакви данъци,това е престъпление. След 7 клас трябва интегриран тест за оценяване на нивото на основно образование,но не и да служи като вход за средни училища.Специализирани училища да си организират приемни изпити,които да съответстват на профила им.
  • 14 Доктор

    3 0 Отговор
    Този соросоид, храненик на "Америка за България", ако имаше поне малко достойнство, отдавна трябваше да подаде оставка за всички сътворени гафове. Изключително вреден за образованието, некомпетентен, силно зависим, продажен и лицемерен, поставен за министър единствено да изпълнява чужди поръчки.
  • 15 Анонимен

    1 0 Отговор
    Матурите в 10 клас са абсолютно безсмислени и е крайно време да отпаднат!!! Тези матури са единствено за да върви бруталния бизнес с частните уроци, един час е по 25 лв., хайде спрете го най-после това безумие, побъркахте и родители и деца, образованието вече е пълна нула, за да върви алъш вериша с частните уроци, никъде го няма това по света, Срамота!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове