Last news in Fakti

17 Юни, 2013 19:44 1 552 1

30-тина подкрепиха Кадиев пред „Позитано“ 20

  • георги кадиев-
  • бсп-
  • протест

Румен Овчаров: Оставката на Сергей Станишев може да спаси кабинета на Орешарски

Едва 30-тина симпатизанти и членове на БСП откликнаха на призива Георги Кадиев да се събрат пред централата на „Позитано“ 20 на протест срещу политиката на партията.

Апелът на левия депутат беше отправен чрез социалната мрежа Фейсбук. Самият организатор на протеста Георги Кадиев закъсня с 20-тина минути, но беше облечен с червена тениска, както призоваваше в неговия призив. За съжаление едва на пръстите на едната ръка се брояха тези, които бяха с червени тениски пред централата на БСП.  

Присъстващите не скандират, стоят мълчаливо  встрани от входа на централата на БСП.

Засилено е полицейското присъствие пред „Позитано“ 20.

Кадиев беше призовал членовете и симпатизантите на БСП да дойдат облечени в червени фанелки и да изразят несъгласието си с политиката на партията.

Правителството трябва да бъде спасено и ако оставката на Сергей Станишев би помогнала за това, тя трябва да бъде дадена веднага. Това заяви междувременно в интервю за предаването на Дарик "Междуредие" Румен Овчаров.

Той се обяви срещу самоцелно отстраняване на Станишев от лидерския пост в БСП, но подчерта, че съдбата на кабинета ще бъде ясна до часове. По думите на Овчаров единственият изход от сегашната ситуация е да се даде нов кредит на доверие на Пламен Орешарски, който да бъде освободен от политическата опека и да бъде оставен да работи.

Дългогодишният заместник-председател на БСП, който сега не е част от оперативното ръководство на левицата, подчерта, че лидерите на БСП и ДПС са пропуснали шанса да реагират адекватно още в събота и да успокоят нарастващото недоволство сред българите.

Общинският съвет на БСП прие декларация, в която настоява за оставката на лидера на социалистите Сергей Станишев и на ръководеното от него Изпълнително бюро. Двама души са били против, един е гласувал "въздържал се". В Града под липите Сергей Станишев беше водач на листа.

Ето и приетата декларация:

Общинският съвет на БСП в Стара Загора е обезпокоен от действията на ръководството на партията, които водят до загуба на доверие от страна на хиляди членове и симпатизанти, на много хора, гласували за пръв път за левицата. Наложената кандидатура на Делян Пеевски за директор на ДАНС от председателя на БСП Сергей Станишев е политическа грешка. Озадачени сме от решението този ключов пост да бъде поверен на човек с такова реноме, вместо на експерт, познаващ добре работата. Това показа подмяна на приоритетите, с които правителството дойде на власт, защото вместо да се вземат решения в социалната сфера и икономиката, се заложи на законодателни промени, свързани с разширяване на правомощията на ДАНС.

Обезпокоени сме от начина, по който бяха определени и назначени областните управители, от явното незачитане и пренебрегване на мнението на структурите по места. Недоумение буди и поведението на народните представители, в това число от Старозагорски избирателен район. С поведението си те започват да приличат на машинки за гласуване по посочен от ръководството на партията и парламентарната група начин, противоречащ на очакванията, на избирателите.

Не може да не ни притесняват протестите, в които участват и наши членове и симпатизанти, както и подадените молби за напускане на партията от млади и можещи хора.

Намираме за вредно и опасно съсредоточаването на управлението на партията в ръцете на група приближени на председателя Сергей Станишев хора. В 120-годишната си история БСП не е била лидерска партия и няма да допуснем да се превърне в такава. С продължаването на тази линия на поведение и управление рискуваме за дълго да останем извън политическия живот в страната, което не биха ни простили онези близо милион българи, гласували за „Коалиция за България" на последните избори.

Настояваме председателят на БСП Сергей Станишев и ръководеното от него Изпълнително бюро да подадат незабавно оставка. Той, както и премиерът Пламен Орешарски да обяснят действията си в последните седмици пред Националния съвет, който да насрочи извънредно заседание на 48-ия конгрес на БСП. Ръководният орган трябва да направи задълбочен анализ на грешките и да очертае реалните приоритети в дългосрочен план. Конгресът е в правото си да направи и други персонални промени в ръководството на БСП.

Общинският съвет на БСП - Стара Загора, ще продължи да защитава интересите на хилядите свои членове и симпатизанти. Настояваме членовете на Националния съвет на партията и народните представители от региона да се съобразяват с решенията на колективния орган и да не подменят нашата позиция.

Френската социалистка Мартин Обри се кани да поиска оставката му като председател на ПЕС, стана ясно вчера. Освен дъщерята на бившия председател на ЕК Жак Делор и испанските социалисти се обявиха срещу лидера на БСП.

Испанският "Ел Паис" излезе с критичен коментар към Станишев. Веднага след назначението на Пеевски шефът на социалистите в Европарламента Ханес Свобода заяви, че е изненадан и че би трябвало да има по-компетентни хора за поста в ПЕС.

_________________________________________________________________________________________

P.S.
Валякът, с който политическата олигархия мачка народа вече 23 години, се нарича пропорционална избирателна система.

Ако искате истинска промяна, подкрепете: 100% мажоритарни избори с възможност за отзоваване на депутатите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 чичо

    1 0 Отговор
    Ей поумняха бабичките. Едно време Г. Димитров като ги прати през септември 1923 г под куршумите не се замисляха. Ама поумняха. Пак добре че и Димитров/Кадиев се появи. Видя, че няма нищо страшно и цъфна. Голям смелчага!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове