Last news in Fakti

1 Октомври, 2022 08:20 4 515 47

Ловният сезон за едър дивеч започна

  • лов-
  • ловен сезон-
  • едър дивеч

Ловците играят важна роля и при минимизиране на конфликта между човека и едрия хищник - например вълка

Ловният сезон за едър дивеч започна - 1
Снимка: БГНЕС

Днес се открива ловният сезон за едър дивеч, съобщи на БТА Даниел Тошков - главен секретар на Националното ловно-рибарско сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България" (НЛРС-СЛРБ). Денят за размисъл е ловен, а за 2 октомври няма да се утвърждават графици за групов лов на дива свиня. Тя е най-масовият едър дивеч по българските ловни полета.

Африканската чума по свинете остави своя негативен отпечатък върху състоянието на запасите на дивата свиня в много региони на страната, отчитат от НЛРС - СЛРБ. Числеността на вида е над два пъти по-ниска в сравнение със запасите през пролетта на 2018 г.

През миналата година констатираните случаи на африканска чума по свинете у нас са 253, а общият брой на заразените с вируса диви свине е 518. През 2020 г. установените случаи са били над 530, а дивите свине с положителна проба - над 1700. Мерките за биосигурност по време на лов все още са в сила, както и стимулите, изплащани от държавата за намерена, или за отстреляна по време на индивидуален лов дива свиня, посочват от националното ловно сдружение.

Благороден елен се стопанисва в 96 от общо 138 сдружения - членове на НЛРС - СЛРБ. Традиционно най-високи са запасите в Североизточна България, въпреки че като цяло е регистриран спад с 1,6 на сто в числеността на вида. Бракониерството е причината за ниските запаси в по-голямата част от страната, където са налице подходящи местообитания, отчитат от НЛРС - СЛРБ.

Пролетните запаси на елен - лопатар са се увеличили с 6,3% и чувствително надхвърлят три хиляди индивида. С 1,7 процента е нараснал и броят на сърните. Горската красавица е била засегната през последните две години от болестта син език, заедно с други представители на сем. Еленови и домашни животни в областите Враца, Перник, Видин, Ловеч и Кърджали. Поради това на места се забелязва осезаем спад в числеността на вида.

Ловецът е длъжен да стопанисва дивеча

Задължение на ловеца е да стопанисва дивеча, което е вменено със закон, поясни Стилиян Герасков - главен експерт направление "Лов" в НЛРС-СЛРБ. Ловците имат право да ползват, когато са достигнати необходимите запаси, определено количество дивеч, за което заплащат такси. По националната програма за разселване на дивеч през 2021 г. в природата са пуснати 154 хил. птици, което е с пет хиляди повече спрямо предходната, по данни на НЛРС.

Ловците доброволно събират средства и закупуват фуражи, гориво, наемат трактори, или ползват собствени за дивечовите ниви, сами разчистват пътища, ливади, строят съоръжения като хранилки, чакала. Сдруженията в Плевен, Ямбол и Благоевград дори имат собствени производствени стопанства.

Фирмите, които произвеждат дивеч, в момента изнемогват и не могат да го доставят на адекватна цена за разселване, коментира Тошков. По думите му това се дължи на непрекъснато растящите цени на фуражи, енергоносители и работни заплати. За да покрият по-високите си производствени разходи, от НЛРС - СЛРБ настояват да бъде върнат на ловните сдружения отнетият им преди години ресурс, представляващ 30 процента от таксата за стопанисване на дивеч. Според Тошков той не се изразходва целево от Агенцията по горите. Затова НЛРС е внесло в Министерството на земеделието проект за изменение на правилника за приложение на закона за лова и опазване на дивеча.

Ловците правят мониторинг на дивеча

Освен за превенция на заболявания, ловците изпълняват много важна роля и по отношение на мониторинг на биологичното разнообразие, основно по отношение на дивеча. Те поддържат местообитанията и се грижат за дивеча през трудните периоди в годината, но и участват в различни видове мониторинг. В момента следят популацията на гургулицата. Последните две години е въведена нова система на мониторинг, като в специални формуляри отразяват видяното по време на лов на първите три излета за едър дивеч, допълни Герасков. По думите му сдружението участва и в среднозимното преброяване на водолюбивите птици, организирано в Европа и Северна Африка.

Ловците регулират популацията на агресивни хищници

Ловците се намесват в регулацията на някои хищници, считани за по-агресивни, чието нарастване на популацията притеснява други животни. Широко разпространяващ се в Европа вид е чакалът. Въпреки че той се храни основно с мишевидни гризачи, изключително високата му плътност допринася за унищожаването на гнезда и на малките на много птици, които гнездят на земята. Сред тях е дребен дивеч като заека и други, до които чакалът има досег, макар да не е основно "перо" в неговото меню.

Ловците играят важна роля и при минимизиране на конфликта между човека и едрия хищник - например вълка. Регулирането на числеността на вълците се налага, когато нанася щети повече от поносимото за местните общности. Според Герасков наличието на механизъм за регулация води едновременно до устойчиво ползване и приемане на вълка като даденост в природата. Строгата защита не е най-доброто средство за опазване на един вид, трябва регулирано ползване, убеден е експертът.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ядене

    28 1 Отговор
    пиене и гостенки на повикване в хижите !
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    42 0 Отговор
    започнете лова от парламента там има едни 240 кога да ги гръмнеш все си закъснял
  • 3 Да бе да

    17 2 Отговор
    Боко , къде си ? Където и да си покажи се, излез
    😂😂😍
  • 4 Агата Кристи

    21 0 Отговор
    Скоро ще се разбере кой едър дивеч е отстрелян..
  • 5 БОЦ - ко

    21 0 Отговор
    Двеста и четиридесет патрона,
    Имам в джобовете на панталона !
  • 6 оня с коня

    6 15 Отговор
    Това на снимката е бат Бойко преди да се прероди в Човек.Е ЗАТВА ще гласувам за него и съм сигурен че в Неделя ше ги одъвче сичките!
  • 7 Трепайте

    15 1 Отговор
    анадолските псета нападат по селата хората не могат да живеят спокойно
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ханс Балдунг

    4 18 Отговор
    Дай боже повече инциденти тази година!

    Коментиран от #11, #43, #44

  • 10 ДЕТРОЙТ РЕД УИНГС

    18 1 Отговор
    А РАПОНИ ОТ СИК МОЖЕ ЛИ ДА ОТСТРЕЛВАМЕ ИНДИВИДУАЛНО?
    ...
    ИЛИ ТРЯБВА ДА ПРАВИМ ХАЙКА ?
  • 11 Байо

    12 2 Отговор

    До коментар #9 от "Ханс Балдунг":

    Да ти се връща!
  • 12 Коко

    12 16 Отговор
    Убийците пак тръгнаха.

    Коментиран от #45

  • 13 един от многото

    7 1 Отговор
    Е на , сега онова голямо и зелено добиче ще го гръмнат!
  • 14 Авджия

    7 1 Отговор
    Пълно е с едър рогат добитък !
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 5 Отговор
    кои иска целогодишен лов на украйнски носърчета може да иде малко по на изток и да пуца по цял ден бягащи фашисти

    Коментиран от #20

  • 19 абе за русяфилистиците

    3 3 Отговор

    До коментар #16 от "Ловния сезон за предателите на България!":

    блс ще ми възстановили патроните както едно време ?
  • 20 недобития у рот

    7 4 Отговор

    До коментар #18 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    един кат тебе изгоря тази седмица в херсон.
    сега започвам хайка за теб .
  • 21 Студопор

    13 15 Отговор
    Ловът е най-тъпия спорт! Практикуват го само комплексари, дето обществото ги мачка, а жените им им слагат рога.
    Да ходиш ти да убиваш животно, което не те застрашава, и от което не зависи прехраната ти. Защо? Да кажеш, че си мъж... Резил!

    Коментиран от #23, #24, #26, #46

  • 22 И ловец съм и рибар съм

    6 1 Отговор
    Защо са сложили снимката на Шиши ?
  • 23 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 6 Отговор

    До коментар #21 от "Студопор":

    че месото в кауфланд от животни които те застрашат ли е бе маpда? колко от тия кокошки дето се пекат всекидневно по фурните са те застрашили?

    Коментиран от #25

  • 24 ловец жена

    9 4 Отговор

    До коментар #21 от "Студопор":

    явно не ходите на ловни излети да видите колко жени ловци има и те не казват че са мъже така че опорките ви за това че си мъж издишат от всякъде
  • 25 оня с коня

    3 2 Отговор

    До коментар #23 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ееее...Ти изби цяло ято летящи риби бе Козлодуйски!:)

    Коментиран от #30

  • 26 Бачо Киро

    9 5 Отговор

    До коментар #21 от "Студопор":

    Е ти дивеч не ядеш ли? Ловът е реално най-старият начин за прехрана. Аз ловци, които не ядат отстреляното не познавам. Онея дето стрелят за забавление по вълци от хеликоптер са от другата страна на океана, тях въобще не ги броя за ловци.
  • 27 Авджия

    7 1 Отговор
    Пеевски и Фиодосова къде са?

    Коментиран от #29

  • 28 Тошко

    4 1 Отговор
    На вниманието на ловците- най много има в парламента
  • 29 Наслука

    7 0 Отговор

    До коментар #27 от "Авджия":

    А Красен Кралев и шкембе войвода
  • 30 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 2 Отговор

    До коментар #25 от "оня с коня":

    ходи да ручаш конски фашкиии бе и не се отвивай много ще настинеш
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Лукашенко

    2 2 Отговор
    Дай Боже Боко тиквата да е 1вият заловен
  • 33 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 3 Отговор
    аре стига сте ревали за хуманни животни те всичкото месо в кауфланд е от хуманно избити животни

    това свинското по щандовете за месо, да не го берат по дърветата бе ХУМАННИкретени?

    Коментиран от #38

  • 34 Анисоросоид

    5 2 Отговор
    Ловния сезон за соросоиди в Европа е от Ноември.

    Коментиран от #42

  • 35 Жестоко

    4 0 Отговор
    Вълци и лисици се ловуват целогодишно даже и в периода на майчинство!
  • 36 Тракиец🇩🇪🇮🇹🇯🇵🇧🇬🇺🇦🇮🇷

    7 8 Отговор
    Лова трябва да бъде ЗАБРАНЕН изцяло… само на 10 г веднъж държавата както и всяка европейска държава може да допуска лов на едри хищници колкото да минимализира набези на едри хищници като вълци и мечки . А за бракониерите смъртна присъда
  • 37 стар авджия

    5 1 Отговор
    ококорения свин да внимава
  • 38 Да ама

    4 0 Отговор

    До коментар #33 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Да, ама във витрините е месо от жастливо живял и хуманно убит добитък, а дивият добитък е живял в стрес на свобода и завършва живота си гонен и убит като куче.

    Коментиран от #47

  • 39 Киро докторът

    4 0 Отговор
    Давам индивидуални уроци по шиене на гоблени и плетиво за съпруги на ловци по време на лов.Възможност и за жени на риболовци.Такса шише ракия и буркан туршия.
  • 40 Тодор Димов

    1 1 Отговор
    Касво още ще ловят авджиите? Нищо не остана вече. Освен гигантските буболечки в Пловдив. Ама и те ще изчезнат.
  • 41 Жена на ловец

    2 0 Отговор
    Ох, откога чакам да почнат да излизат… и аз ходя на лов за лопатари… С една приятелка имаме бас, коя повече ще повали.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 пояснение

    0 1 Отговор

    До коментар #38 от "Да ама":

    Хуманно убити с електрически ток, като преди това са поливани с маркуча , да ги хване по добре тока. Кастрирани , но това изобщо не е стрес . В тясно пространство , ежедневно блъскани с преработени отпадъци , и хормони . В природата животното е свикнало да бяга , и да се пази милиони години , от хора , и други хищници . Това е естественият му начин на живот. Оцеляват силните , умните , приспособимите , и създават поколения. ако не е бил лова , милиони години , сега някои съществуващи видове , щяха да ви гонят по улиците на градовете , за да се хранят с вас .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове