Last news in Fakti

20 Август, 2022 06:05, обновена 20 Август, 2022 07:48 3 987 114

Йотова и Димитър Стоянов се качват на Шипка за 145 години от героичната епопея

  • румен радев-
  • шипка-
  • годишнина-
  • епопея-
  • илияна йотова-
  • димитър стоянов

С тържествена заря-проверка в Габрово снощи започна кулминацията на честванията

Йотова и Димитър Стоянов се качват на Шипка за 145 години от героичната епопея - 1

Днес пред Паметника на Свободата на историческия връх Шипка ще бъдат официалните честванията на 145-ата годишнина от Шипченската епопея, под патронажа на президента и върховен главнокомандващ Румен Радев, предаде БНТ.

След две години пандемия възстановка на боевете ще има за всички, изкачили се до емблематичния Паметник на свободата.

Епичните боеве се водят на най-високите точки на Шипченския проход – връх Свети Никола (днес връх Столетов), връх Шипка и Орлово гнездо от 21 до 23 август 1877 г. между войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов, припомня БГНЕС.

Честванията се провеждат под патронажа на държавния глава Румен Радев. В тях ще участва вицепрезидентът Илияна Йотова, която ще се изкачи на връх Шипка в събота.

Министърът на отбраната Димитър Стоянов също ще почете паметта на загиналите за освобождението и националното обединение на България, ще присъства и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков.

На историческия връх Шипка на тържествена церемония от 11.30 ч. ще бъдат поднесени венци и цветя. Министърът на отбраната ще открие фотодокументалната изложба „Випуските на свободата – Шипченски, Орловски, Бузлуджански, Шейновски, Опълченски…“. За първи път на това място ще се проведе и националната информационна кампания „Бъди войник“. На нея ще бъдат представени основни военни формирования от видовете въоръжени сили с показ на въоръжение и техника и ще бъде предоставена актуална информация за интересуващите се от военна кариера.

От 20.00 ч същата вечер в храм-паметника „Света Петка“ в местността „Петрова нива“ министър Димитър Стоянов ще присъства на заупокойната молитва за загиналите преображенци за 119 години от Илинденско-Преображенското въстание (1903 г.). По време на тържествената проверка (заря) той ще приеме почетния строй и ще произнесе слово по случай годишнината.

Армията поставя още един акцент в съботния ден, а именно кампанията „Бъди войник”.

На 20 август от 10:00 часа на големия паркинг на връх Шипка всички гости на тържествата ще могат да видят различните структури на Министерството на отбраната и формирования на Българската армия. Събитието има за цел да „извади” Българската армия пред обществото, да ориентира младите хора към военната професия и да издигане авторитета на въоръжените сили. Кампанията има амбицията да създаде положителни нагласи сред обществеността в райони, в които няма традиционно военни формирования и структури на Министерството на отбраната, гражданството да се запознае със социалния статут на военнослужещия, както и с възможностите за личностно и професионално развитие във Въоръжените сили на Република България. Ще бъде направен статичен и динамичен показ на военна техника, снаряжение и оборудване на Сухопътните войски и специалните сили, тактики и процедури, демонстрации.

С тържествена заря-проверка в Габрово снощи започна кулминацията на честванията.

На колене хората на площада почетоха паметта на геройски загиналите за свободата и независимостта на България. Отбраната на Шипченския проход през август 1877 година обръща хода на Руско-турската освободителна война и отваря пътя към възстановяването на българската държава след пет вековно османско владичество.

Заря-проверката в Габрово беше приета от командващия Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. Днес пред Паметника на Свободата на историческия връх Шипка ще бъдат официалните честванията на годишнината под патронажа на президента и върховен главнокомандващ Румен Радев.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Койдозлу

    36 18 Отговор
    Сетих се за снежните топки които летяха към про100Киро.
  • 2 Цеко сифоня

    34 17 Отговор
    И кво общо има козашкия ни президент със героизма на българите и руснаците
  • 3 Дони

    54 9 Отговор
    Османско робство, а не владичество.

    Коментиран от #4, #15

  • 4 Най точното

    52 10 Отговор

    До коментар #3 от "Дони":

    Е 500 годишното ТУРСКО РОБСТВО
  • 5 Цура

    36 18 Отговор
    Е, че как няма да иди. Тръгна с юмрук и предаде народа, като престана на боко и догана
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Александър

    25 23 Отговор
    Да си седи на Дон Дуков или в руската църква
  • 9 щурецъ

    41 11 Отговор
    САЩ ще предоставят безплатно на Чехия осем военни хеликоптера "Bell", съобщиха от посолството на САЩ в Прага. А НА БЪЛГАРИЯ НИЩО НЕ ПРЕДОСТАВАВЯТ,САМО Й ВЗИМАТ МИЛИАРДИ ДОЛАРИ.

    Коментиран от #12, #21

  • 10 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    20 21 Отговор
    по -ще му отива да отиде до москва да се поклони на ,лудия!alte Liebe, Rost fängt nicht!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Видял

    14 3 Отговор

    До коментар #9 от "щурецъ":

    Безплатен обяд няма !
  • 13 Българин

    18 24 Отговор
    Понеже русофилите живеят в лъжливи свят на рускити фалшификации на историята ще припомня, че на Шипка рамо до рамо с българските опълченци са се сражавали украинци от 36-ти Орловски и 35-ти Брянски пехотни полкове. Всичко това го има документирано, украинските фамилии на загиналите са изписани на стените на храм паметника в гр. Шипка. Но русофилите днес ненавиждат своите освободители!

    Коментиран от #30, #42, #52, #65, #109

  • 14 Българин 🇧🇬

    19 6 Отговор
    Лицемер-евроатлантик ! Назначава продажни козяшки кадри .

    Коментиран от #17

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Българин

    13 16 Отговор

    До коментар #14 от "Българин 🇧🇬":

    Доброволните руски роби не сте българи а само роби! Ненавиждани от българите и презирани от руснаците, защото знаят, че продалият собствената си родина ще продаде и господарят си!

    Коментиран от #66

  • 18 Левски

    11 9 Отговор

    До коментар #6 от "Левски":

    Никому не се надявайте... Ако ние не сме способни да са освободим сами то значи, че не сме достойни да имаме свобода; а който ни освободи, той ще да направи това, за да ни подчини отново в робство…

    Коментиран от #27, #46

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 мдда

    17 7 Отговор
    Долният пингвин пак сниман с деца все едно е фюрер...
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Хахаха

    15 2 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    Историята няма как да пренапишеш.
    Между другото, може ли да каже някой, кой е воювал в състава на ополченските дружини? Кой ги въоръжил, облякъл, кой е бил командирът.

    Коментиран от #28

  • 24 Българин

    11 15 Отговор
    И Румъния, и Сърбия, и Гърция се освобождават от османска власт в резултата на войните между Руската и Османската империи. Но никога и никой техен историк не си е позволил да пише, че дължат свободата си единствено на Русия! Никъде в тези съседни страни няма да видите доминиращи руски и съветски окупационни монументи, засенчващи техните собствени национални паметници. Никъде няма да видите техни храмове, посветени на измислени руски светци. Никой техен политик не би и си помислили да каже, че не са се освободили сами от "турска влада", "stăpânire otomană" и "Τουρκοκρατία", или че държат собствената си свобода на някой друг.
    Това може да го прави някой наистина робски в своето самосъзнание народ. Никой друг народ!“
  • 25 Истината за "братушките"

    8 10 Отговор
    Руското императорско правителство в Санкт Петербург изчислява т. нар. „окупационен дълг на България към Русия“ на базата на следните показатели:

    колко струва на правителството издръжката във военно време на един войник и един кон;

    какво е заплащането на офицерите и чиновниците във военното ведомство по това време;

    какви са всекидневните разходи за лечението на ранените руски войници в болниците;

    какви са разноските за транспорт в течение на 9 месеца;

    и каква е издръжката на руските учреждения в България.

    В последното перо влиза личната заплата на руския императорски комисар, която е била 600 хил. златни лева – с един лев повече от цивилната листа на българския княз. Сумата възлиза на „21 236 500 рубли и 87 копейки за издържанието на 50 000 души в България и в Румелия“. Стойността на 32,5 тона злато в днешни пари. За справка – с една рубла тогава в Подмосковието се е купувала една крава.
  • 26 Истината за "братушките"

    11 9 Отговор
    Из спомените на руският военен кореспондент Данченко: „Аз вече няколко пъти споменавах за нагайката. Това беше, така да се каже, джобния речник за разговори с братушките. Тях не ги биеше само тоз, който го мързеше. При това често се случваха твърде тъжни недоразумения. Върви, например, братушка по пътя и насреща му офицер. Без много да му мисли, братушката приближава офицера и му подава ръка, за да изрази симпатията си към руснаците. За това получава удар с нагайката „по главата“. Особено жестоки с българите бяха интендантските, транспортните и парковите господа…Помня как един от тях описваше разправата си в село Вена.
    - Аз го налагах, налагах с нагайката, докато ръката ми се умори. По главата, по главата…Даже пръстите ми се вдървиха…

    - И защо?

    - Как така защо: пристигам, питам има ли слама, - „Няма, братушка“. „Ичмик има?“ – „Няма, братушка“. – И почнах да го налагам.
  • 27 Хахаха

    9 8 Отговор

    До коментар #18 от "Левски":

    Маршал Жуков фраза: "Ние ги освободихме и те никога няма да ни го простят".
    За всички периоди се отнася, явно, не само за ВСВ.

    Коментиран от #33

  • 28 Българин

    11 15 Отговор

    До коментар #23 от "Хахаха":

    Историята приятелю я пренаписва руските двойни освободители и техните български слуги, които и до ден днешен лъжат за "200 000 руски жертви дали живота си за освобождението на България. За сведение числеността на императорската армия на Балканите е била 184 000.
  • 29 ха ха

    0 1 Отговор
    Ей сегичка и аз идвам!
  • 30 Хмм

    15 4 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    Ми те украинците са руснаци.

    Коментиран от #34

  • 31 патриот

    11 13 Отговор
    Развоя на събитията след тогавашната поредна война между Русия и Турция показа, че намеренията на Русия по отношение на България, са били да ни колонизира! И тя направи това, през 1944 година, когато без да сме я предизвикали, ни окупира, колонизира и задължи, да сме й благодарни!

    Коментиран от #70

  • 32 С кран

    6 0 Отговор
    ще я качват.
  • 33 Българин

    10 15 Отговор

    До коментар #27 от "Хахаха":

    Робството е така жизнено важно за русофила, както въздуха и слънцето за всяко живо същество. То е оправдание за сервилната им, патологична и противоестествена любов към Русия, която през годините се е проявявало най-вече като национално предателство и българофобия.

    Коментиран от #75

  • 34 Българин

    10 12 Отговор

    До коментар #30 от "Хмм":

    Нито украинците са руснаци, нито доброволните руски роби могат да бъдат българи!
  • 35 Димитър Благоев

    8 12 Отговор
    „....освобождението на Северна и Южна България не беше всъщност плод на "освободителната мисия" на руския царизъм, а плод на неговата завоевателна политика и на противодействието на другите европейски сили. Ако да нямаше последното, сигурно "освобождението" щеше да свърши с покоряването на двете части под руския деспотизъм!“ (Димитър Благоев Принос към историята на социализма в България/ПКИСБ/1949, стр. 83).
  • 36 Георги Димитров

    9 11 Отговор
    “Но и когато искаше Сан Стефанска България ,Русия изхождаше не от желание да създаде една голяма и силна държава на Балканите, а с твърдото намерение да тури ръка на новата балканска държава и тъй да се доближи до Проливите!”

    Уводна статия в “Работнически вестник” от 19.11. 1915 г.,
  • 37 Украин

    3 17 Отговор
    Шипка трябва да бъде взривена както и всеки спомен за русия.Зеленски трябва да изиска от България да се забранят чевстването на каквото и да било там!

    Коментиран от #38

  • 38 Само питам

    10 14 Отговор

    До коментар #37 от "Украин":

    Русофилите се опитвате да правите провокации подобно на вашите господари. Но не можете да им стъпките и на малкият пръст! И между другото на Шипка е имало украинци а не руснаци!

    Коментиран от #40, #41, #49

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Гого

    12 6 Отговор

    До коментар #38 от "Само питам":

    По това време не съм чувал да е съществувала държавата Украйна...малко македонска работа се получава!

    Коментиран от #43

  • 41 Хахаха

    12 3 Отговор

    До коментар #38 от "Само питам":

    Съставът му включва български доброволци – войници, българи – офицери от Руската армия, и редовни руски военнослужещи – офицери, унтерофицери и войници. Сражават се на страната на Руската империя срещу Османската империя.

    На 31 март 1878 г. от Опълчението е създадена Българската земска войска, която впоследствие се превръща в Българска армия.
    Между другото, решението за създаване на ополчението Александър втори е подписал в Ливадия, в КРИМ! Руският Крим е в основата на създаването на българската армия. И така може да се каже.
    А ти пий бесогон, не се излагай.

    Коментиран от #45

  • 42 Стига бе

    13 6 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    Кви украинци през 1877 ,бе !? Уляхте се с глупостите писани от грантови професори.
  • 43 Само питам

    5 2 Отговор

    До коментар #40 от "Гого":

    Не се чувал за още много неща. И ти личи. По същата логика не Русия е едно от страните победителки във ВСВ а СССР.

    Коментиран от #54

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Само питам

    3 10 Отговор

    До коментар #41 от "Хахаха":

    Щом е била Османска империя за какво турско робство постоянно говорите?

    Коментиран от #69, #80

  • 46 Я па тоя

    8 5 Отговор

    До коментар #18 от "Левски":

    Левски не е казвал това, ама карай да върви.., сеир да става..

    Коментиран от #90

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 ХАРИ

    11 5 Отговор
    АКО НЕ БЕШЕ ШИПКА СЕГА ЩЯХМЕ ДА СМЕ С ФЕСОВЕ И ФЕРЕДЖЕТА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #53

  • 49 Хахаха

    9 7 Отговор

    До коментар #38 от "Само питам":

    В Ополчението е имало бесарабски българи от Украйна и Бесарабия. Първоначално, от 1400 записали се, половината са били те. А твоя прапрадядо записа ли се? Държи си сметката и се гордей с предците си, а не с несъществуваща тогава украинска армия. Всичко Русия е направила за освобождението на България. Всичко само Русия е направила за създаването на държавата България. Само Русия стои в основата на Българската армия и българският флот. Имаш комплекси от това? Тогава се прекръсти на укр и се гордей с великия император Укр 1, който освободи България от турското робство.
  • 50 Генерал фон Тотлебен

    8 7 Отговор

    До коментар #44 от "Гост":

    Освобождението на християните под игото на исляма е една химера. Българите тук са по-заможни и живеят по-щастливо от селяните в Русия. Тяхното най – съкровено желание е освободителите да напуснат колкото е възможно по-бързо страната им.
  • 51 Лицемери!

    10 2 Отговор
    Поредното кухо изпълнение от некадърните лицемери които ни управляват! От вас нищо не става вижте как живеят хората, цените, инфлацията, отношението ви към тези които са ни освободили, вие сте един срам и позор! На вашите безсмислени изпълнения само мисирките се възхищават!
  • 52 Гост

    11 5 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    "Николай Столетов е роден на 13 ноември 1831 г. в град Владимир в семейство на местен търговец. Завършва Физико-математическия факултет на Московския университет (1854). Получава образователна и научна степен кандидат на математическите науки."
    Това е "украинецът", главнокомандващ българското опълчение, троле! А такова нещо, като "Украйна" още не е било измислено по време на Освободителната война!

    Коментиран от #56

  • 53 Българин

    7 3 Отговор

    До коментар #48 от "ХАРИ":

    Ако не беше Русия нямаше да я има единствено продажната пета колона от национални предатели и българофоби!
  • 54 Гого

    7 3 Отговор

    До коментар #43 от "Само питам":

    Първо си поправи правописа,пък тогава давай мнвние!Русия е правоприемник на СССР,за Украйна не съм чувал да е такъв на когото и да е било...
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Българин

    9 10 Отговор

    До коментар #52 от "Гост":

    Над 50% от състава на армията на руския император е била съставена от етнически украинци. Украинци, а не руснаци са първите стъпили на българския бряг край Свищов. Украинци а не руснаци са войниците от 36-ти Орловски и 35-ти Брянски пехотни полкове били се геройски заедно с българските опълченци на Шипка. Всичко това го има документирано, украинските фамилии на загиналите са изписани на стените на храм паметника в гр. Шипка. Само, че днес руските роби изпитват омраза към своите освободители, защото господарите им са наредили да ги мразят.

    Коментиран от #58, #61

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Българин

    9 7 Отговор
    Йотова е еманация на русофилството в България. Тя е символа на сляпото русофилска подчинение на Русия. Нали помните знаковата, снимка на която тя се е свлякла в нозете на кагебисткия руски поп Гундяев и целува ботушите му? Ето това искат русофилите са направим всички българи!
  • 60 ОСТАВКА ЗА КАРМАЗЪ ФАТМАК!

    9 2 Отговор
    КОМУНИ$ТИТ€-АТ€И$ТИ,РОДООТ$ТЪПНИЦИ- ИНТ€РНАЦИОНАЛИ$ТИ,А ДН€$ нато-ГЛОБАЛИ$ТИ И €вроатлантици $А МАЙ$ТОРИ ДА $€ ПРАВЯТ НА ПАТРИОТИ И РОДОЛЮБЦИ!

    78г. КОМУНИЗЪМ СТИГАТ! СТИГАТ!

    ИСКАМ ДА ПОПИТАМ другаря м.$тоянов-мини$тър на ОтБРАНАТА:
    -ДО КОГА Щ€ $лужат в "армийката" П€Н$ИОН€РИТ€-вУ€нни!?!?!?!
    ДО КОГА!?
  • 61 Гост

    8 6 Отговор

    До коментар #56 от "Българин":

    Дай документирано от 19 век наименование: "украинец", "Украйна", "украински" и т.н. Няма, има само в тролските ви мозъци! Всички генерали в състава на руската армия, геройски загиналият полковник Калитин, обучилите и въоръжили българското опълчение са родени на територията на днешна Русия!

    Коментиран от #64

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Радио Чукотка

    7 6 Отговор
    Отсреща на бузлуджа им е мястото на всички червени боклуци.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Тогава

    5 4 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    не е имало никаква укариния, имало е Малорусия. Това е истинското наименование на тази част от Русия, от основаването й, до 1922г., когато финансирания от банкерчетата на фед ленин я променя на укария. То от козяк все такива будалщини ви спускат.

    Коментиран от #67

  • 66 От раздвояване

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Българин":

    на личността ли страдаш?
  • 67 Българин

    5 2 Отговор

    До коментар #65 от "Тогава":

    Има три вида умове: първите проумяват всичко самостоятелно, вторите проумяват мислите на другите, а третите не проумяват нито сами, нито като им се обяснява. Първите са висши, вторите – добри, а третите безполезни.

    Коментиран от #84

  • 68 Димитър Благоев

    7 5 Отговор
    „А жалките русофилски подметки, демаскирани са принудени да излязат и се покажат пред света в истинския си лик….“, (Работнически вестник, 21 юли 1915 година).
  • 69 Турско робство е точния термин

    8 2 Отговор

    До коментар #45 от "Само питам":

    Османската империя е създадена от турските племена ( т.е.не само османцит), освен това всички чужди пътеписи за Балканите наричат ОИ Турция - така са определяли земите под мюсюлманска власт.

    Коментиран от #76

  • 70 Ми тогава

    4 0 Отговор

    До коментар #31 от "патриот":

    представителите на сегашните ни "партньори" са ни харизали на ялтенското сборище за преразпределяне на света.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #64 от "Българин":

    Не философствай, а дай източници и доказателства за това, което те питам!?
  • 75 Сорос/БилГей

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "Българин":

    Браво дядовото. Ти, днес направо се самозадмина. Ти, стопли сърчицето на дяда. Дядо ще го гушка и гали. . .

    Коментиран от #83

  • 76 Истината

    7 6 Отговор

    До коментар #69 от "Турско робство е точния термин":

    В нито една държава била в рамките на Османската империя този период не е наричан РОБСТВО. Нито в Сърбия, нито в Румъния, нито в Хърватска, нито в Албания, нито в Македониа смятат, че са били турски или османски роби! Единствено в България под руска диктовка русофилите постоянно набиват в главите на хората, че сме били турски роби. Това се прави целенасочено за да бъде изискана вечна благодарност и признателност за спасението от робските условия.

    Коментиран от #77

  • 77 Турско робство е точния термин

    5 4 Отговор

    До коментар #76 от "Истината":

    Стига сте писали глупости.
    --Енциклопедия Британика/Encyclopedia Britannica/- "slavery -- Britannica Academic - Britannica Academic Edition".., "Slavery in the Ottoman Empire"

    Коментиран от #79

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Наблюдател

    1 5 Отговор

    До коментар #77 от "Турско робство е точния термин":

    Нашите съседи гърците наричат тази епоха "Tourkokratia", тоест "турска власт". Което е разбираемо, но не е съвсем точно. "Османска власт" или "владичество" е най-разумно за употреба и по-свестните историци у нас си го ползват от доста време.

    За ранните ХV-XVIII в. се казва още "османски период", а за късните XVIII-XIX в. - включително "турска власт", "късна Османска империя".

    Името на самата държава си е Османска империя, разбира се.

    Коментиран от #91

  • 80 Отговарям

    5 0 Отговор

    До коментар #45 от "Само питам":

    Ти ли знаеш по - добре от съвременниците тогава? И нито един не е казвал нещо по - различно от турско робство. А съвременните тъпизми, знаем от къде и защо се пръкват.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Байдън

    2 1 Отговор

    До коментар #75 от "Сорос/БилГей":

    И аз искам да го гушкам и да го галя с трепереща ръчичка

    Коментиран от #85

  • 84 Пустословиш

    3 0 Отговор

    До коментар #67 от "Българин":

    защото не можеш нищо смислено да напишеш. Искаш да отгориш, само да бъде последната дума надраскана от тебе. Това е класическо словоблудство.
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Напротив

    2 2 Отговор

    До коментар #46 от "Я па тоя":

    но не се вписва в русофилщинята и затова почти не е известно.
  • 91 Турско робство е точния термин

    6 0 Отговор

    До коментар #79 от "Наблюдател":

    Не знам кой какво нарича, но знам и имам "Чужди пътеписи за балканите" това са 10 тома по 500-700 страници всеки-огромна информация.
    В моята библиотека имам - том 1 - Френски пътеписи за Балканите: ХV – ХVІІІ век
    и - том 4 - Френски пътеписи за Балканите: ХІХ век
    Там от стотиците чужденци писали за онова време говорят за роби, робство, търговия с роби, пазарите с роби и облагането им с данъци, за турчин и Турция...
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Тия

    3 4 Отговор
    Нямат работа там. Да ходят на красная пошчад. Там им е мястото и далеч от България.
  • 95 Павел пенев

    3 1 Отговор
    Защо така бе г-н Стоянов? Стига сте насаждали фашизъм с Румен Радев у нас. Ясно е че ти си един послушко нагаждач,без свои мисли и идеи. Какви са тези випуски на свободата само от времето на фашизма у нас? Колко ученици,студенти и военнослужащи са полагали клетва на връх Шипка, Бузлуджа и Околчица след 1944 год. Много от тези български граждани все още са живи, но няма кой да ги покани и открие фото изложбата тях. От тях вие очаквате само да се явят на 2 октомври и да гласуват за бандитските групировки наречени странно защо партии. Всички вие сте срам и позор за България.
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Народа не е СВИНЯ !

    0 2 Отговор
    Той ЯДЕ всичко !
  • 101 Не се СТРАХУВАЙ !

    0 3 Отговор
    Смело за НАС гласувай !
  • 102 НАРОДА отива на ШИПКА с НАДЕЖДА за

    2 2 Отговор
    БЛИЗОСТ с РУСИЯ а не за МЕНТЕТАТА във днешната ВЛАСТ !
  • 103 ИСТИНАТА никога не се РАЗКРИВА пред

    1 2 Отговор
    НАРОДА , за да се МОДЕЛИРА от маскарите ТЪЙ че да им служи , преди ИЗБОРИ !
  • 104 На ШИПКА Ходят хора с ПРИЗНАТЕЛНОСТ

    4 2 Отговор
    Към РУСИЯ ! А Ментетата от ВЛАСТТА се ПРЕСЛАМЧВАТ там за да лична и партийна ПОЛЗА ! Не за НАРОДНА !
  • 105 НЯМА Признаци за ВРАЗУМЯВАНЕ сред

    3 1 Отговор
    Власт ИМАЩИТЕ ! Лъжите , Гаврите , Гаврите и МАНИПУЛАЦИИТЕ им ще доведе НАРОДА до Точката на КИПЕНЕ ! Президента е ПРЕДАТЕЛ на Народните Чуства и НАСТРОЯНИЯ . Това личи от РЕЧТАМУ в която не отразява ДУХА който движи народа към Дружба и Признателност с РУСИЯ ! А Радев се затруднява дори да произнесе името и .
  • 106 Не ОПОЗОРИЛИ Радев , вярата и чувствата

    2 2 Отговор
    На ПРИСЪСТВАЩИТЕ участници ! Не се ли ПОРУГА с ВЯРАТА им ? Обърни внимание на Речите му и виж ясно , на къде той дърпа " чергата "!
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 учуден

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    Орел и Брянск е украинските ли градове?
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Объркана работа

    2 0 Отговор
    Днес слушам в новините, под сурдинка изречено, че се чества годишнина от ,, епохални събития" . Ей така между другото се споменава за ,,Паметник на свободата" , за ,,шипченска епопея " . Ами обърква се човек , кога се казва истината. Освобождавали ли са ни , заробвали ли са ни руснаците . Че ги делят сега на украинци , пък на ...ами нали тогава са били все руснаци. Вчера едно, днес друго, утре кой знае какво ще му дойде на ума на някой глупец. И не им ,,сече брадвата на едно място " . Всеки си позволява да словоблудства , не си дава сметка колко олекваме пред паметта на загиналите . Истината - слава и поклон пред саможертвата на братски славянски воини в името на нашата свобода от многовековен тиранин. Другите брътвежи срещу освободителя са демонично изкривяване на реалността - безсрамие , безпаметност, родоотстъпление и позор.
  • 112 Анонимен

    0 0 Отговор
    Родени 1885, по турско, християни в Беломорието са имали 9 деца, а днес, колко имат, 0. И старите ни го казваха. През Турско време сне живяли по добре, визираше иван костов, но не и сега. И родената 1885,същото за бг, обичаше си днешна Гърция. Вървим към туркие. Дпс са мнозинство, турциромипомаци и са единни, но от тях има много крайни, относно смяната на имената им. Тежки думи изричат, на хора, българи, които нямат вина, но как да те разберат. Грешка че им смениха имената. Всеки лъже, маже И за 33 години, който краде си живее със семейство деца внуци
  • 113 1111

    0 0 Отговор
    Тролове пишете, но ще отговоря така. Господ Радев няма вина. Те се командват отвън. Нищо не може да напраси той. Деца ли да ви направи.
  • 114 Анонимен

    0 0 Отговор
    Едни историци преразказват историята, а други пишат с факти. Към Турция вървим. Земята масояо се изкупува от хората на дпс, от родопчани и турци. Е, и, лъжа ли е.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове