Last news in Fakti

10 Октомври, 2022 06:12 2 772 47

Тагарев: Лоша е идеята за самолети „Грипен“

  • тодор тагарев-
  • изтребители-
  • грипен-
  • румен радев

Радев урежда приятелите си, смята бившият военен министър

Тагарев: Лоша е идеята за самолети „Грипен“ - 1
Снимка: БГНЕС

Като лоша идея определи бившият военен министър Тодор Тагарев идеята страната ни да взима на заем самолети „Грипен“ от Швеция. Той подчертава, че тя се прокарва с провокации кога и как ще можем да използваме закупените F-16. Тагарев уточни, че самолетите трябва да дойдат у нас 2025 година, а оперативна готовност военните задават да имаме чак за 2028 година.

„Това ще е така, ако ВВС и ръководството на МО се съпротивлява на постигането на оперативна готовност за F-16. Ние вече имаме хора, които се подготвят в САЩ, когато дойдат самолетите, има изградена инфраструктура и необходимата подготовка на екипа, ние можем да започнем практически веднага да изпълняваме поне от части контрол на въздушното пространство“, каза военният експерт пред БНТ, цитиран от Фрогнюз.

Според него самите самолети „Грипен“, за които се говори не могат да дойдат утре, а чак след две три години, когато можем да ползваме и F-16.

„Авиацията не е авиошоу, а зад пилота стоят стотици хора, които вършат определени дейности, което е много скъпа верига. За да има някаква ефективност трябва да има мащаб. По време на Студената война в Северозападна Европа четири страни закупиха F-16, Новрегия, Дания, Нидерландия и Белгия. Сумарно са някъде около 300 самолета, като създадоха обща верига да осигуряване и ремонти, като работят заедно“, заяви той и определи решението на Полша да има различни типове самолети като логистичен кошмар.

Именно затова не смята, че е удачно да имаме 8 самолета от един тип и 8 от друг, заради трудната експлоатация. Той е на мнение, че новата идея за самолетите „Грипен“ подкопава тази за обновяване на ВВС с F-16.

„За пореден път, не на армията, не на ВСС, а на изтребителната авиация се поставят преди всичко друго. Президента и неговия кръг работят само в интерес на изстребителната авиация. Аз ги разбирам до някъде, защото те имат много приятели, служили са заедно, тези хора които не преминат на F-16 нямат перспектива. До някъде разбирам тази позиция на президента, но не е начина да им купим друг самолет, за да може да служат до пенсия“, заяви Тагарев.

Той е на мнение, че е възможно да изкарат курс за гражданската авиация или пък друга магистратура, а не да се купуват нови бойни самолети.

Той коментира и войната в Украйна: Още в първите дни на мащабната руска агресия Радев е казвал, че не бива да се изпраща оръжие за Украйна. Това не би трябвало да е изненада, но все пак ние сме парламентарна република и тези неща се решават от парламента. Президента е държавен глава, но вътрешната и отбранителната политика се правят от Министерски съвет, който пък изпълнява това, което реши Народното събрание. Той няма как да блокира едно такова решение, ако се стигне до него“, заяви професорът..

Той припомни решението от преди няколко месеца взето от тогавашното управляващо мнозинство в лицето на ПП, ДБ, БСП и ИТН, което според Тагарев е било ялово.

„Трябва да подчертаем, че основна разделителна линия при формирането на едно бъдещо правителство е отношението към войната и Русия“, заяви още той и определи като тотална липса на самочувствие това да чува от различни коментатори, че чужди посолство ни определят политиката.

По думите му, това че ако страната ни даде оръжие на Украйна ще бъдем вкарани във войната е пропагандна тема на Кремъл, която за съжаление масово се разпространява. „България не предоставя никаква помощ, Естония, Латвия, Литва, Полша и много други то правят. Вкарани ли са те във война, не са и няма да бъдат“.

По отношение на военната помощ по линия на НАТО за 40 милиона долара, които предоставя САЩ в помощ на страната ни, Тагарев уточни, че това не е голяма сума, но става дума за малки проекти, които ще помогнат за оперативната съвместимост и способността ни да приема чужди войски на своя територия.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гледайте сега

    10 33 Отговор
    Дори да наемем Грипен и го докарат утре, то летцитенше се обучават 3 години, а дотогава ще летят на Ф-16.
    Има пилоти дето бяха пратени в САЩ да се обучават за пилоти на Ф-16 и имат лиценз, но за Ф-16 Блок 50, тъй като Блок 70 не е произведен.

    Следователно сега, ако търсим стари самолети от днес за утре, то да вземат Г-16 Блок 50 за които имат ценз да летят някои от пилотите.
  • 2 дядото

    60 5 Отговор
    дори рано сутрин алчността и глупостта ти възмущава.било лоша идея.а да платим фантоми и да ги получим след 10 год......може би.засрами се продажник

    Коментиран от #44

  • 3 Някой

    40 5 Отговор
    Тъй, де. Лоша е.
    Хем ще вземат все пак някога да бъдат доставени, хем по-малко ще струват.
    Обаче, комисионните и грантовете ще секнат.
    Та, лоша е.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Еми лоша е

    50 4 Отговор
    Дай за тези пари или сащ да ни дадат Ф-35 на нормални цени, понеже сме им съюзник, или като Турция ще си купим много по-изгодно СУ-35С или СУ-57. Турция работи с тях много по-ефективно, понеже тези разбират смао от техния си език-извиване на ръце. Ако се правиш на културен, приятел, роднина, те смятат за балък и те прецакват, без да им мигне окото. Та колко вземаме за базите на година? И защо тогава ще плащаме за самолети?
    Щом техните самолети струват пари, защо да има тогава безплатни бази, а???.
  • 6 Румбата Радев

    7 34 Отговор
    С тея Грипени и аз ще опъна една комисионна
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 А купена

    44 3 Отговор
    Военна техника, днес си дал парите, а те ще ти я доставят след 10 г., е пълна глупост.
    За военната техника всеки загубен ден й сваля цената драстично. Защо? Еми потенциалните противници не спят. Те всеки ден разработват техника, ПВО и т.н. с която да могат да я унищожат.
    Военната техника остарява морално толкова бързо, колкото и смартфоните. За 3 години с един днес смартфон, не можеш да го ползваш за нищо. Вече е бавен, с много нови програми не може да се справи и искаш не искаш си купуваш нов .. За какво са ти военни самолети, разработвани преди 40-50 годни?
    Ама много, много лоша идея!!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Дън Бай

    17 3 Отговор
    Лоша е, Магарев, ние си хвърчим всеки ден с ф-ките, а президентът иска някакви грипени от приятели.
  • 11 Х уингс

    41 2 Отговор
    Най- лошата идея е "експерти" от миналия век, чиито разсъждения не излизат от рамките на статуквото на студената война, комбинирани с натовска и проамериканска пропаганда, да дават мнения по всички телевизори.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Тагаренко

    21 0 Отговор
    Експерт съм, като Плевнелията и Пасото !
  • 15 Коня на оня

    19 0 Отговор

    До коментар #13 от "оня с коня":

    Аз ти казвам че ше са тук до по-малко от 6 месеца Грипен-ите . Тоя откровенно заблуждава обществото с мазни лъжи .Щвеция смята да си подновява парка от Грипен и от вариант C/D ще мине на вариант E/F и за това може да ни продаде веднага готови самолети от техните ВВС .

    Коментиран от #21

  • 16 Бонев

    20 0 Отговор
    Брокерът на ф16 се обади. От този скоро чух че било добре че ф16 закъснявали, щото ние и така не сме били готови за тях.
  • 17 Никога не слагай

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "оня с коня":

    Всички яйца в една кошница...та е глупаво да разчитаме само на Америка защото лесно могат да блокират авиацията ако не ги слушаме.трябва диверсификация и да бъдат закупени грипен или други самолети...може у ю.корейски както полша
  • 18 Анонимен

    19 0 Отговор
    Българските политици правят глупост след глупост. Правилната идея и решение е САЩ да ни компенсират за забавянето, като ни предоставят заместващи самолети или заплатят наема ако наемем от друга страна.
  • 19 Таги заблуждава и отклонява вниманието

    14 0 Отговор
    Има варианти и за Мираж2000-5 и Рафал . Какво сте се хванали за Грипен ? Ще е добре да се купи изтребител бомбардировач с по-изразени функции за работа по земя за да замени след това СУ-25 защото идва и техния ред . Споредмн лично най-добрия избор е Рафал като най-мощен и с 2 двигателя .
  • 20 Не съм сигурен

    12 0 Отговор

    До коментар #13 от "оня с коня":

    Според кой ше дойдат тия Ф-16 след 2-3 години ? По -рано от 2026-7 няма да докде нищо а и ше дойдат два самолета в началото не всички накуп .
  • 21 оня с коня

    5 5 Отговор

    До коментар #15 от "Коня на оня":

    Ако наистина си Дилър на Шведската Самолетна компания "Грипен" и гарантираш доставката до 6 месеца,няма как да не ти повярвам.

    Коментиран от #22, #32

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Котис

    21 0 Отговор
    Тагарев е некоректен и се е загрижил за военнното производство на САЩ, а не за бълг.интереси.
    Ако през 2020 бяха поръчани Грипен вече щяха да са доставени!
  • 26 всеф

    16 0 Отговор
    На този платен шпионин на цирей ю, са му казали където види микрофон, да ни разказва приказката за хубавите кен еф 16, и как нищо друго не става. Така господарите му скубят кожата на глупавите по цял свят. Само от тях е "демократично" и правилно да се купува. Ами тука диверсификация няма ли да правим бре предател? Ако господарите ти след време решат да не ни продават резервни части и сме зависими от тях, на какво ще летят ВВС? Толкова сте гнусни предателите.
  • 27 Тагарев вреден Идиот!! Има сто Такива

    15 0 Отговор
    Идиоти в Държавата, които ежедневно ни заливат с Простотии!! ЗОРЛЕМ те карат да ги псуваш!!
  • 28 Бай Зъл

    11 0 Отговор
    Самият факт, че давате трибуна на подобни продажни твари е показателен!!! 312 място скорооо
  • 29 Баш софиянец

    14 0 Отговор
    Някак повече вярвам на пилот кое е добра идея за самолети.

    Коментиран от #41

  • 30 Факт

    11 0 Отговор
    Магарев и от бойни истребители разбирал по-вече от генерал-боен пилот?Сега очаквам Ленчето с кремчето и Монката да си кажат мнението.За Плевналиев е ясно.
  • 31 Бай Онзи

    11 0 Отговор
    Да и на мен ми казаха същото от американското посолство с хартиените Ф16 държим права атлантическо-джендърска линия. Не ни трябват по евтин Грипен, които са по-маневрени, с много по-евтини резервни части, по-малко гориво ползват, кацат на всяка писта и идват напълно оборудвани с ракети.
  • 32 Коня на оня

    8 0 Отговор

    До коментар #21 от "оня с коня":

    Написах ти че ако бяхме поръчали от лведите ореди време щяха да ни дадат не 8 а 10 броя Грипен и щяха вече да са ни на въоръжение заедно с офсетна сделка от което сега България щешеда печели .Заедно с това ако ги бяхме купили сега щяхме да сме в клуб Грипен и да имаме право да разработваме системи за бъдещи модификации след което при реализация пак да печелим .
  • 33 росс

    8 0 Отговор
    Тагарев е жалка американска марионетка и платена подлога на русофобите
  • 34 Омерзен

    7 0 Отговор
    Политиците ни тотално са се дистанцирали от нас. Ако продължаваме просто да стоим и да ги гледаме ще ни вкарат и във война освен че ни ограбват .
  • 35 Селски номера

    6 0 Отговор
    Просто се търсят сега варианти ние много да искаме изтребители които да заменят МиГ-29 които да ги подарим на украинците . Цялата врътка е заради това .
  • 36 Идеята е лоша

    0 5 Отговор
    ама комисионните са добри - не от Швеция а от Русия
  • 37 Правилно е

    7 0 Отговор
    Време е да се ревизират решенията на нашите политици през последните30 години довели армията ни ди просешка тояга . 30 години ние слушаме как ние нямаме нужда от оръжия и за какво са ни щото нямало кой да ни нападне . Е сега се вижда хубаво че имаме нужда от оръжия и то много модерни , мощни и с перспектива . Трябваше да купим и Грипен но не C/D а E//F варианта а заедно с тях и EF-18 Super Hornet . Понеже не ни дават да си купим МиГ-35 можеше да им извием ръцете нонашите политици .... време е да си поемат отговорността за глупостите коити натвориха .
  • 38 Хърватския конкурс

    5 0 Отговор
    Има вариант и за израелски F-16 ама питайте Хърватия кой и защо не им позволи да си ги купят . Хърватите си купиха Рафал втора употреба в крайна сметка за да не са глупаци като нас с чертежите и празни хангари .
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ТагарEF-16

    3 0 Отговор
    Суушайте ме мене бе , я че ви каем . Я съм най-гоуемио щпециауист по самоуедите . Фанете ми вера .Искам и я некой уеф да фанем да намажем .
  • 41 Прав си

    5 0 Отговор

    До коментар #29 от "Баш софиянец":

    Според нашите военни пилоти Грипен беше победител в " конкурса " за нов боен самолет . Ама някой пита ли ги ?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Вярно си дядо

    0 3 Отговор

    До коментар #2 от "дядото":

    Личи си по несвързаните ти бъртвежи...
  • 45 Хахаха

    0 1 Отговор
    Ееехххх, за тия Грипен-и, или по - скоро за комисионната от тях, Мунчо съсипа цялата държава. А междувременно угоди на "святи и чисти" хора, като мустакатия банкер, черепухата, Бобоковите отровители, червенобузестия спекулант - медиен магнат.
  • 46 Сорос

    1 0 Отговор
    Искаш да пратиш българи на фронта,за да се харесаш на чорбаджиите си.Научи ли английски,колкото да поискаш министерски пост.
  • 47 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Шведите от години не са произвеждали Грипен. Държавната фирма е фактически пред фалит... Поръчката за Българските ВВС беше единствената им надежда да не се удавят... и се борят със зъби и нокти..., но комисионните им изгоряха...Съчувствам, но cest la vie "такъв е животът" - както казват французите.
    Радев иска Грипените, защото те не са опасни за руските МИГ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове