Last news in Fakti

16 Юни, 2013 12:11 1 891 4

Атанас Мерджанов: Направихме грешка с ДАНС

  • атанас мерджанов-
  • данс-
  • делян пеевски

Назначаването на Делян Пеевски начело на ДАНС „към този момент е по-скоро грешна стъпка”. Това призна в студиото на предаването „Тази неделя” по bTV депутатът от Коалиция за България Атанас Мерджанов, който в петък обяви, че няма вероятност Народното събрание да преразгледа решението си.

Той защити избора на премиера Пламен Орешарски, който се спрял на „външен човек, с решимост да се справи с проблемите”, като подчерта: „БСП продължава да има основание да смята, че ДАНС трябва да бъде оглавена от външен човек, който не е оплетен в различните схеми.”

„Сектор „Сигурност” е достатъчно занемарен през последните години. Членовете на БСП не са пионки, съобразиха се с предложението на премиера Орешарски, който за месец е имал възможност да се запознае със състоянието на службите и е сравнил кандидатурата на Делян Пеевски с останалите кандидатури. Въз основа на информацията, с която се разполага, той е трябвало да избере между няколко кандидатури,” обясни Атанас Мерджанов.

Той посочи, че имената на останалите кандидати за председателския пост в ДАНС не са били обявени пред членовете на парламентарната група на извънредното им заседание в петък, „вероятно от съображение за прецизност и от определена етика”, по думите на депутата.

Въпреки това той подчерта, че в парламентарната група е проведена „загрижена, сериозна и остра” дискусия в традициите на БСП „да се съобразява с определени правила и норми”. „Съжалявам, че не проведохме по-задълбочена дискусия, за да потърсим по-подходящ вариант за председател на ДАНС,” призна обаче Атанас Мерджанов.

„Когато трябва да се вземат бързи решения за кратко време, са възможни и недотам обмислени решения,” подчерта депутатът, но веднага увери, че БСП носи своята отговорност в тежка ситуация.

„Динамиката беше много засилена, остра, имаше малко време, но в ситуацията в която се намира ДАНС, вероятно трябва да се действа бързо, защото има сили, групировки, среди, които действат бързо,” допълни Мерджанов.

„В крайна сметка г-н Пеевски оттегли своето намерение. Това не снема отговорността от нас, всеки ще си понесе отговорността,” повтори депутатът.

Мерджанов категорично отрече лидерът на БСП Сергей Станишев да е поставял ултиматум пред народните представители чрез заплаха за падане на правителството, ако Пеевски не бъде избран за председател на ДАНС. „На заседанието на парламентарната група не е казано такова изречение,” изтъкна той.

Атанас Мерджанов коментира и поведението на колегата си Георги Кадиев, който вчера настоя за оставките на Сергей Станишев и Пламен Орешарски. „Кадиев отдавна иска оставката на Станишев, това е негово постоянно политическо поведение през последните години,” посочи депутатът, според когото оставката на лидера на левицата в този момент не е подходящ ход.

Той отхвърли предположенията за политическо задкулисие в 42-то Народно събрание, като хвърли вината върху парламентарната група на ГЕРБ. По думите му, депутатите от ГЕРБ се страхували да зададат конкретни въпроси на Делян Пеевски, затова напуснали залата.

Атанас Мерджанов увери, че от БСП се отнасят с уважение към протестите на гражданите през последните два дни. „Нямаме право на грешки, ако искаме да управляваме в името на българските граждани,” заяви той.

„Това е без съмнение сериозно предупреждение, както към нас и към други политици, така и към гражданите, които протестират. Що се отнася до спекулация на определени граждански протести, на голяма част от протестите чухме призивите на ГЕРБ – искания за нови избори и нова Конституция,” посочи обаче Атанас Мерджанов.

„БСП в годините винаги е давала доказателства, че гражданското мнение е по-скъпо от всичко,” заяви той и призна, че без гражданските протести изборът на Делян Пеевски нямало да бъде отменен.

„Ще подкрепим в пленарна зала решението на Пеевски да се оттегли. Чакаме ново предложение от Орешарски,” каза още Мерджанов.

P.S.
Валякът, с който политическата олигархия мачка народа вече 23 години, се нарича пропорционална избирателна система.

Ако искате истинска промяна, подкрепете: 100% мажоритарни избори с възможност за отзоваване на депутатите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 петър петров

    1 0 Отговор
    е неема такива б...ци!Да се сетим за трактора в предишния техен мандат
  • 2 Буден

    1 0 Отговор
    Нагли до последно-няма лесно да здадат властта.Без бой май няма да мине!
  • 3 Петър Дамянов

    0 0 Отговор
    „външен човек, с решимост да се справи с проблемите”, като подчерта: „БСП продължава да има основание да смята, че ДАНС трябва да бъде оглавена от външен човек, който не е оплетен в различните схеми.”
  • 4 Zari

    0 0 Отговор
    Най-добре танковете да дойдат...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове