Last news in Fakti

30 Юни, 2022 12:10 950 11

„Галъп“: Сложен изказ в учебниците е сред основните проблеми за родители и ученици

  • галъп-
  • мон-
  • ученици-
  • училище-
  • материал

Друга основна пречка е прекалено много информация, поднесена за кратко време

„Галъп“: Сложен изказ в учебниците е сред основните проблеми за родители и ученици - 1
Снимка: БГНЕС

Твърде сложен изказ в учебниците, материал, който не е съобразен с възрастта на децата, прекалено много информация, недостатъчно примери и обяснения, малко време за упражнения. Това са основните трудности, които срещат децата в училище.

Изводите са от национално изследване на „Галъп интернешънъл Болкан“, проведено по поръчка на Министерството на образованието и науката. В пространни интервюта с родители и деца от I до Х клас, социолозите питаха за проблеми в учебните програми по отделните предмети и в конкретните учебници. Бяха събрани и препоръки за процеса на учене.

Малко над половината от анкетираните родители признават, че децата им имат затруднения по един или повече предмети. Най-голямата част от тях - 37%, определят онлайн обучението като основна причина за трудностите на детето. Почти 33% обвиняват учителите, че преподават зле. Близо 28% смятат езика в учебниците за неясен. Толкова са и тези, според които материалът е прекалено обемен.

Проблеми посочват и родителите, чиито деца се справят добре в училище. Около една трета от тях смятат за пречка неясния език в учебниците и учебните помагала. Над 23% смятат, че учебното съдържание не е съобразено с възрастта на детето, също толкова са недоволни от начина, по който учителят поднася материала.

Математиката е най-трудният предмет в почти всички класове, според отговорите на родителите. Голяма част от тях са убедени, че учебен материал по математика е „свален“ от по-горните класове в по-долни. Оплакват се и от липса на достатъчно време за упражнения.

В III и IV клас проблемни са и други предмети като човекът и обществото и човекът и природата. Много родители посочват, че изучаваният материал не е съобразен с възрастта на децата, има твърде голям и недобре систематизиран обем от информация, който обърква учениците. Често се стига до заучаване „наизуст“ на уроците по тези предмети, без да се разбира съдържанието.

Повече от половината родители помагат на децата си в подготовката на уроците. В началните класове делът на тези майки и бащи достига 84%.

Всеки трети родител плаща за частни уроци по предмети, преподавани в училище, като 17% от децата посещават допълнителни занимания по два или повече предмета. Делът на тези отговори е значително по-висок сред родителите на ученици в прогимназиален и гимназиален курс, което се свързва и с подготовката за изпитите след VII клас и за матурите.

Две от всеки пет деца между I и IV клас признават, че не разбират част от съдържанието на учебниците, основно по математика. Затрудняват ги главно текстовите и логическите задачи. Те често се оплакват, че нямат достатъчно време да се упражняват. Според половината от тях уроците са прекалено дълги.

Проблемът се задълбочава в прогимназиалния етап (V -VII клас). Там вече 57,6% от учениците заявяват, че част от учебниците са написани сложно и неразбираемо. Повечето седмокласници, но и много петокласници и шестокласници, се оплакват най-много от учебниците по история и цивилизации.

Учебното съдържание по география и икономика също се оказва трудно разбираемо за част от учениците между V -VII клас. Тук сложни според тях са множеството нови термини и твърде многото информация в учебниците, която трябва да се помни наизуст.

Гимназистите недоволстват от твърде големия обем от информация, който според тях е излишен и затруднява ученето и определянето на най-важното. Много от запитаните ученици искат учебници на по-достъпен език, повече време за упражнения и по-интерактивно преподаване на материала – с повече илюстрации, графики и примери.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ксдр

    10 6 Отговор
    Винаги е било така. Какво се възмущават?! Да се благодарят, че не ги карат да учат в събота.
  • 2 ксдр

    13 0 Отговор
    Материалът е много и ненужен на 50%.
    Уроците са по схема- нови знания: упражнение; нови знания: упражнение. А трябва да бъдат- нови знания: 2 часа упражнения; нови знания: 2 часа упражнения...

    Коментиран от #7

  • 3 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    11 1 Отговор
    Учебниците напоследък ги пишат само умнокрасавците.
    Какво очаквате?!
  • 4 ъъъъ

    8 0 Отговор
    История и цивилизация 5 клас, уроците за Египет - изброени са няколко фараона с десетбуквени имена. Кому е нужно да ги знае, бе!!! Един Тутанкамон и баста. география 5 клас: Югозапдния дял на северната част на Африка...Ами мало-умщини на квадрат!!!
  • 5 шири

    9 3 Отговор
    Преди,при бай Тошо учехме и в събота. Вярно,учебните часове бяха намалени,но ходенето на училище си беше факт. Имаше бригади-лятна и есенна,имаше казарма,а сега няма нищо такова и пак има недоволства. Тогава нямахме компютри и интернет. Телефоните бяха с шайби,кабел и слушалка.
  • 6 Поп

    5 7 Отговор
    Родителите не са експерти и заключенията са неверни. Изказът си е точен, а информацията е повече от кратка и се дъвче дълго. Има 5% учебници, които не са добри, но учебниците са избираеми. Тази тъпа пропаганда срещу образованието в полза на глупаците, трябва да престане!

    Коментиран от #8

  • 7 Поп

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "ксдр":

    Сериозно?
  • 8 Бариола

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от "Поп":

    Не е вярно, чета и съм чела учебници по три пъти на няколко издателства - на двете ми деца и племенника, сега съм до 8 клас включително. По образование съм филолог и икономист. Сложен, претрупан изказ. Много напълно излишни подробности. Бъкано с дати, които се изисква да се помнят. Говоря не само годината. Визуално много разпръснато поднесени - тук картинка, там картинка, един основен уж текст, после още пет с различен формат и шрифт. Нещо като списание с реклами. Да не говоря колко са обемни и тежки! Защо да продължавам, родителите много добре ме разбират.
  • 9 Стефан Петров

    9 0 Отговор
    През живота си съм прочел хиляди книги и ползвам няколко огромни интернет библиотеки. Прочетох учебника по литература за 7 клас и се изненадах. Почти нищо не разбрах. Така сложно и объркана е написано с такъв език ,че до живот ще предизвика отвращение в децата от всякаква художествена литература.
  • 10 Сандо

    7 1 Отговор
    Не сте ли разбрали още каква е основната цел на съвременното образование?Ако не сте,проверете как се движи процента на функционално неграмотните през годините.И това е само едната,не знам дали е основна.
  • 11 Мана Мана

    9 0 Отговор
    Ето пример за прост и разбираем изказ: "Тоталната хуманистичност на евристично експонираната и априорно детерминирана (при това - непреднамерено кинетизирана) виталност намира своята своеобразна експресия в многобройните колори на паната." Приятен преразказ:)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове