Last news in Fakti

25 Август, 2022 18:28 2 622 26

Единият от задържаните за катастрофата в Бургас е на 15 години

  • задържан-
  • катастрофа-
  • полицаи-
  • мигранти

Казва се Омар и е част от бежанския център в Харманли

Единият от задържаните за катастрофата в Бургас е на 15 години - 1

Единият от задържаните за катастрофата в Бургас е на 15 години, сирийски гражданин, казва се Омар и е част от бежанския център в Харманли. Установено е, че е напуснал центъра на 22 август. Констатирано е, че има 2 или 3 излизания и н яма завръщане до два-три дни. Уведомена е полицията, за да се обяви за издирване, заяви на брифинг Мариана Тошева, председател на Държавната агенция за бежанците, предава БНТ.

По думите ѝ от 22 август мъжът не се е връщал в центъра и не се знае къде е той, не е ясно и дали той е управлявал автобуса.

Момчето е подало молба в началото на юни за събиране на семейство, родителите му са в Турция, на 23 юни е получил разрешение за събиране. След създалите се обстоятелства тази процедура ще бъде прекратена, допълни Мариана Тошева.

Тя уточни, че всяка вечер след 22 часа, след като се затвори центърът, се проверява дали всички хора са в стаите си или на територията на центъра

Има 700 човека в центъра. Другото лице, за което ни съобщиха е, че през 2014 година бежанец с хуманитарен статут от Сирия, последен известен адрес някои казаха, че е в София, други казаха Стара Загора, той не е регистриран в някои от центровете. Обръщали сме се с писмо към г-н Рашков, жандармерия, която да охранява центъра. Има 700 човека на голяма площ и 10 охранителя за цялата нощ. Присъствие на жандармерия в предишни години е доказвало своята ефективност, с цел трафиканти да не доближават центъра, да няма късни прибирания и опити да се влезе, има пролуки в оградата, отнякъде може някой да влезе, добави Мариана Тошева и подчерта, че контролът не е намалявал.

Димитър Киров, заместник-председател на Държавната агенция за бежанците, заяви, че всяка сутрин се прави оглед на местата за настаняване.

При отсъствие повече от 48 часа тяхната процедура може да бъде прекратена. Две лица отсъстват в момента, които не са се завърнали, но не са изтекли 48 часа от тяхното неприбиране в центъра, допълни Димитър Киров.

Областен управител на Хасково Минко Ангелов заяви, че са водени разговори за присъствието на жандармерия, която да контролира сигурността в бежанския център. И добави, че се наблюдава увеличение с 24% на бежанския натиск през юни и юли.

По думите му реакцията на властите е била забавена и има забележки при изграждането на охраната на границата.

Направихме обход на границата в края на миналата година, имаше 6 компрометирани участъка, започна ремонт на оградата, каза още Минко Ангелов.

Около 5.00 часа тази сутрин автобус с мигранти се вряза в павилион и патрулен автомобил по време на преследване с полицията в Бургас. Загинаха двама полицаи, преследвали автобуса с мигранти.

Общо петима са вече задържаните след тежкия инцидент от днес, при който загинаха двама служители в Бургас.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Щом от малък е

    36 0 Отговор
    престъпник, цял живот ще е престъпник. Връщайте го в Сирия. Там ще го оправят.
  • 3 Последния Софиянец

    24 0 Отговор
    Въртят бизнес за да съберат пари за Европа.
  • 4 констатация

    38 0 Отговор
    Лапат от държавната софра и вършат престъпления !
  • 5 да де

    34 1 Отговор
    Като нищо всички може да се окажат непълнолетни и от НПО-тата да писнат, че са деца.

    Коментиран от #13, #17

  • 6 Значи

    31 1 Отговор
    Мача е свирен,затвор няма.Честито!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ех Мария..

    17 2 Отговор
    Къде видя че загиналите полицай са преследвали автобуса. Аз видях че застанаха пред него в последният момент.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Мунчо

    18 3 Отговор
    На 15 което според текущатата практика /нещо като закон/ значи невинен, а за полицаите "извинетИ"!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Българските турци

    3 4 Отговор
    Боли нали?!... Представете си това да се случва всеки ден 40 години!...Това не е цинична гавра !... Просто приканвам човешката съвест към емпатия,,, такава болка никога не притъпява а изгаря сърцата !...

    Коментиран от #26

  • 15 сеч

    7 3 Отговор
    на б,есилотооо
  • 16 алооооу

    12 3 Отговор
    държавата,смъкнете възрастовата граница за подсъдимост,иначе ще е така завинаги.
  • 17 хах

    14 0 Отговор

    До коментар #5 от "да де":

    то агенцията за бежанците се управлява от НПО-та, питайте ги тези от който взехте интервю. Те най - добре знаят :)

    Коментиран от #19

  • 18 Иван

    9 2 Отговор
    Меркел е виновна тя ги покани тия да отиват в Германия.
  • 19 какво?

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "хах":

    толкова пробита държава ли сме, че такива съмнителни организации ще управляват държавни структури ???
  • 20 15 годишен убиец !

    7 1 Отговор
    А не може ли да се самообеси в килията с чорапите си ?! Другият вариант е шпалир от НПО-та в съда и присъда "Невинен " !
  • 21 Хохо секса

    3 0 Отговор
    Този ли е шофьора на автобуса, че е задържан "ЗАРАДИ катастрофата в Бургас"?
  • 22 Какво си мислехте?

    10 0 Отговор
    Че като дойдат,ще работят и ще плащат данъци ли,тия талибани!
  • 23 Какво 15годишно момче БЕ??

    3 0 Отговор
    При тия щом порасне колкото автомата вече е МЪЖ, и започва обучение, и търпи наказания както всеки "възрастен"! Само, тука ги дондуркате като "деца" докато те правят деца, и престъпления!
  • 24 Хохо секса

    1 0 Отговор
    Нашите власти успяха да арестуват петима души шофьори на автобуса и виновни за ПТП-то причинено от патрулката.
    И това - за по-малко от един ден..
    Тоя номер и даже и Путин не го може..
  • 25 Кирпича

    0 0 Отговор
    Неограничени правомощия за Динко и Перата.на
  • 26 ЗП18

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Българските турци":

    И какво се е случвало всеки ден 40 години???
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове