Last news in Fakti

9 Септември, 2022 10:50 1 599 24

Бизнесът иска компенсации за тока

  • бизнес-
  • компенсации-
  • цена-
  • ток

Призивът е за спешно приемане на постановление на Министерския съвет за прилагане на гласуваните чрез Закона за държавния бюджет компенсации на високите ел.енергийни цени през четвъртото тримесечие на 2022 г., с оглед изтичането на 30 септември т.г. на срока на действие на настоящото ПМС

Бизнесът иска компенсации за тока - 1

Асоциацията на организациите на българските работодатели разпространи писмо, адресирано до премиера Гълъб Донев и няколко министри, в което настоява за спешни мерки за компенсиране на небитовите потребители на ел. енергия.

Призивът е за спешно приемане на постановление на Министерския съвет за прилагане на гласуваните чрез Закона за държавния бюджет компенсации на високите ел.енергийни цени през четвъртото тримесечие на 2022 г., с оглед изтичането на 30 септември т.г. на срока на действие на настоящото ПМС.

"Евентуално забавяне на подобно решение ще доведе до тежка ликвидна криза в огромната част от небитовите потребители на ел.енергия, с краен ефект – спиране на производства и съкращаване на работни места. На фона на продължаващите серия от кризи, българският бизнес не е в състояние да понесе пореден ценови удар. Припомняме, че в групата на небитовите потребители, освен предприятията, са и всички обществени институции – болници, училища, детски градини, музеи, театри, общински администрации и т.н.", подчертават от АОБР.

И настояват да бъдат предвидени средства за продължаване на програмата за компенсиране на небитовите потребители на ел.енергия и след 1 януари 2023 г.

"Обръщаме внимание, че компенсациите не са помощи, а връщане на надвзетото от предприятията, в резултат от изкривения пазар. АОБР, чиито членове създават 86% от БДС и дават работа на 82% от наетите в България, няма да се поколебае да използва всички законни средства, за да се противопостави на прекратяване или забавяне на програмата за компенсиране. Тя не ползва средства от Държавния бюджет, а нейното прекратяване или влошаване на условията би обрекло огромна част от българските предприятия", категорични са от АОБР.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бизнесмен тарикат

    18 0 Отговор
    Риба се лови в мътна вода.
  • 2 5555

    26 0 Отговор
    Страшно противно е, когато лансирате щенията на една единствена НПО, от хилядите подобни, като желание на "биснесът". Това са няколко олигарха, чиито данъци са по-малки от на сергиите на пазара в Подуяне.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ддд

    15 3 Отговор
    През комунистическа България фабриките се субсидираха за производство което няма пазар
  • 5 Дадоха

    27 2 Отговор
    им бизнес без пари , че и ток искат ?
  • 6 Зайчарника , там са парите

    20 0 Отговор
    Конфискация на пачките и кюлчета.
  • 7 стоян

    5 22 Отговор
    Тока за фирмите при управлението на Борисов струваше около 0.20 лв за киловат - сега при управлението на кумуниста Радев и неговите протежета Кирчо и кокорчо докарани от дс струва за фирмите 1 лев и 40 стотинки на киловат

    Коментиран от #20

  • 8 Бизнесмен

    6 5 Отговор
    Аз затова си изнесох бизнеса в Неофит Рилски до най-големия Исторически парк в света до Варна. Тука почти не плащаме ток - има 5 мегавата фотоволтаици при консумация 1.5, тоест и зимата произвеждат достатъчно ток. Топлото е евтино, понеже къщите са с термопомпи. Пия вода от чешмата,защото под селото има минерален извор. Не ходя на отровни супермаркети, защото има био оранжерии и био магазини и мед.център с кадърни лекари. Сега построиха и 4Д кино, ресторанти, конна база, барове, стрелбище и римски спа център с римска минерална баня. Пълно е с млади хора.
  • 9 Миризлив пор

    11 1 Отговор
    Помощите да са обвързани със заплатите и данъци! Реално сега държавата дава повече от колкото взема данъци а на места хората са на минимални заплати.

    Коментиран от #10

  • 10 Ивелин Михайлов

    10 5 Отговор

    До коментар #9 от "Миризлив пор":

    с минимални заплати са щото уменията им са минимални!

    Коментиран от #24

  • 11 Минева

    15 3 Отговор
    Ако бизнесът не може да се справя с никакви ситуации и все хленчи за компенсации, що за бизнес е?!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Пиздe_вceгдa_18 🇷🇺

    2 5 Отговор
    Липсвам съм, скъп братко мили, Васко Илиев! Поклонническо пътуване на гроба ти, в Кюстендил на гробището...
  • 15 Гост

    13 4 Отговор
    Който няма пари за ток-да фалира и да отива на полето!!!
  • 16 ПРе

    7 4 Отговор
    да ги иска от Урсула. Не че тя ще си ги извади от джоба, пак от нас ще дойдат. Общо взето ни прекараха отвсякъде пак тези евро им потенти
  • 17 Гост

    15 2 Отговор
    Окъде-накъде да се дават пари за помощи от данъците на хората - на някого, който искал да е на печалба??? Като неможе да излезе на печалба - ФАЛИТ!
  • 18 Машала

    10 1 Отговор
    Каква е тая пазарна икономика у нас не ми е ясно! И аз искам компенсация за салама, че стана много скъп! Искат компенсации а си карат Поршетата! До кога ще е тая простотия! Баце все от джоба си даваше - аз дадох! Стига с тия дарения на тоя и оня!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Машала

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "стоян":

    Айдеее, още един Гербаджия, който няма гънки! Не четеш ли, не гледаш ли по цял свят какви са цените! Той Баце така ни оправи, че здрав човек не остана!
  • 21 Тооо за бизнеса винаги се намират компен

    6 1 Отговор
    Въпроса е за оцеляване на населението кога компенсациии??????
  • 22 Абе

    2 2 Отговор
    Това е капацитета на смрадливата соросняя!
  • 23 4321

    4 1 Отговор
    Стига сте наливали пари на бизнеса!
    Той няма никога да се наяде.
  • 24 4321

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Ивелин Михайлов":

    Хората са с минимална раб. заплата, защото бизнесът е ненаситен и системно ограбва труда на работника, ограбва и държавата.
    Назрял е моментът да се въведе прогресивен данък и данък лукс.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове