Last news in Fakti

12 Октомври, 2022 20:21 1 987 20

Борис Бонев: Жълтите павета са толкова шокирани от ремонтите на Фандъкова, че искат да си ходят от този град

  • борис бонев-
  • жълти павета-
  • ремонти-
  • йорданка фандъкова-
  • махане

Заради пренаредените павета от "Спаси София" свикаха протест в столицата, озаглавен „#Данче, слез”

Борис Бонев: Жълтите павета са толкова шокирани от ремонтите на Фандъкова, че искат да си ходят от този град  - 1
Снимка: Нова телевизия

В столицата пренаредените жълти павета продължават да се разместват. За това алармираха от „Спаси София”. И организираха протест с искането за оставката на кмета Йорданка Фандъкова.

Протестът беше озаглавен „#Данче, слез”, разказват от Нова телевизия. От „Спаси София” обясняват, че ремонтът на емблематичните жълти павета е само повод да бъде поискана оставката на кмета и открояват и други причини за оставка. Сред тях - лошото състояние на много от улиците и булевардите в столицата, некачествено направените ремонти, презастрояването, проблемите с паркирането и мръсния въздух. И все пак недоволството се консолидира заради очевидно неуспешния ремонт на жълтите павета.
Жълтите павета продължават да се разместват. Най-видимо това е на бул. „Цар Освободител” в платното в посока Софийския университет.

„Прочетох една мисля, че доста уместна шега, че жълтите павета са толкова шокирани от ремонтите на Фандъкова, че искат просто да си ходят от този град”, заяви Борис Бонев от „Спаси София”.

За съжаление паветата са така наредени, че не е никак трудно всеки да си вземе по едно за спомен.

Преди да бъдат пренаредени паветата - също бяха изпитание за шофьорите. И все пак доста по-здрави. За последно танкове минаваха по тях през 2019 г.

От общината обясняват това с факта, че преди жълтото паве да стане културно наследство, е можело да се работи не само с пясък, както е сега.

„И не случайно това са заливани с битум и асфалт, с катран. Точно защото на тези зони, където е най-голямо натоварването са започнали и проблемите”, обясни инж. Ангел Джоргов, зам.-кмет на Столична община.

Сега общината търси варианти за това как паветата да бъдат наредени, така че да не станат отново „плаващи”, но и да бъде съобразно изискванията на закона за културното наследство.

„Такъв ремонт не е извършван в София. Може би е можело да се помисли малко повече, но те ще бъдат ремонтирани за сметка на изпълнителя по детайл, по който се работи към момента”, заяви инж. Джоргов.

„А кой ще плати на софиянци загубеното време, висейки в задръствания за поредния ремонт на ремонт?”, пита Борис Бонев.

Според арх. Любо Георгиев от „Екипът на София" е безспорно, че реденето на павета е специфична дейност, но според него подходът е сбъркан още при проектирането.

„За мен и екипът ни – „Екипът на София", това обаче е по-скоро симптом на една по-голяма болест, бих нарекъл, това е невъзможността на общината да организира своите процеси, да може да управлява по един координиран начин, вместо да гаси пожари или спасява всекидневното положение”, коментира арх. Любо Георгиев.

И докато пред Народното събрание се пренареждат използвани от 100 години павета, то на склад има около 2000 кв. метра - нови.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ааааааа

    3 8 Отговор
    айде на галошитеееее
    налитайте на доброто старо
  • 2 гроб-дпс

    23 10 Отговор
    продължава да пълни чекмеджета във всички техни общини !!!
  • 3 Едни павета не могат да направят

    22 10 Отговор
    А тръгнали да управляват България. Нафърляли паветата както им падне. Поразредили ги да си вземат. Зели яката пара .
  • 4 Баратчедите

    8 1 Отговор
    Ами ни могат нашти ора да са оправят с тез павета ,викайте германците те го могат
  • 5 65 годишен

    22 12 Отговор
    Нямаме елит! Комунистите ги избиха 1944г.! Не може една жена от самоковско село да е кмет на София!

    Коментиран от #8

  • 6 Йеронимус БОШ

    17 9 Отговор
    Данчето е обхваната от БРУТАЛНАТА и ПРОСТАШКА БОЙКОВщина ! Женицата си отива , но още не иска да го приеме !
  • 7 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    14 1 Отговор
    Поискайте помощ от Германия.Да ви изпратят работници да ви наредят паветата!

    Коментиран от #14

  • 8 фАНТОМасс

    17 6 Отговор

    До коментар #5 от "65 годишен":

    Не може и един комунист и мутра да е премиер и то над 10 години ! Ама на - БЕШЕ , че даже се натиска да управлява пак !
  • 9 Просто човек

    7 12 Отговор
    Борис Бонев - кмет на София!!!
  • 10 Майк Алън Патън

    11 2 Отговор
    Дали кака Данче не е по-добре да отиде да бере ......ЛЕШНИЦИ ! Поне да си оправдае фамилията !
  • 11 САЩко

    9 5 Отговор
    Ех ако можеше колкото са паветата, които искат да си ходят , толкова и да си искат да си ходят , София доста ще се обнови! А този борец за парични знаци да не ползва паветата за да долази до ръководна роля в СО, доста е прозрачен !
  • 12 Циник

    15 4 Отговор
    Пак ще ми изтрият коментара ама спешно е нужен Народен Съд със строги, ефективни присъди. Иначе няма спиране на грабежите и разпродаването на държавата ни.
  • 13 шут на

    10 6 Отговор
    фандъка....

    Коментиран от #18

  • 14 Йовано

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Там се редят с машина подобна на асфалтополагащите.По добре да я вземат такава.
  • 15 Питащия

    2 0 Отговор
    "ЩЕ СИ ХОДЯТ ОТ ТОЯ ГРАД" ЗА ДА НАМЕРЯТ МЯСТО ПО РОДНИТЕ МЕСТА НА селските
    хитреци.
  • 16 Кой вярва на един сиган

    6 1 Отговор
    Платеният мургав индивид е слуга на мафията.
  • 17 мдда

    4 2 Отговор
    На този клоун жълтите павета ли му го говорят?
  • 18 кака дана селяндана

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "шут на":

    е доста арогантна. Преди години пак ги надроби такива с павета на един булевард и надменно "се оправдаваше", че ТЯ НЕ МОЖЕЛА ДА РЕДИ ПАВЕТА. Сякаш някой очаква от нея ТЯ да реди павета. Но тя не може и нищо друго - да води ефективно общината, да има визия за София като съвременен град - пази боже, да беше поправила тротоарите по малките улички в самия център на града, да беше организирала изчистване на въздуха в София, а не да махат измервателните уреди от Орлов мост, за да не влошава показателите и т.н. Но не забравя да се вози на служебен автомобил - в "бедните" скандинавски държави кметовете ходят пеша - и не само там в ЕС и да краде.
  • 19 Нали разбирате

    1 0 Отговор
    Че тези павето, освен по детски градини, са и в частни имоти. И тук възниква въпросът, кой е разрешил жълтите павета да се раздават на детски градини? Кой? Абсолютна безнаказаност и Корупция в тази държава.
  • 20 Гробаря

    2 0 Отговор
    Погледнете, какво е на централни Софийски гробища-паметник на културата. Пълна мизерия, прилича на сметище, декор от филм на ужасите. Това е основен показател за управлението на кметицата, уважение на мъртвите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол