Last news in Fakti

16 Септември, 2022 21:51 855 6

Министър Шишков: Имаме акт 15 на интерконектора, другата седмица очаквам да има и акт 16

  • иван шишков-
  • интерконектор-
  • акт 15-
  • акт 16

В последните дни на фирмите по строителството на 1 и 3 лот на АМ „Хемус” са платени около 35 милиона лева. Изостава плащането само за 2-ри лот, но и там нещата трябва да бъдат оправени, за да започне строителството, допълни регионалният министър

Министър Шишков: Имаме акт 15 на интерконектора, другата седмица очаквам да има и акт 16 - 1
Снимка: БГНЕС

Всичко, което държавата имаше като ангажименти за ускоряване и завършване на строителството на интерконектора е изпълнено и от днес вече има издаден акт 15 за обекта. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков в студиото на телевизия Euronews Bulgaria

„През последния месец и половина служебният кабинет се занимава всеки ден със строителството и всичко, което бяхме предвидили по график, към този момент се случва”, каза още той и допълни, че очаква от инвеститора в понеделник да подаде искане към ДНСК за образуване на комисия за издаване на разрешение за ползване. „Ако всичко е изрядно с документите на строителя, тя ще се произнесе буквално до дни, в рамките на следващата седмица“, уточни процедурата арх. Шишков.

Поне 4-5 министри са се занимавали със случая при изключително добра организация помежду им, разкри подробности той. Последно е помолил министъра на икономиката да съдейства с молба към лабораториите, които по-ускорено да завършат прегледа на извършеното строителство и да издадат необходимите протоколи, и министърът е съдействал.

Министър Шишков не се ангажира с прогноза дали е възможно да получим газ по интерконектора по-рано от 1 октомври, но увери, че до тази дата всичко по завършването на строителството ще бъде готово. Това съобщиха от МРРБ.

Той коментира, че не очаква да има забавяне в завършването на гръцката част на тръбопровода, защото обектът е важен за целия регион. На 19-ти се очаква проверка от гръцката държава и вероятно това ще е датата, в която ще бъде готова документацията за тази част на трасето, за това министър Шишков е бил уведомен от инвеститора.

В последните дни на фирмите по строителството на 1 и 3 лот на АМ „Хемус” са платени около 35 милиона лева. Изостава плащането само за 2-ри лот, но и там нещата трябва да бъдат оправени, за да започне строителството. Защото ако този участък не бъде построен, няма как да се осъществи връзка с третия. Първите три лота трябва да бъдат завършени, категоричен бе той и обясни, че ако се спрат плащанията, това означава да бъде спряно строителството на автомагистралата. На въпрос на водещата защо е платено на строителите на тези участъци на автомагистралата, въпреки че там възлагането е направено по инхаус процедури, министър Иван Шишков се пошегува, че другият вариант е бил да бъде изгонен строителя и строежът на магистралата да продължи с бригадирски труд. Той напомни, че именно по време на предишния служебен кабинет са станали известни фактите за незаконното строителство. Такова беше установено по лотове 4 и 5 на „Хемус”. „Когато направихме разкритията, това не беше с цел да създаваме проблем на някоя политическа сила, целта на разкритията не беше сензация”, коментира арх. Шишков.

„Държавата не е спазвала правилата от 2018-2020 година, алтернативата е да продължим да строим законно, защото оттук-нататък всичко, което правим трябва да бъде по законов ред. Алтернативата за тези лотове – 4 и 5, е да съборим всичко, възложено от държавата в този вид или да го обявим за търпимо и ако е технически годно, да го ползваме и да продължим напред“, поясни той. „Това не е насърчаване на незаконно строителство, а възстановяване на щетите от управлението 2018-2020, но ние възстановяваме щетите по законов начин“, допълни регионалният министър. Запитан кой обаче ще трябва да понесе отговорността за целия този хаос с незаконното строителство, арх. Шишков посочи, че това трябва да бъде този, който го е възложил.

Той съобщи още, че помощта за наводнените карловски села ще продължи. За възстановяване на основен път между селата и под него, който свързва 3 от населените места в района, ще бъдат отпуснати средства от парите, отделени за благоустройствените обекти на общините. Всички министерства отделят средства, допълни той и припомни, че държавната фирма „Автомагистрали“ се е включила с тежка техника, както и много от строителните фирми, а служители на тол управлението също помагат на терен. Неговата прогноза е, че най-рано до средата на другата година поразените от стихията села ще могат да бъдат възстановени, като се надява и следващият кабинет да продължи активно да работи в тази посока.

Министърът на регионалното развитие беше категоричен, че зимното почистване е осигурено. За всички обявени позиции има между 1 и 3 кандидатури, до 20-ти септември ще бъде обявено класирането и ще започне подписването на договорите.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истинскио акт

    5 0 Отговор
    че го получиме зимъска. Хехе.
  • 2 👁👁👁

    3 0 Отговор
    Тази седмица Акт 16, другата Ф-16 😃
  • 3 Луд

    3 0 Отговор
    Не го ли полеете качествено ,нищо не става.
  • 4 Миризлив пор

    1 2 Отговор
    Нещо интерконектора е приоритет, Киро и кокорчо бяха спрели парите, за Хемус също спрени парите, сега се наваксва? Или този е заклет гербаджия и дава луди пари на "мафията" или тези проекти спрени от редовното правителство са били необходими и спрени по погрешка?
  • 5 шишкоффф

    4 0 Отговор
    Вервам ти!!! Ти и всички Мунчови "служебни" ме.к.ерата и акт 116 ще изкарате преди ра..зт..рела!!!!
  • 6 Да бе да

    5 0 Отговор
    Шишко браво , ти си великан ! Оправи всичко за 2 седмици 😂😂

    Но сладък вампир , за парите които плати на боновите фирми , наистина трябва да я попиташ тази косачка за централния Софийски затвор ! Аз мисля че ще бъдеш хит🤑
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол