Last news in Fakti

16 Октомври, 2022 07:45 1 687 10

Георги Пирински: Политическата система е в криза на представителството

  • георги пирински-
  • партии-
  • правителство

Партиите не убеждават обществеността, че искат да направят правителство, заяви бившият председател на Народното събрание

Георги Пирински: Политическата система е в криза на представителството - 1
Снимка: Евронюз България

Имаме нужда да погледнем в очите реалността, че политическата система преди всичко е в криза – на представителството, на това хората да виждат в държавните институции носители на отговори на техните въпроси.

Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ по "Евронюз България" бившият председател на Народното събрание и политик от БСП Георги Пирински.

Според него партиите не убеждават обществеността, че искат да направят правителство, защото стоят „с голямо настървение“ на своите собствени позиции.

Не страха от отговорността е водещ фактор, а тяснопартийните сметки. Нито първата, нито втората политическа сила, пък и другите, не са доволни от това, което са постигнали и смятат, че още едни избори ще дадат възможност да докажат, че те са били прави.
„Този парламент е изправен пред изключително предизвикателство, след едни избори, в които не беше излъчен безспорен победител и имайки предвид състоянието на обществото, което е скарано със себе си и му липсва обединяващо начало“, добави Пирински.

По думите му парламентът трябва да постави начало на процес на събиране на различни позиции и гледни точки около необходимия минимум на споразумяване, за да има правителство.

Според Пирински идеята за (полу)президентска република почива на много фалшиви аргументи и допълни, че трябва да се промени процедурата, по която функционира Народното събрание, защото парламентарното управление изисква провеждането на реална дискусия, обсъждане на аргументи и контрааргументи, което понастоящем липсва в парламента.

Трябва да си възстановим разбирането какво е политика. Тя е надвикване, заклеймяване и затръшване на врати. Тя има четири ясни процеса – убеждаване, съгласуване, договаряне и изпълнение.
„Проблемът е в партиите, самият законодателен режим, който регламентира тяхната дейност. Партиите са призвани да съдействат за формиране на политическата воля на гражданите“, отбеляза Пирински.

„Сякаш е ясно, че първите два мандата навярно няма да бъдат реализирани“, посочи социалистът.

По думите му третият мандат би трябвало да отиде при онзи, който е способен, разговаряйки с всички останали, да потърси онези конкретни действия за съставянето на правителство с определен времеви хоризонт и задачи.

„Една такава възможност е „Български възход“, чиято заявка е точно такава“, добави Пирински и уточни, че предстои да се види дали тази възможност ще бъде припозната от другите партии.

Пирински призова ръководството на БСП да си зададе въпроса защо партията е на пето място, след като предлага политики, припознати от обществото като необходими и правилни.

По думите му причината е в това, че хората не вярват на носителите на тези политики.

Той определи като „пагубен процес“ отстраняването на всички несъгласни с Нинова и нейното ръководство.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти-маймуна

    6 2 Отговор
    Поредния празноглав български гербер ръси мозък.

    Коментиран от #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 12340

    1 2 Отговор
    "...Той определи като „пагубен процес“ отстраняването на всички несъгласни с Нинова и нейното ръководство..."
    ....Напротив,
    стара м.цуно!
    Напротив!
  • 4 Гоше боклук

    5 2 Отговор
    Кажи едно време баща ти какви мърсотии пишеше за българите
  • 5 Българка

    1 0 Отговор
    Да отстояваш исканията на мнозинството българи за сваляне на Гешев, търсене съдебна отговорност на ограбилите милиарди от държавата, което е свързано с правосъдна реформа не е "тяснопартийна" позиция. Не може да корумпираните да се борят със самите себе си. И най-нормално е реформаторските партии да не искат коалиция с ГЕРБ и ДПС в тоя им вид
  • 6 Един

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Анти-маймуна":

    Ай от къде го изкопахте този бее?Ами поканете и другаря Лильов и той да поръси мозък.
  • 7 Референдум

    2 0 Отговор
    Направете референдум за участието на България във войната! Кого представляват ястребите в парламента сега? Народа или собствените си интереси? Тези хора, политиците, обричат на смърт народа. Войната, която се води на 500 километра от нас, е на смърт!
  • 8 Мнение

    3 0 Отговор
    Има грешка в заглавието.Поправете я.Трябва да е:
    "Георги Пирински: Политическата система е в криза на предателството."
    Първа точка в 48-мото НС няма да е България следователно тези ни предават на чужденци.Ние ще сме в караваните,а чужденците ще са в петзвездните хотели.Те ще са ВИП,а ние-обслужващ персонал.Предадоха ни за дребни центове като на всичко българско и родно ни обясняват как било руско.Ами не е руско,а си е българско.
  • 9 Браво

    3 0 Отговор
    България е в криза от 33 години, защото именно такива комунисти си поделиха България
  • 10 тоя боклук е голяма смет !

    1 0 Отговор
    ..................................................
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове