Как се оползотворят тоновете хранителни отпадъци, които изхвърляме всеки ден? Знаете ли ,че от тях може и се произвежда ток? Това вече се прави и в София. В следващите няколко седмици Нова телевизия ще разказва и показва как се преработват отпадъците и могат ли да бъдат полезни в общата кампания на медията и Столичната община - „Живей чисто, мисли за София”.
Обелки от картофи, ябълки и лук, oстатъци от риба, стара туршия и какво ли още не - голяма част от съдържанието на всеки кош за боклук всъщност е хранителен отпадък.
Йордан Илиев е домоуправител в столичния район “Овча купел”. Неговата кооперация вече е част от системата на Столичната община за оползотворяване на хранителните отпадъци. Домакинствата отделят хранителния боклук в специални съдове, които изхвърлят в контейнери за биоотпадъци.
„Малко им трябва на хората да свикнат. Промените се приемат трудно на моменти, със скептицизъм и недоверие. За изключително кратък период обаче става ясно, че една подобна промяна води само към положителни резултати”, казва Илиев.
В системата са включени някои детски градини, училища и хотели. От тях също всеки ден излизат огромни количества хранителни отпадъци. А в инсталацията „Хан Богров" останките от нашата трапеза се превръщат в енергия.
„Отпадъкът, който приемаме, преминава през предварително третиране. Отделяме примесите, смесваме го с вода. Така той става като течна суспензия”, обяснява Виктор Атанасов, технолог в „Хан Богров”.
Сложен технологичен цикъл превръща всичко това в биогаз. От него се произвежда електричество и топлина. С топлоенергията се подгряват сградите и съоръженията на площадката. А част от топлината влиза и в технологичните процеси там. Токът отива в електропреносната мрежа.
От началото на годината са преработени над 6000 тона разделно събрани хранителни отпадъци. От тях са получени повече от 1600 mWh електроенергия, които биха задоволили нуждите на 250 домакинства за същия период, пояснява Атанасов.
Засега тази стъпка в бъдещето е пилотен проект, обхващащ домакинства в столичните райони „Надежда” и „Овча купел”. От 2024 г. обаче Столична община ще трябва да въведе системата навсякъде.
Технологията няма нужда от допълнителна вода, а ползва тази от биобоклука. Твърдите остатъци от производството на биогаз отиват за компостиране, а водата - към пречиствателна станция.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Този коментар е премахнат от модератор.
2 Само коментирам
До коментар #1 от "щурецъ":
"Ето как отпадъците от храна могат да ни топлят"Така е в "хубавия" и "богат" ЕС.
😉
08:28 23.10.2022
3 Рошко
08:30 23.10.2022
4 Вервайте
08:35 23.10.2022
5 Знам
08:37 23.10.2022
6 Абе....
08:46 23.10.2022
7 123456
09:01 23.10.2022
8 уaйтнoйз
остава и насекоми за манджа за забъркват и съвсем модерна работа.
09:05 23.10.2022
9 Мамул
09:07 23.10.2022
10 Този коментар е премахнат от модератор.
11 друга тема
09:20 23.10.2022
12 да да
09:41 23.10.2022
13 Роза
09:43 23.10.2022
14 Знаещ
10:04 23.10.2022
15 Россия Z V
12:06 23.10.2022