Last news in Fakti

31 Януари, 2024 16:05 1 618 41

Борис Митов: За първи път прокуратурата заговори за българско съдействие на руските агенти при взривовете в складовете

  • взривове-
  • оръжейна индустрия-
  • гебрев

Серия от мистериозни взривове и отравяне бележат последното десетилетие на българската оръжейна индустрия, която е сред основните доставчици на Украйна, посочи журналистът

Борис Митов: За първи път прокуратурата заговори за българско съдействие на руските агенти при взривовете в складовете - 1

Връзките между взривове, Гебрев, "Емко" и "Дунарит" бяха заплетени в скандала между Делян Пеевски и Румен Радев, а на този фон прокуратурата пусна прессъобщение, в което за първи път се говори и за разследване на българска активност във връзка с действията, извършвани от руските агенти, т.е. те са действали на територията на България чрез българско съдействие.

Това каза пред БНР журналистът от "Свободна Европа" Борис Митов и уточни, че не можем да бъде сигурни, докато прокуратурата разследва четири взрива за потенциален акт на саботаж от чужда държава, дали това не продължава да се случва и в този момент.

"Прессъобщението на прокуратурата е първо за това разследване на четири взрива, извършени в периода от 2011 г. до 2020 г., в складове за боеприпаси, намиращи се на територията на България от април 2021 г. Т.е. близо 3 години нямахме никаква информация за това какво се случва с разследването. А междувременно през лятото на 2022 г. базата на "Емко" в Карнобат се взриви, а лятото на 2023 г. отново имаше пожар в нея. За тези два инцидента се водят отделни разследвания, но и за тях нямаме никаква информация".

"Любопитно е, че прокуратурата пусна прессъобщение за разследване на взривовете в оръжейни складове само ден след като президентът Румен Радев спомена тези случаи, за които трябва да бъдат питани разследващите органи във връзка с Делян Пеевски.

"Но когато си говорим за корупция, аз призовавам тези органи да изкарат всички сигнали, преписки и дела - за БТК, за Булгартабак, за КТБ, за ББР, за язовири, магистрали, митници, за НКЖИ, за "Дунарит", "Емко" и отравянето на Гебрев, за подставени лица, собственици на имоти, на бизнеси, на хотели в България и в чужбина, както и за офшорки", посочи Радев", коментира Митов.

Каква е връзката между "Дунарит", отравянето на Емилиян Гебрев и взривовете, които се разследват като акт на саботаж?

Журналистът обясни:

"Връзката е, че Гебрев от години твърди, че е бил обект на отравяне заради факта, че е тръгнал да прави сделка за придобиване на оръжейния завод "Дунарит", а срещу тази сделка имаше действия от една офшорна компания, която вече не съществува, чиято собственост разследващият сайт "Биволъ" разкри, че е свързана с адвокат, близък до Делян Пеевски".

"Серия от мистериозни взривове и отравяне бележат последното десетилетие на българската оръжейна индустрия, която е сред основните доставчици на Украйна. Но на фона на нарастващите доказателства за руска намеса, растат и съмненията, че разследването на неразкритите взривове ще стигне до истината", каза Борис Митов.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    25 3 Отговор
    МИ БЪЛГАРСКОТО СЪДЕЙСТВИЕ Е ЯСНО ОТДАВНА ...МУТРОКОМУНИСТА БОРИСОВ И ДЕБЕЛОТО ПРАСЕ ШИШИ ОТДАВНА ИСКАТ ДА ИМАТ ОРЪЖЕЙНИ ЗАВОДИ БЕЗ ПАРИ КАКТО ОКРАДОХА КТБ ...
  • 2 Гост

    27 9 Отговор
    След 3 години се сети, че са го отровил руснаците, а преди това разправяше, че се натровил с рукола и седял 2 дни в болница.

    Коментиран от #3

  • 3 Некой си

    20 3 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Абе,Путин и виновен за всичко 😂
  • 4 9689

    27 10 Отговор
    Престанете с този крадец който се е напил до козирката и сега руските агенти му виновни.Взривява полупразни складое за да оправдае продадените оръжия.Даже нашият селски идиот ще го отрови без проблем.
  • 5 българка

    14 21 Отговор
    Така, значи "любимият" ни президент има информация /от къде ли?/, че Пеевски има зловредна връзка с посочените обекти? И си е мълчал ! ЗАЩО ЛИ ? И за какво ли още си мълчи ?

    Коментиран от #13

  • 6 хммм

    14 0 Отговор
    То затова ние смешна прокуратурата с този едър плъх начело...
  • 7 Верно ли бе

    24 1 Отговор
    Търговецът на смърт и милиардер Гюбрев да си сложи камери и охрана по заводите и складовете , а не само да реве по всички телевизии и сайтове.
  • 8 Путинофил

    11 3 Отговор
    Начи, требе да е ясно, нашите служби са путинофилски.
  • 9 дай боже

    7 13 Отговор
    ДПС беше създадена от Русия за да може да се меси в българските работи. Така когато си поискат могат да скандализират българите с "турската карта" и след това да засилят позициите на БСП и някои онкологични разсейки като Болен Лидеров, Копейкин и т.н.
    Така че и Радев и ДПС са еднакво заподозрени.

    Коментиран от #17, #22, #27

  • 10 Егати държавата!

    15 0 Отговор
    Руските шпиони си гърмят нашите военни складове както и когато си поискат!
    Какво НАТО , какъв ЕС, какви 5 лева ?

    Коментиран от #31

  • 11 да да

    16 2 Отговор
    Дърт мръсник ментараджия.....
  • 12 Верно ли бе

    12 0 Отговор
    Склад за взривни вещества ОТНОВО търси персонал и продължава търсенето на безследно изчезналия предишен персонал.
  • 13 Той Гешев затова

    10 4 Отговор

    До коментар #5 от "българка":

    Той резидента си мълчи за много неща, защото при него зависимостта изглежда е от поне три поколения.
  • 14 Векерета, меверета, дансчета, дарчета

    8 0 Отговор
    по цял ден цъкат сантасе.
  • 15 Русофил

    10 4 Отговор
    Когато трябва да се оправдае кражба в склад за боепрпаси- взрив му е майката.А и Сега между евромногополовите е модерно да е виновен Путин.Тъй де...Много не му мислят.У Франция още не обвинили Путин ,ама колко му е
  • 16 Задунаец

    3 9 Отговор
    Войната срещу Украйна започна февруари 2022. Подготовка за тази война тече още от 2000та година. Някои експерти тогава още предупреждаваха, че путин ще влезе в играта силово. Много хора не искаха да повярват в това безумие. Включително и Меркел, която си мислеше, че колкото повече го обвързва и му пълни касичката, той ще загуби интерес от Украйна и ще прави бизнес със златната кокошка Европа. Да, ама тя битрябвало най-добре да познава сърцето на кагебееца. Много късно призна, че на последните им срещи е виждала вече един безумен диктатор. Първите действия на терористите на българска земя са през 2011.
    Далеч преди 2014.

    Коментиран от #19, #25

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Какво е това

    9 1 Отговор
    българско съдействие на руските агенти ? Много ли ятаци имат а?
  • 19 Русофил

    8 2 Отговор

    До коментар #16 от "Задунаец":

    Понеже си слаб на втория етаж ,да тъ светна,в нета Има видео интерюта и исказвания на Меркел и Оланд ,че Минские съглашения са били само за дадът време на Украйна да си направи боеспособна армия

    Коментиран от #32

  • 20 Историк

    2 1 Отговор
    Малёёёё,колко можна да си про...?!?;!Русские служби- не са виновны.Виновно само СДС- то разрешило сё създава турецка партия.Това 1989,когда в Русия был още коммунизм.
  • 21 Ами да излиза тогава прокуратурата

    3 0 Отговор
    И да дава обяснение щом """разследване на българска активност във връзка с действията, извършвани от руските агенти, т.е. те са действали на територията на България чрез българско съдействие"""" ........
  • 22 Историк

    4 3 Отговор

    До коментар #9 от "дай боже":

    Малёёёё,колко можна да си про...?!?;!Русские служби- не са виновны.Виновно само СДС- то разрешило сё създава турецка партия.Това 1989,когда в Русия был още коммунизм
  • 23 Сандо

    8 3 Отговор
    "Свободна Европа" работи активно за да се превърнем в "Поробена България"!Друго просто няма какво да се каже.
  • 24 Делян Пеевски

    5 2 Отговор
    Е "българската активност" във връзка с "действията" на територията на България ..... "българско съдействие" може ама не знам дали руснаци е имало замесени в случая като се замисля.
  • 25 Русофил

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "Задунаец":

    Вацлав Клаус ,казва че войната е започнала 2008,когато Сащ ,са наложили присъединението на Украйна към НАТО.Има го на Сайта му.Образовай се.Задунае....н
  • 26 Руснаци може да са съдействали на

    3 2 Отговор
    Делян Пеевски ! Това и беше първата версия на Гебрев впрочем

    Коментиран от #30

  • 27 Сандо

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "дай боже":

    В интернет сигурно ще можеш да намериш интервюто с тогавашния министър-председател Димитър Попов,в което той ясно и категорично обяснява кой е настоявал да се узакони ДПС.И в тоя списък Русия липсва,а една от държавите е тази,която се кани да ни стопанисва.Намери го,прочети го,научи го и никога повече недей да пишеш лъжи.

    Коментиран от #39

  • 28 Я по сериозно моля

    6 1 Отговор
    Серията от мистериозни взривове беше точно в складове за утилизация на боеприпаси а не в складове за законен експорт. Нали или бъркам може би.....
  • 29 българска активност относно взривовете

    6 2 Отговор
    Според мен категорично има, но руснаци в тази утилизация на стари боеприпаси едва ли има замесени.
  • 30 Направо съм бесен като си помисля

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "Руснаци може да са съдействали на":

    Че Руснаци може да са съдействали на Делян Пеевски !
  • 31 Хахахаха

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "Егати държавата!":

    Те не са ваши и твои, а на Гебрев!
  • 32 Задунаец

    2 3 Отговор

    До коментар #19 от "Русофил":

    Браво русофил! Добре са те обучили - малко истина, малко полуистина, малко откровена лъжа и задунайците кълват. Ама не всички!!! Казват, че минските споразумения са дали възможност на Украйна да укрепи армията си. А не, че са направени САМО Украйна да направи армията си боепособна. Има разлика, нали? 😉

    Коментиран от #36

  • 33 Истината съм аз

    5 1 Отговор
    Егати глупостите ,отровен ама не умрял ,взривове ама май е делене и крадене между наши политически мафиоти ...който се оправдават с Русия или ес как им падне за да крадът народа .
    То и в София гръмна голям склад и излезна че са изнесли оръжието и взрива за прикриване на кражбата .
  • 34 Относно

    6 1 Отговор
    Гебрев, "Емко" и "Дунарит, Пеевски искаше да ги открадне а не Радев
  • 35 м-р

    2 0 Отговор
    Дъртака Гребев назначава за охрана дърти пенсии и ги залъгва с 5-600лв.заплата и вечер си поспиват после бум,а в Дунарит имаше и 90 год.
  • 36 Русофил

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Задунаец":

    За тебе,да,щото си "каубой" на сорос

    Коментиран от #38

  • 37 Град Симитли

    0 0 Отговор
    Стар пироман е бай Мелян!
    И от лакомия не мие салатата от глухарчетс
  • 38 Задунаец

    0 1 Отговор

    До коментар #36 от "Русофил":

    😆😆😆😊 каубой да, но не и колхозник лапнишаран !
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 М3 голд

    0 0 Отговор
    С този "руска намеса" ще заработите сериозни хонорари, защото това е "правилната" теза. Както казваше Цветан Цветанов за първи път: " има обосновано предположение....". И от там такива псевдо журналисти го преиначават като истина. Аз мисля, че най точната версия при взривовете при Гебрев е стечение на обстоятелствата при това производство и нарушаване на мерките за безопасност, немърливост. А той се изкара герой, за да има спокойствие при машинациите. Да разглобяваш боеприпаси с изтекъл срок и утилизация си е риск отвсякъде и на очакваните инциденти Гебрев дава "правилния" оттенък. Какъв е този препарат "НОВИЧОК", който се употребява и няма смъртност. Що за препарат е? И защо все за него говорят. Менгеле преди 100 г е използвал къде по прости и ефективни вещества. Хайде, не сме деца. Само няма версия, че са искали да го отвлекат. За мен това са глупости за пред обществото.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове