Last news in Fakti

23 Ноември, 2022 11:36 649 5

Борис Попиванов: Въпросът е не дали ще има правителство, а има ли смисъл от такова в тази конфигурация

  • борис попиванов-
  • правителство-
  • смисъл-
  • конфигурация

Стойчо Стойчев е на мнение, че е най-добре е изборите да бъдат по-късно през пролетта. Той не смята, че изборното законодателство е оказало влияние върху това, че не се сформира правителство. Поведението на президента показва, че вървим към избори, каза експертът

Борис Попиванов: Въпросът е не дали ще има правителство, а има ли смисъл от такова в тази конфигурация - 1
Снимка: БГНЕС

Какви са формулите за съставяне на правителство с третия мандат коментираха в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS политолозите доц. Борис Попиванов и доц. Стойчо Стойчев.

Стойчев е на мнение, че е най-добре е изборите да бъдат по-късно през пролетта. Той не смята, че изборното законодателство е оказало влияние върху това, че не се сформира правителство. Поведението на президента показва, че вървим към избори, каза той.

Според Попиванов партиите нямат значителни разминавания за водещите проблеми в държавата, но отношенията по между им правят сформирането на правителство невъзможно. Той смята, че за пореден път преди избори се променя изборното законодателство.

„Максимумът, на който се надяваме е правителство, което да продължи до края на зимните месеци или до местните избори”, каза той. Въпросът е не дали ще има правителство, а има ли смисъл от такова в тази конфигурация, допълни Попиванов.

Стойчев смята, че правителство на малцинство ще бъде като предишното правителство на Кирил Петков - „с всяка партия ще се договаря подкрепа, но на една обща маса няма да седнат”. Това правителство вероятно ще се реализира с трети мандат, затова Бойко Борисов няма да търси подкрепа от БСП и обратното, каза той. Стефан Янев вероятно ще се договоря с и с ГЕБР и с БСП за подкрепа, допълни Стойчев.

Попиванов каза, че даването на мандат на ДПС не би било добро решение. Според него най-логичното е третият мандат да отиде при БСП.

„Ако допуснем, че предните два мандата не се реализират има два варианта. Единият е някои от останалите пет политически сили да заяви, че има готовност с правителство и подкрепа за него и тогава би било редно президента да даде мандата на тази партия, която и да е тя. Другият вариант е когато нито една от партиите не е заявила такава готовност да предприеме този ход, мандата да се връчи на онази партия, която би предизвикала най-малко изненада. Даването на мандат на БСП не би предизвикал изненада”, каза Попиванов.
Той е на мнение, че ако до първия и втория мандат не се сформират блокове, третия мандат ще бъде формалност.

Попиванов каза, че правителство на малцинството може да е добър вариант за партиите, които го подкрепят, но не и за партията, която го излъчва, защото тя няма да може да контролира дневния ред на собственото си правителство. Нито ГЕРБ, нито ПП ще заложат на такъв избор, допълни той.

Според Стойчев президентът контролира към момента тайминга на подготовка на избори, в него е и лоста наречен трети мандат.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Разбира се

    1 1 Отговор
    Че има смисъл .Партията на провала АУТ.

    Коментиран от #5

  • 2 УРА,,УРА

    2 0 Отговор
    Трябва да има,избори до дупка,докато ленивия българин разбере, че държавата това е ТОЙ. Аман от неграмотници, които за 30 лева се продават и определят съдбата на България.Само с масово гласуване това нещо ще се изчисти.Тогава на много от самонадеяните партии ще им се стъжни.
  • 3 Бобпетров

    1 0 Отговор
    Голам разбирач този Попиванов:
    "Тук сме, за да кажем, че имаме готовност, ако вторият мандат дойде при нас, да работим за правителство на малцинството", заяви на съвместен брифинг с "Демократична България" съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков."
    А за подлогата Стойчо няма какво да говорим!
  • 4 ГЕРБ=ДПС=БСП

    1 0 Отговор
    "Борис Попиванов: Въпросът е не дали ще има правителство, а има ли смисъл от такова в тази конфигурация."

    И аз така смятам от доста време и много ме дразнят разни експерти, политолози ... Които денонощно тръбят от ТВ и други медии как на всяка цена терябвало да има правителство. Според мен на България и трябва добро правителство, а не правителство на всяка цена. Но с тези избиратели много вероятно да получин СЪЩОТО като допсега.
    Аз смятам, че на България не и трябва парламент доминиран от ГЕРБ+ДПС+БСП, т.е. не и трябва правителство.

    Мнениети ми е, че партиите имат голямо разминаване по много важни въпрос ПРАВОСЪДНА РЕФОРМА и РЕФОРМА НА ПРОКУРАТУРАТА и КОНСТИТУЦИЯТА. Също и ИКОНОМИЧЕСКИ различия, кой и как да пълнои "чекмеджето".

    БГ партиите единствено имат съгласие за запазване на сегашната ОИГУРИТЕЛНО-ДАНЪЧНА СИСТЕМА, която е МНОГО ЛОША за мнозинството бедни хора.
  • 5 Зевзек

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Разбира се":

    "Партията на провала АУТ."

    Тя не есамо една, много са партиите на правала. Всикчи влизали и управлявали в България до 2020 г. са партии на ПРОВАЛА. И трявба да бъдат "изчегъртани" най-вече ДПС, БСП, ГЕРБ и СДС.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол