Last news in Fakti

20 Декември, 2022 23:30 1 275 0

Важните новини във ФАКТИ на 20.12.2022 г.

  • детски надбавки-
  • мика зайкова-
  • левон хампарцумян-
  • венко сабрутев-
  • кола-
  • георги георгиев-
  • иван демерджиев-
  • велислав минеков-
  • любомир аламанов-
  • кораб-
  • лукойл-
  • костадин костадинов-
  • втори мандат-
  • бсп-
  • христо алексиев-
  • еврозона-
  • росен христов-
  • георги семерджиев-
  • украйна

Очаква се тази седмица депутатите да приемат окончателно харчовете на държавата до приемането на редовен бюджет

Важните новини във ФАКТИ на 20.12.2022 г. - 1

Предложенията на партиите за "удължения бюджет": Детските се вдигат, пенсиите - също

Предложенията на партиите в парламента за промени в Кодекса на труда, с които да се създаде механизъм за автоматично определяне на минималната заплата, фигурират и в така наречения удължителен закон за Държавния бюджет и за бюджетите на Здравната каса и на Държавното обществено осигуряване, съобщи БНР.

Мика Зайкова: Най-употребяваните храни за най-бедните са недостъпни. Това вещае лавина от глад и мизерия

Тази ужасия с минималната работна заплата, която искат да направят брутна, е пълен абсурд, защото минималната работна заплата е основа за някои социални плащания, особено за деца. Това каза в предаването "Това е България“ на Радио "Фокус“ финансовият експерт Мика Зайкова. "Като искат да я направят брутна, това означава да намалят още повече нетния доход от нея. Става така, че колкото повече си работил и имаш трудов стаж, толкова по-малко пари ще взимаш", поясни Зайкова.

Хампарцумян: Възможно е догодина да има вдигане на вноските по кредитите

Инфлацията е факт, а хората трябва да избягват покупки, които биха могли да отложат, за да си създадат буфер от средства. Това съветва финансистът Левон Хампарцумян в ефира на Нова телевизия.
Той предупреди, че догодина може да има и вдигане на вноските по кредитите. Така ако потребителят всеки месец плаща по 1000 лева вноска, то през 2023 г. може да му се наложи да плаща по 1200-1300 лева. „Не е малко. Зависи разбира се и какъв му е доходът”, коментира Хампарцумян.

Венко Сабрутев: Готови сме на отстъпки за хартиената бюлетина, ако не бъде обезсмислено машинното гласуване

Дерогацията за руския петрол безспорно е едно от най-големите постижения на кабинета "Петков". Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ депутатът от "Продължаваме промяната" Венко Сабрутев.

Кола е блъснала майка и дете на годинка в столичния "Хаджи Димитър"

Майка и бебе на годинка и два месеца са блъснати от лек автомобил в София. Катастрофата е станала в столичния квартал „Хаджи Димитър“ на кръстовището на улиците „Васил Кънчов“ и „Ангел Войвода“, съобщиха за bTV от „Спешна помощ“.
Детето е паднало от количката и е с контузия на гръдния кош. Жената не е пострадала.

Георги Георгиев: Идеята на акад. Денков е може би единствената възможност, за да се случи кабинет с втория мандат

Рано е да се говори по темата за предсрочни избори. Всички партии осъзнаваме, че трябва да се състави правителство. Дали това ще стане чрез втория или третия мандат, не мога да кажа. Ние от "Продължаваме промяната" (ПП) правим всичко възможно да формираме правителство с втория мандат.

Демерджиев: Действията на МВР по случая "Семерджиев" приключват до края на годината. Ще има много наказани

Действията на МВР по случая с Георги Семерджиев ще приключат до края на годината. Такива са уверенията на екипите, които работят по дисциплинарните производства.

Минеков за драмите в Народния: Има много новоназначени, сред тях доста съмнителни лица. Историята стана жълта оперета

Аз получавам обаждания от актьори, с които съм близък от години. Проблемът е, че някои от тях се чувстват подтиснати. Основният проблем е с Кръстева. Вероятно усещат някакъв вид подготовка за репресия. Има много новоназначени, сред които изключително съмнителни лица. В началото на януари ще споделя всичко. Това каза в интервю за bTV служебният министър на културата Велислав Минеков.

Аламанов: Хората, срещу които Радев излезе с вдигнат юмрук, изведнъж му станаха приятели

"Разбираемо и правилно е решението на президента Румен Радев да даде време, преди да връчи втория мандат на "Продължаваме промяната". След изборите на 2 октомври той даде повече от 2 месеца на ГЕРБ, преди да им даде първия мандат. Ако сега беше пришпорил връчването на втория мандат преди Коледа, щеше да изглежда подозрително".

Държавата успя да продаде кораба "VERA SU"

Търговско дружество е закупило кораба „Вера Су“. Това съобщиха за Радио Варна от Министерството на транспорта. Фирмата, чието име все още не се съобщава публично, е била единствената, подала оферта за участие в поредния търг за продажбата на кораба. Той се проведе днес в сградата на ИА „Морска администрация“ – Варна.

На първо четене: Депутатите приеха забраната за износ на горива от "Лукойл"

Парламентът прие на първо четене Законопроект за контрол за прилагане на дерогацията за закупуването, вноса или трансфера на суров нефт, превозван по море, и на нефтопродукти с произход от Русия или изнесени от Русия, съобщи БТА.

Костадинов за бавенето на втория мандат: Радев коя точно Нова година има предвид?

Бихме се обърнали към тях да ни подкрепят за събирането на подписи за свикване на референдум за членство на България в Еврозоната, както и да подкрепят предложението ни до Конституционния съд за обявяване на решението, което беше взето за ратификация на договор с Украйна за предоставяне на оръжия, за неконституционно. Ще поискаме и заедно да отменим решението за предоставяне на още 3 млрд. лв. на САЩ за закупуване на нови американски чертежи на самолети, както и да отменим решението за закупване на опасно американско ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй”. Това постави като приоритети лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов пред акад. Николай Денков и "Продължаваме промяната", съобщават от novini.bg.

Николай Денков: Ще предложим програмна декларация, ако не се приеме, връщаме мандата

Акад. Николай Денков от „Продължаваме Промяната” е изпратил писма до всички парламентарни групи, за да дадат предложения, които да бъдат включени в програмата на Народното събрание за следващата календарна година. Това коментира той по време на изявление в парламента, съобщи Нова телевизия.

БСП вика Гълъб Донев в НС заради визитата на военния ни министър в Киев

БСП поиска служебният премиер Гълъб Донев да бъде изслушан в Народното събрание за посещението на министър на отбраната Димитър Стоянов в Украйна.

„Лукойл“ е превел авансов данък от 90 млн. лева

Днес „Лукойл“ преведе авансов данък в размер на 90 милиона лева, които вече са постъпили в държавния бюджет. Това заяви пред журналисти служебният вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, цитиран от "Нова телевизия".

Никола Янков: Мълчанието на правителството за еврото подхранва притесненията на хората

Няма никакви обективни причини хората да се притесняват от членството на България в еврозоната. То ще донесе много ползи на всички - най-малкото, защото всички ще забогатеем значително, след като цената на активите на българския бизнес и на имотите се вдигне между два и три пъти в рамките на година след приемането на България в еврозоната. Ако България пропусне този шанс за присъединяване към еврозоната, ще мине още едно поколение, а може би и никога вече няма да бъде на дневен ред този въпрос. Ще загубим всичко и България ще остане изолирана. Това каза Никола Янков, управляващ партньор в "Експат Капитал" пред телевизия "Блумбърг".

Росен Костурков: Не очакваме директна подкрепа за правителството на Николай Денков

"Продължаваме промяната" върви в посока съставяне на кабинет на малцинството с "Демократична България" като ще търси подкрепа от останалите парламентарно представени партии по конкретни политики. Това стана ясно от участието на Росен Костурков от "Продължаваме промяната" пред БНТ.

До две седмици природният газ поскъпва с нови 30%

„До края на годината ще приключат преговорите с Турция", уточни той

Адвокат: Търси се нов свидетел на катастрофата със Семерджиев

Има несъответствие в показанията, дадени във връзка с катастрофата на бул. „Черни връх” и за която е обвиняем Георги Семерджиев. Адвокатът на семейството на една от жертвите Пламен Димитров обясни в студиото на „Здравей, България” по "Нова телевизия", че прокурорът Адалберт Кръстев заявил, че на една от снимките не е той, защото бил облечен с друго.

Експерт: Никакво българско оръжие не е тръгнало за Украйна

Убеден съм, че никакво оръжие не е тръгнало за Украйна. Ще използват всички административни трикове, за да се бави до последно пращането на оръжия. Военният министър не е оръжейна помощ. Снимката му я пуска Украйна, защото има политическа изгода. Това мнение изрази военният експерт Владимир Миленски в ефира на "Здравей, България" по "Нова телевизия".


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол