Last news in Fakti

28 Ноември, 2022 17:51 2 080 32

Ген.Мутафчийски пред УниБИТ: Да се закълнеш в знамето и да служиш на родината, наистина си специален

  • генерал венцислав мутафчийфски-
  • стоян денчев-
  • унибит

Това е философия - да предвидиш, да бъдеш с два хода напред. Когато си подготвен - може да избегнеш първия удар, разкри тактиката си пред студентите ген. Мутафчийски

"Да се закълнеш в знамето и да служиш на родината, наистина си специален!
В тези чалгаджийки времена колко хора ще застанат да дадат клетва под знамето да служат на родинита, да обрекат живота си на родината? Вие сте се обрекли да служите на родината, вие няма да ставате бизнесмени и адвокати, вие ще служите на родината и затова ви поздравявам".


Така емоционално завърши лекцията си началникът на ВМА генерал-майор професор, д.м.н., FACS Венцислав Мутафчийски пред студенти и преподаватели от УниБИТ.
В препълнената тържествена зала на учебното заведение генералът беше представен от проф. Стоян Денчев, председател на Общото събрание на УниБИТ.

Проф. Мутафчийски разказа за развитието на ВМА като най-елитната болница в България, изтъкна ролята на военната медицина за националната сигурност, припомни трите цели на армията и участието на българските военни в мисиите по света.

И естествено се спря на ковид-кризата у нас и последиците от нея.

"Опасността не е отминала. Все по-често ще се сблъскваме с такива вируси, защото все по-чести са контактите ни животни и така си прехвърляме вируси. Важното е да покажем зрялост и отговорност", подчерта началникът на ВМА.

Ген. Мутафчийски обърна специално внимание на поуките, които са си взели във ВМА от сблъсъка с коронавируса. Днес болницата може да се гордее със собствен диагностичен център, където на едно място е събран целият процес по диагностицирането на вируса, както и с подготвени кадри.
Генералът изрично подчерта, че и в армията, и в медицината е много важно прогнозирането и превантивната подготовка. И разказа как първата група във ВМА, натоварена да следи информациите от Китай за нахлуването на ковид-19, е била създадена още на 20.ХII.2019 година, далеч преди тази тема да бъде предмет на обществения интерес в България.
А първата му заповед като началник на ВМА за това как болницата да мине в съответните степени на готовност за справяне с ковид-вълната е от 30.I.2020 г. (40 дни преди да бъде регистриран първият случай на ковид у нас).
"Това е философия - да предвидиш, да бъдеш с два хода напред. Когато си подготвен - може да избегнеш първия удар", разкри тактиката си пред студентите ген. Мутафчийски.

"Шаржовете ме забавляват, никога не са ме обиждали, нека хората да се забавляват", отговори генералът на въпрос за отношението му към критиките и за това, че той, като застъпник на по-твърдите мерки, пое негативната емоция на хората, когато беше председател на Националния оперативен щаб (НОЩ).

И подчерта. "Нещата с ковид-19 бяха сериозни. Хората не са виновни, те бяха използвани и манипулирани от политиците."
За първи път след истерията около коронавируса ген. Мутафчийски си позволи да даде сдържана, но безкомпромисна оценка за поведението на политиците по това време - разбира се, без да назовава конкретни имена. "Тогава се отвратих. На мнозина не им пука за живота, 33 000 българи си отидоха за този период. И после ме питаха дали искам да стана политик. Не! Аз не можех да се наредя сред тези хора."


Според шефа на ВМА "този процес не е бил само в България". Ген. Мутафчийски даде пример с разнобоя между демократи и републиканци в САЩ, които се разминаваха в оценките си за К-19 и начините за борба с вируса.
"Не слушайте политици, на които им предстоят избори. Слушайте Меркел, която като майка на нацията каза: "Дайте да бъдем единни, да се ваксинираме".

С болка за отношението към неговите призиви тогава за масова ваксинация ген. Мутафчийски цитира роден политик, на когото спести името, но който в разгара на ковид-вълната казал: "Знам че Мутафчийски е прав, важно е да се клати държавата".

От залата го попитаха за оценката му за поведенето на журналистите и медиите по време на работата на НОЩ. Генералът беше кратък: "Те бяха функция на политиците".
Въпросът: "Не можахте ли да им повлияете", получи следния отговор: "Срещах се с много журналисти, една част от тях са отговорни, но от доста съм отвратен".

Ген. Мутафчийски разказа с особена гордост за 116-те курсанти във ВМА, които получават едновременно и военно, и медицинско образование. Той отдели дължимото на своя предшественик ген. Тонев, по чието време ВМА започна да се превръща във високотехнологична болница.

И днес, продължавайки и надграждайки тази линия, ВМА е най-добре оборудваната, най-реномираната и най-добре кадрово обезпечена болница в България със собствен обучителен център, която има "роля-2 усилена" по стандартите на НАТО и на която 80% от пациентите са цивилни.

ВМА е топ-болницата в България. При реална военна обстановка нашата цел е да докараме в болницата живи ранените и за това трябва да има обучени хора, които да могат да поддържат жизнените функции на тежко пострадалите и тежко ранените, посочи шефът на МВА.

"На тези момчета и момичета, които участват в нашата програма не им спестяваме трудностите, които ги очакват, за да не си изграждат въздушни кули и след това да претърпят разочарования. Те са много монитиварни. Винаги им се радвам и им казвам, че те струват много повече от всички останали, защото те са избрали да се врекат в служба на родината и да се закълнат в знамето на военнта служба! Колко младежи биха го направили днес? Затова им казах, че те са специални", разкри ген. Мутафчийски.

"Нашата професия е изключително рискова. На всеки един лекар му трябват не само умения, за да бъде лекар, явно трябва и нещо друго. Трябва да има сърце, за да жертва живота си за живота на другите", подчерта професорът-коремен хирург, който е признат по целия свят и е един от двамата българи, членове на дружеството на американските хирурзи.

Накрая под звуците на "Моя страна, моя България" генералът се разписа в почетната книга на УниБИТ като пожела на студентите да служат с ум и сърце на родината.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КовидманЯк

    60 5 Отговор
    Каква дълга стария написали мекеретата за тая продажна свиня!
  • 2 Чак

    46 2 Отговор
    пък специален ? Аман от соц генерали !
  • 3 Петьо Петров

    54 4 Отговор
    Поредното лицемерие. Ако си се клел пред българското знаме, значи прекланяш глава и коляно само пред него. А генерала бе използван и изплют от вносителите на новата нормалност.
  • 4 електрически Москвич

    47 2 Отговор
    Муфтафчийски == Фаучи
  • 5 Ташунко

    43 4 Отговор
    Този ковидар защо не е при бай Ставри?
  • 6 Специален кариерист си ти бе

    33 3 Отговор
    Муфтафчикийски
  • 7 Офф..

    38 5 Отговор
    Тоя не знае колко патрона побира Калаша,генерал станал..Една пиратка по Коледа и заляга на тротоара..
  • 8 Наглецо

    34 3 Отговор
    Плешото го направи генерал, шкембе воеводата.Пълно е с комундета от ВМРО в тая болница.Хубаво е да се направи едно разследване.
  • 9 Кольо,

    36 4 Отговор
    Ей този плешивият трябва да бъде съден за геноцид по време на измислената Ковид пандемия..
    Помните ли какво казваше че ще има камиони с чували от трупове...
    И насаждаха паника и масова психоза със НОЩ измислен от бат му Бойко...
  • 10 Тик-так, тик-так

    33 3 Отговор
    Клел, не клел, трибуналът ще бъде граждански!
  • 11 редник

    27 0 Отговор
    Не разбрах - това платена публикация ли е?

    Не разбрах и това:
    "ВМА е най-добре оборудваната, най-реномираната и най-добре кадрово обезпечена болница в България със собствен обучителен център, която има "роля-2 усилена" по стандартите на НАТО и на която 80% от пациентите са цивилни."

    Що се нарича военна при 80% цивилни?
    Ако, когато се построи Военна болница имахме 150 000 армия, то днес, при 6-7 пъти по-малко военни, защо се харчат грешни пари за издръжката на тази огромна сграда и персонал?
    Та за тях четем само за скандали и корупция, сградата е пълна с частни кабинети...
  • 12 Мутафчийски, помним те от Нощ!!

    29 1 Отговор
    Опсихясваше хората денонощно с Лъжи и Маниполации!! На Второ място по жертви от КВ 19 след Перу на 1мил население!! Вие сте трагедия като Медици, вие сте Пълни Недоразумения!! По време на КОВИДА вие бяхте, като Мухи без глави!! Не знаете какво да правите, за това и имаме толкова много починали, заради вашата некадърност!!! Мутавчийски!!
  • 13 Пътник

    26 0 Отговор
    Майтапчийски, я сподели как се чувства един човек без бъдеще.
  • 14 Мили дечица!

    29 0 Отговор
    Чичковците , които ви преподават там са милиционери от ДС!
  • 15 хаха

    26 0 Отговор
    Кво стана с чувалите бе, к.ло.у.н?
  • 16 Народа

    24 1 Отговор
    Ехо нали знаеш какво ще се случи ако те набараме
  • 17 Няма да ви се размине

    18 1 Отговор
    Ще има публични процеси, на площада. Народът ще произнася присъдите!
  • 18 Преминаващ оттук

    16 1 Отговор
    Нали се сещате млади момци на къде ви тласкат. Няма да има ама мама и тати не са ми купили пушка. Или аз не съм ходил в казарма. За една нощ ще ви оберат от вкъщи и сбогом чалга. Там в окопа ще си припявате.
  • 19 Нашата родина е

    18 0 Отговор
    Народна Република България! Никога няма да воюваме в защита на олигарсите, наркомафията, мутрите и продажните политици и тяхното незаконно придобито имущество! Защо махнахте думата “народна” от името на държавата?? Защото смятате, че България е само лично ваша, не и на народа? Ще дойде време за разплата.
  • 20 Др. Смърт, Алхимикът

    18 0 Отговор
    "Опасността не е отминала". Знае гадината, нали участва в разработките на нови гадости
  • 21 Бибитко

    17 0 Отговор
    Мутафчийски, който манипулирайки страха на стотици хиляди българи с ковида и слуга на Бойко Борисов, продължава да получава признание за раболепното си поведение. Та нали покровителят му цар Тиквоций Велики от Банкя е все още всесилен?
  • 22 Леееле

    18 0 Отговор
    Тоя измислен гкрой се прави на герой.А бе смешкр преди 2 години помниш ли фрвюащата .Ще се мре ама яко ще се мре Смешник трьгнал да се прави на герой Не вьрвиш нашия и ти си измиикяр.За пари си готов и майка си да пролалеш.
  • 23 Ццц

    19 0 Отговор
    Хубави думи на генерала, но само думи. Защо никой абсолвент не го попита след като е хубаво да служиш на родината защо този слугуваше на базродната политическа клика, която управляваше тогава? Ние помним. И знаем, че не вирусът уби хората, а в голямата си част лечението, което беше по протокол. Няма как де ме убедите, че включването на два антибиотика срещу ВИРУС, който води до едва 8 % бактериална инфекция, на човек с 39 температура и на 80 години е правилното лечение. Видяхме и колко полезни мерки препоръча професора. Например КПП-тата помогнаха много на демографията. Преди Великден много софиянци регистрираха адреси по селата.
  • 24 филип ейджи

    12 0 Отговор
    доста мразен !!!
  • 25 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 1 Отговор
    На ТестуУУващиоот шоп не сте му изредили ТИТЛИТЕ.......
  • 26 Директно:

    14 1 Отговор
    Нещастник мръсен, "Ръката Му отдава на всекиму дължимото", рано или късно!
  • 27 Гост

    8 1 Отговор
    генерал муфтаджийски още ли е жив,нали казаха че умрял от ковид,прди 6 месеца?Да не е възкръснал?
  • 28 Този Мутафчийски

    9 1 Отговор
    Е за разстрел!
  • 29 На Мутафчийски - д-р Смърт

    8 1 Отговор
    Да му се отрежеГлавата!
  • 30 Просто човек

    9 1 Отговор
    Доктор Смърт, черният генерал трябва да бъде подсъдим за всяване на паника...
  • 31 Едно нищо

    5 1 Отговор
    Преживяхме и това. Въпреки Мутафчийски.
    Две години терор и фaшизъм.
  • 32 Никол4о

    1 1 Отговор
    Тоя боклук отдавна трябваше да е при бай Ставри !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове