Last news in Fakti

7 Ноември, 2022 18:18 2 543 28

Пускат парното в столицата

  • столична топлофикация-
  • отоплителен сезон

Столичната "Топлофикация" продължава да виси с дълг от 1 милиард към "Булгаргаз"

"Топлофикация София" обяви, че започва да пуска парното от средата на тази седмица. Причината е, че е спазено условието в три последователни дни със средноденонощна температура да е по-ниска от +12°C, а прогнозата да е за трайно застудяване. Националният институт по метеорология и хидрология е съобщил на дружеството, че от 9.11.2022 г. се очаква средноденонощните температури да паднат до +10 С°.

Подаването на топлинна енергия ще започне първо към училища и детски градини, а след това и към административните и жилищните сгради.

От 1 юли тази година цената на парното и топлата вода в София се вдигна с 20 на сто заради спинането на доставките на природен газ от Русия и последвалата газова криза в международен мащаб. Това тепърва ще проличи в месеците с топлоподаване, доколкото извън тях сметките са чувствително по-ниски. Преразглеждане може да има в края на годината, особено след като междувременно цената на природния газ падна наполовина.

Столичната топлофикация е най-големият потребител на природен газ в България и натрупа над 1 млрд. лв. дълг към държавния доставчик на газ "Булгаргаз" като половината от сумата идва от разликата между пазарната цена на суровината и регулираната за потребителите, а останалото - от неефективното управление, припомня "Дневник". През септември служебният кабинет заговори за прехвърляне на собствеността в компанията на държавата по схемата "дълг срещу собственост" с намерението впоследствие да се търси потенциален инвеститор.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голем смех

    10 20 Отговор
    Тукашните русоиди са направили кисела физиономия. Нали щяхме да мечтаем за топло?
  • 2 не искаме

    16 5 Отговор
    първо увеличете заплатите

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Путинофил

    34 6 Отговор
    На украинките по хотелите вече пуснаха парното!
    Племето ще им плаща сметките !
  • 6 Рошко

    30 0 Отговор
    На кого е топлофикация на кого е булгар газ изобщо някой има ли си идея и защо има толкова дълг например
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 мда

    16 18 Отговор
    Цяла България работи да е евтино и топло на софиянци,а в провинцията да правят както вятъра.

    Коментиран от #16

  • 9 Нигога повече герб

    22 5 Отговор
    Герб да платят парното
  • 10 ПазарЖик

    14 1 Отговор
    И къде е този 1 милиард?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Последния Софиянец

    22 3 Отговор
    Йорданка е позор! Оставка и затвор!

    Коментиран от #14

  • 13 Топлофикация

    16 2 Отговор
    Топлофикация така и не можа да разбере колко дължи на Булгаргаз -от 300 млн. до 1 млд. Това е така, защото и двете са държавни,т.е.собственика им е един и същ и става дума за преместване от единия джоб в другия,но за сметка на всички нас, защото обират нас. Май двата джоба не са се уточнили колко на откраднат.Иначе и двете дружества биха били ненужни при пазарна икономика,характерна за демократичните държави.Там езеро носителите се търгуват на борса и държавата не им определя цената,а топлофикациите са нормални търговски дружества,които така организират работата си,че да печелят,а ако губят фалират. Търговските дружества така организират работата си,че сами произвеждат енергията си,имат затворен цикъл, т.е.имат интерес от евтина енергия.Топлоинженери отдавна са казали за този цикъл и че Топлофикация ни краде два пъти, защото може да произвежда електричество,но не иска.Затова 30 години не дава на чужд инвеститор да влезе,защото ще спрат грабежите.
  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 3 Отговор

    До коментар #12 от "Последния Софиянец":

    Ти кажи Киро как е харесва ли кюфтаците

    Коментиран от #17

  • 15 И топлофикация ще падне

    9 6 Отговор
    в лапите на американците.

    Коментиран от #21

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Хвърчилото от село

    15 4 Отговор
    Бързат, бързат да ви вземат парите! Да ви ограбят!
  • 19 Частен съдебен изпълнител

    15 2 Отговор
    Чакаме следващите жертви на Топлофикация! Вече хиляди баби и дядовци се простиха с апартаментите си!

    Коментиран от #20

  • 20 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 11 Отговор

    До коментар #19 от "Частен съдебен изпълнител":

    Така трябва защо са им голям апартамент на некролози
  • 21 Човече

    7 8 Отговор

    До коментар #15 от "И топлофикация ще падне":

    Я изброй кое е паднало в ръцете на американците и стига дрънкахте глупости,защото списъка със зависимостите от Русия е много дълъг и му ядем попарата.
  • 22 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    18 6 Отговор
    В момента в софия се спи на отворен прозорец!нощно време е около 6градуса.досега е нямало слана в софия.Да пускаш парното сега е опит да "крадеш"пари от робите!
  • 23 мда

    6 3 Отговор

    До коментар #16 от "Мда":

    Съгласен съм с теб.Нека останат в София само дъртите реститутки.

    Коментиран от #24

  • 24 Мда

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "мда":

    Ти за фалшиви реституцията чувал си? Една бивша външна се опита да докаже ,че майка йда .... била собственик на минералната вода спирката на екзарх Йосиф. А да не говорим за реститути пр.......ти. Цял паметник има на един такъв на ул. Иван Асен.
  • 25 колко са загрижени

    5 2 Отговор
    от понофикация за хората докато европа се опитва отчаяно да намали консумацията на газ. 1 цял октомври месец без поно и хората спестиха минимум 100лв за сградна инсталация. Най добре е да се плаща на изразходено количество от топломера както тока и водата. А заморничавите да си плащат масрафа накрая. Другите дето не си пускат поно не са длъжни да ги субсидират

    Коментиран от #26

  • 26 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "колко са загрижени":

    Ние искаме топло ти като не ползваш живей си в къщата
  • 27 ПОЧВА КРАДЕНЕТО В СОФИЯ ОТ

    1 0 Отговор
    СТУДЕНО ПАРНО ! САМО ПО МИНИСТЕРСТВАТА ЩЕ Е ЖЕГА !
  • 28 Русия е виновна за газовата криза

    1 0 Отговор
    В тази времена на газова криза в международен мащаб и скъп газ И с тези полулетни температури от 15-20 градуса в България е пълно престъпление и разхищение да се пуска парното от сега та чак до 1 май, за да се изнежва нездравословно още повече българина като че ли няма по дебели дрехи за малко по хладното време...!!!
    Климата на България не е сибирски и студен, а е умерено топло средиземноморски, затова е достатъчно топлофикация да пуска парното само 3 месеца през най студените зимни месеци от 1 декември до 1-10 март !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове