Last news in Fakti

29 Юни, 2022 16:40 3 678 35

Социалната пенсия за старост става 247,00 лв. от 1 юли

  • социална пенсия-
  • старост

Ще се повишат и размерите на нормативно установените добавки към пенсиите - за чужда помощ и за ветерани от войните

Социалната пенсия за старост става 247,00 лв. от 1 юли - 1
Снимка: БГНЕС

Социалната пенсия за старост ще се увеличи от 170,00 лв. на 247,00 лв. от 1 юли, реши правителството.

Промяната ще доведе до ръст на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, тъй като по закон техният размер се определя в зависимост от социалната пенсия за старост. Това са пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия. Ще се повишат и размерите на нормативно установените добавки към пенсиите - за чужда помощ и за ветерани от войните.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Защо

    25 3 Отговор
    Дупетатите,които нищо не работят,само са.ботират,си вдигат на всеки 2,3 месеца заплатите с по 1000 лева.Защо .не бъдат осъде...ни за престъпле...ние срещу народа си.
  • 2 Вуте

    36 4 Отговор
    Един хляб и едно кисело мляко = 5 лева. 30 дни по 5 лева = 150 лева . Остават ти по-малко от 100 лева .... недай Боже и от лекарства да се нуждаеш!!!!А бе като в Аушвиц ама по-свободен....

    Коментиран от #5, #7

  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 8 Отговор
    и тия пари са им много, нека бъркаш в кошовете за буклук важното е за украйнците да има по 40лв на ден
    наще дъртаци кучетата ги яли
  • 4 Чакайте малко!

    9 13 Отговор
    Това е социална пенсия! То хубаво за всички пенсиите да са 3400 ама все от някъде трябва да дойдат тези пари, нали! Не сте съгласни да плащата 49% данъци както във Великобритания!?!?!?!?!? Няма как да стане!

    Коментиран от #8

  • 5 ГОЛЯМ СМЯХ

    16 2 Отговор

    До коментар #2 от "Вуте":

    така така а зимата със какво ще се топли тоя пенсионер? или що па да се топли то киселото мляко и хляба ще го топлят
  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 2 Отговор
    дайте им геги да бъркат в кошовете за буклук , все ще намерят нещо за ядене
  • 7 Ти май не си ходил

    3 8 Отговор

    До коментар #2 от "Вуте":

    В магазин. Хляба има от 1.40 до 1,70 мляко от 90 до 1,50. Как ги сметна хляб и мляко 5лв? Иначе има инпо 8лв хляб ама ако си ма социална пенсия ще купуваш от 1.20.

    Коментиран от #11, #29

  • 8 Кои са

    20 1 Отговор

    До коментар #4 от "Чакайте малко!":

    Тези с 3400.......може ли да чуем какво са работили...
  • 9 Мухито

    7 2 Отговор
    Тъщата в Америка получава повече 800$ без да е работила и един ден а мизерната пенсия от България я дава на мен защото съм зет като мед.Аз пък я пращам на бедните в БЪлгария щото съм пич да има въртележка и разходи на някакви мизерни суми с които обричат хората на смърт
  • 10 Тони

    12 4 Отговор
    Не може минималната пенсия да догонва средната. Това не е социални справедливо. Един който е работил 35 години и се е осигурявал да получава, колкото друг който няма и един ден трудов стаж и не е внесъл и 1 лв в Държавния бюджет.

    Коментиран от #25

  • 11 Вуте

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ти май не си ходил":

    Това ще е цената когато " вдигнат " пенсийте друже !!!
  • 12 Мирослав

    13 11 Отговор
    Социална пенсия получават хора, които нямат осигурителен стаж за нормална пенсия. Т.е. хора, които никога не са плащали осигуровки за пенсия и имат нулев принос към пенсионната система. По принцип такива хора не трябва да вземат НИКАКВА пенсия. Това е по-скоро вид социална помощ и по никакъв начин не трябва да се плаща от осигурителната система. Пенсия би трябвало да получават само хора, които са работили, внасяли осигуровки, т.е. хора с принос в осигурителната система.

    Коментиран от #22

  • 13 Работник в ТЕЦ

    5 4 Отговор
    Моята пенсия изчислена от НОИ е 1896 лв, a досега взимах сами 1500 лв. Пак сега ще си вземам цялата пенсия, благодарение на новите момчета.
  • 14 Цонев

    9 7 Отговор
    Познавам доста хора, работили в Кремиковци, които имат изчислени пенсии над 3000 лв, но досега вземаха само половината заради тавана. Държавата им крадеше половината пари, които са внасяли.

    Коментиран от #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ми тя

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "Цонев":

    държавата и на мен ми краде около 180 лв. месечно и сега кражбата ще стане по-осезаема, като съм далече от тавана. Като се пенсионирах бях с малко над средната, сега ще съм с малко повече от минималната. И с тия ковидни-мовидни и особено след 25.12.2021 тотално загориха кашата.
  • 17 Пенсионер

    6 5 Отговор
    Искахте промяна,и яполучихте.Ся няма да ривети.По добре помислете за втора и трета работа,защото зимата идееее.
  • 18 Мунчо

    4 1 Отговор
    Идеална сумичка ....Охаааа...един килограм ориз са 16 порции...купуваш два килограма на промоция за пет лева и бутилка олио за пет лева нкило лук а лев ,десет хляба за 40 лв ...сутрин препечен хляб с няколко капки олио и липов чай обед и вечер ориз за педесет лева си готов...и с останалите живот...

    Коментиран от #19

  • 19 Мунчо

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Мунчо":

    Леле объркал съм те десет ляба са 15 лв ...чи то съвсем за безпари ти излиза живота бе...
  • 20 Гост

    7 1 Отговор
    Лошото е ,че повечето работиме за 1000 - 1500лв.Защо и наще заплати не са по 3бона а
  • 21 безпартиен

    9 2 Отговор
    В момента имаме около 2.3 млн.пенсионери!Колко от тях са пенсионирани от бюджета/държавен или общински/?Колко от тези пенсионирани от бюджета продължават да работят на същите места но вече и с пенсия като бонус?Дали са такива специалисти,че ако ги няма трябва да закриват министерства,области,държавни фирми,общини или пък няма желаещи за работните им места?Няма държава в ЕС,САЩ дори Русия с бившите ОНД републики с такова законодателство в бюджетната сфера!А пенсионната система реално се захранва от работещите в частния сектор!Само в МВР "работещи" пенсионери с пенсия+заплата+20 заплати за пенсиониране са повече от 5000 души!!!Промяна трябва и то задължителна ИЛИ ПЕНСИЯ ИЛИ ЗАПЛАТА за работещите в бюджетната сфера!

    Коментиран от #24

  • 22 Не ми е ясно

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Мирослав":

    Кой получава социална пенсия. Който няма стаж минимум 15 години или няма хич стаж?
  • 23 дедя

    3 3 Отговор
    Вуте бегай търси работа кът ни си работил кога е трябало,а си търчал подир фусти
  • 24 Точно

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "безпартиен":

    Прав си!

    Коментиран от #28

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Гост

    5 1 Отговор
    Кога ще махнете пенсионерите от МВР,МНО,БДЖ, Градския транспорт и Администрацията.Кога????????
  • 27 Добре де

    4 1 Отговор
    Според ЕГН-то ми трябва да имам 40 г. Стаж и да се пенсионирам на 67 г. Ако при навършване на 67 г. имам примерно 35 г. стаж ,няма да мога да се пенсионирам или получавам минималната пенсия или чакам на 70 г. Да взема социалната? Някой запознат?
  • 28 безпартиен

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "Точно":

    Този дето Ви е сложил минус защо не си каже мнението?Защо не предложи нещо друго от това вече казано?Защото е от тези пенсионирани бюджетници на работа!

    Коментиран от #30

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Най- вероятно

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "безпартиен":

    Е така!
  • 31 ОБЕКТИВНИЯ

    3 0 Отговор
    Отново се ПОДИГРАХТЕ с хората с ниски пенсии! Разликата между ниските и високите пенсии се УВЕЛИЧАВА , но не дават никакво логично обяснение. Процента на увеличение трябваше да бъде еднакъв за всички пенсионери.
  • 32 Да да да

    0 0 Отговор
    Нека един депутат се опита да изкара месеца с 247лв.,а пък и дари 467 лв.Имайки предвид,че този,който получава минимална пенсия,все пак е работил цял живот.
  • 33 Иван

    0 0 Отговор
    Защо на хората който са били само на минимална заплата,а са получавали на ръка получиха най голямо увеличение,??
    Те достигнаха до средната.
  • 34 Петуния

    0 0 Отговор
    Нашето поколение което преживя и премина през целият приватизационен период с масово затваряне на предприятия и съкращения сме най ощетените.Тогава падна коефициента на социалното осигуряване годините за стаж.За нас няма компенсации.Радваме се на 467.00лв.
  • 35 Петуния

    0 0 Отговор
    Нашето поколение което преживя и премина през целият приватизационен период с масово затваряне на предприятия и съкращения сме най ощетените.Тогава падна коефициента на социалното осигуряване годините за стаж.За нас няма компенсации.Радваме се на 467.00лв.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове