Last news in Fakti
  Тема: Украйна

2 Ноември, 2022 13:16 1 681 72

Българите в Украйна очакват отговор от институциите у нас дали ще получат военна помощ

  • българи-
  • украйна-
  • бесарабски българи-
  • военна помощ

Защитават своите домове и своята земя

Българите в Украйна очакват отговор от институциите у нас дали ще получат военна помощ - 1
Снимка: БГНЕС

Все още няма отговор от институциите на отвореното писмо, с което бесарабските българи призоваха България да изпрати оръжие в Украйна

Това каза за БНР Олександър Берон от Болград - създател и главен редактор на канала за новини „Бесарабски фронт“

Още новини от Украйна

„Въпрос става не само за военната помощ, а да се чуе гласът на българите, които са от Украйна. Нека хората следят „Бесарабски фронт“, защото пускаме новини от фронта, да чуят нас, да не говорят без нас за нас, защото виждаме и чуваме какви лъжи се пускат по медийното пространство в България. Ние сме украинци, от които всеки има различни етнически произход. Нашата диаспора е с български произход. Искаме за нашата точка да говорим ние, а не господата, които служат на някакви интереси на путинска Русия. Много пъти чухме, че Украйна притеснява българите, избива българи, специално ги праща на фронта, за да ги убие. Това е абсолютна лъжа! Преди 200 години нашите предци са дошли и направиха от празна земя златна градина. Това е нашата родина, как да не я защитаваме. Много обидно е - Преди години чувахме, че щом имаме акценти сме руснаци, а сега – че щом във войната веем знамена на Украйна, се правим на българи!".

„Те защитават, както и всички други украинци, които са били в армията. Защитават своите домове и своята земя. Защитават цяла Европа, защото, ако падне Украйна, Путин няма да спре“.

Относно твърдения в наши медии, че българите в Украйна са на страната на Русия в конфликта, той каза, че това е плод на руската пропаганда. Подобни твърдения се разпространяват и в Гърция - за гръцката диаспора, са забелязали сънародниците ни там. Олександър е възмутен, че твърденията се тиражират без някой да е дошъл и да е видял и чул позицията на бесарабските българи.

Днес е първото заседание на парламентарната Комисия по отбрана, където е внесен законопроекта за военна помощ за Украйна. Берон се обърна към тях:

„От февруари животът стана контрастен. Черно или бяло. Светът разбира къде е черното – страната агресор. Не мога да разбера българските депутати. Украйна ни дава възможност да си спазваме езика, да го изучаваме, да провеждаме мероприятия…“.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 77 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асдф

    62 15 Отговор
    Тия отдавна не са с българско самосъзнание.
  • 2 Сменям си ник-а

    64 13 Отговор
    Щом са българи защо са в Украйна.
    Същото се отнася и за бежанците /туристи/ в България.
  • 3 мучо

    27 4 Отговор
    да знаеш да чакаш, да можеш да чакаш.......
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    56 11 Отговор
    Утре, 8 часа сутринта, пред Народното събрание ще се проведе митинг против утрешното гласуване в парламента за официално изпращане на оръжието ни в Украйна. Който има отношение към темата и обича България, да заповяда. Моментът е исторически и много важен
  • 5 Фейк

    66 11 Отговор
    Мнозинството от бесарабските българи бяха малтретирани от Киевската хунта. Дава се думата на удобното малцинство само
  • 6 Внимание

    49 7 Отговор
    Утре, 8 часа сутринта, пред Народното събрание ще се проведе митинг против утрешното гласуване в парламента за официално изпращане на оръжието ни в Украйна. Който има отношение към темата и обича България, да заповяда. Моментът е исторически и много важен

    Коментиран от #17

  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    52 7 Отговор
    тия са се превърнали на професионални просяци , целия свят все нещо им е длъжен а кога забраниха в украйна българския език? това не се помни нали ама сега дайте оръжие
  • 8 Кот

    50 9 Отговор
    Бесарабски фронт ...
    Абе факти,явно сте си сменили си собственика....
  • 9 Ха-ха!

    58 9 Отговор
    Укрите си съсипаха държавата, а сега искат същото и от нас.

    БЪЛГАРИЯ ЗОНА НА МИРА!

    НИКАКВО ОРЪЖИЕ ЗА ГРАЖДАНСКАТА ВОЙНА В УКРАЙНА!
  • 10 Търновец

    45 8 Отговор
    Украйна умира от преврата през 2014 а се ражда втори Израел, никакво оръжие, а Зеленски вече иска 700 млр.евра за възстановяване от ЕС, ние сме неутрални.

    Коментиран от #13

  • 11 Просто човек

    10 43 Отговор
    България подкрепя Украйна!!! Слава на героите!!!

    Коментиран от #54, #70

  • 12 Софиянец

    41 4 Отговор
    E да и плаща Урсула на тия... толкова пари взе от ваксините! 3ащо да плащаме ние!
  • 13 Никакво оръжие!

    40 7 Отговор

    До коментар #10 от "Търновец":

    Никакво оръжие за братоубийствената гражданска война в Украйна!

    Коментиран от #39

  • 14 Дългият

    35 7 Отговор
    Бесарабските българи питат и защо затвориха българските читалища и премахнаха българският език от училищата. Колко български мъже са мобилизирани, под страх от затвор и пратени на фронта. Колко от тях вече са убити и къде са погребани. Българското население в Украйна е около 300 000 и е напълно изоставено от майка България на милостта на Зеленский. Съвсем друго е отношението към унгарското и молдовко население в Украйна защото тези държави не изоставиха потомците си.
  • 15 да да

    17 2 Отговор
    Айдеее макара!....
  • 16 Уф Божкеее...

    29 6 Отговор
    Ква ,,военна помощ от БГ",кви 5 гривни бе драги сънародници...!Какво да ви пратим...-някой дърт прогнил зелен военен сандък с патрони за Калашник ли...!
    Та Германия ви прати последният писък на военната техника-Системата за ПВО-,,Ирис",че пак ефтините ирански дронове ,безнаказано ви сринаха с 40% енергетиката...!
    А какво да кажем ние...с гайдите...!!!

    Коментиран от #24

  • 17 оня с коня

    3 24 Отговор

    До коментар #6 от "Внимание":

    Написал си го това Съобщение 2 пъти/друго си е Двоен Дикиш/,аре са пък напиши поне веднъж и от колко часа ще е Контрамитига
  • 18 Верно ли

    31 3 Отговор
    Аз не знам как българите от Болград не са го набарали още този Олександър Берон, дето облъчва по цял ден, или и те като нас късопаметни кво ги правиха украинските нацисти преди 3 години. Или това, че насила ги мобилизираха!
  • 19 Ангел

    33 3 Отговор
    Много бързо забравиха тези бесарабски българи кога им забраниха да говорят на бългаски, кога наново районираха областите за да са малцинство там и да нямат думата, кога СТРЕЛЯХА СРЕЩУ ТЯХ и къщите им /репортаж по българска телевизия от 2015/. Сега ще защитават тези УБИЙЦИ.

    Коментиран от #46

  • 20 Хъм...,така ли...?!

    31 3 Отговор
    А дали бесарабските българи са чували за това ...,,отворено писмо"...?!Ах да,знам...!Ще кажете-ама то е изпратено от ,,инициативен комитет от цели 5 човека"... - представляващ бесарабските българи...!

    Коментиран от #55

  • 21 Бамбука

    3 19 Отговор
    Българите винаги са били уважавани като градинари в Европа - Унгария, Австрия, Румъния, Словения и разбира се в Украйна. Трудолюбиви и с висок патриотичен дух. Естествено е да защитават домовете и семействата си в тази непредизвикана от тях война. Крайно време е България да спре да ги неглижира и да им помага.
  • 22 Шопо

    21 2 Отговор
    Нека хората следят „Бесарабски фронт?!
    Голям смях, ха ха!
  • 23 Иван

    17 2 Отговор
    " Преди 200 години нашите предци са дошли и направиха от празна земя златна градина." - И защо между тези думи да не вспоменаваш кой ви разреши да се настаните на тая празна земя, кой моли за вас пред Екатерина. И защо сега техните паметници искате да махнете, Екатерина II, пълководец Александр Суворов, генерал Иван Инзов чийто гроб твойте дядовци несога на колене до мавзолея.
    Сиурно че за такива като теб история нищо не значи, нищо не помнете, .......
  • 24 зарибен

    19 1 Отговор

    До коментар #16 от "Уф Божкеее...":

    E как пращай каквото имаш за Yкрайна a най-вече пари иска зеления.
    Aз му изпратих памперс от малкия и старите си чорапи!
  • 25 Последния Софиянец

    20 2 Отговор
    Писмото е от Бесарабски фронт ,а не от българи.
  • 26 Алоууу, пропагандаторите,

    21 1 Отговор
    Съвсем се оляхте, бе! Ама, като дойде пак народният съд, да не плачете!

    Коментиран от #30

  • 27 нннн

    20 1 Отговор
    Редакцията на ,,Бесарабски фронт" иска оръжия за Украйна.
  • 28 БеГемот

    14 2 Отговор
    Не!ще получат много поздрави...и успех в живота!
  • 29 гост

    19 1 Отговор
    Украйна ни дава възможност да си спазваме езика, да го изучаваме, да провеждаме мероприятия…“.

    е това последното идва в повече
  • 30 стоян

    1 20 Отговор

    До коментар #26 от "Алоууу, пропагандаторите,":

    До 26 ком - другар този съд народен съд мина - сега идва другия дето ще съдят путинофил кумунисти за предателство и агитация в полза на вражеска държава -и такива като теб сте първи в списъка
  • 31 МИШО

    18 1 Отговор
    А ТРЯБВА ЛИ ДА ПОМАГАМЕ НА ФАШИСТИ
  • 32 КОНТРАТА

    17 2 Отговор
    В Окрайна няма българи. Българите в Окрайна отдавна избягаха от бандерите. Още след 2015 г когсщато бандерите убиха над 5000 българи защото не искаха да се записват в бабдерската армия.
  • 33 ХМ...

    4 7 Отговор
    На този този човек рожденото име май е Александър.Обаче там нали имаше някакъв процес на украинизация и станал Олександър.Димитр станал Дмитро. Петр станал Петро...
    Напомня ми на нещо от миналото...
    Но иначе човекът е прав - иска да се защити от нашествието-ако можем ще помогнем.
  • 34 АНТИФАШИСТ

    13 1 Отговор
    Който праща оръжия на фашисти е фашист и рискува сигурноста на Република България.
  • 35 Българин🇧🇬

    10 2 Отговор
    Зеленски фашиста българин ли е защото само той проси оръжия?
  • 36 Няма да получат

    16 1 Отговор
    Да се обърнат към интриганта САЩ, който ги подкокоросва! Сътвори им война, плаща им за пропаганда, да се оправят! В България имаме достатъчно продажници, че да си внасяме и вас!
  • 37 Нике

    18 1 Отговор
    Като са българи защо се казва Олександър, и като са чувстват украинци, какво искат от България,все някой нещо иска, този какво е дал на нас, данъци ли плаща тук, ние от кого да искаме
  • 38 ТИР

    15 1 Отговор
    Че вие получавате ли помощ от България за да очаквате оръжие за украинските фашаги,дережирани отвън,,,редно е сценаристите на конфликта да не стоят в сянка и рано или късно да получат заслуженото,,,
  • 39 Търновец

    10 2 Отговор

    До коментар #13 от "Никакво оръжие!":

    Не само никакво оръжие, ами и парите дето отиват за Украйна са безотчетни Америка и ЕС плащат и плащат милиарди а няма контрол върху изразходването
  • 40 наци

    17 3 Отговор
    Какви българи? Зеленски и нацистката му паплач забраниха да се изучава български. Сега, евро-либералните соро-соидни партии ги използват за своите интереси! Америка иска да пращаме оръжие в Украйна, а не българите там!

    Коментиран от #42

  • 41 За мишките и хората

    3 10 Отговор
    Това писмо на бесарабските българи трябва да се пуска всяка седмица по медиите, за да не могат родните популисти и путинофили да градят името върху гърбовете на сънароднитеците в Украйна, които уж били угнетени от "гадните" украинци.
  • 42 За мишките и хората

    1 10 Отговор

    До коментар #40 от "наци":

    Ето един от хората, за които говоря по-долу. Нищо подобно не се е случвало в цялата история на Украйна, а тя е многовековна.

    Коментиран от #63

  • 43 Български путинист

    3 10 Отговор
    Тез не са ни братя. Брат ни е Кадирката, защото ние подкрепяме тероризма и ислямизма!
  • 44 Извинете ни, срамуваме се

    3 14 Отговор
    Как да има отговор и действие като същите путинци начело с решетниковия пРеZидент продължават да са на власт?! Срам и позор за България са тези продажни предатели, лошото е, че и България загуби авторитета и доверието на ЕС, НАТО и българите патриоти по света.

    Коментиран от #56

  • 45 Лъжливи продажници

    14 3 Отговор
    Няма нищо вярно в този пасквил, престанете да манипулират хората, тези бесрабски българи са толкова българи, колкото Борисов брани българския интерес, тоест никакви. В Youtube може да се види коренно противоположно мнение, така, че престанете с пасквилите.
  • 46 Това е истината

    9 2 Отговор

    До коментар #19 от "Ангел":

    Не виждаш ли че тези "българи" са омаза ли яко гащите от страх и пишат пълни глупост с надеждата да не ги използват като жив щит.
  • 47 Левски

    8 3 Отговор
    Марш бе украински подлоги! Бесарабският фронт е финансирана от сащ организация която няма нищо общо с гласът на българите!
  • 48 Импийчмънт

    4 4 Отговор
    Да питат продажните путковисти начело на държавата защо Рано или късно ще отговарят за престъпното си поведение
  • 49 Писна ни вече

    3 2 Отговор
    Да дадем-означава да им го подарим.Досега ни го плащаха от ЕО и САЩ,чрез документални врътки.А те на нас кво ще дадат.Един гол.
  • 50 Мамул

    1 2 Отговор
    Колкото албанците в Северна Македония са македонци, толкова и бесарабските българи в Украйна са украинци!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Макс

    3 4 Отговор
    Не може да бъде , Костадинов твърдеше че е бил при тях и носил подаръци дори .Пак е излъгал варненския ц............н.
  • 53 Ами

    6 0 Отговор
    Кой е българин,да си идва в България !
  • 54 Ами

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "Просто човек":

    като ги подкрепяш, що не си там?! При зеленият шмъркач?!
  • 55 Не,бе,

    7 1 Отговор

    До коментар #20 от "Хъм...,така ли...?!":

    написано е от бесарабски фронт, платен от краварски фонд...
  • 56 Ма що

    8 1 Отговор

    До коментар #44 от "Извинете ни, срамуваме се":

    не грабваш автомата и се меткай на трабанта на пасито и крадлоленче и към укристан?! А оборска подложке?!
  • 57 Моряка

    7 1 Отговор
    Жертва на украински геноцид,а си мълчи,как и кога е преименуван на Олександър.Мълчи телето,на път за скотобойната,даже и се радва.Промили са му българското и не се усеща,че блее на украински,по скоро на галицийски.

    Коментиран от #58

  • 58 стоян георгиев

    1 5 Отговор

    До коментар #57 от "Моряка":

    Е друго щеше да е ако се казва Ленин или поне
    вася.та Берон е местен българин излязъл с името си.има няколко книги за съветския геноцид над таврийските,кримските и бесарабските българи.книгите са писани от местни българи потърпевши от путинската служба само щото са българи.ти и подобните на теб буряти едва ли бихте изпитали състрадание ,но е добре да ги прочетете поне да не се излагате.

    Коментиран от #61

  • 59 миес работа

    2 0 Отговор
    Идват избори и еврокапути ще хванат най-дългото...
  • 60 Ламбо

    2 0 Отговор
    Като чета публикациите на "Бесарабски фронт " все едно чета Дойче велето или някой македонски вестник . А ти г-н Берон като си украинец какво искаш от нас ??? Сети се за българските си корени Олександре . Каквото сте дробили това ще сърбате и стига сте ревали и просили , имайте малко поне достоинство .

    Коментиран от #67

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 един от многото

    3 0 Отговор
    Българите са в България! Друго всичко е ала бала!
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Украйна

    1 0 Отговор
    Изгори живи 42 сънародници и двама българи в Одеса .
    Имаме две С300 едната пази София , другата Козлодуй.
    Какво да им дадем ?
  • 65 баба ти от Пловдив

    0 0 Отговор
    е, накрая да кажат до къде е България до Волга, габардино България, Чувашка, Бесарабия и Донбас- колеги, минни инженери от България! Браво на Денис! никой не му помогна!
  • 66 баба ти от Пловдив

    0 0 Отговор
    Ном 5, всички учили и умни българи знаем истината ! украина говори на старобългарски.те са прости и не знаят , защото са били под постоянно робство! и поляците говорят бугарица! ТЪПИ ПЕЧЕНЕГИ- от 9 ти век- едно и също
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 КПСС БКП

    2 0 Отговор
    Отговарям Ви веднага, НИкакви оръжия няма да Ви пращаме !
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове