Last news in Fakti

16 Октомври, 2022 19:45 4 015 53

Проф. Павлов: Македония канонизира български възрожденец като свой, това е кощунство

  • пламен павлов-
  • македония-
  • българия

Македонската православна църква отдавна обмисля канонизирането на Пейчинович

Проф. Павлов: Македония канонизира български възрожденец като свой, това е кощунство - 1
Снимка: БГНЕС

Кощунство, абсолютно нарушение на Двустранния протокол между България и РСМ, и безпрецедентно присвояване на история. Така проф. д-р Пламен Павлов, преподавател в Историческия факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, коментира новината, че Македонската православна църква канонизира като македонец големия български възрожденец Кирил Пейчинович. В съобщението за акта на Църквата Пейчинович е представен като "македонски просветител", уточнява БГНЕС.

"Македонската православна църква отдавна обмисля канонизирането на Пейчинович. Това не е нещо необичайно. РСМ по същия начин се отнася към Гоце Делчев, към Даме Груев, към Цар Самуил, и цяла плеяда наши общи национални герои. В случая с Кирил Пейчинович, а и с Йоаким Кърчовски - тъй като те и за него се подготвят да канонизират - с тези наши ранни възрожденци се случва абсолютно същото неуважение към историята, клонящо към чисто безочие.

Тези хора имат българско самосъзнание - Кирил Пейчинович казва, че “пише на неговия мил и простейши болгарски език” - той навсякъде се явява като българин, и би било нелепо да се твърди нещо друго", възмути се проф. Павлов.

Той даде пример с експедиция на историка проф. Николай Овчаров в Македония, който намира и още допълнителни доказателства за българското самосъзнание на Кирил Пейчинович и неговите последователи.

Канонизирането на Пейчинович днес е чиста кражба на история, категоричен е професорът: "Става дума за нещо, което е изключително неприятно: то е кражба на история, то е кощунствено отношение към самите личности, които са обект на канонизация".

Тук огромна вина има и Българската Православна Църква, смята историкът. "Вината на нашата Църква е огромна. БПЦ е призовавана и от мен, и от други хора, да канонизира подобни личности. За съжаление, братя Миладинови също ще бъдат канонизирани от Македонската църква - дано да съм лош пророк, но няма да се изненадам, ако в Северна Македония се пристъпи към канонизация и на двамата братя - мъченици. Очевидно няма никакви пречки в това кощунствено, безобразно отношение към историята ни", коментира проф. Павлов.

Това е осъдителен акт! Когато става дума за християнски ценности, не казва ли точно християнството "Не кради" и "Не лъжи", пита историкът. "Това са основни Божи заповеди. Навремето в техни учебници за духовното образование по същия начин премахнаха думата "български", и го замениха с "македонски". Трябва да се сложи край на това нещо, на това безобразно отношение към паметта на тези хора. Интересно Кирил Пейчинович как би се почувствал, ако някой му каже, че не е българин; но и дори че е антибългарин", попита професорът. И окачестви действията на Македонската църква като нарушение на двустранното споразумение между България и РСМ.

Трябва да има реакция от страна на БПЦ, и от страна на българската интелигенция, смята проф. Павлов. "Това е нарушение и на Договора за добросъседство и приятелство - независимо от всички лицемерни уверения от Скопие; и към техните задължения и поети ангажименти към ЕС. Ние виждаме как тази антибългарска риторика след отпадането на ветото на България над РСМ вместо да отслабва, започва да става все по-силна", коментира историкът


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    9 48 Отговор
    Толкова ли не можем да си поделим общата история - за нас едни ще са българи, а за тях същите личности ще са македонци. Какво толкова има?! Ние нали наричаме Джон Атанасов българин и се гордеем с този факт. А той си е американец с български произход.

    Коментиран от #6, #10, #13

  • 2 ЧУДОМИР

    16 2 Отговор
    1

    Бандата на Семерджиев полудяха Тя вече се води от Стани /Чорбата/ и Младен Тодоров /Денци/дето също карат с фалшиви книжки и продават масово дрога и то пак безнаказано обаче на другата им Автомивка Витоша Парк там има дори сутрин опашка за метамфетамина и пак са пазени нагло от МВР служител действащ някъв си там Петър Байчев съвсем изнагляха - за да имат повече клиенти пуснали Безплатен Метадон и спринцофки

    Коментиран от #34

  • 3 Ами нашите попове нали признаха...

    29 5 Отговор
    Църквата на макетата,сега ще видят как се подава ръка на северомакедонска акула...Хапва ръката и търси други крайници....
  • 4 Проф. Павлов:

    5 42 Отговор
    Македония канонизира български възрожденец като свой, това е кощунство........
    Ами то и ние честваме ""Освобождение"" на 3-ти март 1878 г., така че да не съдим другите по-строго от нас самите.
    Както югославяните фалшифицираха тяхната история, така рашляците - нашата. Явно наистина имаме много общо по между си. Главно това, че сме пълни смешници и измисленяци. Някакви мисли по този въпрос, професоре????

    Коментиран от #7

  • 5 Киркорчо

    16 6 Отговор
    България я продадох за 30 шекела.Сега или сме за Русия или сме за северните макеконци.

    Коментиран от #48

  • 6 Джони,

    17 1 Отговор

    До коментар #1 от "Иван":

    той е македонец.Попитай в Скопие.
  • 7 Профане Павлов,

    36 7 Отговор

    До коментар #4 от "Проф. Павлов:":

    защо 3 март да не ни е национален празник?Пречи ти на курбан байрама ли?

    Коментиран от #17

  • 8 Дедо

    11 31 Отговор
    Не че нещо,но 97% от българите не знаят кой е Пейчинович ,не ги интересува и им е все тая кой къде го бил канонизирал. А вече извън нашите граници пък ако си мислите ,че някой чужденец го интересува нашата история се лъжете жестоко.

    Коментиран от #14

  • 9 Соросоид

    37 7 Отговор
    На македонците, косоварите, украинците сичко
    е позволено от господарите на света САЩ. Как смеете да се опълчвате на господарите и техните любимци ?
  • 10 Дългият

    40 2 Отговор

    До коментар #1 от "Иван":

    Нещата са много по сложни,...отколкото си мислиш...Историята е една,..и тя е Българската...Признават че сме имали общо минало и език и после да се наричат и марсианци ако искат...
  • 11 Вашингтон

    22 4 Отговор
    Херо Мустафато много ги е отпуснала тези в колонията България позволяват си да скачат срещу нашите галеници.
  • 12 Перо

    34 4 Отговор
    Овцете БГ политици не смеят да нарушат спокойствието на ЕС джендария! Къде е българското участие в контрола по изпълнение на условията за приемане в ЕС на РСМ?
  • 13 Ми не

    32 1 Отговор

    До коментар #1 от "Иван":

    Общата ни история е от 1945, която вече сме поделили, но сърбоманите се връщат назад и се кичат с българска история и личности.
  • 14 Стига

    20 1 Отговор

    До коментар #8 от "Дедо":

    Не е нормално на хора станали дядовци на 30 години да се дава думата .Първо да завършат основното поне и да научат историята ни.
  • 15 Мамул

    17 3 Отговор
    Оплачи се на Макрон! Нали той реши какво трябва да се случва с българите от Македония.
  • 16 Петоколонник

    5 19 Отговор
    В Американското посолство има историята на света оригиналната не социалистическата комунистическа и там пише, че българите са потомци на мекединците, а руснаците потомци на украинците !
  • 17 Не ми пречи на нищо, но ако

    7 18 Отговор

    До коментар #7 от "Профане Павлов,":

    се подиграваме на северните измисленяци за тяхната история, не е лошо първо да си оправим проблемите в нашата. Не смяташ ли, че изглеждаме смешни, като празнуваме преминаването на българия от един окупатор при друг. Или ти намирааш това да бъдем руска губерня, като постижение? България се освобождава на 22 септември 1908 г. и това са фактите. А иначе можеш да вярваш в каквото си искаш, ама така само саприличваш на северен измисленяк.

    Коментиран от #30

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 МАЛКАТА КРАВАРКА

    6 25 Отговор
    КОГА МАКЕДОНЦИТЕ И УКРАИНЦИТЕ СА БИЛИ ВЕЛИКИ ИМПЕРИИ, РАША И БУЛ.ГАР.ИСТАН СА БИЛИ ОЩЕ В ПЛЕМЕННО ОБЩИНСКИ СТРОЙ И БЛАТА
  • 20 Стрелецът

    5 4 Отговор
    Не се изказвай неподготвен и не нападай Българската Православна Църква! Тя е канонизирала когото трябва! А щом тези хора не са предложени за канонизация от БПЦ, това означава, че има неща които пречат за това. Тоест, че в биографиите им има нещо, което ги прави недостойни за канонизация - разбра ли?

    Освен това канонизираните православни светци по принцип се почитат от всички православни църкви - без значение коя точно църква ги е канонизирала.
  • 21 АТЛАНТИЧЕСКИЯ СЪВЕТ

    14 5 Отговор
    Изобщо не е демократично и евроатлантическо да се обвинява малка и крехка държава като Македония в плагиатство и кражба на история
  • 22 Докогаааа

    16 1 Отговор
    Докога ще позволява БГ тая малоумщина, веднага реакция от институциите и да предоставят архивни ДОКУМЕНТИ, внесени и в ЕК
  • 23 Соломон Паси

    4 23 Отговор
    Плаче ми се като гледам българите колко са дребнави и зли
  • 24 Такава държава Северна македония

    17 4 Отговор
    НЯМА. Разберете го вече и трябва да се анексира.

    Коментиран от #25

  • 25 ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ

    3 6 Отговор

    До коментар #24 от "Такава държава Северна македония":

    Ти си комунист!
  • 26 Анонимен

    12 0 Отговор
    Въпрос: Кой познава по-добре историята: проф.? Павлов или македонците? Труден отговор...
  • 27 Цирк

    10 2 Отговор
    РУМЕН РАДЕВИЧ
    КИРИЛ ПЕТКОВИЧ
    КРАСИМИР КАРАКАЧОНОВИЧ
  • 28 Хайл

    16 0 Отговор
    Какво изобщо се занимавате със северните макета?Оставете ги!Само след 20-тина години те ще са малцинство.Шиптарите ще са ги превзели и няма да има Северна Македония а източна албания

    Коментиран от #31, #32

  • 29 Пея

    0 3 Отговор
    О стига де, 21 ве6344к сме.
  • 30 чичо стамат шумов

    14 2 Отговор

    До коментар #17 от "Не ми пречи на нищо, но ако":

    Aко нямаше 3 март 1878 г нямаше да има 22 септември 1908 г.Историята се крепи на низ от дати и събития които са свързани.

    Коментиран от #36

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Логика

    4 3 Отговор

    До коментар #28 от "Хайл":

    леж на тая страна и чакай...След 20 години тук 50 % ще са електорат с майчин език небългарски. макетата ще оцелеят, а ние вече потънахме. и дедо ти Неофит за нищо не става, ама и доблест няма като Папа Рацингер да се оттегли и да даде път на някой по-достоен.
  • 33 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 1 Отговор
    Чacт oт хoрaтa тaм, дoри иcкaт пaк дa ce върнe Югocлaвия…………
    Тoвa пoтвърждaвa, чe……aвтoритeтнa и прocпeрирaщa Бългaрия,щe върнe мaкeдoнцитe към иcтинaтa , e вeрният път. Другoтo e връщaнe към 50 гoдишнитe бeзплoдни уcилия нa Бългaрия. Нe иcкaм дa пoвярвaм, чe тoвa ce прaви мoжe би cъзнaтeлнo като с разните му договорки за авиолинии .
  • 34 Мюслита батко

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "ЧУДОМИР":

    В Пловдив Реджепите са под закрила... не се коси... всеки батко си има бати.
  • 35 Сух

    3 0 Отговор
    Онез боклуци да и. иб майк..
  • 36 То ако нямаше 1396

    3 4 Отговор

    До коментар #30 от "чичо стамат шумов":

    нямаше да има 3-ти март, нали/ Това не отговаря на въпроса ми - Какво празнуваме на 3-ти март ???
    Знам, че всички обичате да отбягвате директните отговори на моите въпроси, затова се опитвам да ги формулирам ясно и кратко. Не ме интересува друго освен отговора, така че не ми разтягайте локуми. Въпросът е прост.
    Какво празнуваме на 3-ти март ???

    Коментиран от #38, #40

  • 37 Геджуба балканска

    0 3 Отговор
    Дърляте се и за светиите,а не видите вазе си .Дреме му на Пейчиновския дух за вашата смрад балканска.Читавото отдавна загина,ама напразно.
  • 38 3 март

    4 2 Отговор

    До коментар #36 от "То ако нямаше 1396":

    Военната победа на Русия над Турция.
    Установяването на руски контрол на територия близо до Босфра и черноморско крайбрежие,населявано от остатъци на народа български

    Коментиран от #41

  • 39 Мнение

    5 0 Отговор
    Как може да се краде обща история?Не разбирам.
    Няма как да стане.Били сме си заедно,после са ни разделили и са им промили мозъците.Като искат да са марсианци ги оставете да си бъдат.Те сами ще се осъзнаят,но трябва време.
  • 40 .......

    4 1 Отговор

    До коментар #36 от "То ако нямаше 1396":

    Какъв българин си ако не знаеш какво празнуваш на 3-ти март?!
    Ако я нямаше тази дата нямаше да има България нали знаеш?Или си от онези където виждат българското знаме руско?Няма да се учудя...

    Коментиран от #43

  • 41 Напълно си прав, но

    2 1 Отговор

    До коментар #38 от "3 март":

    защо празнуваме тогаваОСВОБОЖДЕНИЕТО на България ???
    Кой реши, че това е НАЦИОНАЛНИЯ празник на България. Вместо 22-ри септември или 24-ти май? От кой обявяваме независимост на 22-ри???
  • 42 оня

    5 3 Отговор
    Усраинци, макета, все едно и също:))
  • 43 Бай Яни

    4 0 Отговор

    До коментар #40 от ".......":

    На 03.03. 1918 победата над руският укопатор в добруджа, Н.Колев окочателно разбива окупаторите при Свищов.А Вазов около Русе разбива румъно-руските части..

    Коментиран от #44

  • 44 Да , прав си

    2 2 Отговор

    До коментар #43 от "Бай Яни":

    На 3 март 1918 г. е Денят на победата на България над Болшевишка Русия. Може би това празнуваме 🤣🤣🤣
    Това е отличен отговор, но разбираш въпроса ми. Разбираш как са ни промивали мозъците и продължават и днес. По-зле е от северните измисленяци.

    Коментиран от #45, #49

  • 45 Бай Яни

    3 1 Отговор

    До коментар #44 от "Да , прав си":

    Те топно това празнуваме.за 45 години болшевиките бая народ умори и на останалите нозъците проми.

  • 46 😆😆😆

    0 1 Отговор
    Дреме ми 🤣

    Коментиран от #47

  • 47 на мен ми дреме

    1 1 Отговор

    До коментар #46 от "😆😆😆":

    Така ни поробват "Освободителите" 👊👊👊
  • 48 При Митрофанова

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Киркорчо":

    Може с едно знаме да направиш протест пред руското посолство на македонските Издатели.
  • 49 Миии

    2 0 Отговор

    До коментар #44 от "Да , прав си":

    А може и 1918 да е Денят на победата на България над Колониална Англия когато Г. Вазов, след сражения при Дойранското езеро разгромява и отхвърля на-зад английските войски..

    Коментиран от #51

  • 50 Тоалетна хартия

    2 1 Отговор
    Ако България, имаше силата на Русия, отдавна да беше унищожила сърбия и нейната пропаганда .... Македония е управлявана от БелИград!!!Туй в окрайна е същото, като в македония....

    Коментиран от #52

  • 51 Не е верен отговор, защото

    0 2 Отговор

    До коментар #49 от "Миии":

    Англия не капитулира, а Русия - да. Но оценявам усилието.
    И все пак въпроса остава - Какво празнуваме на 3-ти март и защо е Назионален празник? Знаеш ли отговора?
  • 52 България е била Сърбите

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "Тоалетна хартия":

    във всяка война, но в 21 век войната не е решение. Сам виждаш докаде се докара Русия.
  • 53 За каква българска църква

    1 0 Отговор
    говори професора-"Тук огромна вина има и Българската Православна Църква, смята историкът. "Вината на нашата Църква е огромна." ? Изобщо имаме ли църква, света ври и кипи, а нашите църковни мишки нехаят и се спотайват по църквите, а трябваше да са на първа линия и да помирят народа.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове