Last news in Fakti

12 Юни, 2013 08:14 3 488 16

Узаконяват ромските гета

  • гета-
  • математика

Преглед на печата

Узаконяват ромските гета, пише "Труд"
Ромските махали в градовете и селата ще бъдат узаконени със специална поправка в Закона за устройство на територията (ЗУТ). Това съобщи депутатът от БСП Димчо Михалевски малко след като временната парламентарна комисия гласува 3-месечен мораториум за събарянето на незаконни къщи, когато са единствено жилище на собствениците. В периода на забраната кабинетът се задължава да промени ЗУТ. Тъй като в казуса с мораториума, възникнал вследствие на споровете около рибарското селище “Ченгене скеле”, попадат и ромските гета, Михалевски заяви , че те ще се узаконяват по специален ред. “Промените в закона ще дадат възможност на общините да гласуват нарочни подробни устройствени планове (ПУП) за тези квартали. Ясно е, че те няма как да отговорят на застроителните стандарти - за плътност, отстояние на сградите, височина и т.н.”, каза Михалевски. 

Всеки пети скъсан по математика в 7-и клас, съобщава "24 часа"
22,23% от седмокласниците имат двойка на националното външно оценяване по математика. Процентът на слабите оценки по български език и литература е 14,7. Това показаха резултатите от анализа на изпитите след 7-и клас, представен от министерството на образованието вчера. Става дума за първата част от изпита, която е задължителна за всички ученици, втората е по-сложна и е за тези, които искат да кандидатстват в желана елитна гимназия.

БСП дава данъчни преференции за наемане на безработни младежи, отбелязва "Сега"
Шумно рекламираният от БСП социален пакет от законодателни промени за подкрепа на най-уязвимите групи се оказаха поправки в три закона. С тях се очаква да се пребори младежката безработица, да се обвържат по-тясно нуждите на бизнеса с образованието и да бъдат защитени правата на служителите при фалит на работодателите им. Социалистите предлагат да се даде възможност на бизнеса да намалява без ограничение данъците си, ако плаща стипендии. Това ще стане с изменения в Закона за корпоративното подоходно облагане. Според вносителите работодателите ще могат да намалят финансовия си резултат със средствата, отделени за стипендии на ученици и студенти в последните две години на обучението им. Има обаче изискване учащите да са в редовна форма на обучение и в специалности, свързани с производството на съответния работодател. Той пък има ангажимент да ги е подпомагал минимум 12 месеца и максимум 24 месеца и след това да ги назначи на работа за не по-малък период от този на получаване на стипендията. 

Българи превзеха плажа на Бяло море, разкрива "Стандарт"
Хем чисто море, хем евтино, а и много спокойно. Дори стаята си в хотела в Паралия Врасна не заключвам, защото няма крадци, обяснява благоевградчанинът Димитър Димитров. Той е един от хилядите българи, който щурмуваха плажовете на Бяло море. Водата наистина е кристално чисто. На плажната ивица няма нито един чадър, нито пък шезлонги, за които да плащаш. Липсва и бетонът, както и заведенията на самия пясък. Спокойствието е завладяло туристите, които събират тен под жарките слънчеви лъчи. И няма как да е другояче. Не минават през 5 минути мургави търговци, които да те стряскат с виковете си - "кукуруз", "сладолед", "понички". Няма и концесионери на плажа, които да ти търсят пари за кърпата, дето си хвърлил на крайбрежната ивица. На всички вече е ясно, че тук не става въпрос за морските курорти край Варна или Бургас. За съжаление. А за южната ни съседка Гърция. И по-точно за курортните селища Аспровалта, Неа Врасна, Паралия Врасна и Ставрос. В тях българските туристи отстъпват по брой само на сърбите. С всяка изминала година нашенците на лятна ваканция в страната на Омир стават все повече. Хиляди българи, най-вече от Югозападна България - София, Перник, Кюстендил, Самоков, Дупница, Пиринския край, отдъхват сред спокойствието, тишината и зеленината на четирите гръцки летни курорта.

Робот отгатва кога ни се пие бира, разказва "Новинар"
Най-после една от най-съкровените мъжки мечти стана реалност – учени от САЩ създадоха робот, който отгатва кога на човек му се пие бира и веднага му носи шише от хладилника. Машината се казва Кодиак и е разработена от учени от университета "Корнел". Тя е проектирана да предусеща човешките действия и желания. Най-верният другар на силния пол може да разбере кога собственикът му желае да пие бира и без да бъде подканян, да му донесе кен и да му налее. В стомаха на Кодиак са монтирани 16 батерии за лаптоп и когато помощникът се измори, просто трябва да бъде зареден.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 tttt

    1 2 Отговор
    А поправка в закона за частната собственост кога? Или да чакаме да опoскат всичко тези господа ! Закона за маломерните кражби кога ? Повечето пенсии са под границата на маломерните кражби .
  • 2 мария спасова

    9 1 Отговор
    Ми хубаво.Дано като ги узаконят най сетне да ги накарат и да си плащат данъци,ток,вода а не все от нашите сметки да дърпат!
  • 3 tttt

    10 1 Отговор
    Xaxaxa няма как да стане . Така се капсулират тотално в гетата . Гетата ще станат още по големи . Полицията сега едвам влиза в гетата . Пак кой ще прави инкасо не знам ! Още по голяма престъпност щe се генерира .
  • 4 Симеон Тасев

    0 1 Отговор
  • 5 Симеон Тасев

    1 0 Отговор
    поредната глупост
  • 6 PROFESIONALISTA

    1 1 Отговор
    Това е едно добро начало. После трябва да се премине към заграждане с плътна бетонна 5 метрова ограда със само един вход за да им се доставя храна, после да се пристъпи към тяхното отглеждане в така изграденият резерват и постепенно бройката им да се сведе до минимум, колкото да не изчезне вида им от лицето на Земята. Защото един ден именно те ще са продължител на цивилизацията, когато ние изчезнем като Маите.
  • 7 Армагедон

    6 1 Отговор
    "мораториум за събаряне на незаконните къщи ,когато са единствено жилище на собствениците." Дайте да се разберем , тоя мораториум е незаконен ,колкото са незаконни тези къщи! Тука няма собственици ,по смисъла на закона! Кое им е законното собственичество?Земя ли са купували ,проекти и разрешения за строеж ли са имали и най-вече ,данъци ли плащат за собственост? Пак прецеденти и подгъзуване на тия мангали! Ми те са номадско племе ,ще им узаконат гетата , апък те ще си дигнат чукалата и ще отидат на ново място! Хич не им се церемонете ,събаряйте им бараките и да се махат.И без това само болести и зарази разнасят ,като плъховете. Ако общините им предоставят специални терени за гета , при определени условия за закупуване и изплащане на местата и къщите,да си плащат ток ,вода и канал -тогава може .И по високи огради с КПП на входовете.
  • 8 pacoran

    1 2 Отговор
    Нраво БСП за пореден път доказахте че нищо не става от вас по тая логика утре ще се настанът в южния парк и ще им го дадът е.аси ш...ните комунисти айде спрете да .ерете в България
  • 9 Deian Mirchev

    1 1 Отговор
    a za tezi ot nas koito sa ne-romi kakvo da si postroim i nie kashti naprimer v yujniq park i da ni gi uzakonqt palni gluposti

  • 10 Армагедон

    9 1 Отговор
    Комунягите правят сега с..рки на м...лите,щото гласуваха за тях и ги вкараха отново във власта!
  • 11 киро спиро

    1 1 Отговор
    Супер тъпанари,но щом е така отивам в Борисоват градина и започвам строителство на единственият си дом, ща заградя 1-2 дка с бараки. С приятели за 1 нощ ще ги сковеме и ще кажа че ми е единственото жилище. ПЪк после като го узаконя, че е мое ще го продам, после пак ще заградя и така ще опоскам целия парк за 1-2 години.
  • 12 georgi

    4 1 Отговор
    .... Предложението за мораториума за незаконните строежи бе внесено преди седмица в парламента от Сергей Станишев и група депутати от левицата. “Поне сто души ми се обадиха да ми благодарят, след като се разбра за мораториума. И между тях нямаше нито един баровец с незаконна вила, построена в защитена територия”, заяви вчера Михалевски ....
  • 13 Симеон Тасев

    0 0 Отговор
  • 14 Bobi

    1 0 Отговор
    Комунистите узаконяват незаконни постройки - това разбрах аз Щом е така и българите трябва да почнат да си строят барачки на общинска земя и така да си я присвоят , но се съмнявам , че мине номера , защото ние не гласуваме за тях ! Вредни комунисти
  • 15 веско алексиев

    1 0 Отговор
    Това правителство ще толерира циганите и турците щото те ги избраха има няма няколко седмици от както са на власт първо закона за турския език в училищата а сега узаконяват и гетата на циганите не ми се мисли какво ще става по нататък за това трябва да паднат от власт иначе ще ни потурчат.
  • 16 Стефан Георгиев

    1 0 Отговор
    Няма такава простотия! До кога ще търпим?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове