Last news in Fakti

16 Април, 2024 13:10 838 11

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

  • карлос контрера-
  • софия-
  • боклук-
  • криза-
  • българия

Пропуски в работата на кмета на столицата

Кризата с боклука на София се задълбочава. Нужни са спешни мерки от страна на Столична община. За това предупреждава зам.-председателят на ВМРО и общински съветник в СОС Карлос Контрера в своята страница във Фейсбук. Той внесе и писмо до кмета Васил Терзиев с настояване в рамките на една-две седмици да се организират процедурите и да се намери решение.

„Смятам, че бързо - в рамките на една-две седмици, следва да се обявят процедури за оползотворяване на РДФ горивото, като се даде възможност на максимално широк кръг лица да участват, за да не ставаме заложник на един или друг циментов завод, а РДФ горивото да се трупа. Същото е и по отношение на компоста от зелени отпадъци - необходимо е гъвкавост, осигуряване на дългосрочни договори за продажбата му, защото това дава сигурност, както и носи приходи“, допълва общинският съветник от ВМРО.

Ето и цялата позиция:

Не споделям оптимизма на Столична община, че сме далеч от криза с отпадъците, почистването на боклука и чистотата в София!

Ясно се вижда, че има сериозни проблеми с оползотворяването на РДФ горивото, както и с компоста от зелени отпадъци. Оказа се, че вместо да се изпраща за оползотворяване, част от РДФ горивото директно се загробва в депото на „Садината“, а договорът за продажба на компост е прекратен и количества се трупат на площадката на Хан Богров.

Смятам, че бързо - в рамките на една-две седмици, следва да се обявят процедури за оползотворяване на РДФ горивото, като се даде възможност на максимално широк кръг лица да участват, за да не ставаме заложник на един или друг циментов завод, а РДФ горивото да се трупа. Същото е и по отношение на компоста от зелени отпадъци - необходимо е гъвкавост, осигуряване на дългосрочни договори за продажбата му, защото това дава сигурност, както и носи приходи.

Затова внасям и писмо до кмета Васил Терзиев с настояване в рамките на една-две седмици да се организират процедурите и да се намери решение. Сегашната ситуация е бомба без часовников механизъм - не се знае кога ще избухне. Редно е Столична община да диверсифицира контрагентите си и за РДФ горивото, и за компоста от зелени отпадъци, за да има сигурност, че ако един се откаже или не изпълнява, то количествата могат да се насочат към друг. Противното означава да правим Стара планина 2, но от отпадъци!

Поставих тези въпроси още на сесията на СОС на 11 април, но беше направен опит темата да се неглижира. Ето и текста на писмото ми:

По време на заседанията на постоянните комисии и на сесията на Столичен общински съвет в периода 8-11 април бяха повдигнати и поставени редица въпроси от общински съветници във връзка с политиката на Столична община за оползотворяване на отпадъците. Както стана ясно – обеми от РДФ гориво вместо да се предават/продават за оползотворяване на външни контрагенти се загробват на депо „Садината“, което запълва капацитета на съществуващата клетка. Освен това е крайно нелогично РДФ горивото, което е резултат от биологично-механично третиране, т.е. преработка на битов отпадък, да се загробва като отпадък. Гражданите поставят въпроса – какъв е смисълът тогава от скъпоструващата дейност по производство на РДФ гориво.

По време на заседанията на комисиите повдигнах и въпроса за прекратения договор за продажба на компост, който се произвеждат от зелени отпадъци на площадка „Хан Богров“. Смятам, че администрацията прибързано е прекратила договора, сключен през борсата. Наличието на съдебно решение, с което се отменят текстове от приложената общинска наредба има действие занапред, а не е с обратна сила. В този смисъл договорът можеше да бъде изпълнен, за да не се създава проблем и със съхранението на компоста, към който интересът на физически и юридически лица продължава да бъде малък. Опасявам се, че прекратяването на договора може да повлече поредните съдебни дела срещу Столична община.

Обръщам внимание, че съхраняването на РДФ горивото и компоста на площадките на СПТО води до генериране на допълнителни разходи и създава проблеми от технологично и техническо естество за нормалното функциониране на предприятието. Създадената ситуация може да доведе и до санкции за общината от страна на РИОСВ и МОСВ.

За решаване на ситуацията предлагам незабавно да се предприемат действия за обявяване на процедури за продажба на РДФ гориво и компост, включително комбинация от по-краткосрочно и по-дългосрочни договори, както и договори за бъдещи обеми. Това ще позволи наличните количества (при евентуален интерес) да бъдат оползотворени, както и да се гарантира, че занапред ще бъде сведен до минимум риска на площадките на СПТО да се трупа РДФ гориво и компост.

Напълно разбирам, че поради липсата на работещ СОС от 13.11.2023 г. до м. февруари 2024 г. се създаде управленски и политически вакуум, но и настоящата ситуация следва да бъде решена с бързи и адекватни мерки, за да не се задълбочава.

Призовавам общински съветници от всички политически партии активно да бъдат ангажирани в процеса с цел максимална ефективност и прозрачност, защото са нужни общи и консенсусни решения за града.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Кой

    11 1 Отговор
    те е канил в София ?
  • 3 Сила

    11 1 Отговор
    Чакала реши, че Вълка е подвил опашка и реши и той да се примъкне да рови на бунището! Ей, ПЛЪШОК, бегай си обратно в Сливен(Перник)....... егати потеклото има това недоразумение
  • 4 Майорс

    5 9 Отговор
    Терзиев освен да си вдигне заплатата 300% друго направи ли? Явно него повече го интересува това че загуби 10млн лв от личната си фирма откакто е кмет!

    Коментиран от #10

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ИНЖ1

    7 3 Отговор
    Виновни са ППДБ и Терзиев!!!! Дето ги избраха преди 6 месеца!!! Боко-Т, Фандъкова, ВМРО и т.н.нямат нищо общо!!!
    :-D
  • 7 Готвят

    3 5 Отговор
    увеличение на такса смет, за да си увеличат с още 300% заплатите, освен повишение на данък стари сгради,Цените хвърчат, инфлацията стигна сто процента при някои стоки и услуги. С дефицит, цветя и рози. Розов домат килограм 9 лв. и няма кой да спре спекулантите. Защото другото е синтетика и гума, замразявано, размразявано, пак замразявано. Бандитска работа, но какво да очакваш от територия без граници и собствена парична единица. Скоро без химн и азбука.
  • 8 хххх

    6 0 Отговор
    Задълбочава се, защото в СОС се напълни с боклук.
  • 9 Грешка в заглавието

    3 0 Отговор
    Кризата с боклука Карлос Контрера в София се задълбочава.
  • 10 рециклирай

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Майорс":

    Не, майоре, направихте голяма издънка с Топлофикация и сега се опитвате да я замажете с криза с боклука.
  • 11 ЕМАГ ПРОДАВА МЕДАЛ

    0 0 Отговор
    Златен медал Рождество Христово и Кръщение Господне, Злато 24 карата, Au 999/1000, Тегло 8.55 грама, Диаметър 30 mm, Дебелина 1 mm -- НА ЦЕНА 2,238 ЛЕВА ! 2,238 ДЕЛЕНО НА 8,55 =261,75 ............... ЧУДЯ СЕ НЕ Е ЛИ БАЯ МНОГО ТАЯ ЦЕНА И КОЙ СИ ПЪЛНИ ГУШАТА С ТИЯ ПАРИ ? КЪДЕ Е ДАНС И ТУКА ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове