Last news in Fakti

10 Ноември, 2022 04:12 7 035 39

10 ноември 1989 г. Тодор Живков е свален от власт - Ноември 2022

  • тодор живков-
  • свален-
  • власт-
  • бкп-
  • преврат

С идването на Михаил Горбачов на власт в Съветския съюз започва процес на перестройка

10 ноември 1989 г. Тодор Живков е свален от власт - Ноември 2022 - 1
Снимка: БГНЕС

Народната мъдрост казва по-добре ужасен край, отколкото ужас без край. На свое заседание на 10 ноември 1989 г. Централният комитет на БКП в Бояна освобождава Тодор Живков от най-високата длъжност генерален секретар в партията (и фактически в държавата), която той заема цели 35 години.

Датата се възприема като начало на прехода на България към демокрация и пазарна икономика, въпреки че еднопартийната система на БКП, която продължава да е единственият ръководен фактор в държавата, е премахната едва на следващата година, а първите реални икономически реформи са предприети 15 месеца след пленума.

Десетоноемврийският пленум е определян от авторитети като Желю Желев като преврат, или като „конституционна смяна“ на държавното ръководство, а заедно с последвалите събития е наричан и „тихата революция“.

С идването на Михаил Горбачов на власт в Съветския съюз започва процес на перестройка. Това оказва въздействие и върху останалите социалистически страни, които са членове на Организацията на Варшавския договор и Съвета за икономическа взаимопомощ. България, не без основание сочена за един от най-верните сателити на СССР по онова време, също обявява курс към преустройство на съществуващата в страната обществено-политическа и икономическа система.

В България Тодор Живков констатира в различни изказвания, че досегашната система не успява да отговори на нуждите от промяна на тогавашното общество и се начертава рамка на ново обществено устройство - демократично начало на държавата. Икономическата рамка също се променя от държавно планиране към елементи на частно стопанство.

При Горбачов и поетия от него курс за самостоятелност на съюзниците за първи път, откакто Живков е начело, се появяват различия между него и съветски ръководител.

На 9 ноември 1989 г. на заседание на Политбюро Тодор Живков подава оставка като генерален секретар на БКП след организиран от съветското посолство натиск, както и от страна на неговите най-близки съратници Йордан Йотов, Добри Джуров, Димитър Станишев, както и от Станко Тодоров, Гриша Филипов и Георги Атанасов.

Искането за оставка е организирано от члена на Политбюро Петър Младенов и кандидат-члена Андрей Луканов. Някои от членовете на ЦК като Милко Балев и Димитър Стоянов не са предварително информирани. Живков не подава оставка от поста председател на Държавния съвет на Народна република България (най-високата длъжност в държавата), предложението за това е направено от името на Политбюро.

В дневния ред на Ноемврийския пленум са поставени две точки. Първата е доклад на Тодор Живков за актуалната обстановка в страната и необходимостта от преустройство на икономиката „по посока на пазарния механизъм, съчетан с планово начало”, а втората е оставката на генералния секретар на ЦК на БКП. Живков произнася встъпителното слово, след което ЦК одобрява доклада му.

На следобедното заседание на пленума членовете на Централния комитет приемат оставката на Живков, без да му дадат възможност за заключителни думи, и утвърждават Петър Младенов на поста Генерален секретар на ЦК на БКП. Пленумът предлага на Народното събрание да освободи Живков и от поста председател на Държавния съвет на Народна република България.

На 17 ноември, на заседание на Народното събрание, предавано пряко по телевизията, Петър Младенов е избран за председател на Държавния съвет. Още на следващия ден - 18 ноември, се провежда първият свободен митинг, организиран от т.нар. неформални организации, начело с КТ „Подкрепа” и „Екогласност”, на площада пред храм-паметника „Свети Александър Невски”.

30 години от 10 ноември 1989 г. България продължава да е разделена от омразата. Как ще градим модерна държава, ако сме разделени? Националният ни лозунг е: Най-обичам да мразим....


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    69 27 Отговор
    ПРИ ТОДОЛ ЖИВКОВ имаше ДЪРЖАВА ИКОНОМИКА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ЗАКОНИ

    Коментиран от #22, #32

  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    63 27 Отговор
    ТОВА което СОЦЪТ ПОСТРОИХА днешните не могат БОЯДИСАТ

    Коментиран от #12, #14

  • 4 Сменям си ник-а

    63 7 Отговор
    Бай Тодор не беше лош човек. Лоши бяха тези които ГО управляваха. А най лошото е, че същите тези хора и децата им управляват и сега.

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ляв плюс

    54 12 Отговор
    Преходът, за да бъде успешен, трябваше да стане по китайския образец, а именно чрез контролируемо отпускане на "диктаторските юзди" и задълбочен икономически анализ, далеч от "демо(н)кратическата анархия" в която изпадна България при шоковата терапия и ударната приватизация. Пак щяха да ни приемат в ЕС, но без тотално да унищожим индустрията и селското си стопанство. Ако в държавата не беше изпуснат контролът, добрите инвестиции щяха да са несравнимо повече. България тогава имаше имидж на развита страна. А то какво стана? - родните мутри-бизнесмени извършиха криминалната приватизация под чадъра на корумпирани правителства. Послушахме псевдо-експерти отвън, без да мислим. Сега сме екстра. Без индустрия и селско стопанство, ЕС ни храни, НАТО ни брани - образец на съвременна европейска колония. Когато нямаш нищо свое, смееш ли да не се навеждаш за малко подаяния с които да вържеш един опоцкания бюджет, без никакви переспективи за развитие на държавата. В този низ на мисли, свалянето на Т. Живков на 10 ноември, на което толкова се радвахме на времето, не донесе нищо добро на България. В последствие видяхме, че той не беше лош държавник - поне в сравнение с това което се изреди в годините на Прехода.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ЕДГАР КЕЙСИ

    13 30 Отговор
    ВСЯКА ЕДНОЛИЧНА ВЛАСТ ПРИКЛЮЧВА ......... ПО ЕДИН И СЪЩ НАЧИН С ........ КАТАСТРОФА ....... ФАКТ ! ....... ТАКА ЩЕ СВЪРШИ И МЕЧТАТА НА ......... (П) РЕЗИДЕНТА ФИГУРАНТ ЗА ........ ЕДНОЛИЧНА ДИКТАТУРА ........ ФАКТ !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Нов Евроатлантик

    15 4 Отговор
    Така е, за да се появиме ние !
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 уайтнойз

    14 23 Отговор
    хаха как гледаше само на пленума.като от реклама за памперси
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ти си плачи за байТошо

    24 37 Отговор

    До коментар #1 от "уайтнойз":

    На мен хич не ми липсва. Нито партийния секретар, нито празните магазини, нито миризливите трабанти, нито забранения достъп до цивилизования свят. С байТошо си отиде една голяма лъжа, наречена социализъм.

    Коментиран от #25, #28

  • 16 Роза

    24 5 Отговор
    За времето си Живков като държавник е направил за БГ,каквото е могъл и каквото са позволявали тогавашните политически условия.Но нищо не се връща назад.Каквото е било,не може да се повтори вече.Мястото на Живков в историята е запазено.Може би трябва да мине повече историческо време,за да се оценят по-добре плюсовете и минусите на неговото управление.

    Коментиран от #37

  • 17 защо

    17 1 Отговор
    "30 години от 10 ноември 1989 г. България продължава да е разделена от омразата"
    "Народната мъдрост казва по-добре ужасен край, отколкото ужас без край"
    Та автора какво иска да ни каже?

    Коментиран от #27

  • 18 един

    21 3 Отговор
    Режисирана комунистическа постановка изиграна под опеката на Москва и както винаги в петък следобяд!А ние наивниците се радвахме без да подозираме,че целта на комунистите е да се превърнат в първи капиталисти и да разграбят икономиката и парите на България!
  • 19 ЕДГАР КЕЙСИ

    5 10 Отговор
    ВСЯКА ЕДНОЛИЧНА ВЛАСТ ПРИКЛЮЧВА ......... ПО ЕДИН И СЪЩ НАЧИН С ........ КАТАСТРОФА ....... ФАКТ ! ....... ТАКА ЩЕ СВЪРШИ И МЕЧТАТА НА ........ ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП ЗА .......... ЕДНОЛИЧНА ДИКТАТУРА ....... ФАКТ !
  • 20 Моарейн

    16 2 Отговор
    "Народната мъдрост казва по-добре ужасен край, отколкото ужас без край" - и ние за пореден път най-глупашки се вкарахме в безкраен ужас. Какво да се прави: толкова ни е акълът, толкова можем.
  • 21 до номер 15

    23 2 Отговор
    Дойде друга огромна лъжа: демокрация по български.
    УжасТ без край!
    Цели 33 години не могат да откраднат и съборят това, което се построи по времето на соца.
    Добър или лош, при соца обикновеният човек живееше по-добре!
    Сега го крадат като за последно и някои забогатяха неимоверно.
  • 22 Така е

    15 1 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    И както казва бай Тошо,днешните политици бъркат Преход с Приход…
  • 23 Софиянец

    6 14 Отговор
    Свален от власт, смях .. а трябваше както в Румъния да бъдат разстреляни!!

    Коментиран от #31

  • 24 след време

    14 4 Отговор
    тази дата ще бъде обявена като най-големия крах на българската държава !!!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 БОЗА

    17 2 Отговор
    Вече 33 години ни плашат с едни други 45...преход му викат...хората могат да направят сравнение между двата периода-не са толкова глупави...колкото им се иска на някои... ни демокрация,ни пазарна икономика...див балкански капитализъм...;-)


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 27 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 1 Отговор

    До коментар #17 от "защо":

    Че е ПРЕПИСАЛ статийка от 2019г 😉😉😉
  • 28 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 4 Отговор

    До коментар #15 от "Ти си плачи за байТошо":

    🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔Какви "празни" магазини имаше
    🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔
    Или се бъркаш с периода след 1989г
  • 29 Митко каратиста

    17 5 Отговор
    Почивай в мир другарю Живков ,ти беше истински държавник.
  • 30 Лека му пръст на

    15 6 Отговор
    бай Тошо. Късно разбрахме колко много милееше за България и колко много направи за родината. Жалко че отгледа изчадията, които ни управляват от 90-та година насам.
  • 31 Да! Тези като

    11 2 Отговор

    До коментар #23 от "Софиянец":

    Костов и шайката му. Пребоядисани алчни комунета.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ТАКА ДЕ

    3 0 Отговор
    И нито един комунист не го защити.....що ли????
  • 35 уaйтнoйз

    3 5 Отговор
    ще ревете за бай тошо мишки седерастични...
  • 36 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 1 Отговор
    След свалянето му, цялата вечер до сутринта, бяха песни и танци в хотела за "избрани другари"- Ястребец на Боровец!!!
  • 37 копи пейст

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Роза":

    „Заплатата ми като генерален секретар на ЦК на БКП беше 2500 лева. Отделно получавах 3000 лева годишно в качеството ми на народен представител. Като председател на Държавния съвет не съм получавал възнаграждение. Като генерален секретар получавах 25 000 лева годишно представителни пари от ЦК. Те бяха безотчетни и ми се даваха лично. До смъртта на дъщеря ми Людмила от УБО получавах по 15 000 лева годишно за покриване на разходите на семейството ми. След смъртта не получавах вече такива пари, а се реши вместо тях да ми се дава безплатно храна и друго обслужване.
    Не зная дали са начислявани ДОД на еднократните суми от ЦК и УБО. Членски внос съм плащал само върху заплатата, която съм получавал.”
  • 38 Гост

    5 3 Отговор
    Е,....и? Цъфнахме и завързахме.
  • 39 ЕДГАР КЕЙСИ

    1 0 Отговор
    СНИМКАТА ЯСНО ПОКАЗВА ЗА ....... СЪСТОЯНИЕТО В КОЕТО СЕ НАМИРА ....... ЕДИН "СЕЛСКИ ХИТРЕЦ" ...... ФАКТ ! ......... СЪЩИЯ "ПОГЛЕД" ЩЕ ИМА .....,... И "СЕЛСКИЯ ХИТРЕЦ" НАЗНАЧЕН ОТ ....... ген РЕШЕТНИКОВ И КГБ ....,.ФАКТ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове