Last news in Fakti

31 Октомври, 2022 23:30 1 460 3

Важните новини във ФАКТИ на 31.10.2022 г.

  • румен радев-
  • никола минчев-
  • eмануил йорданов-
  • стефан янев-
  • ивайло мирчев-
  • корнелия нинова-
  • кирил петков-
  • радомир чолаков-
  • асен василев-
  • надежда йорданова-
  • бюджет 2022-
  • съветската армия-
  • гълъб донев-
  • венцислав мутафчийски-
  • тристранка-
  • бензин-
  • христо панчугов-
  • мика зайкова-
  • петър ганев-
  • иван гешев-
  • проф. пламен павлов

„Съгласен съм с вас, че не може да има правителство на всяка цена”, каза още президентът на ПП

Важните новини във ФАКТИ на 31.10.2022 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Президентът Радев към ПП: Ще държа да изчерпим докрай опциите за съставяне на правителство

Не може да има правителство на всяка цена - рожба на задкулисни и безпринципни договорки, и в същото време ще държа да има конструктивен, открит, ефективен диалог, ще държа да изчерпим докрай всички възможни опции за съставяне на правителство. Това каза президентът Румен Радиев на консултациите с представителите на „Продължаваме Промяната“ (ПП).

Минчев: Хартиената бюлетина не е рецепта за повишаване на избирателната активност, даже напротив

Хартиената бюлетина не е рецепта за повишаване на избирателната активност, даже напротив. Това каза в „Интервюто в Новините на NOVA” бившият председател на Народното събрание Никола Минчев.

Емануил Йорданов за скандалите в МВР: Когато една вода не се движи, се превръща в блато

Ако бях служебен министър, не бих направил толкова промени на ръководни постове, за да може следващият министър да подреди така нещата, че да може да работи. Хубаво е човекът, който е на върха на една система, да има на кого да се опре в работата си. Това каза в предаването "Денят на живо" по NovaNews бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов по повод предприетите от служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев масови смени на полицейски шефове.

Стефан Янев: Без реформа в съдебната система, рискуваме да не получим нито лев по Плана за възстановяване

Разговорите за съставяне на правителство трябва да се водят открито в парламента. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ лидерът на "Български възход" Стефан Янев.

Ивайло Мирчев: Правителството работи в услуга на “Лукойл”, забраната за износ на горива да остане

Току-що Европейската комисия обори енергийния ни министър по отношение на решението на българското правителство да поиска отмяна на забраната "Лукойл Нефтохим" да изнася горива от България. Забраната бе въведена от предишното правителство, за да се намалят цените на горивата по бензиностанциите на българския пазар. Това казва в своя позиция, разпространена до медиите, депутатът от “Демократична България” Ивайло Мирчев.

Нинова: Служебното правителство обрича хората на глад и студ с предложението за бюджет

С предложението за бюджет служебното правителство обрича народа на глад и студ. Това написа в своя Facebook профил лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя призова лидерите на всички парламентарно представени партии да се противопоставят на замразяването на доходите

Кирил Петков: Ще подкрепим всеки, който застане зад нашите 16 политики

ПП ясно заяви, че няма да подкрепи ГЕРБ за сформирането на правителство с първия мандат, но ще подкрепи всеки, който застане зад нашите 16 политики, които са много важни за българските граждани. Това заяви в студиото на "Още от деня" Кирил Петков, съпредседател на "Продължаваме промяната".

Радомир Чолаков: ГЕРБ не сме против съдебната реформа

Днес изпратих дневния ред за работа на правна комисия и първа точка в дневния ред е законопроекта на Кирил Петков за КПКОНПИ. Аз лично ще подкрепя този законопроект и ще приозва колегите от парламентарната група също да го подкрепят. Очакваме и законопроекта на г-н Крум Зарков, който също ще бъде разгледан в комисия. Всички предложения на служебния правен министър, свързани с плана за възстановяване, ще бъдат разгледани в комисия.

Асен Василев: При втория мандат математиката не излиза

Не мисля, че има нещо скрито от разговора ни с Радев. Говорихме по-подробно за това, че според нас трябва да се вкара истински бюджет в парламента, за да има предвидимост за цялата година и за бизнеса, и за гражданите. А не закон за удължаване, което не е истински бюджет.

Надежда Йорданова: Искаме ежемесечно изслушване на шефовете на специалните служби

ДБ иска ежемесечно изслушване на шефовете на специалните служби на председателски съвет в парламента, информират от пресцентъра на коалицията.

Такова предложение за промяна в правилника за дейността на парламента прави "Демократична България", обяви преди заседанието на временната комисия за парламентарния правилник зам.-председателят на парламентарната група на ДБ Надежда Йорданова.

Тя обоснова изслушванията на шефовете на службите с необходимостта парламентарното ръководство да е наясно с всички важни и актуални въпроси на сигурността, особено в днешното време на множество кризи.

Друго предложение на ДБ за промяна в парламентарния правилник предвижда в Народното събрание да бъдат изпращани веднага след приемането им всички секретни решения и постановления на Министерския съвет.

"Парламентарен контрол е невъзможен, ако не знаем, че такива актове изобщо са били приети. Затова е много важно веднага след приемането им те да бъдат представяни на постоянните комисии", каза Йорданова.

С трето предложение за промяна в правилника се въвежда изискването в оценката на въздействието на всеки законопроект да се включва и оценка на въздействието му върху правата на българите извън страната. Според Йорданова практиката показва, че България все още не може да се справи с пълноценното включване на българите в чужбина в обществено-политическия живот на страната. Още в предизборната програма на ДБ бе заложено обещанието всички законопроекти да преминават и през оценка за въздействието им върху българите зад граница.

"Ще се борим в този парламент да не бъде отстъпено от добрите законодателни практики, които отстоявахме в предходните три парламента и които бяха високо оценени от последния доклад за върховенството на правото на Европейската комисия", каза Надежда Йорданова.

Правителството удължи Бюджет 2022

Удължението на Бюджет 2022 получи одобрението на Министерския съвет. Причината за това да се случи е, че Министерството на финансите и служебното правителство решиха да не внасят проектофинансова рамка за следващата година, защото няма редовен кабинет, съобщи "Нова телевизия".

От БСП питат кмета Фандъкова колко струва на софиянци арт акцията на Боршош "Четем за свободата"

Общинските съветници от групата на "БСП за България" внасят официално питане до столичния кмет Йорданка Фандъкова във връзка с организирането и провеждането на арт акцията "Четем за свободата" на стълбите на Паметника на Съветската армия. В това питане те поставят няколко въпроса. Най-важният от тях е колко струва на софиянци реализацията на идеята на заместник-кмета Мирослав Боршош по повод 250-тия ден от началото на войната в Украйна.

Гълъб Донев за Бюджет 2023: Време е за вразумяване

"Стигнахме до шегата, с която започнахме нашата работа като служебно правителство как Гълъб Донев прави бюджет перо по перо". Така служебният премиер Гълъб Донев откри извънредно заседание на служебния кабинет, на което ще бъде обсъдено удължителен закон за бюджета.

"Преди да започнем обсъжданията, се налага да внесем окончателна яснота за позицията на служебното правителство по въпроса за бюджета за 2023 година. Знаете, че по тази тема има редица спекулации и различни, включително противоположни становища и очаквания към нас. За "Бюджет 2023" се говори и с метафори, не винаги успешни", заяви служебният премиер Гълъб Донев.
"Както е известно, колегите от министерство на финансите разработиха няколко сценария, включително варианти за цялостен проектобюджет за следващата година. Правителството се спря на така наречения удължителен закон за бюджета. Личното ми мнение е, че е време за вразумяване, когато става дума за бюджета на държавата", заяви Донев.

"Управленската философия на едно правителство, излъчено от парламентарно мнозинство, намира израз в закона за бюджета. Отново ще припомня, че служебното правителство не разполага с необходимата парламентарна подкрепа, за да предлага свои идеи и политики в интерес на българските граждани", заяви Донев.

"Впрочем, любопитно е, че някои партийни лидери днес ултимативно искат от нас това, което ни забраняваха само преди 3 месеца. Освен това имаме основателни опасения, потвърдени от миналогодишния ни опит, че в солидно и силно фрагментиран парламент, обсъждането и приемането на бюджета може да се превърне в предизборно наддаване. Цената на подобна безотговорност ще е непосилна за нас като общество. Последиците ще са непосредствени и дългосрочни във финансов, икономически и социален план. Голямата ми надежда е, че бюджетната процедура няма да затъне в дълга парламентарна процедура", каза още служебният премиер Гълъб Донев.

Дневният ред предвижда Министерският съвет да разгледа проекта на Закон за продължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет на България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г.

По-рано през деня законопроектът беше обсъден на извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, където не получи подкрепата на всички социални партньори.

Представителите на правителството увериха, че няма да има намаляване или прекъсване на социалните плащания. Подкрепа изразиха представителите на работодателите, а синдикатите възразиха срещу замразяването на доходите и срещу предвиденото запазване на минималната работна заплата в размер на 710 лева.

Ген. Мутафчийски с предупреждение

Добри финансови резултати и липса на дългове, стратегическа инвестиционна програма за обновяване на клиники и апаратура и обучение на военномедицински кадри, въпреки ограниченията от пандемичната обстановка – това показва анализът на началника на Военномедицинска академия (ВМА) генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS за периода 2017-2021 година.

Тристранният съвет не одобри проектобюджета за 2023 г.

Социалните партньори от Съвета за тристранно сътрудничество не се обединиха около бюджета за следващата година на днешното си заседание. Предложената финансова рамка включва държавния бюджет и бюджетите на ДОО и Здравната каса.

Никола Стоянов: Евтин бензин и дизел, и за фирмите

Не само гражданите, а и фирмите да се възползват от помощ за цената на бензина и дизела предлага министърът на икономиката в служебния кабинет Никола Стоянов. Това е заложено в предложение на Министерския съвет за отнемане на свърхпечалбите.

Христо Панчугов: Големият въпрос е защо Бойко Борисов изведнъж видя в Румен Радев съюзник

Големият въпрос е защо г-н Борисов привижда в Радев изведнъж някакъв съюзник. Това каза за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус" политологът Христо Панчугов по повод последните думи на лидера на ГЕРБ, които прозвучаха като защита на президента.

"Българската политика е ситуационна. Тук няма вечни врагове, няма вечни приятели. Също така няма вечни цели, няма вечни ценности. Имаме, на база на конкретната ситуация, хора, които се позиционират от двете ѝ страни, търсейки противопоставяне, търсейки сблъсък. Докато Бойко Борисов беше премиер, сблъсъците с Румен Радев се движеха на този принцип: някаква конкретна ситуация, в която двамата да се разграничат един от друг през скандал, публичен обикновено. Сега очевидно Бойко Борисов е решил, че има по-големи врагове – това са враговете в лицето на "Продължаваме промяната“, всъщност и на "Демократична България“, които някак си са си поставили за цел да демонстрират ежедневно как ГЕРБ всъщност са спечелили изборите, но не са ги спечелили и нищо не могат да направят. Дали в това той е привидял възможността Румен Радев да е негов съюзник и в каква посока ми е трудно да предвидя, най-вече защото не виждам политическа цел за едно такова сътрудничество", коментира политологът.

Той изтъкна обаче, че не е в ръцете на Румен Радев да състави правителство.

"Въпреки че и той в момента се е заел с това да изглежда като че ли е истински мотивиран да състави правителство, да изглежда като че ли няма да е негова вината за това, че отиваме на следващи предсрочни избори. И това забавяне, което на всяка цена ще е случи, всъщност е свързано с това да се запази лицето на Румен Радев пред неизбежните вече според мен предсрочни избори. Но в този смисъл, от президента не зависи съставянето на правителство истински. Защо Бойко Борисов привижда в него съюзник в тази посока – аз не мога да преценя. Но и други нелогични неща сме виждали през годините в българската политика, та ще ги наблюдавам с интерес да видим къде ще се развие това", каза още Христо Панчугов.

Кирил Петков: ПП няма да подкрепи мандата на ГЕРБ

„Продължаваме Промяната” няма да подкрепи правителство с първия мандат на ГЕРБ. Това обясни съпредседателят на партията Кирил Петков след срещата при президента Румен Радев. От партията обаче ще говорят с формацията на Бойко Борисов по политики.

Мика Зайкова: До 50% е инфлацията на продуктите от първа необходимост

В регламента на ЕС се подчертава, че битовите потребители и микро и средния бизнес трябва да минат на регулирани цени и предвидимост. Това изисква приемане на специално законодателство. Най-важното е механизъм за разпределение на акумулираните средства, които се изземват от свръхпечалбите. Инфлацията за малката потребителска кошница и продуктите от първа необходимост е между 40 и 50%. Това каза за "Твоят ден" икономистът Мика Зайкова.

Икономист: България не е подготвена да влезе в Еврозоната

Видимо стои въпросът дали искаме да влезем в Еврзоната. Това каза икономистът Петър Ганев в предаването „Денят започва“ по БНТ.

Доц. Киселова: Гешев си маркира територията

Срещите са необходими на главния прокурор. Разговорът между Гешев и депутатите ми прилича на една популярна реклама на бира, в която двама актьори си говорят „гидири-бигири” и се разбират, тук е същото – те са приятели, разбират се. Това заяви Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи, в ефира на бТВ.

Проф. Пламен Павлов за македонския културен клуб: Стандартна провокация с ниско качество

Стандартна провокация с ниско качество и опит за възкресение на македонизма в най-бруталната му форма.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол