Last news in Fakti

30 Юни, 2022 17:42 2 255 25

Ивайло Пенчев: Не е работа на държавата да помага на бизнеса

  • ивайло пенчев-
  • бизнес-
  • подкрепа

Единствената разумна от обществена гледна точка подкрепа за бизнеса е да му намаляват данъци и регулациите

Ивайло Пенчев: Не е работа на държавата да помага на бизнеса - 1
Снимка: БГНЕС

От каква подкрепа се нуждае българският бизнес, за да устоява в условията на инфлация, глобална конкуренция и война и икономиката ни да расте по-бързо? В последните дни в бюджетната комисия на НС се състоя сериозна дискусия в БСК по повод актуализацията на бюджета – за подкрепа на бизнеса от гледна точка на високите цени на електроенергията. От бизнеса реагираха остро за това, че от 1 юли подкрепата спира и вероятно ще има затворени предприятия и освободени работници.

Ето как българският предприемач Ивайло Пенчев коментира темата в "Нашият ден" по БНР:

"В която и да било обстановка, в която и да било държава бизнес, който иска директни плащания, директна подкрепа не трябва да бъде слушан. Хората, които го искат или са объркани, или искат да прецакат всички останали.

Единствената разумна от обществена гледна точка подкрепа за бизнеса е да му намаляват данъци и регулациите. Това е добре за всички хора, не само за бизнеса – по-ниски данъци и по-малко и по-прости регулации. Това е всичко. Този, който иска парите на другите (било то бизнесмен или не), няма никакви основания и не трябва да бъде слушан. Исканията на бизнеса за субсидии са нечестни, неправилни, неоснователни. И аз имам много бизнес и много ток плащам, и ако държавата ми плаща сметката за ток, ще добрувам. Ама това не е честно.

Не е работа на държавата да помага на бизнеса и не е работа на бизнеса да иска помощ от държавата.

Когато пазарната обстановка се промени, цената на някакъв ресурс се променя, цената на труда се променя. Пазарът е живо и сложно нещо. Там цените на всякакви неща постоянно играят нагоре-надолу. Идеята, че държавата може да се намеси в свободния пазар, да го регулира и да компенсира трудностите на свободния пазар, съществува (има Маркс и Енгелс... Кейнс). Бая народ се е пробвал, но всички са се провалили.

Сегашните искания за помощ за бизнеса нямат фундаментална икономическа и идеологическа обосновка. Те са просто тарикатски вопли.

Ивайло Пенчев вярва в инициативата на частния бизнес, но е скептичен по отношение на иновациите, еднорозите, конференциите на евродепутати и т.н.

По повод актуализацията на бюджета, Пенчев препоръча: "Ако зависеше от мен, категорично нямаше да увеличавам дълга – небалансираните бюджети са срам за майстора, а бюджетите на дефицит – двоен срам за майстора! Нямаше да променям простата схема за събиране на ДДС. Предлагам да се намалят преките данъци, но без да се усложнява данъчната система. В мътна вода тарикатите ловят риба..."


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ффгхйкл

    34 8 Отговор
    Помощ означава изкривяване на пазара.
  • 2 Пако

    9 31 Отговор
    АРЕ БЕ КУКУРИГУ.
  • 3 По-прямо

    49 1 Отговор
    Не е редно държавата(народът) да хранят некадърните храненици на мутризираните политически и икономически групировки, които бяха свикнали на това през управлението на бандитските режими.
  • 4 ааа не така

    21 3 Отговор
    ДРУГАРЕ ДАЙТЕ ДА ДАДЕМ НИЕ СМЕ ВСЕ ПАК КОМУНЯГО БИЗНЕС НЕ МОЖЕ ТАКА ПАРТИЯТА КОГАТО НИ НАЗНАЧИ ЗА БИЗНЕСМЕНИ КАЗА, ЧЕ ЩЕ ПОМАГА
  • 5 зависи как и в какво се изразява тази по

    9 12 Отговор
    Аааа , като искам да ям домати няма да им помагам водоналивно , а ти вземи та се научи кво е държава и какво държавна администрация., преди да се изказваш . Държавната администрация е длъжна да работи за създаване на подходяща среда за развитието на предприемаческа дейност , законова , защита правото на собственост , стабилност на паричната единица , наличие на достъпни енергоносители и пр. и пр. Това сега помощ ли е бе оял се тиквеник , или не е помощ ?
  • 6 Разбира се ,

    30 2 Отговор
    че не е ! Пари искат назначените милионери и "бизнесмени" , крадци и некадърници !
  • 7 този

    25 2 Отговор
    веднъж да каже нещо умно

    Коментиран от #9

  • 8 емигрант

    27 4 Отговор
    Това да не е социализъм, че държавата ще спасява бизнеси ? Който не е в състояние да се справи хлопва кепенци или фалира, остават находчивите и умните ! На държавата задължението и е да спасява и подпомага народа който работи за нея, а не да подпомага частните бизнеси от които много са сенчести и мафиотски !

    Коментиран от #17

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 г-н

    17 2 Отговор
    Това се казва бизнесмен не плаче в разни телевизии за помощи и да плаши със стачки

    Коментиран от #13

  • 11 Тома

    17 0 Отговор
    Подкрепата е крадене на милиони
  • 12 правилно дума

    14 1 Отговор
    този плешивец. Но тия дето мрънкат ще вземат своето от нашите джобове, дащото заделят процент за властта.
  • 13 лесно ви минават с глупотевини

    3 9 Отговор

    До коментар #10 от "г-н":

    Чи то неговото " бизнес " не е в България бе , кво да плаче , тук само се праи на интересен .
  • 14 Ххххх

    11 0 Отговор
    Ееее, разгеле. Разбрахте че чрез ненужни регулации унищожавате бизнеса и само правите държавния сектор и големите компании по-силни.
  • 15 Пловдив 1912

    2 9 Отговор
    Тоя Пенчев все се прави на голям разбирач...ми да махнем държавата след като няма са помага в извънреден момент, като този...
    Ти Пенчев си имал късмет, защото акъл като гледам нямаш...и е много лесно да говориш и предлагаш от страна на едрия капитал...
    Само , че в България има над 2 милиона души , които се хранят от дребни семейни фирмички и дюкянчета...но на теб, това не ти е угодно , ти желаеш да си робовладелец и всичко да решавате няколко , човека...е няма да стане, слава на Бога , че си никой...дано си останеш такъв...
  • 16 кирето домус

    11 1 Отговор
    Държавата трябва да ми дава,иначе ще се наложи да си продам самолета и майбаха и да сваля заплатите на робите ми...
  • 17 Ко Не

    3 8 Отговор

    До коментар #8 от "емигрант":

    Че нали същия този народ работи в тези фирми ,които имат нужда от помощ сега в тази криза !!!
    Тоя е хал-хабер има милиони и не му пука за дребняците той иска и техния хляб !
    А помощта в момента в момента за фирмите в Западна Европа е безпрецедентна в историята ! Та нали така хората ще запазят работните си места !

    Коментиран от #19

  • 18 Коки

    8 0 Отговор
    Още един буден гражданин, но няма кой да го чуе, защото "пиранята" ще протестира.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 важно е да си голеното добрутро акъл не

    3 3 Отговор
    Така си е Баю , разбирач си , така някога американската " държава " , пречейки на " бизнеса " и мисъл не допускайки да и минава през главата за някакви помощи към него , създаде " Американската мечта " , с която изсмука " мозъците " от Света , след което дръпна яко технологично , днес не е вече така , има си процеси на деградация естествено , днес центърът на атомобилостроенето Детройт е развалини , защото едни такива умници докопали се до парици им е по-лесно вече с виртуалности , спекула , печатане , колониализъм , изсмукване на труд и ресурси , чужди естествено .
  • 21 САМО ЕДНА МОШЕННИЧЕСКА ДЪРЖАВА ПОДКРЕПЯ

    9 0 Отговор
    БИЗНЕСА КОЙТО Е 100% НА МУТРИ КОИТО ПОДКРЕПЯТ ПРАВИТЕЛСТВОТО КОЕТО ПОДКРЕПЯ МУТРИТЕ А ТЕ ПОДКРЕПЯТ ПРАВИТЕЛСТВОТО КОЕТО ПОДКРЕПЯ МУТРИТЕ А ТЕ ........................
  • 22 капиталисти

    9 0 Отговор
    В БГ се бият в гърдите за капитализма ама от вътре си обичат социализма. И чакат държавата да ги хрантути. Свърши тая, забравете! И скоро няма да се върне!
  • 23 Пена

    2 3 Отговор
    Ма тоз на снимката горе,много грозен бе.
  • 24 ОБЕКТИВНИЯ

    8 0 Отговор
    Абсолютно е ПРАВ бизнесмена Пенчев! Който е гъвкав, предприемчив и УМЕН ще съумее да "изплува". Останалите "тарикати" са свикнали да са на държавната хранилка и да ги финансират постоянно.
  • 25 ОБЕКТИВНИЯ

    4 2 Отговор
    Не съм чул досега в частния сектор някой "бизнесмен" да е увеличил заплатите. Всичко с което ги подпомогне държавата го ВЗИМАТ без срам за себе си.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове