Last news in Fakti

8 Ноември, 2022 05:17 2 943 23

Прокуратурата назначи проверка за фотосесията на Рут Колева в Перущица

  • рут колева-
  • паметник-
  • перущица-
  • прокуратура

Кметицата на Прущица не е доволна от извинението на певицата

Прокуратурата назначи проверка за фотосесията на Рут Колева в Перущица - 1
Снимка: БНТ

Районната прокуратура в Пловдив назначи проверка за фотосесията с Рут Колева, заснета на Паметника на трите поколения в Перущица.

Кадрите са публикувани в модно списание и предизвикаха голямо възмущение, защото певицата позира върху символната костница на загиналите.

След репортажа на БНТ, Рут Колева за първи път коментира обвиненията и се извини на всички, които са се почувствали засегнати.

В позицията си певицата посочва, че с екипа не са имали намерение да осквернят паметта на героите и не са знаели какво олицетворява Паметника на трите поколения в Перущица. Разказа, че за целия ден, който са прекарали на мястото, не се е появил нито един посетител, нямало е информация, нито табела. Имало обаче разруха, вулгарни надписи и купища боклуци включително и върху саркофага, върху който позира.

"Самият той беше покрит с боклуци, които почистихме преди заснемането на кадрите. Пътят към паметника е осеян с дупки и целият обект е олицетворение на едно нещо – разпад. Когато се върна в България, бих искал да направя дарение на община Перущица, за да се почисти и подобри състоянието на паметника, и се надявам, че тази ситуация ще бъде добър урок за всички нас", написа певицата.

За цялостното обновяване на комплекса обаче са необходими близо 2 милиона лева, казва кметът на Перущица.

"Аз не мисля, че това е адекватно извинение, още повече, че то не е официално. Значи, с един пост в социална медия мисля, че е несериозно. И по никакъв начин нито извинение, нито дарение могат да омаловажат начина, по който тя е обидила хората в Перущица", заяви кметът Мария Вълканова.

Архитектурната гилдия пък на свой ред пита кой и как ще стопанисва в бъдеще националните паметници, за да не тънат в разруха.

"Ние трябва веднъж завинаги да знаем, че не оскверняваме тези паметници, но не ги и поддържаме и в този смисъл ние трябва да решим в тази посока изцяло нещата. Нито една община не се грижи за мемориалите си, нито министерството на културата е в състояние да се погрижи", каза арх. Тодор Абаджиев.

Прокуратурата вече започна проверка по случая ,която трябва да приключи в едномесечен срок.

"Проверката, която е назначена, ще цели именно да се установи дали наистина са извършени хулигански действия. Идеята е да преценим дали има възмутени граждани, от какво точно са възмутени, какъв е този паметник, към настоящия момент поддържа ли се, какъв е достъпа до него", коментира Чавдар Грошев - районен прокурор на Пловдив.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 13 Отговор
    РУТ КОЛЕВА трябва да си понесеОТГОВОРНОСТА и НАКАЗАНИЕТО

    Коментиран от #18

  • 2 М3 голд

    33 7 Отговор
    Не разбрах как тази певица е осквернила това място. Но разбрах, че то е оставено на произвола на съдбата, мръсно, с надписи, осквернявано многократно пред погледа на всички и мълчанието на властта. Пратете онези, които метат около началниците в центъра, да направят това в региона. Два милиона са сериозни пари за Перущица, а какво включват? И защо това място и тази идея са изоставени от всички?
  • 3 Реалист

    26 16 Отговор
    Значи тя е "осквернила" паметника, а тоновете боклуци, разбития паметник и инфраструктура до него и драсканиците по стените, оставени да го "украсяват" са нашата "гордост"? Лижемерието край няма. Иначе лъскате паметника на Съветската окупаторска армия всеки път когато го залеят с боя след поредното руско зверство някъде по света. Жалка държава и това си е.
  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    22 4 Отговор
    "...Идеята е да преценим дали има възмутени граждани,
    от какво точно са възмутени,
    какъв е този паметник,..."
    🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔
    "НАРОДЕ ❓❓❓❓"

    Коментиран от #5

  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    17 1 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    И това са думи на
    Чавдар Грошев - районен прокурор на Пловдив.
    👿👿👿👿👿👿👿

    Коментиран от #6

  • 6 Възмутен гражданин

    23 6 Отговор

    До коментар #5 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Та не разбрах, къде са били "възмутените" граждани, та са оставили тоя паметник да стигне до това трагично състояние? А къде е била "загрижената" държава, та трябват милиони левове, за да се поправи той?
  • 7 Направеното от

    9 4 Отговор
    АКТИВИСТКАТА на ДъБъ се равнява на поругаване на националния флаг. Да и си отнеме незабавно българското гражданство!
  • 8 Християнин

    7 5 Отговор
    Потресен съм долно същество дали познава поне малко българската история и дали има поне някаква малка престава за чест
  • 9 Кака Сийка

    9 2 Отговор
    Това грандиозно престъпление трябва да се накаже по най-жесток начин, следващата фотосесия ще бъде садо-мазо.
  • 10 Альоша

    8 1 Отговор
    Това нещо изобщо не прилича на паметник с тези графити. А на всичкото отгоре се и разпада. Прокуратурата да се погрижи, кой проявява престъпна небрежност, за да остави паметника без надзор. Щото иначе паметника на съвеЦкия войн в Софето добре го пазят.
  • 11 коментар

    6 1 Отговор
    "певицата посочва, че с екипа не са имали намерение да осквернят паметта на героите и не са знаели какво олицетворява Паметника на трите поколения в Перущица. .....Идеята е да преценим какъв е този паметник, към настоящия момент поддържа ли се, какъв е достъпа до него", коментира Чавдар Грошев - районен прокурор на Пловдив."
    Тотален културен разпад на нацията ни, превърнало се в племе единствено устремено към задоволяване на коремния си дискомфорт, породен от глада.....
  • 12 Някой

    2 10 Отговор
    Ако този паметник е построен от комунисти по-добре да се разпадне! Нека НРБ остане в миналото, НРБ е грешка.

    Коментиран от #15, #20

  • 13 Ужаст

    3 0 Отговор
    А от руините е доволна. Тва на какво прилича.
  • 14 12345

    1 1 Отговор
    Това са мемориали на WC.
  • 15 Си никой

    11 2 Отговор

    До коментар #12 от "Някой":

    Да, паметника е строен през социализма на няма нищо общо с комунизма:

    Паметник на трите поколения
    "Мемориален паметник на трите поколения Перущица е открит през 1976 г. по случай 100-годишнината от участието на града в Априлското въстание, в памет на няколко поколения загинали за свободата перущенци. Изграден е на историческия връх „Власевица“, където е лобното място и паметникът на тримата старци парламентьори от Перущица, убити от башибозуци по време на въстанието."

    А днес либерал демократите не строят нищо, само рушат...

    Коментиран от #19

  • 16 РУТ КОЛЕВА Е СУПЕР

    3 1 Отговор
    ПРОСТА ЖЕНА. КОКВО СИ Е МИСЛИЛА ЧЕ ЩЕ СТАНЕ СЛЕД ФОТОСЕСИЯТА. ТЯ СИ ПРАВИ РЕКЛАМА ОТ СКАНДАЛА.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    За какво да си понесе наказанието ? Да не би тя да е изрисувала паметника ? Защо не са наказани вандалите които са го осквернявали ? Не виждате ли, че това е безстопанствено помещение като Бузлуджа, без значение неговото предназначение !!!

    Коментиран от #21

  • 19 Бай Митко

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Си никой":

    Отличен коментар колега! Адмирации!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Р.ут.ка Колева

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "незнайко":

    Да отиде да се снима на Бузлуджа в чинията по жартиери и плъгбът,защо върху костите на жертвите от турските кланета.Това ли е научила в Холандия,като малко джендърче...
  • 22 Отряд1

    0 1 Отговор
    Да попитам, нещо?
    Може би всеки ще има отговор защо паметника е надраскан, но ми е интересно да разбера, защо паметника не е почистен? Това ли е нашата историческа памет?
    Надраскан паметник, отразяващ влиянието на новите субкултури върху паметта на поколенията?

    И нито един държавен служител няма да бъде наказан!
    За прокуратурата, надрасканият паметник не е нещо, за което тя трябва да се самосезира и да проведе разследване, защо този паметник не е почистен!

    Българска прокуратура!
  • 23 100% ЗАЛАГАМ ЧЕ ЩЕ Я ОПРАВДАЯТ ПО НАЙ -

    0 0 Отговор
    НЕЛОГИЧНИЯ НАЧИН , А И ТЯ НЕ Е БИЛА САМА - ТАМ СА БИЛИ ОЩЕ БОКЛУЦИ - ПОНЕ 20 БРОЯ , ДАЙТЕ ВСИЧКИ ДА ГИ ВИДЯТ ................................... ЗНАМ ЧЕ И ТОВА НЯМА ДА СТАНЕ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове