Last news in Fakti

20 Декември, 2022 15:20 2 696 21

Предложенията на партиите за "удължения бюджет": Детските се вдигат, пенсиите - също

  • детски надбавки-
  • таван на пенсиите-
  • удължен бюджет

Очаква се тази седмица депутатите да приемат окончателно харчовете на държавата до приемането на редовен бюджет

Предложенията на партиите в парламента за промени в Кодекса на труда, с които да се създаде механизъм за автоматично определяне на минималната заплата, фигурират и в така наречения удължителен закон за Държавния бюджет и за бюджетите на Здравната каса и на Държавното обществено осигуряване, съобщи БНР.

Очаква се тази седмица депутатите да го приемат окончателно, като между първо и второ четене са направени нови предложения, свързани със социални и пенсионни плащания, сочи докладът на бюджетната комисия за второто четене.

Корнелия Нинова и депутати на БСП правят предложението максималният месечен осигурителен доход от 1 януари догодина да е 4200 лв. Сега тази стойност е 3400.

Левицата предлага още месечното обезщетение за гледане на дете през втората година, което се изплаща от НОИ, да е 850 лв., също от януари.

Асен Василев и депутати от „Продължаваме промяната“ са внесли между първо и второ четене на удължителния закон предложение – със съгласието на майката след навършване на 6-месечна възраст на детето отпускът за раждане и гледане в остатъка му до 410 дни да може да се ползва и от един от родителите на майката или на бащата, когато работят по трудов договор.

Друго предложение на Василев и депутати от ПП е за промяна на швейцарското правило за индексация на пенсиите. Предлага се те да се индексират всяка година от 1 юли с процент, равен на по-голямото от 100% от от инфлацията или 100% от ръста на осигурителния доход през предходната година.

От ГЕРБ пък предлагат от 1 януари да отпадне таванът на пенсиите, който от октомври тази година е 3400 лв., а по данни на НОИ под 1000 са пенсионерите, които остават ограничени от този таван.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 даеа

    36 5 Отговор
    Заплати и пенсии трябва да се вдигнат от 1 януари 2023 г., а не от щли. И таванът на пенсиите трябва да остане същият. Престанете да пълните гушите на едни и същи лица, държавни хрантутници и шапкари! Погледнете позорно ниската минимална пенсия! Стига лобистки закони!

    Коментиран от #18

  • 2 с3дм

    31 1 Отговор
    По 4 пъти в годината вдигат депутатските заплати, а пенсиите щели уж да ги увеличават от юли. Трай, коньо, за зелена тревица! МРЗ кога ще я увеличат и с колко, не е ясно. Всичко ще е орязано, да си знаете.
  • 3 ормв

    31 2 Отговор
    Гербаджииските и седесарски крадци стояли в парламента гледат да им се дигнат пенсиите като депутатските заплати бок----
  • 4 а заплатите се замразяват

    23 5 Отговор
    да ви гласуват простите пенсионери шарлатани такива

    Коментиран от #8

  • 5 въпросче

    27 1 Отговор
    Не ми е ясно,защо в западните държави финансовата година започва на първи януари,а в България е от първи юли?! Защо финансовите институции прибират 6 пъти сумата за увеличение на доходите на пенсионерите? Що за грабителство е това?
  • 6 гръндж

    27 3 Отговор
    Явно е,че депутатите искат ново увеличение на максималните си пенсии.
  • 7 Тов. Членин

    24 1 Отговор
    Ще е много жалко , ако на следващите избори гласуват повече от 10%,българи ...
  • 8 Вонбон

    6 3 Отговор

    До коментар #4 от "а заплатите се замразяват":

    А ти господине много ли си умен,май като скарида
  • 9 Тома

    21 2 Отговор
    Тези 1000 човека да не са били миньори че ги ощетяват с 3400лв.таван или тези които държавата ги е осигурявала без капка пот от труда който са вършили.За депутатите става въпрос
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Кози

    15 0 Отговор
    Нали Меси от Банкя обясняваше че правнуците ни ще изплащат дълговете за тия пенсии, а сега кво? Редом с останалите гласуват. Всичките са долни мъ-рши
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гръч

    8 0 Отговор
    Познавам военен служилвдуховия оркестър на армията,който се е пенсионирал на 45 и в момента получава над 1500лв пенсия.Омник лъжестарите баби в едно северозападнало село прави се нанещастен и те му дават пари.Бях по работа там и хората ми споделиха всичко отбезпомощност,чеполицията нищо не върши само харчат бензин и си чакат пенсионирането.Повечето с високи пенсии са от типсъщества
  • 17 Коментар

    6 0 Отговор
    Ако увеличението се окаже като лъжливото увеличение на МРЗ..по-добре да се махат от там .
    Ето последното за МРЗ заради брутото:"реалната минимална заплата ще остане 600 лв., тоест по- ниска от сегашната“.Е,по-добре да не бяха гласували въобще!Мошеници!!!
  • 18 Това не е лобостко, а популистко

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "даеа":

    От една страна вдигат заплати с 10%, от друга качват цените със 100%. Това не са народни представители, а просто едни измамници
  • 19 хххх

    1 0 Отговор
    Малката мандрица калайджийката и другите ни братчефи ша има да раждат десата деди с0рос се грижи либерала
  • 20 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор
    Предложението на Василев е изгодно за пенсионерите.....Поне аз не виждам минуси в него,в момента...Опасно е да се пипа по принцип....Швейцарското правило,защото може да дойде време,когато от пипане....Швейцарското правило Изчезне........
  • 21 Виц

    1 0 Отговор
    През 60-те поканили председател на ТКЗС в съседно село на свадба.Седят,ядене и пиене на корем.По някое време,един от свадбарите се изправил: От мен за младите две овце! - Бравооо! Изправил се следвашия- от мен две ярета и десет кокошки.- Бравоо! И така- един след друг.Председателя сръчкал човека до него и попитал: Абе това сега ли ще го дадат? - А нее! Сега само казват! Тогава нашия се изтъпанил и с цяло гърло извикал:- От мен ,две крави с телетата! " - та и ти народе...От мен дубъл заплати и пенсии!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове