Last news in Fakti

18 Октомври, 2022 20:50 2 205 20

България на второ място по най-висока смъртност от ПТП

  • българия-
  • смъртност-
  • птп-
  • катастрофи

Средният показател за ЕС е 45 смъртни случая на милион жители по пътищата през миналата година, като най-безопасните пътища се намират в Швеция (20 смъртни случая/милион) и Дания (22/милион)

България на второ място по най-висока смъртност от ПТП - 1

Със средно 92 смъртни случая на милион жители, Румъния е с най-високия процент на смъртност по пътищата в Европейския съюз (ЕС) през 2021 г., според окончателните данни, публикувани от Европейската комисия (ЕК) на 17 октомври. България е на второ място в класацията с показател от 81 смъртни случая на милион жители.

През 2021 г. коефициентът на смъртност по пътищата в Българтия е с 21% по-висок от предходната година, но с 11% по-нисък в сравнение с 2019 г.

Средният показател за ЕС е 45 смъртни случая на милион жители по пътищата през миналата година, като най-безопасните пътища се намират в Швеция (20 смъртни случая/милион) и Дания (22/милион).

Според същия източник през миналата година по пътищата на ЕС са загинали около 19 900 души, което е с 6% повече в сравнение с 2020 г. Но това е станало след "безпрецедентен годишен спад от 17% между 2019 и 2020 г.".

"Картината през последните две години е силно повлияна от нивата на трафика във всяка държава, които бяха значително по-ниски по време на пандемията. За някои държави-членки увеличението на броя на смъртните случаи по пътищата след блокирането е толкова значително, че изисква по-задълбочен анализ и спешни действия", обясни Комисията.

ЕК също така заяви, че предварителните данни за първите седем месеца на 2022 г. отново показват увеличение на смъртните случаи по пътищата - средно с над 10% в сравнение с 2021 г. Тя също така заяви, че в някои държави-членки се наблюдава значително по-голямо увеличение, без да ги назовава поименно.

"Оценката за смъртните случаи по пътищата в целия ЕС през 2022 г. към днешна дата все още е по-ниска от тази за предпандемичната 2019 г., въпреки че месечните колебания затрудняват точната прогноза за цялата година. Настоящият темп на промяна е недостатъчен, за да се постигне целта на ЕС за намаляване наполовина на броя на смъртните случаи до 2030 г.", обясниха от ЕК. "За тази цел Комисията работи в тясно сътрудничество с държавите-членки, за да гарантира, че те прилагат цялостен подход за безопасна система - широко приет като най-доброто средство за справяне с безопасността по пътищата - като част от своите национални стратегии за безопасност по пътищата за десетилетието до 2030 г.", допълни тя.

Данните бяха оповестени в рамките на годишните награди за високи постижения в областта на пътната безопасност, с които се признава приносът на общността от членове на Европейската харта за пътна безопасност за постигане на общата цел за подобряване на пътната безопасност в Европа.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    15 3 Отговор
    Ми то даже и катаджиите са дрогирани се видя.

    Коментиран от #10

  • 2 Сталин

    22 0 Отговор
    Българина е тъп цървул,също като румънците,никога няма да се научи да шофира нормално

    Коментиран от #20

  • 3 Знаем

    10 5 Отговор
    шкафчето е по важно от народа.

    Коментиран от #6

  • 4 Ta и аз да кажа

    11 2 Отговор
    Как няма да има такава статистика ,на БУлгар му дай салата ядене пръжени яйца картофи и една жена бремена в 7 ми месец ама не е и така.Няма стимул да учи няма стимул да работи че да си има нова кола пр 4-5 г премиум .Иска горе описаното и му стига и толкова.Авто парка в нашата страна е ТРАГЕДИЯ неподдържани коли стари гуми ама на булгар грам не му пука е как да не стават катастрофи , освен това сега взеха да имат евро атлантическо мислене хем дрогирани хем пияни е как да се оправим .Пътищата за милиони минеш с 120км претрепеш се .НИСКО КАЧЕСТВО МАТЕРИАЛ , И ТАКОВА НА ИНФРАСТРУКТУРАТА.
  • 5 Деций

    13 2 Отговор
    То щото Бойко направи пътищата,и удвои доходите така ,че гражданите карат само нови коли.Съдрана работа, половината коли нямат една с една гума,всеки кърпи и кара на магия.Възпитанието също го оправиха.Растат Тапири,дрога и пиене и всеки втори е Батман!
  • 6 Иван от Троян

    5 4 Отговор

    До коментар #3 от "Знаем":

    Ела да спиш с жената габриела и ням да а мислиш за дървения .Та по въпроса стига заучени фрази изтърка се , щото канадеца направи нещо , защото итн направиха нещо защото дб направиха нещо за 6 м .Всичко се вдигна и живота стана скъп А тези приказки че увеличавали заплати , пенсии е й какво от това сега пак не номоже да се живее нормално и с увеличението.

    Коментиран от #8

  • 7 нормално е

    9 2 Отговор
    България няма пътища, които да са за безопасно шофиране. Освен кратерите, няма и маркировка,знаци скрити зад клоните,тунели където влизаш със страх, защото незнаеш в кой момент ще падне нещо,мантинелите пък са под всякаква критика..... Нека като пишем,че сме на второ място,да се знае, това. Защото катаджиите обичат да пишат, че сме карали със скорост несъобразена с пътната обстановка.
  • 8 Газо

    4 6 Отговор

    До коментар #6 от "Иван от Троян":

    Донякъде си прав но, кризата инфлацията и в цяла европа не само в България. Мисля че който и да беше на власт през това време, нямаше да постигне нищо по-различно.
  • 9 .........1

    3 4 Отговор
    Караш, дупка въртиш волана да не се метнеш в нея и шат в друга кола.Кой е виновен?
  • 10 Тъп

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Видя се, че нямаш книжка.
  • 11 Къде е логиката?

    7 1 Отговор
    След като има частни съдебни изпълнители, защо да няма частни катаджии! Нарушителите са масово явление, а не изключения. Това означава, че държавната КАТ не може или не иска да се справи. Следователно, трябва да има частен КАТ!
    Гарантирам ви, че за 1 ден ще напълня бюджета на България от глоби!
    Ще отнема книжките на явни престъпници!
    Ще има и екологичен ефект от отнетите книжки! По малко коли.

    Коментиран от #16

  • 12 Лек полет

    4 1 Отговор
    На първо място сме. Статистиката е фалшива, откакто "загинали при ПТП" се водят само загиналите на място, а тези, които след това умират в болниците, се водят "ранени при ПТП".
  • 13 Гошо ъъъъъъъ

    0 3 Отговор
    Половина покясали при мамалигарите са ганчовски телета

    Коментиран от #14

  • 14 Асфалтаджия

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Гошо ъъъъъъъ":

    Да,докато стигнат Европа пооредяват редиците
    Турция-Булгар-Румъния-Унгария и от там по правилата
  • 15 Тити

    1 1 Отговор
    Кога ще станем първенци?
  • 16 И кът

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Къде е логиката?":

    напълниш с глоби, как оправи проблема с катастрофите? Намери ли причините? Замислили се? Или го караме на медийната пропаганда?

    Коментиран от #17

  • 17 И аз да кажа

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "И кът":

    Разбира се, че като ги удариш по джоба без възможност да се отърват с рушвет, повечето ще кротясат. Ако се конфискуват колите с повече от 5 записани нарушения, уловени от камерите- хайде да видим колко баровци ще продължат да джиткат като обладани от духове. Помня навремето (90-те) ми направи в Париж (9 милиона население, чести задръствания) впечатление, че никой не свири с клаксон и се оказа, че глобата е от порядъка на сто долара. И да видиш как черни и бели си кротуват по колите и никой не свири, нито псува или подвиква. Но полицаите нямаха прилики с нашите! Може и да има корупция на Запад, но такава бясна и варварски очевадна като тук, има в едни други континенти и в бившия соц.

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ти май нищо не схвана

    0 2 Отговор

    До коментар #17 от "И аз да кажа":

    Замислили се какви са проблемите водещи до ПТП на пътя или чакаш наготово каквото ти кажат по медиите? Как реши, че с глоби ще решиш проблем, който си нямаш и идея за него! Утре като си на пътя, дали ще шофираш, ако въобще шофираш или ще се возиш, потърси причините за ПТП! Толкова мераци да ви стрижат залуди!
  • 20 Загрижен

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Сталин":

    Дадох +, но с едно уточнение. Тъп цървул е докато шофира у територията!
    Виждал ли си Ганя да кара навън? По-нисък от тревата е!!! Знае, че селските му мурафети не вървят там...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове