Last news in Fakti

31 Юли, 2022 17:37 4 747 36

Калина Андролова: Петков остави енергиен капан за Радев

  • калина андролова-
  • кирил петков-
  • покупка-
  • газ

Петков, знаейки, че цената на газа ще е съсипващо висока, отново прави така, че да разпредели отговорността за неоптималните си действия, като ангажира служебният кабинет да поеме отговорност и вина за катастрофичното оскъпяване на бъдещето

Калина Андролова: Петков остави енергиен капан за Радев  - 1

В четвъртък експремиерът Кирил Петков тържествуващо обяви, че са договорени 7 кораба с LNG на цена с 30 долара по-ниска от цените на европейския газов хъб TTF. Петков е решил, че за целите на предизборната кампания трябва да остави сред народа усещането, че е разрешил енергийната каша, която апропо сам забърка. ПП продължават до последно с обичайния си подход. А той е... заблуждаване.

Това заяви пред БНР Калина Андролова.

Първо, по света има газ, както каза енергийният министър. Но няма напредък в инфраструктурните решения за придобиването му в Европа. Тоест няма терминали. Така че да кажеш, че си договорил газ, без да имаш запазен капацитет, освен за октомври, не означава нищо.

Проблемът не е в намирането на газ, а в доставянето му. Всички слотове до края на годината са резервирани. Второ, не е вярно, че един кораб покрива потреблението на България за цял месец, през зимните месеци може да покрие 1/3 или най-много 1/2 от нуждите ни. Зависи от обема на танкера, но терминалът в Ревитуса не може да приема от най-големите танкери. Турция разполага с четири терминала, два от които плаващи, но турската компания БОТАШ като посредник оскъпява допълнително цената на газа. Трето, цената на газа на американския Henry Hub обичайно е по-ниска с около 30 долара. Към тази ниска цена следва да се прибавят и куп допълнителни разходи като такива за регазификация, капацитет и пр. Отделно от това, сравняването на цените няма как да е единствено чрез борсовите числа, тъй като държавите купуват газ по дългосрочни договори, където цената се формира по различни формули.
Някъде борсовата цена на газа присъства като компонент в определен процент, а другаде – не; нефтените продукти също влизат в ценообразуването. През месец май Лена и Кирил с фойерверки и заря настойчиво ни обясняваха как ще пристигне, цитирам, „4 пъти по-евтин газ от този на европейската борса“. Как така е по-евтин, а „Булгаргаз“ иска 54% шоково увеличение за август?! Това някаква специална харвардска математика ли е? И сега Кирил Петков ни предлага още от същото, този път за цялата зима.

До България газът може да стигне по два начина, през тръба и с танкери. Тръба имаме, но искаме да ни е скъпо, непредсказуемо, сложно и неудобно, но пък да сме френдли с амриканската стратегия за света. Подарявайки на президента непотвърдената сделка за 7-те танкера с LNG, Кирил Петков поставя Румен Радев в истински капан. Отвъдокеанските ни партньори ползват ПП като опция да проконтролират бъдещите действия на служебния кабинет по отношение на руския газ. Това е една превенция за служебния кабинет, да не търси възобновяване на договора с „Газпром“.

Поставянето на датата 18 август за потвърждаване на сделката с LNG-доставките върши няколко задачи. Първо, дава опция на служебния кабинет да приеме директно решението без да се колебае. Второ, Кирил Петков, знаейки, че цената на газа ще е съсипващо висока, отново прави така, че да разпредели отговорността за неоптималните си действия, като ангажира служебният кабинет да поеме отговорност и вина за катастрофичното оскъпяване на бъдещето. „Нека служебният кабинет да реши дали офертата е рационална“, каза енергийният министър. Така служебният кабинет на Радев ще бъде изправен пред политическата кръстословица - да приеме скъпия американски газ или да върне тръбопроводния руски газ.

Но връщането на „Газпром“ ще превърне Радев в мишена на русофобския словесен вандализъм...

Това, което Кирил Петков завещава на президента, не е гъвкавост. А е нерешен проблем с идеологически катинар, без право на много движение. Добре обмислен ход от глобалните конструктори. След като се изписаха редица статии в западните медии относно нагласите на Радев и страховете как той би действал най вече относно оръжията за Украйна и руския газ, отвъдокеанските ни партньори задават посока, която очакват Радев да не променя. Същевременно решенията на служебния кабинет на Радев в енергийния сектор ще програмират живота на следващото редовно правителство. Радев дълго време успяваше да лавира спрямо стратегическия интерес на САЩ, независимо, че словесно беше малко по-смел, отколкото в действителност.

Именно на това приклякане дължим и кабинета „Петков“, изключително услужлив и фокусиран върху решаването на глобалните задачи на евроатлантическия вектор у нас, дори за сметка на тежки щети върху националния интерес. Сега на президента Радев отново ще му се наложи да е пределно ясен чий интерес ще отстоява – националния или този на нашите партньори. Като човек, обучаван да воюва, Радев със сигурност знае, че разумният враг е по-безопасен от безразсъдния приятел. Но едно е да знаеш, друго е да действаш. Служебният кабинет на Радев трябва да е смел и полезен за нацията, а не страхлив и компромисен. Всеки малък владетел може да побеждава, когато битката му съвпада с интереса на великаните. Но не всеки малък като армия водач може да побеждава, когато великаните му пречат. Това е политически шедьовър. И за такова постижение се изискват изключителен ум, талант, любов към родината и готовност за саможертва.

Трябва да се отбележи, че Кирил Петков буквално провали проекта ПП, който с толкова усилия и улични метежи беше създаден. Няма съмнение, че за да продължи проектът ПП, той трябва да се освободи от Кирил Петков. Но тъй като Петков явно няма усещане, че политическата му роля е приключила, най-вероятно ще се наложи да бъде принуден да напусне сцената под определен предлог. И този предлог, тоест някакъв факт, трябва да бъде изнесен по време на служебното правителство на Румен Радев.Защото, ако ПП не претърпят реформа в ръководството, ще продължат да губят гласове, заради компрометираното вече лидерство на Кирил Петков.

Нито един политически експерт не може да си представи как ПП се завръщат за още един сезон след изборите и повтаряме сцените от първия филм. Нашите съюзници от атлантическия сектор, които са виртуозни в техниките за управление на маси, обществени групи и медийния инструментариум, много добре разбират казуса с Кирил Петков, отчитат неговата всеотдайност, но отдавна са регистриралинеговите тежки дефицити. Така че промени в сценария ще има, независимо от кампанията и всички интервюта в чужди медии, които вече стартираха. Ако Кирил Петков не бъде отстранен с драстичен ход, това означава, че никой вече няма намерение да произвежда ПП във водеща конструкция на бъдещ кабинет, че рулетката се върти в полза на ГЕРБ, и че ПП ще бъдат просто една притурка, вече укротена, не толкова враждебна, а след изборите и дори съвсем дружелюбна към Борисов...

Което е по-вероятният сценарий.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Скрий се Волгина...

    33 75 Отговор
    Елементарно копейкина си, заедно с оня млумник !

    Коментиран от #8

  • 2 хаааа1

    35 58 Отговор
    Ква е таз "звезда" калинка и от къде изкопахте

    Коментиран от #7

  • 3 да де

    65 24 Отговор
    КирЕ лъжата я няма за нищо също като тиквата, а и двамата са на къса каишка към Козяк затова нищо чудно и да се прегърнат след изборите.
  • 4 Умник

    54 27 Отговор
    Браво, истината, истината
  • 5 Начо

    33 31 Отговор
    Желателно е да си гледате децата а не да се изказвате неподготвени.Всички от всичко разбирате като г-н тикваров
  • 6 Пич

    60 23 Отговор
    Даа..... Кирчовците освен крадци и некадърници , да и послеци !!! Ще се опитат да изкарат Радев , или служебното правителство виновни за катастрофата , която ни чака зимата ! Дано поне най проститите жълтопаветници да им дойде акъла , като стоят на студено и тъмно !!!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 А бе , праззз

    18 4 Отговор

    До коментар #1 от "Скрий се Волгина...":

    Ходи Тупак люцерна !
  • 9 Крис

    41 11 Отговор
    Абсолютно вярно.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Инж

    20 43 Отговор
    Енергийния капан ни го заложиха Боко Т и Путлер.

    Коментиран от #21

  • 12 Права е

    47 18 Отговор
    кирчо съсипа държавата и не спря да лъже и изпъллнява нарежданията на САЩ! Тук е България, а не САЩ!
  • 13 Емо

    30 20 Отговор
    Калина Адролова с тире - от ГЕРБ е важно уточнение. Това, което пише принципо подлежи първо на проверка, дали е истина не знам, но интересо как стана и тая стана експерт по цени, доставки, капацитет и наеми на терминали за газ. Принципно в България проблем няма как да има. АЕЦ Козлодуй може да покрие и отоплението, даже и само на ток да е. Вече цената , и дали мрежата ще издържи пренасянето на толкова ток, са друга работа.

    Коментиран от #16, #30

  • 14 еее

    36 8 Отговор
    Браво! Чак се чудя как факти са го пуснали...
  • 15 И тази...

    18 42 Отговор
    Заскимуца..руска газ та руска газ, щом всички руски въшки изпълзяха значи Киро е свършил добра работа, няма ден и час в който продажни експерти, журналисти, политически мошенници и антибългарски играчи като фатмака да не ревът как ще настъпи апокалипсис ако няма руска газ, може и така да е, като свършат рублите с които им плащат, за да работят против България, може за тях да е апокалипсис.
  • 16 Петата колона в...

    16 33 Отговор

    До коментар #13 от "Емо":

    Действие, от тук нататък натиска от русия върху България ще е огромен, една част от парите които русия получава от нас за вноса на енергоносители отива при русофилските продажници, тази е една от тях, лъжите на такива като тази ни засипват ежедневно, лъжата че руската газ била евтина...няма такова нещо, лъжата че внасяме руска газ чрез посредници, пак лъжа, азерският газ бил руски..лъжа, газта която не била от русия била в пъти по скъпа, лъжа, и това всеки ден.
  • 17 мой

    18 34 Отговор
    Към Андролова имам само един въпрос: Рублите с които ти плащаш къде ги обръщаш в левове и на какъв курс ?
  • 18 Мдда

    16 39 Отговор
    Петков е много по-компетентен от кРадев.
  • 19 Фори

    16 27 Отговор
    Петър волгин и калина андролова двама достойни четирихилядници.
  • 20 не-удобен

    38 13 Отговор
    В четвъртък експремиерът Кирил Петков тържествуващо обяви, че са договорени 7 кораба с LNG на цена с 30 долара по-ниска от цените на европейския газов хъб TTF.
    --- Има ли българин който искренно да вярва на тази лъжа??
  • 21 Ти идиот ли си???????????

    9 2 Отговор

    До коментар #11 от "Инж":

    Прочети ник нейма ми
  • 22 нннн

    33 8 Отговор
    Капаните на Кирчо и компания са ясни и глупави като тях самите. Очаквам Радев да разсече Гордиевия възел, а не да тръгне да го разплита.
  • 23 Геле

    10 18 Отговор
    И коя е тая Хлебарка Андролова???
  • 24 Макробиолог

    14 0 Отговор
    Мнооого е сложно пред Радев,задача от трети клас --експерти провеждат преговори с Газпром,терминалите ,танкерните компании,застрахователите и т.н. правят сметката което е реалното и най изходното това се и реализира....между другото защо гърците се туткат с интерконектора години на ред?сещам се поне за една причина,договорните количества за БГ от Азербайджан сега минават по разни схеми носещи им добри печалби.
  • 25 Алооо ФАКТИ!

    12 8 Отговор
    Коя е тази "Звезда" или "енергийна експертка", а иначе хубаво момиче, на която така услужливо предоставяте трибуна? Нормално е поне в началото на публикацията да я представите за аудиторията. Все пак не сме длъжни всички да я познаваме! Така можем да останем с чувството, че е нарочно за да не разберем нечия обвързаност.
  • 26 Жената на фейкаджията Петър Волгин

    12 9 Отговор
    тя два пъти по голяма фейкаджия, прихванала е и от предния съ мъж Мартин Карбовски. С тази 20 годишна снимка и факти подвеждат.
  • 27 Казуар

    11 14 Отговор
    Другарко Андролова, ако не беше свалено правителството газа щеше да бъде уреден, и виновни са свалячите от статуквото. Не пиши опорки и свободни съчинения.
  • 28 Калинке,

    7 11 Отговор
    не реви на чужди гробища. Явно критическата много те е стегнала, че не можеш да проумееш факта, след изборите премиер отново ще бъде К. Петков за твое и на Президента льотчик неудовлетворение.

    Коментиран от #29

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Мислете

    7 2 Отговор

    До коментар #13 от "Емо":

    Ами цената и капацитетът съвсем не са "друга работа". Те са важна част от общата картина, а тя е много песимистична. ПП се оказаха неподготвени ви много отношения, а потърпевши от техните упражнения начело на държавата ще бъдем всички ние.
  • 31 Казуар

    11 0 Отговор

    До коментар #29 от "Ти идиот ли си???????????":

    А Просто Бойко ли пак ще управлява. В милиционерското училище ли е добил квалификация държавно управление.
  • 32 Софиянка

    4 4 Отговор
    Ех този руски газ, този герб. Какво реване , какво хулене. Колко ти платиха за да напишеш всичко това. Това е метода на герб. На всички като тебе плащаха преди, плащат и сега но много се охарчиха.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ганю

    2 0 Отговор
    Тази коалиция и партия не е на Радев
    беше спусната отвън парашутистка
    разпредели вашите пари и ви окраде
    а един гол отзад ви даде
  • 35 Българин

    2 2 Отговор
    Този примат от къде се появи?
  • 36 Коко

    3 0 Отговор
    Ами като е вярно си е вярно всичко което можеше да се разруши Кирчо и кокорчо го разрушиха само не мога да разбера хората които им се вързват защо бе хора половината свят копуват газ и нефт от Русия ами поради една простичка причина просто е по евтин и всички приказки как щял да докара евтин газ от Марс олекват този човек е пълен политически неграмотник по неграмотен даже и от Боко тиквата като слушах Караджов ми настръхва косата какво ще се случва само след месец ама ходете и си ги утвърждаване пак защото стана ясно че бих нищо не избираме както каза скоро Кеворкян някой ден може да усъмнем с урангутан за премиер
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове