Last news in Fakti

27 Юли, 2022 20:08 1 920 12

Финансовото министерство отговори на Гроздан Караджов за обществените поръчки

  • финанси-
  • министерство-
  • мерки

Скандал за поддържането на пътищата

Финансовото министерство отговори на Гроздан Караджов за обществените поръчки - 1
Снимка: БГНЕС

Министерството на финансите излезе с позиция във връзка с изнесената по-рано днес информация от вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството в оставка Гроздан Караджов.

Ето и какво в позицията:

"В отговор на неверни твърдения на вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройство в оставка Гроздан Караджов, Министерството на финансите внася следните уточнения, базирани на фактите:

1. МФ няма намеса в съдържанието на документациите за възлагане на цитираните обществени поръчки, както твърди Караджов.

Провеждането на държавната политика в областта на строителството, ремонта и поддръжката на републиканската пътна мрежа е отговорност и задължение на министъра на регионалното развитие и управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“. Тяхно задължение е да обезпечат провеждането на законосъобразни процедури за възлагане на обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка на републиканските пътища. Министерството на финансите, чрез Агенцията по обществени поръчки и Агенцията за държавна финансова инспекция, осъществява единствено предварителен и при необходимост последващ контрол за законосъобразност на обществените поръчки. Съгласно действащата нормативна уредба, АОП осъществява предварителен контрол на случаен принцип и обявените през настоящата година процедури от АПИ не са попаднали в обхвата на този контролен инструмент.

2. Министър Караджов неправилно прехвърля отговорността към Комисията за защита на конкуренцията при положение, че АПИ е прекратила процедурите преди едно от трите производства на КЗК да е приключило и без да обжалва другите две решения на регулатора.

Срещу решенията за откриване на обявените процедури пред Комисията за защита на конкуренцията са постъпили жалби, по които са образувани три производства. Едното все още не е приключило, а по другите две на 16.06.2022 г. са постановени отменителни решения на на КЗК. Агенция „Пътна инфраструктура“ не обжалва решенията на КЗК пред Върховния административен съд, а на 29.06.2022 г. прекратява всичките седем обявени процедури".

В позицията се казва още, че "от изложеното е видно, че Министерството на финансите няма както нормативно установена, така и практическа роля в процеса на провеждане и прекратяване на визираните поръчки".

От МФ са категорични, че министерството няма отношение към правните и обществените последици от действията и бездействията на възложителя в лицето на АПИ.

Припомняме, че министър Караджов по-рано днес заяви, че "пресконференцията в МС не е нищо повече от един жалък опит на Кирил Петков и на "Продължаваме Промяната" да прехвърлят проблема от болната глава на здравата".

"Очевидно вече сме в предизборна кампания, след като ПП се упражняват върху пътища. Това е добре познатия рефрен на тяхното предизборно говорене", заяви той.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГЕРБ

    2 33 Отговор
    Нека всички на изборите в началото на октомври да гласуваме за ГЕРБ! Нека новата коалиция ГЕРБ+ДПС+Възраждане възродим България! Истински патриотични и родолюбиви политически формации! ГЕРБ е член на ЕНП , ДПС на либералния алианс а нашите партньори от Възраждане са членове на про-руския патриотичен алианс! Нека масово гласуваме за тях за да имат повече депутати от ПП+ДБ+БСП. ИТН са приключени! Формацията на Стефан Янев може би ще ни подкрепи в съставянето на коалицията! Победа

    Коментиран от #3, #4, #6

  • 2 Всички итн,айци

    18 6 Отговор
    са гроздани.
  • 3 никога ГЕРБ

    27 4 Отговор

    До коментар #1 от "ГЕРБ":

    Не гласувайте за Герб, тези продажници, предатели, тарикати, лицемери...Такъв огромен списък от определения може да се изредят по адрес на тези глупави орки от герб. ГЕРБ потъна!
  • 4 Оня с коня

    2 21 Отговор

    До коментар #1 от "ГЕРБ":

    Само и единствено за ГЕРБ. И за Възраждане разбира се ! Както каза генерал Борисов-" Записа от съвещанието на ДБ ни го предоставиха нашите партньори от Възраждане"

    Коментиран от #7

  • 5 От свинарника

    14 6 Отговор
    Бебетата на Гроздан, шопари от класа, тъпи и заоблени.
  • 6 Изписаха ли те

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "ГЕРБ":

    или избяга ?
  • 7 Наистина ли

    20 3 Отговор

    До коментар #4 от "Оня с коня":

    Какъв генрал е това корумпирано айно бе? Генерал? Само в историята ни може да намерите истински български генерали, преди да започнат московските тайни служби да ги избиват със съдействието на червените кмери, каквито са и ГЕРБ.

    Коментиран от #8

  • 8 Той тиквата не е генерал

    12 3 Отговор

    До коментар #7 от "Наистина ли":

    Мисля че Оня с коня, иронизира.
  • 9 Призив

    5 21 Отговор
    Гласувайте за тези,които обединяват народа,а не го разделят като ръсят в медиите обиди,лъжи и клевети без никакви доказателства!Долу ПП-пълно падение!

    Коментиран от #10, #11

  • 10 анти Призив

    17 4 Отговор

    До коментар #9 от "Призив":

    Не гласувайте за мафията дъпъсъ и герб, както за проруската въZраждане. За да прогресира България. Преди тиквата бяхме по добре от Румъния с негово управление сме последни. Още едно тиквено управление ще сме последни в света.

    Коментиран от #12

  • 11 Ако искате да сме последни в света

    11 2 Отговор

    До коментар #9 от "Призив":

    Нужно е единствено да не гласувате за тиквун и патериците, както и за генералската партия на мафията дъпъсъто.
  • 12 Сериозно?

    3 9 Отговор

    До коментар #10 от "анти Призив":

    А преди него помниш ли как се стреляха по улиците?Пред моя блок застреляха двама.Сега всички истински мафиоти са против Бойко,защото искат да се върнат в България като им отменят присъдите.Едно е ясно!Ще гласувам ПРОТИВ лъжците ПП,на които много им се иска да има "време разделно" и да се бием ние българите по между си!Как ли пък не да се бием заради лъжливи политици!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове