Last news in Fakti

7 Октомври, 2022 10:19 1 999 32

Първан Симеонов: Партиите ще оставят Радев да вади кестените от огъня. И ще му кажат: „Ти преяждаш с власт”

  • първан симеонов-
  • партии-
  • румен радев-
  • кестени-
  • огън-
  • власт

„Виждам истински цугцванг, което е термин от шаха, при който нямаш полезен ход, но си длъжен да местиш”, коментира Ивайло  Цветков-Нойзи. „Имаме фронт срещу Борисов, имаме разговори за експертно правителство. Ако не направят правителство, идват нови избори”, каза още той.

Първан Симеонов: Партиите ще оставят Радев да вади кестените от огъня. И ще му кажат: „Ти преяждаш с власт” - 1
Снимка: Нова телевизия

Три дни след като ГЕРБ обявиха, че създават контактна група за преговори за кабинет, се очаква отговор на „Продължаваме промяната”. Същевременно президентът Румен Радев призова партиите да поемат отговорност.

„Не мисля, че някоя от водещите партии се натиска да прави правителство в момента”, коментира в предаването „Здравей, България” социологът от „Галъп” Първан Симеонов. „Партиите ще оставят Радев да вади кестените от огъня. И ще му кажат: „Ти преяждаш с власт””, заяви социологът. „Имаме гадна ситуация в страната, на фона на гадната ситуация отвън. Имаме гласоподаватели, които не искат да гласуват, и политици, които не искат да управляват. Партиите играят играта – кой да е най-малко виновен за евентуалните нови избори”, коментира още Първан Симеонов. „Ако направят правителство пътьом, ОК. Този мигач, който дава Христо Иванов към ГЕРБ, трябва много плавна крива да опише този завой, за да стане. Трябва да мине доста време и може би още едни избори, за да стане възможно това. А „Продължаваме промяната” трябва да откажат. Това е чудесно за тях. Виждате, че те не се разпаднаха на тези избори. Ако добре си играят картите, могат да излязат на по-добра позиция на следващи избори”, коментира Симеонов. Данните от екзит пола сочат, че мнозинството избиратели искат правителство.
Според Асен Агов има няколко пречки.

„Президентът генерализира. ДБ и ПП имат ясни цели. Тоест това е заявка за управление. Само че нямат числото, защото не са се справили на изборите като хората. Целите им са – върховенство на закона и активна помощ за Украйна”, коментира Агов.

„Виждам истински цугцванг, което е термин от шаха, при който нямаш полезен ход, но си длъжен да местиш”, коментира Ивайло Цветков- Нойзи. „Имаме фронт срещу Борисов, имаме разговори за експертно правителство. Ако не направят правителство, идват нови избори”, коментира Цветков.
„Кампанията беше свирепа. Но забравихме, че преди това имаше нещо друго – ГЕРБ, ДПС и ИТН свалиха правителството на ПП”, коментира Йово Николов. „С ДБ има натрупвания във времето. През 2016 г. Христо Иванов беше министър в правителството на Борисов. Именно ГЕРБ и ДПС провалиха неговата съдебна реформа, след което той си подаде оставката. Този факт – участието на „Да, България” в правителството на Борисов, беше силно експлоатиран и в продължение на 4 години Иванов беше силно атакуван, че е провалил съдебната реформа. Тези натрупвания във времето са пречка. Когато Борисов предлага на ДБ и ПП съдружие – тези натрупвания не позволяват стъпки към разбирателство. Смятам, че вървим към нови избори”, заяви Николов.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Охо-бохо

    6 5 Отговор
    Не, козя брада! Ще се формира военно атлантическо правителство зад гърба на Янев. Той е еднодневката която ще изгори, за да може останалите, пази Боже, партии да минимализират щетите и да отклонят негатива.

    Коментиран от #25

  • 2 Тоя пък , какви ги дрънка.

    8 4 Отговор
    Партиите се гледат собствения интерес. А президентът е почти безвластен.
  • 3 Токмакти Джун

    12 5 Отговор
    Условията за съставяне на правителство са Бойко да подаде оставка да бъде разследван за Барселона, братчеда Ради, за магистралите и тн нека се жертва все пак евроатлантика а Дпс да изгони Пеевски айде . Познайте кое от горенаписаното ще се случи ?

    Коментиран от #5

  • 4 Какъв е проблемът?

    8 8 Отговор
    Защо да не могат да се коалират ГЕРБ и ДПС?Аз гласувам за ГЕРБ, но по-ненормално ми се вижда коалиция с ПП,защото Кирил Петков и Асен Василев ще слагат постоянно прът в колелата на управлението,за да го провалят.Те със собствен мандат не успяха,та с чужд.За това пък,от ДПСса много умерени и са доказвали,че работят в полза на хората.Стефан Янев също е умерен,а не краен политик.Трябва желание.Дано този път да стане!Не сме толкова богати,да влизаме от избори в избори.

    Коментиран от #8, #22, #30

  • 5 Айде сега

    10 3 Отговор

    До коментар #3 от "Токмакти Джун":

    Аха, и на кого са тези условия? на шайката от Орлов мост, която не желае да се къпе
  • 6 среднощен

    2 1 Отговор
    Ще, ще... Така мислят... Няма да изпуснат шанса... За 49-то Н.С. може да отпаднат още няколко партии... Ще се "разберат "...
  • 7 Радеф

    8 1 Отговор
    Аз вдигнах юмрука,аз ще командвам.А иде радевата зима

    Коментиран от #14

  • 8 Европейца

    10 8 Отговор

    До коментар #4 от "Какъв е проблемът?":

    Проблема е че Киркорчовците и Корнела ни докараха до там да припознаваме ДПС и Янев за по-нормални партии

    Коментиран от #20

  • 9 Принцеса Даяна

    6 5 Отговор
    Правителство и в момента има. Може да не е идеално, но няма изгледи да сглобят по-добро. Затова да го оставят да действа като му сглобят програма какво да направи до местните избори а НС да се заеме с неотложните си задачи и на всички да е ясно, че ще гласуваме две в едно есента на 2023-та
  • 10 САЩ са международен терорист

    6 6 Отговор
    Жалко е, че България се управлява от САЩ чрез корумпираните от тях псевдополитици. 30-годишен срив във всички области!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 То се знае

    6 1 Отговор
    То няма нито един нормален политик, всички се мислят за Нерон, на 90% са дошли от селата и паланки, единствената им цел е да осребряват чрез властта! !

    Коментиран от #15

  • 13 един

    4 2 Отговор
    Първо е преяждането с власт Първане,не са прай на луд за пенсия!Кой критикуваше по-всички линии правителството на Петков/танкерите били несигурни,Газпром бил сигурен/,и правеше всичко възможно да го свали от власт!
  • 14 Стършел

    8 3 Отговор

    До коментар #7 от "Радеф":

    Проблема на др. Радев е, че много му хареса властта. Там му е слабото място, а не отчита, че капацитета му е, колкото на трифонов. Може би защото сегашната му половинка е работила при др. трифонов.
  • 15 Европейца

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "То се знае":

    Прав си за осребряването, обаче е доста по-трудно когато е в коалиция и то с нехаресващи се субекти. Гледайте кой се дърпа от коалиция и ще ги разпознаете. Доводите, които ще извадят за да не участват са димната завеса
  • 16 Ендшпил за партиите

    2 3 Отговор
    Първане ще има римейк 1934 година Аман от крадци и разсипници Народът не добрува и изчезва
  • 17 !!!?

    9 0 Отговор
    "Ти преяждаш с власт" !!!?

  • 18 1122

    0 4 Отговор
    Какъв цунгцванг ви гони? Виждам още 2 възможности за правителство. Или експертно, с мандат за ПП, или от 3-ти опит, с мандат за "Български Възход".
  • 19 ДерневDernev

    0 1 Отговор
    Имаше един генерал, който можеше да вземе управлението в този крайно опасен за нас и Европа момент, но го отстраниха от армията за нищо, в сравнение на заграбени милиарди и поражения върху държавата и то безнаказано. Такъв ни трябва сега.
  • 20 Стига, бе!

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Европейца":

    Партията на Янев едва прохожда, кога намери време и да я припознаеш?

    Коментиран от #21

  • 21 Европейца

    1 5 Отговор

    До коментар #20 от "Стига, бе!":

    Четете малко бре хора, партията на Янев поне проходжа по нормалния начин а не като "нещото" ПП. За него не знам прохожда ли пропълзява ли, има ли го няма ли го. А за Яневците - ами те са повече от година под прожекторите бе, имат си и история ама трябва да се чете да знаеш

    Коментиран от #23, #24

  • 22 какъв ли

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Какъв е проблемът?":

    ДПС участваха за последно в правителство през 2005 г. Помним как приключи работата им за хората тогава. Мисля, че точно тогава започна постоянната политическа криза у нас.

    Коментиран от #28

  • 23 ха ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Европейца":

    Пи ли си лекарствата тази сутрин? Кои хора? Под кои прожектори?
  • 24 Оуууу

    6 1 Отговор

    До коментар #21 от "Европейца":

    От един фатмак на друг пази боже

    Коментиран от #27

  • 25 Теле

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Охо-бохо":

    Божето може да е на друго мнение
  • 26 въпросче

    1 1 Отговор
    Кои кестени,обикновенните или ядливите? Защото за огъня са само ядливите-печени и варени. В Пирин планина има цели гори с ядливи кестени. Тези по улиците не стават за ядене.
  • 27 Абе

    1 4 Отговор

    До коментар #24 от "Оуууу":

    Явно на някои хора не им трябва стабилност,а харизма.Ами получихте си Кирил Петков и какво стана?ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО.
  • 28 Какъв е проблемът?

    1 4 Отговор

    До коментар #22 от "какъв ли":

    Само да кажа,че нещата не са зависели и никога няма да зависят само от ДПС. В управлението е като в семейството--или си пасваш с човека,или не.Когато нещата са разделени на ресори и всеки гледа неговия ресор да успява,всичко се получава.Не може с някого да се плюеш,обиждаш и злепоставяш,а после все едно нищо не е било.ГЕРБ и ППса като два остри камъка--няма да смелят хубаво брашно.
  • 29 Минева

    5 0 Отговор
    Горкото радевче, то много зор видя, докато докара държавата до вадене на кектени от огън
  • 30 Е как какъв?

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "Какъв е проблемът?":

    Проблема е жесток, страшен. Ти на тази планета ли живееш? ПП бяха саботирани на всяко ниво. Цялата местна администрация работеше срещу тях. Дребните чиновници много ги е страх да не си изгубят топлите местенца. Затова и гласуват за ГЕРБ-ДПС, за де не изтърват рекета. А в ДПС няма нищо умерено. Това дори не е точно партия, а ЕАД. Сега борбата е за създаване на правителство, за да могат да се прикрият, зулумите и гадостите, които натвориха последните 12 години. Борисов се опитва да приобщи противниците си, както направи навремето с Яне Янев, Тома Биков и разни други. ГЕРБ не искат съдебна реформа, реформа в МВР, реформа в екологията, реформа в строителството или каквато и да е реформа, която би довела до подобряване на положението в България. Интересува ги само да им се размине и да започнат да ограбват държавата отново. Все пак се чакат много европейски пари.

    Коментиран от #31

  • 31 Какъв е проблемът?

    2 4 Отговор

    До коментар #30 от "Е как какъв?":

    По-лошото от това,че мислиш по този начин е,че си вярваш.Мислиш ли,че ако можеше да осъдят за нещо ББ, нямаше да го направят.Целта на ППи ДБ в съдебната реформа бяха специализирания съд и я постигнаха--определени дела,на определени спонсори да се забатачат. Как успяха да сложат на всички позиции във властта от"
    кум през сват,та на булката брат",а виждаш ли,да направят нещо за БЛАГОТО НА НАРОДА,някой им пречи.Ами докато има шарани,ще има кой да ги хваща.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол