Last news in Fakti

2 Август, 2022 12:11 1 762 44

Гебрев пред „Гардиън”: Руски агенти стоят зад взрива в склада ми

  • гебрев-
  • скад-
  • взрив

Няма начин това да е случайност, в постройката не е имало нищо, което да избухне без външна намеса

Гебрев пред „Гардиън”: Руски агенти стоят зад взрива в склада ми - 1
Снимка: Архив

100 процента съм сигурен, че руски агенти стоят зад взрива в склада ми, заяви българският търговец на оръжие Емилиян Гебрев пред в. "Гардиън". Пред британското издание Гебрев каза, че експлозията в неделя е поредната атака срещу него на агенти на руското военно разузнаване ГРУ.

"Няма начин това да е случайност, в постройката не е имало нищо, което да избухне без външна намеса", заяви в телефонно интервю за "Гардиън" българският оръжеен търговец, за когото се предполага, че през 2015 г. е бил отровен с нервнопаралитично вещество от групата "Новичок".

Склад на Гебрев край град Карнобат бе разтърсен от експлозия в ранните часове на неделя, припомня "Гардиън". Това е петият път през последните години, в който има взривове на обекти на "Емко", оръжейната компания на Гебрев. Българската прокуратура свързва предишните нападения с руски агенти.

Гебрев изпадна в кома през 2015 г. и представители на западни правителства и разузнавателни служби смятат, че е бил отровен с "Новичок" от офицери от ГРУ. И той самият сега изказа предположение, че взривът в склада му в неделя също е тяхно дело.

Гебрев разказва пред "Гардиън", че е говорил с началника на охраната си, който му е докладвал, че сигнализационната система в склада се е задействала броени мигове преди експлозията, а това навежда на мисълта, че в постройката е имало проникване отвън. Охранителите, намиращи се на обекта, се готвели да проверят защо се е задействала системата, когато чули силен взрив. При експлозията няма пострадали.

Атаките срещу Гебрев, за които се предполага, че са дело на ГРУ, карат мнозина да предположат, че той вероятно е свързан с доставки на оръжия за Украйна, пише "Гардиън". Миналата година бизнесменът заяви в имейл до "Ню Йорк таймс", че компаниите му са свързани с доставянето на оръжия на Украйна - нещо, което допреди това отричаше, отбелязва британското издание.

Сега той отново твърди, че не доставя оръжия на Украйна след подписването на Минските споразумения в края на 2014 г., които доведоха до спиране на огъня в Източна Украйна. Гебрев подчерта също така, че не е доставял оръжия на Украйна, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари.

Каквато и да е причината, Гебрев очевидно си е спечелил могъщи врагове в Русия. В периода от 2011 до 2020 г. имаше експлозии на четири обекта, свързани с компанията му. Миналата година българското външно министерство експулсира руски дипломат, заподозрян във връзка с взривовете, и призова Москва да помогне с разследването.

Българската прокуратура заяви, че има основания да се предположи, че четирите експлозии са свързани с опита за отравяне на Гебрев.

Синът на оръжейния търговец и ръководен кадър от неговата компания също изпаднаха в кома.

"Едва не умрях", заяви Гебрев в интервю за "Гардиън" от 2019 г., в което разказа за отравянето си. Разследващият уебсайт "Белингкет" разпространи информация, съгласно която екип от агенти на ГРУ е бил в България по същото време, по което е предприет опитът за отравянето на Гебрев.

Оръжейният търговец изразява недоволството си от факта, че българските власти не са изправили никого пред съда във връзка с атаките срещу него. "Минаха 11 години от първата експлозия и никой не е наказан за това", казва той.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Радо

    45 8 Отговор
    Еми кат изнасяш оръжие зя Украйна байчо, кви други да са?

    Коментиран от #32

  • 2 Мусака Херовингата

    34 5 Отговор
    Днес уволних корю, щото не е изгонил всичките шпиони
  • 3 на село

    30 3 Отговор
    с гюбpe торим градините
  • 4 Чичо Вова

    38 6 Отговор
    Сам си ги гръмнал да криеш, ние имаме снайпери
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Читател

    40 5 Отговор
    Ту казва че е изнасял , ту че не е . Ако си изнасял оръжие за Украйна - няма място за чудене . Ако не си и решиш да изнасяш - виждаш какво те чака .
  • 7 Джамбазов шаркавия

    18 3 Отговор
    И аз така мисля
  • 8 Миризлив пор

    45 7 Отговор
    4 пъти до сега взривове и все не се знае защо обикновено "руснаците са виновни" сега пак "руснаците са виновни". Този или е голям карък или се е набутал между големите... Или просто е местен бизнесмен, който не обича да плаща за каквото и да е, наема хора без знания и умения само да се навият да работят без пари а той да трупа печалби и търси виновен някой друг.

    Коментиран от #25, #41, #42

  • 9 Нека поразсъждаваме

    34 4 Отговор
    Широко беше обявено че в тези складове има боеприпаси с отпаднала необходимост тоест те трябва да бъдат утилизирани
    Гебрев твърди че това е дългата ръка на Москва имам предвид взривовете
    Много е възможно и така да е но в такъв случай боеприпасите не са с отпаднала необходимост а са били приготвени за транспортиране всеки се досеща къде

    Коментиран от #19

  • 10 Сух

    38 5 Отговор
    Тоз тъй ли не го очистиха.. Търговец на смърт се оплаква, че използвали оръжие срещу него..
  • 11 Скрий се лъжец

    32 4 Отговор
    Интригите и лъжите ти край нямат! Изкара се по опасен за Русия от колкото е САЩ!
  • 12 Нали е имало охрана

    35 5 Отговор
    Как са допуснали външни хора да влязат да заложат взрив и да излязат необезпокоявани
    Това силно намирисва на самовзривяване съсел да не му се хване края на далаверите
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 мошеник

    31 4 Отговор
    колко удобно! само факти, боеприпасите били от африканска неплатена поръчка, не са продадени зашото не са конвенционални сиреч неизползваеми вкл в Украйна. Ако бяха, вече да са продадени на Полша. Чиста загуба за производителя, но пък са застраховани... сещайте сами, колко удобно да са руснаците, за какво им е?
  • 15 ежко

    29 6 Отговор
    Брех!Ти да видиш!Руски агенти викаш,Гебрев?Аз пък смятам,че или някой е пушил където не му е мястото, или са се запалили боеприпаси за утилизация /да не плашаш за нея/ или просто ти си го организирал и с пожара прикриваш липси и да прибереш тлъста застраховка!Последното е най-вероятно и то трябва първо да се разследва! Че и жертва се изкарваш,а?
  • 16 Бесарабски българин

    21 3 Отговор
    И пак "руски" агенти ще ти отрежат главата, като преди това ще си поговориш с тях на английски, и ти разяснят, защо умря Немцов, който не заработи десетките милиони, които му наливаха "руските" агенти и затова ще имаш същата съдба – Путин ще бъде виновен заедно с "руските" агенти, които са изпратили английските сатанисти.
    Единствените, които използват и провеждат тероризъм в света са англосаксонците Сащ и техните паленца.
  • 17 За размисъл

    21 5 Отговор
    Със сигурност в България действат руски и всякакви други агенти. Това става навсякъде по света.
    Ако ги хванат ... ги наказват, а ако не ги хванат... духа се супата.
    ЧчТоя обаче толкова се оплете в лъжите си, че стана ... Пинокио. Брендо излезе по-честен май.
  • 18 Сталин

    16 3 Отговор
    Не бе кавал, Червената шапчица от вашето котило ти взриви склада
  • 19 За размисъл

    20 1 Отговор

    До коментар #9 от "Нека поразсъждаваме":

    За утилизирането - производителя трябва сам да.го направи, защото стоката си е негова. Ама нали това е загуба от всякъде. Най-лесно е да я гръмнеш. После, като всеки "добър" търговец си правиш реклама "колко съм готин за Господаря".
    Само колко бързо направи интервю за Guardian. Чак не е истина. Като, че са го чакали да стане и хоп ... интервю.

    Коментиран от #23

  • 20 ГОРСКИ

    21 3 Отговор
    Тази деменция говори несвързани обвинения, за да обвиниш някой трябва да имаш доказателства !!!!!!!!!
  • 21 Механик

    18 3 Отговор
    Който изнася оръжие за Украйна, в последствие пие чай с полоний!
    (стара, руска поговорка)
    Готви се, Гърбав! "Вам звонят от Бога. Запишите номер..." (нова руска песничка)

    Коментиран от #26, #43

  • 22 Тоя убиец

    12 2 Отговор
    трябва да бъде екзекутиран.
  • 23 Нека поразсъждаваме

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "За размисъл":

    Твоят размисъл като че ли е посочен
  • 24 ха ха

    15 2 Отговор
    четри взрива в негови складове , и не е в затвора ? това може да се случи само в българия , и аз съм 100% убеден че взривовете са негово дело

    Коментиран от #28

  • 25 днес

    11 0 Отговор

    До коментар #8 от "Миризлив пор":

    На 1 октомври 2014 г. взрив избухна в цех на "Военен завод – Миджур" в района на с. Горни Лом, община Чупрене, след 17:00 ч. 15 души са изпепелени при взрива в "Миджур". КОЙ е виновеин? според съда - НЯМА ВИНОВНИ!!! Не трябва да има частни военни заводи - нека и държавата да отговаря за нещо, нали ?
  • 26 Чебурашка

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "Механик":

    Полоният е доста скъп и труден за доставка. Много по реално е да се самоубие в хотелска стая някъде на Малдивите. Тъй от мъка по родината.....

    Коментиран от #38

  • 27 Предприемач

    6 1 Отговор
    Как се става оръжеен търговец?! Мен не ме е страх от никой! Как се издава лиценз?! От къде са ми парите?! На кого продавам?! Ако, някой може да ме вкара в играта не просто ще съм много благодарен! Ще се разберем за печалбата!:)
  • 28 Гебрев

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "ха ха":

    Глупости! Мое дело! Наемам си човек и готово!:) Вървете го търсете, ако си нямате работа!:)
  • 29 Кръпката

    5 0 Отговор
    Първо, трябва да започне разследване на взрива. От охранителната система и показанията на охраната. Като се запалят кабелите на охранителната система, ще пищи разбира се. Да се намери причината. Едва ли са Баширов и сие. Причините са вътре, в помещението. И после на този Гебрев да се заведе дело. Защото той се опитва да манипулира разследването, в негов интерес. Купува стара продукция, за утилизация, почиства я, "напудря я" и я продава. Понеже са боеприпаси, всеки брак може да е взрив.
    Второ, както и преди, възможно е да се отчете, че са се взривили много амуниции, а той да ги е изнесъл преди това. Прилича на случея със захарта на Гриша Ганчев, дето "дъждът яч е отмил", и я няма!?!
    ДАНС и прокуратурата да се заемат сериозно и привлекат специалисти за разследването.
  • 30 Зззз

    3 0 Отговор
    Аааа,Баширов и Петров са я свършили тази работа ,ама защо досега не му видяха сметката? Този според мен има метални проблеми с мания за преследване.
  • 31 Смях

    4 0 Отговор
    Ми нали ги изгонихме бе, Гебрев, или в България 99, 9 % са такива.....
  • 32 отговор

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Радо":

    Да, бе да, реснаците ... и т. н. А те разследват за застрахователни измами на "договорена и неплатена продукция" както твърдиш, че са посочените боеприпаси?
  • 33 Коко

    5 0 Отговор
    Гебрев, малко ти е. За това, че произвеждаш оръжие и ядеш хляб от тези пари, в ада те чака още по-голямо забавление. Но ще се забавляват дяволите, а ти ще перпелиш като пиле без глава.
  • 34 Кошмари почват да се ПОЯВЯВАТ !

    0 0 Отговор
    Настроениетото и апетита стават все по-зле ? Ризата или Вратовръзката , каточе ли тъй ми стягат и не е ДОБРЕ. Как от ШАМАРИТЕ на РУСИЯ Хайванина ще се ОТЪРВЕ ?
  • 35 Къде е Кукнал Господина Гебрев - ГЕРБев

    1 0 Отговор
    В студиото на Люба ПЛЕЗИЧ ! В " НЕчестно казазано и замазано !"
  • 36 Митев

    0 0 Отговор
    Може и да са руснаците,а охраната ти на обекта явно за нищо не става,все пак оръжие държиш,не чушка, домати или картофи,там ти е проблема.....
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 украиномразец

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Чебурашка":

    Много добра идея
  • 39 Велин

    2 0 Отговор
    Гебрев е доказателство, че Новичок срещу него не е използван! От Новичок няма отърсване! Явно е, че са използвали нещо друго, нещо дето на убива човек, а драстично намалява мозъчните клетки. И все пак нека се обади на летище София и провери да не би някой от изгонените от Кирчо готвач или градинар да е останал умишлено заради складовете на Гебрев!!! Позволихме на Сульо и Пульо да се държи към нас като че ли сме с по две мозъчни клетки, демек като тях!!!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Бойко Ноев, Гебрев

    1 0 Отговор
    Меркантили търгаши и боклуци!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове