Last news in Fakti

24 Ноември, 2022 20:53 3 699 26

Любчо Георгиевски: Тито е все още свещена крава в Македония

  • северна македония-
  • антибългарски настроения-
  • македонизъм

Трябва повече такт. Преди в 15 града имаше български клубове, някои от тях 15-17 години съществуват и няма реакции срещу тях, казва бившит премиер на РСМ

"Критикувам македонската политика в Македония, но и в България на някои хора им стана бизнес и професия да говорят по македонски въпроси, всеки втори е експерт по Македония", каза пред радио "Фокус" Любчо Георгиевски, бивш министър-председател на Република Северна Македония по темата за напрежението между двете страни и стигматизацията на българите в РСМ.

Той подчерта, че осъжда екстремизма и агресията над българите в Република Северна Македония и че винаги е бил защитник на приятелството между двата народа, има екстремизъм и от двете страни, както и от двете страни има хора, които се "хранят" от това.

"Без съмнение няма никакво оправдание запалването на клуба "Ванчо Михайлов", а сега и нападението срещу клуб "Цар Борис III", но и от българска страна трябва да има повече такт в начина на отношение към някои процеси в Македония. Надявахме се, че след френското предложение нещата ще се уталожат, но не се получава", каза Георгиевски.

Според бившия македонски министър-председател, някои въпроси - и исторически, и политически, не са разчистени в България и някой иска да ги внесе в РСМ - като това, че Гоце Делчев е бил социалист, а Цар Борис III е преследвал симпатизантите му и самия него, че през 1934 той забранява ВМРО на Ванчо Михайлов, който едва се спасява.

"България трябва да реши да има ли в Македония български клубове или клубове с такива имена,които ще предизвикат реакция и ще дадат храна на българските неприятели. Трябва да има повече такт. Преди тази ескалация в 15 града имаше български клубове, някои от тях 15-17 години съществуват и няма реакции срещу тях", каза Георгиевски.

Той допълни, че някои български структури трябва да внимават - добра атмосфера ли да се гради, или искат да дават храна за антибългарските настроения.

"За самите клубове не знам, но когато се говори че македонците са българи, че България и Македония трябва да се обединяват и т.н, това предизвиква ответна реакция. Едно е да се търсят истините и да се решават историческите въпроси в интелектуална дискусия, но е друго с агресивен тон да се говори, с дръзкост, която поражда реакция от Македония и злото расте", допълни той.

Ние накрая можем да подпишем всякакви договори, на хартия можем да сложим всичко, но проблемът е в емоцията на хората, как се чувстват те, стана ясно то думите на Георгиевски.

"Не мога да кажа дали УДБА е стреляла по българския клуб, защото може и да е някой младеж, запален от реториката", каза още той като подчерта, че именно реториката е срината до ниски нива.

По темата защо в РСМ българите са стигматизирани, Любчо Георгиевски каза: "Проблемът е, че македонското общество е най-консервативното общество по темата за декомунизацията. Във всички страни около Македония процесът на декомунизация премина, докато а в РСМ здраво се държат за комунизма и е тежка подвижността на процесите. Ние все още дискутираме за комунисти и фашисти. Декомунизацията в Македония е бавна"

"Тито е все още свещена крава в Македония, а македонските партизани също са свещена крава. Тука с декрет не се променят нещата. В този смисъл е и темата за стигматизацията, за нея говоря вече 30 години. Познавам процесите и факт е, че нещата се развиват бавно", допълни Любчо Георгиевски.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Въже за

    22 9 Отговор
    македонските фашисти.
  • 3 Голем смех

    17 13 Отговор
    Че и тука има идеоти, които се умиляват от кривия нос на селендурина байТошо...

    Коментиран от #6, #7

  • 4 Путинофил

    34 8 Отговор
    Руснаците и Тито измислиха тази държава!
    Също като Ленин, който измисли Украйна 1920г.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Днешните лекета

    14 10 Отговор

    До коментар #3 от "Голем смех":

    не могат да сптъпат на малкия пръст на бай Тошо.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Котка ученият

    3 3 Отговор
    Изглежда, че България анулира споразуменията, постигнати през 1947 г. в Блед.
  • 10 Мицко Християноски

    4 18 Отговор
    Ова je наj долниот предавник на македонизмот
  • 11 Брааат

    1 4 Отговор
    Да ти имам самочувствието,ама не и покритието му, брааат.ДТЕМ брааат!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Мдаа

    14 0 Отговор
    КАТО СЕ РАЗБЕРЕТЕ ПОМЕЖДУ СИ ЗА СВЕЩЕНИТЕ ТИТОВСКИ КРАВИ СЕ ОБАДЕТЕ, НИЕ НЕ БЪРЗАМЕ ЗА НИКЪДЕ.
  • 14 Българин от Тракия

    22 9 Отговор
    Сърбоман с български паспорт. За съжаление в Македония са останали много малко българи, които се чувстват такива и пазят паметта на предците си. Сърбоманите като този вземат паспорта за облагите които носи и обича да дава акъл, как в България да се съобразяваме с тях. Мразят И. Михайлов защото им го е казал в Македония няма македонци има само българи, албанци и сърбомани.

    Коментиран от #15, #16

  • 15 Смех

    5 11 Отговор

    До коментар #14 от "Българин от Тракия":

    Че то по твойта логика всички в Света трябва да са българи
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Перо

    11 0 Отговор
    Чудно е защо в РСМ Тито е свещена крава и декомунизацията върви най-бавно, когато в РСМ не е имало партизанско движение,поради българския етнически произход и обединението. Всички героизирани партизани,събития и партиини водачи,след 1944 г.имат български “стаж” и активна дейност, при сръбските партизани! Реално, в РСМ,нито е имало /до 1944 г./ комунизъм,нито партизани. Всичко им е втълпявано,измисляно и налагано,след 1944 г.
  • 18 .......

    8 2 Отговор
    Певецът,който там подпали дома не е с македонско гражданство.Специално се е върнал от ФАЩ.На самите протести македонците се оплакаха тогава,че имат чужденци с качулки провокатори и ги гонеха.При нас от Канада някакъв неизвестен отвори македонски клуб.Всичко е нагласено и не го забравяйте.Искат да си правят полигон тук ама няма да стане!

    Коментиран от #19

  • 19 Стой та

    6 0 Отговор

    До коментар #18 от ".......":

    Гледай как няма да стане.. Нито имаме армия, нито правителство да решаваме, а Сев Македония, са още по умствено недорасли и от нас...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Пеци

    8 0 Отговор
    Декомунизация в Македония няма и в България няма, после кажи, че не сме един народ.
    Последният комунист ще умре в Българомакедония
  • 22 Болярин

    2 0 Отговор
    Кланяйте се на свещената си крава - така повече ви отива, защото сте телета !
  • 23 Бубе €500

    0 0 Отговор
    Че то и правешкия наци-комунистически гюфто "българофил" Тато (яшар замфиркьо = а.к.а. тодор живков - янко) си е свещенно муле във Byлгapиcтaн! На власт са все комунисти, текезесари, ченгесари и фатмаци от неговия БКП+ДС-катун: Боко, карапрас с джамбаз и копейкин, льотчика pумчо, спас ташев, кайчев, бойкикевнacкo , кирохасанчо, плевньо, ГУце-първанката, сливнишката сумистка 8-дан, ..... За "учените", вече веднъж използвани "възродителни" пропагандни тоалетни хартии от 1980-те, да не говориме! А днес всичката тая наци-ком cгaн "усвоява" (гепи) бюджетни милиони за етноцидно "възраждане" на македонците с провокации и мръсни ДС-трикове всякакви!
  • 24 Лапачка и къркачка за бугарофили

    0 0 Отговор
    Най-преданните и върли югословени-Титовисти (като Бубето) и платени УДБА-агенти-тутунари (като ДС-пияндурника Владо Перев) днес са първи събутилници-"българофили" на бюджетна кьор-софра в т.нар. "български културни клубове"?! А наздраве за пълната и безусловна капитулация на БКП+ДС по Македонския въпрос!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове