Last news in Fakti

20 Декември, 2022 11:14 6 931 44

Електрохолд: Откраднатият ток за годината е колкото потреблението на Перник за 2 месеца

  • електричество-
  • проверки-
  • незаконно потребление

Най-големите нарушители на територията на ЕРП-то са ресторанти, супермаркети и офиси

ЕРМ Запад извърши 95 000 проверки за кражби на електроенергия през 2022 г., което е с близо 40% повече спрямо 2021 г. Над 200 екипа работят непрекъснато, включително в малките часове на денонощието, както и през празничните и почивните дни. Активните проверки ще продължат и през предстоящите коледни и новогодишни празници, съобщиха от Електрохолд.

От януари 2022 г. до момента е дотаксувана електроенергия в размер на над 22 млн. киловатчаса – повече от потреблението на град като Перник за два месеца.

Общо 86% от незаконното потребление се извършва от домакинства, а 14% - от стопански клиенти, но въпреки това количеството на открадната електроенергия на двете групи е почти равно заради по-голямата консумация на бизнеса.

Последният голям случай на нерегламентирано използване е от 13.12.2022 г., когато екипи на компанията откриха поредна манипулация на електромер на хотел в близост до Рилския манастир. Проверката бе осъществена съвместно със служители на МВР. Екипите работиха и в тъмната част на денонощието при изключително тежки условия, за да бъдат извършени всички процесуално-следствени действия и възстановено правилното измерване.

Друг скорошен случай на нерегламентирана употреба е в сервиз на голяма верига за бяла техника в София. В сградата е открито голямо перално помещение, което се е захранвало от нелегално изграден трафопост в подземните етажи. Дотаксуваната електроенергия е 1.4 млн. киловатчаса.

Анализите на ЕРМ Запад показват, че най-голямо незаконно потребление е регистрирано в следните сектори - ресторанти и заведения за хранене (75 случая), супермаркети (70), бизнес офиси (32), хотели и къщи за гости (29), автокъщи и автосервизи (19). Общо за 2022 г. дружеството е установило кражби от 445 стопански обекти, сред които складови, логистични и производствени бази и преработвателни предприятия.

През последните години набира популярност нерегламентираното използване на електрическа енергия за отглеждане на растения с марихуана и добив на криптовалути. Тези дейности са високо енергоемки и дружеството търпи огромни загуби.

ЕРМ Запад използва различни начини за откриване на кражбите на електроенергия. Извършва се охрана в селища с рискови потребители, монтират се СОТ системи в табла, изнасят се електромерни табла за цели селища или отделни части. Освен това се прави реконструкция на мрежите, за да се ограничат възможностите некоректни потребители да се прикачват към тях. Дружеството извършва непрекъснат мониторинг на технологичния разход и балансово мерене, за да установи дали няма необичайно високи нива на нерегламентирано потребление.

Независимо, че финансово щетите се покриват от електроразпределителното дружество, кражбите на електроенергия вредят на всички коректни потребители, защото нарушават качеството на предоставяната услуга, водят до повреди на съоръжения и прекъсвания на електрозахранването и ниско напрежение за изрядните потребители.

С решение на КЕВР от 1 юли 2022 г. цената за технологичен разход, по която се дотаксуват некоректните потребители за три месеца назад от момента на разкриване на злоупотребата, скочи тройно.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мургав ел техник

    38 1 Отговор
    Работим за енергото у маалата бате

    Коментиран от #10

  • 2 Ташунко Сапа

    19 1 Отговор
    Аа,и ний сми там и ний сми бойни войни!
  • 3 Някоя си

    68 1 Отговор
    А стотиците ромски махали де изцяло са присъеденени без електромери.....там не смеете да влезете нали?????

    Коментиран от #11, #15

  • 4 Иван Грозни

    36 2 Отговор
    Тия от ЕРП-та са много корумпирани. Санкционират тия които не плащат такса спокойствие. Сега технологиите са такива, че ако искат и един нарушител нама да остане. Всички крупни дружества са го ударили на яка печалба чрез крадене. За това ще продължават да си искат тиквата обратно.
  • 5 адаша

    30 0 Отговор
    И какво излиза? Така наречените "известни бизнесмени" гепят ток много яко...Гешеффф! Ко ша каиш?!
  • 6 ТаУмВзе

    12 0 Отговор
    ЖилУезу и Бакър бате!
  • 7 Веселин

    53 1 Отговор
    Най-големите крадци са така наречените бизнесмени с басейни , и мургавите от малата , едните се надпреварват с другите кой ще открадне повече. Откраднатото се плаща от съвестните консуматори на ток. Затова никой не прави нищо по въпроса. Схемата е същата и при водата , газа , асфалта , данъци , застраховки , болници , .....

    Коментиран от #8

  • 8 Ицо

    7 8 Отговор

    До коментар #7 от "Веселин":

    Весо, кради и ти, какво завиждаш. Всеки месец теслата в електромера и се грей на ток. На село е така.
  • 9 А ми

    23 0 Отговор
    значи една шеста от годишното потребление на ток от целият град Перник е за безплатната енергоиздръжка на лилавите многодетници. Много добре.
  • 10 Така както изглежда мургавите са нищо

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Мургав ел техник":

    В сравнение с белите....
  • 11 Споко, Борисов окраде 200 млрд. от БГ

    23 2 Отговор

    До коментар #3 от "Някоя си":

    Токът на ромеите е проблем, но нека започнем от най-големите крадци.
  • 12 ОТКРАДНАТИТЕ ПАРИ ОТ БОЙКО И ГЕРБ

    28 2 Отговор
    СА 270 МЛРД . ЕВРО КОИТО СЕ РАВНЯВАТ НА 27 ЯДРЕНИ ЦЕНТРАЛИ КАТО БЕЛЕНЕ !

    Коментиран от #14

  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 1 Отговор
    много роми се прикачват незаконо към ЕЛ МРЕЖИТЕ но ТОКА няма ПРИЯТЕЛИ а и ГЛАДЪТ е по СИЛЕН от ТОКА
  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 2 Отговор

    До коментар #12 от "ОТКРАДНАТИТЕ ПАРИ ОТ БОЙКО И ГЕРБ":

    ГЕРБза 12 ГОДИНИ съсипаха много ЧОВЕШКИ СЪДБИ окрадоха МИЛИЯРДИ

    Коментиран от #34

  • 15 Ганьо

    10 9 Отговор

    До коментар #3 от "Някоя си":

    Проблема не е в ромите, а в тези които ги плюят. Хотелите и магазините са проблема т.е богатите крадат повече...
  • 16 ПРЕЗ ТОШОВО ВРЕМЕ СЕ КРАДЕШЕ 1000 ПЪТИ

    19 0 Отговор
    ПОВЕЧЕ НО ЕНЕРГОТО БЕШЕ НА ПЕЧАЛБА А СЕГА Е НА ЗАГУБА .......... ТОЕСТ ОТВЪТРЕ В ЕНЕРГОТО КРАДАТ ТА СЕ КЪСАТ АМА ПАРИ ! ЗАПЛАТАТА НА ШЕФОВЕТЕ Е БАСНОСЛОВНА - ТОЕСТ ЧАСТНИКА Е ДОБЪР СОБСТВЕНИК , А ДЪРЖАВАТА ЛОШ !!
  • 17 Браво

    15 1 Отговор
    И кой краде ток? В ромските квартали има ли електромери? Ние им плащаме сметките и тоя откраднат ток пак ние го плащаме. Електродружествата вместо да плачат да си оправят нещата!

    Коментиран от #26

  • 18 Сандо

    9 1 Отговор
    Ами така е - вие ни дерете,ние възстановяваме равновесието.ш
  • 19 ДНЕС ПРОБЛЕМА Е КАК ДА ПРАТИМ ОРЪЖИЕ

    22 10 Отговор
    НА НАЦИСТКА УКРИЯ ДА УБИВА РУСНАЦИТЕ КОИТО ВСЪЩНОСТ НИ СЪЗДАДОХА ЕНЕРГЕТИКАТА , ОТ КОЯТО ДНЕС НЕ СМОГВАТ ДА КРАДАТ ЗАПАДНИТЕ КРАДЦИ ....... ТЕ СА БИЛИ ВИНАГИ НАШИЯТ ВРАГ !

    Коментиран от #44

  • 20 тарикат на власт

    17 2 Отговор
    в България кражбата е национален спорт!

    Коментиран от #33

  • 21 редник

    17 0 Отговор
    Някой знае ли колко струва последно 1 КВч дневна и нощна?
    "Електрохолд" имат един калкулатор, който не дава крайна цена...

    Коментиран от #24

  • 22 Васил

    15 4 Отговор
    Какъв е този Електрохолд ? Онази Гинка да не би тайно да е купила ЧЕЗ по времето на простите кирчовци? Май са потулили сделката наглеците.

    Коментиран от #29

  • 23 Смех

    10 0 Отговор
    Нали копат боткойни
  • 24 Генгстъ мъда фока

    7 0 Отговор

    До коментар #21 от "редник":

    0.20-0.22ст. за битови потрбители за бизнесъ тарифъта е друга
  • 25 Мюмюн ага

    13 2 Отговор
    В нашто махла ток ни плашта никои...
    Сичкото циганин имаме расрешението на боику ага и дУган ага всимаме си колкото ни требва буба
  • 26 Драги ми смвхурко, Боко ти открадна вече

    7 1 Отговор

    До коментар #17 от "Браво":

    И долните гащи, дори дупето ти е дадено в заложена къща срещу откраднати пари, а на теб ромеите са ти най-големия проблем...
  • 27 Ххххх

    10 0 Отговор
    Енергото спи ! В Трън и селата ,тарикатите купуват дърва за заблуда ,палят печки когато минава отчитането на електромерите ,иначе пей сърце краде се ток по селата !
  • 28 Нямаме Закон за НПО

    20 0 Отговор
    Нали не си мислите, че някой ще изпише кои са най-големите нарушители, та после да бъде съден в Страсбург.
    Естествено е че, има и такива българи които крадат ток, но хванати те се санкционират по закон.
    Неестествено е когато хванат да краде ток от някой малцинството - адвокатите на БХК правят така, че въпросният да не попадне под ударите на закона, а даже ел. дружеството може да отнесе дела за дискриминация.
    Това е една от главните причини ел. дружеството да не се занимава с малцинствата, а да разпредели загубите си на редовните платци. Което е крайно несправедливо.
  • 29 Това са

    9 0 Отговор

    До коментар #22 от "Васил":

    Мутрите от СИК а сигурно не знаете кой беше там,НЯМА БИВШИ МУТРИ
  • 30 Павел пенев

    10 2 Отговор
    Който може нека да краде ел.егергия, защото енергийните оператори са най големите крадци. Нека да не плащаме на тези обирджии известно време така както правят в Англия. Много са нагли и гнусни.
  • 31 кюмюря от Драгалевци

    3 0 Отговор
    Да си дойдем на думата защо така и кой е основния приносител на тази ситуация !? На мен ми се струва че повечето читатели сами ще се справят защото нищо учудващо на пръв поглед няма но най проблематичното в случай че всички ще се втурнат да "лекуват" последиците а не ПРИЧИНИТЕЛЯ на тези проблеми . А той ПРИЧИНИТЕЛЯ и от космоса се вижда !!!
  • 32 оня

    8 0 Отговор
    Сега като направят "изравняване" /законно крадене/ през януари ще си избият кражбите, но ще плащат всички. И за десятъка на драндарския си удържат, за резерв. ТЕЦ-а му едва ли може да заработи при нужда:))
  • 33 соломон напасания

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "тарикат на власт":

    Не си прав ! Стана национален спорт (за кражбата говорим ) е по правилно (но много няма да си го признаете ) . Всъщност няма да си го признаете тия дето още не можете да го боядисате построеното . Лек ден!
  • 34 аман от булг.ари.ше бу.да.ла

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ами сега дайте ПРОМЯНАТА да ни довършат , щото видиш ли Бойко ни окрал ! Тук по скоро прилича на оная поговорка : За да направя зло на баба ми ще оставя да ми премръзнат ушите ! Т.е нека дойдат и новите и те ДА СЕ НАТРеНИРАТ с кражбите си пак на нас !
  • 35 Ток се, краде в Ромските махали и малки

    7 0 Отговор
    И средни предприятия в съучастие със с служителите на, Електрохолд!! Краде се и по Документи от Чиновниците, нарекли го ЗАГУБИ!!!
  • 36 Не закачайте избирателите на ГЕРБ и ДПС!

    7 0 Отговор
    Те са Нашата Вечна изборна Победа!! Не плащат ни вода, ни ток!! Българите да, плащат!!!
  • 37 Мамул

    5 0 Отговор
    В тази държава кражбата е ИДЕОЛОГИЯ! И понеже крадат богати, бедните неможещи да крадат са изпълнени с мъка и печал.
  • 38 Мин Д Стоянов е на Екскурзия в Украйна,

    6 1 Отговор
    Не да, договаря, какво оръжие от Бащиното да Подарява на Украйна!!! Подлеци!!
  • 39 елтехник

    9 1 Отговор
    В 90 % кражбите стават с любезното съдействие на ел. техник от Енергото!
  • 40 техник

    10 1 Отговор
    В 90 % кражбите стават с любезното съдействие на ел. техник от Енергото! Същото е и с водата. Тези техници ще разминат митничарите!
  • 41 Русенец

    3 0 Отговор
    А, калкулиран ли е в цената към крайните потребители?
  • 42 ????

    3 0 Отговор
    А, КОЙ и КАК КОНТРОЛИРА ПОТРЕБЛЕНИЕТО на ТОКА?!?!?! КАКВА е СХЕМАТА? ИМА ли поставени КОНТРОЛ И ЕЛЕКТРОМЕРИ и КЪДЕ?! А, ЗАЩО НЯМА?!?!?!
  • 43 ГОСТ

    1 0 Отговор
    Не искам да плащам такса Пренос.
    Да си ги хващат.
  • 44 Боклук

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "ДНЕС ПРОБЛЕМА Е КАК ДА ПРАТИМ ОРЪЖИЕ":

    Марш при путин
    Тук е БЪЛГАРИЯ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове