Last news in Fakti

18 Декември, 2022 06:58 1 999 18

Николай Павлов: Естествено е президентът да критикува ПП

  • николай павлов-
  • булгаргаз-
  • румен радев-
  • продължаваме промяната

От 1 юли трябваше да получаваме газа от гръцката връзка, заяви заяви бившият директор на "Булгаргаз"

Николай Павлов: Естествено е президентът да критикува ПП - 1
Снимка: БГНЕС

"Обвиненията са от г-н Петков и г-н Василев по мой адрес от повече от една година как с мой подпис сме се отказали от евтиния азерски газ за сметка на "Газпром". Тази гигантска лъжа се тиражираше, трябваше да има повод, за да мога да бъда отстранен от "Булгаргаз" и вече схемите с посредниците на всички са ясни", заяви бившият директор на "Булгаргаз" Николай Павлов в студиото на "Опорни хора" по Bulgaria ON AIR.

Той смята, че отношенията между "Продължаваме промяната" и президента са влошени заради случилото се в държавата, защото държавният глава е загрижен какво се случва в страната и когато нещата не вървят, е естествено да има и критики.

"Договорът за доставка е на интерконектора, това са задълженията на отсрещната страна. Когато не е готов интерконекторът, ние трябва да плащаме, да го взимаме, и ако не можем да го вземем, трябва да го плащаме. Бяхме изправени пред това да плащаме стотици милиони неустойки и затова започнахме да търсим варианти къде да поискаме газ", каза той.

"Ние от 1 юли трябваше да получаваме газа от гръцката връзка. Премиерът Петков тогава най-тържествено завъртя един кран, от който нищо не потече, и те отидоха и подписаха ново споразумение, с което удължиха срока до 30 септември, но в новото споразумение те договарят останалата част от количествата, но на пазарната цена, не на договорната цена, т.е. те изменят условията на договора и цената става 4 пъти по-висока", подчерта Павлов.

По думите му освен че се променя цената, се променят и останалите условия по договора като банковата гаранция, която се увеличава 2 пъти, равняваща се на половин милиард. Той предположи, че се правят опити да се стабилизира "Булгаргаз".

"Когато дойде служебното правителство, установи, че "Булгаргаз" няма пари да си плаща газа и трябваше да им бъде отпуснат 800 млн. заем. 9 години трябват, за да се изплатят тези заеми. Само лихвата на година е 16 млн. Дружеството трябва да бъде подпомогнато. Единият начин е през цена, българският потребител да изплати тези дългове, другият вариант е да вземем целия пазар на Балканския полуостров – това няма как да стане", посочи гостът.

Според него българската индустрия ще плаща тези загуби през следващите години и това не е справедливо, а количествата, които са били нагнетени в "Чирен", са били на възможно най-скъпата цена.

"Тази година към януари разликата в цената, по която "Булгаргаз" продаваше, и цените в Европа беше около 30%. Измерено в количества беше около 1 млрд. Някои частни компании се огледаха в този милиард и решиха да го приберат в техните си сметки. Ние получавахме указания да завеждаме арбитражно дело срещу азербайджанската компания и бяхме на прага на дипломатически скандал", сподели Павлов.

Той отбеляза, че и Кирил Петков, и Асен Василев, и Александър Николов са казали, че "Газпром" спира газа в нарушение на договора, но не са предприели съдебни действия срещу дружеството и не са претендирали за неустойки. Той е категоричен, че не сме защитили националния си интерес и в тази ситуация е трябвало да се заведе арбитражно дело срещу "Газпром".

"Най-вероятно може до края на януари да получим фактура, честитка. Продъниха ни ушите да казват как ние сме изправната страна, тогава трябваше да заведат арбитраж срещу "Газпром". Когато претендираш, трябва да си търсиш правата", смята гостът.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шмондю

    8 20 Отговор
    Красив, честен, прям, много умен и добър.
  • 2 КОПЕЙКИН

    16 4 Отговор
    А картела за дърва кой го създаде а от 80 лв на 200 лв кубика...
  • 3 Цццццц

    29 11 Отговор
    По добре се скрииииииии и не се показвай ,човече.......
  • 4 Абсурдистан

    15 12 Отговор
    ...все едно да си бие сам шамари! ПП е негов проект, на чорапа и вмисто да критикува, да се маха от президентството!
  • 5 Анонимен

    12 1 Отговор
    Хубаво, че времето се задържа топло и не успяха да вземат и последните стотинки на хората. Тези не се спират пред нищо, ще се плюят и обвиняват в ефир, а след предаването ще се съберат старите кучета в някоя ловна хижа, за да се напият. По калъп са изливани всичките.
  • 6 Рядко

    28 11 Отговор
    елементарен , некомпетентни и много зъл човек ! Абе един прост човек , а такива не само са вредни , а и опасни !
  • 7 Верваме

    20 3 Отговор
    Гърците не ни строят интерконектора така ли?? Или вие взимате пари от газпром и си бъркате в носа..лица като Бойко Борисов примерно
  • 8 Деций

    20 9 Отговор
    Всъщност забавянето на газовата връзка е продиктувано от Кремъл,с изпълнители от гръцката страна и Борисов!Това е подривна дейност и саботаж,поставяне в услуга на чужди интереси.Дали пък нямаше член по тази тема в НПК?

    Коментиран от #18

  • 9 Така е!

    8 10 Отговор
    Но от едни шарлатани и слуги на мафията, освен схеми, лъжи и кражби, няма какво друго да очакваш. На Президента чест и почитания.
  • 10 Да бе да

    16 9 Отговор
    Що ми се струва че този кърлеж усеща че може да има и пандиз, та се е разквичал по коледа?

    Договор за зверски газ има от 5 години! Този плъх да каже на кой го е продал!
  • 11 Просто човек

    12 8 Отговор
    Тая путинска марионетка да си ходи в блатото...
  • 12 Беше тих

    11 4 Отговор
    Когато не беше още ясно дали Гешев няма да го подгони. Но след сделката с президента Радев е по спокоен и почва да надига глава. Ще дойде видов ден обаче за такива като тоя...
  • 13 Голем смех

    8 4 Отговор
    Къде скри картата на руско-турския поток бе, мушеник?...
  • 14 ,бнф

    7 2 Отговор
    Какво критикуване? Радев директно ги обиди, наричайки ги шарлатани.
  • 15 Коментар

    5 5 Отговор
    Цитат:"не на договорната цена, т.е. те изменят условията на договора и цената става 4 пъти по-висока", подчерта Павлов."
    Мда...всички усещаме по джоба си,че този не лъже.
    А тези,които са ни окрали сега се пробват да замажат нещата като го наричат "подлога на Кремъл".Ами не е.Дълги години е работел,доказал се е като експерт и са го махнали,за да седнат посредниците и да доят бедния български народ.
  • 16 НЯКОЙ

    2 3 Отговор
    Човекът на Радев, заради когото свали редовно правителство и вкара държавата в хаос !
  • 17 Али и баба

    0 1 Отговор
    Когато Газпром ни осъдят както осъдиха финландците ПП ще има под 1%
  • 18 без имена

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Деций":

    членът е друг.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове