Last news in Fakti

12 Април, 2024 07:15 5 373 18

Новата коалиция в Столичния общински съвет - ГЕРБ, БСП, ИТН - спря програма за синхронизиране на ремонтите

  • сос-
  • ремонти-
  • герб

Съпротивата на ГЕРБ срещу опитите  за подобряване на синхрона и качеството на ремонтите е парадоксално, при тяхното управление на столицата се роди фразата "ремонт на ремонта"

Новата коалиция в Столичния общински съвет - ГЕРБ, БСП, ИТН - спря програма за синхронизиране на ремонтите - 1

Липсата на мнозинство зад кмета Васил Терзиев в Столичния общински съвет доведе до трудно обяснимо блокиране на доклад, чиято цел е да сложи повече ред в ремонтите в София и да подобри координацията с експлоатационните дружества- "Топлофикация", "Софийска вода" и др., с общинската фирма "Метрополитен", с телекомите, съобщи "Сега".

Групите на ГЕРБ, БСП, ИТН и отцепниците от "Възраждане" спряха приемането на програма за изграждане, реконструкция и ремонт на общински обекти за 2024 г., предложена от зам.кмета по строителството Иван Матов. За нейното приемане гласуваха ПП/ДБ/"Спаси София", които подкрепят Терзиев, "Синя София" на проф. Вили Лилков и "Възраждане", но гласовете им не бяха достатъчни.

В програмата се изброяват инвестиционните намерения на Столична община, на районните администрации, а също и планираните мероприятия на 7 компании, които имат инфраструктурни мрежи на общинска територия. В списъка са включени 560 участъци от улици и булеварди, по които предстои да се подменят и изграждат тротоари през 2024 г., а също и други мащабни обекти- възстановяване на осветлението в парк "Хиподрума", разширението на ул. "Опълченска" между бул. "Стамболийски" и бул. "Сливница", реконструкцията на релсите по бул. "Стамболийски" в "Западен парк" и още около 380 обекта.

"Програмата представлява координационно усилие между различните участници в строителния процес. Задачата е те предварително да представят плановете си и да са запознати с плановете на останалите. Искаме фирмите да са наясно с предстоящите ремонти, които общината и районите планират, за да ги съобразят със своите намерения. Списъкът е индикативен и в него могат да влизат и излизат обекти. Те ще се разглеждат и от комисия, в която участват всички заинтересовани страни", поясни Матов.

Той допълни, че отхвърлянето на програмата ще донесе проблеми преди всичко на комуналните дружества, които ще бъдат затруднени да изпълняват плановите си ремонти. "Ако не я приемем, например ЕРМ "Запад" няма да може да направи планов ремонт на кабели в Банкя, а в същия район "Софийска вода" няма да може да подмени водопровод", посочи Симеон Ставрев от ПП/ДБ/"Спаси София". Колегата му Стефан Спасов призова ГЕРБ, БСП и ИТН да дадат предложения за подобряване на програмата, за да бъдат включени и тя да бъде приета.

Въпреки това изброените групи гласуваха "въздържал се", като мотивите бяха доста странни. Прошко Прошков от ГЕРБ поясни, че идеята за координация е добра практика и че като бивш кмет на район "Лозенец" той вече е предлагал такъв списък.

"В настоящия ѝ вид обаче не виждам достатъчна координация между отделните дружества. Не виждам линейни графици, конфликтни точки, графични материали. Надявах се новото управление да подходи по-модерно. Не получихме отговор защо от програмата за ремонта на тротоарите отсъства цял район като "Подуяне", отбеляза Прошков. На това Матов отговори, че в програмата фигурират всички обекти, чийто проекти вече готови. Въпреки това Прошков обяви, че ще гласува "въздържал се", за да покаже "жълт картон по отношение на активността". От БСП и ИТН не взеха никакво отношение, но въпреки това двете формации също гласуваха "въздържал се".

"Аргументите ви са неадекватни. В програмата има посочени обекти за реализиране със заложени срокове. Поведението ви прилича на бойкот", отговори Ставрев. "Аз предлагам да приемем тази програма и след това да създадем координационно звено, което да гледа обектите един по един", предложи Ивайло Йонков от "Синя София". В крайна сметка обаче докладът не бе приет.

Съпротивата на ГЕРБ срещу опитите за подобряване на синхрона и качеството на ремонтите в София е парадоксално, като се има предвид, че именно в мандатите на Йорданка Фандъкова градският фолклор роди фразата "ремонт на ремонта".

Емблематичен пример в това отношение стана обновяването на ул. "Цар Иван Шишман", което продължи почти 6 г. заради липсата на координация. През този период дейностите няколко пъти бяха спирани и подновявани, тъй като общината не се беше синхронизирала с "Топлофикация" и "Софийска вода". Затова се наложи вече положена настилка да се разкопава, за да се подмени подземна инфраструктура.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Триглавата

    22 8 Отговор
    ламя иска да лапа ! Саботира с всякакви гнусни номера !
  • 3 запознат

    13 21 Отговор
    Елементарен ход на ПП/ДБ/СС - гласуват се е дни яки мангизи за ремонтни дейности , мангизите отиват в районните кметове , които обявяват процедури (след което се договарят с "правилните" фирми за комисионните) , процедурите се печелят от "който трябва" , плащат се авансово , комисионните се прибират (също авансово) и резултата е - майка плаче (защото трябва и някаква работа да се отчете) . Резултата е : ремонт за без пари (извършен от трима ... мургави наши сънародници и зидарска количка) , цената е като за ремонт на космическа совалка , комисионните са разделени между малък и голям кмет (и "придружаващите "ги лица) , фирмата ... и тя доволна , защото получава едни пари , които са и чиста печалба , а гражданите на София ... могат само да го ..хат !

    Коментиран от #5, #8

  • 4 Тити

    27 6 Отговор
    Това е истинското лице на Герб мафия.
  • 5 Град Козлодуй

    11 8 Отговор

    До коментар #3 от "запознат":

    Точно сте го написали господине
  • 6 Сивия

    20 2 Отговор
    Ремонтите е едно голямо и важно перо на кражби и присвояване на парите за ГЕРБ. Трудно ще се откажат от него. Видяхте улиците на София, които се ремонтират непрекъснато.?
  • 7 Никъде

    13 8 Отговор
    не споменават, кои са новите фирми дето ще правят това, срещу много голямо заплащане за нищо правене...така с медийни фишеци, няма как подмяната да успее с плана да заграби много пари за нищо правене.....не, няма
  • 8 Лудия касапин

    13 3 Отговор

    До коментар #3 от "запознат":

    Ремонтите на ГЕРБ по- добре ли бяха? Едни павета ги пренареждаха 68 пъти. Мафията се завръща от митниците,през парламента, че чак до ОС.

    Коментиран от #9

  • 9 преоблякал се Илия , огледал се .......

    5 5 Отговор

    До коментар #8 от "Лудия касапин":

    Да съм написал такова нещо (за ГЕРБ ремонтите) ?! Не съм . Същата схема и същият резултат бяха и при тях . Въпросът е - защо сменихме вече ояли се общинари с нови , обаче гладни и с неистов мерак за "захлебване" ? ПП. (да не говорим , че Борис Бонев от СС , отдавна е станал нарицателно име за "гюведжар" .)
  • 10 Перо

    7 2 Отговор
    Повечето фирми-клиенти за строителство и ремонти на Столична община са на ГЕРБ! Фирмите осигуряват и корпоративния вот на ГЕРБ! Тези фирми нямат интерес от координиране на действията, защото се отваря възможност за безконечно разкопаване и нон-стоп ремонти! За това ремонтите никога не свършват, вечно е разкопано и след ремонта всичко става на кръпки с годност 1 г.! Освен това фирмите на ГЕРБ само се явяват на конкурсите, отговарящи на изискванията и после възлагат работата на случайни и неквалифицирани фирми от провинцията с некачествена работа за която не може да се дава гаранция повече от 1г. Липсва какъвто и да е контрол от общината за спазване на договора по обществените поръчки!
  • 11 шефа

    11 2 Отговор
    Всичко свързано с ББ и ГРОБ е кражба и лъжа.
  • 12 Джоко

    3 2 Отговор
    ППДБилите трябва да са наясно, че на общинско ниво, Партията никога няма да гласува с тях. Причината е Паметника на Съветската Армия и винаги ще получават комбинацията от три пръста с преобладаващ среден!
  • 13 Само Шорошите

    3 1 Отговор
    имат право да се коалират с ГРОБ!
  • 14 име

    4 2 Отговор
    Нинова не е цвете за мирисане, но ако не е тя, БСП ще са следващите патерици на ОПГ ГРОБ-ДПС. Софийската структура на БСП е доказателство за това.
  • 15 Сашо

    2 3 Отговор
    Бойко ги усети в движение тия нещастници от Пп мошеници на квадрат
  • 16 Сенджъп

    3 0 Отговор
    Хубаво щеше да бъде когато правиха ремонта на бул. Черни връх да го бяха разширили с по една лента и да бяха направили транспортен надлез над улица Сребърна. Освен това на бул. Сливница от Сточна гара до метро станция Сливница на всички кръстовища да се изградят транспортни надлези и подлези. От Сточна гара до магистрала Хемус ТРЯБВА ДА СЕ ПРОДЪЛЖИ БУЛ. СЛИВНИЦА. ПОД БУЛЕВАРДА ДА СЕ ИЗГРАДИ МЕТРО ДО АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ.
  • 17 фердинандов

    3 0 Отговор
    София се нуждае от стотици надлези и подлези за автомобили. Тогава ще заприлича на Европейски град столицата ни. След като разрушиха София ленд трябва да направят нов по голям увеселителен парк. София трябва да се разширява и в посока към Стара планина. Когато се прави нещо трябва и след сто години да е модерно.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове