Last news in Fakti

21 Декември, 2022 10:54 17 877 61

Ваня Григорова: Брутна минимална работна заплата - такова животно няма. Това е престъпление срещу българския работник

  • ваня григорова-
  • брутна минимална заплата-
  • престъпление-
  • български работник

Според Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България въвеждането на брутна минимална работна заплата ще въведе ред в системата. Той допълни, че подобна практика съществува в много европейски страни

Ваня Григорова: Брутна минимална работна заплата - такова животно няма. Това е престъпление срещу българския работник - 1
Снимка: БНТ

Промените в Кодекса на труда, въвеждащи понятието брутна минимална работна заплата, която ще включва и клас прослужено време, скара синдикати и работодатели.
Вчера промените бяха одобрени от социалната комисия в парламента. Депутатите решиха още да оставят на правителството да определи размера на минималната работна заплата.

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" заяви, че въвеждането на брутна минимална заплата, която да включва и клас прослужено време, е опит да се намали минималното възнаграждение у нас. Тя нарече това престъпление срещу работниците, съобщават от actualno.com.
"Брутна минимална работна заплата - такова животно няма. Човек да получава 850 лв., като в нея са включени всички добавки? Така няма да знаем как да я определим, защото стажът на всеки е различен. Това е опит да се намали минималната работна заплата и то в най-тежкия период. Лицата на тези, които гласуват това в пленарна зала, ще бъдат развявани навсякъде, защото това е престъпление срещу българския работник", посочи Григорова по БНТ.

Според Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България въвеждането на брутна минимална работна заплата ще въведе ред в системата. Според него подобна практика съществува в много европейски страни. От работодателската организация не са съгласни с искането на синдикатите за минимална заплата от 850 лв., която да не е брутна.

"Сега има много минимални заплати, а с взимането на такова решение, ще има една и тя включва всички доплащания с постоянен характер. Не е вярно че няма такова понятие. При тази минимална работна заплата, която се спряга в момента, 10 икономически дейности ще имат средна заплата, по-ниска от минималната - сред тях хотели, пчеларство, производство на дървен материал и облекло, дейности в земеделието. И там всички ще получават по равно като в лагери при военния комунизъм. 620 000 души ще работят в сектори, в които минималната работна заплата ще е по-висока от средния осигурителен доход. Това е безумие", каза Велев.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДДРОнег

    69 17 Отговор
    Ами народа си ги избра - ОПГ геРПдпс, тъй че да не се сърдят ...

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Какво

    17 3 Отговор
    красноречие само ?!
  • 5 Тази е като Бялата Златка

    30 42 Отговор

    До коментар #2 от "ванчето от маалата":

    Джафка,джафка, подхвърлят ѝ кокалче и кротува.После пак .
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Колко е твойта

    26 49 Отговор
    Заплата,ма?За нищоправене.
  • 8 дедо Герчо

    65 1 Отговор
    ВСИЧКИ НА МИНИМАЛНА РЗ,АКО НЕ Я ВДИГНАТ,ДА НЕ ГЛАСУВАТ !!!
  • 9 Мирно

    145 5 Отговор
    Работодателя е най големият мафиот,затова хората избягаха на запад за достойни заплати и днес са доволни но им е мъчно за България и близките
  • 10 Ицо

    70 3 Отговор
    Тоя василчо какъв е пухкав ако го докопам има да прави нананайна на комбайна
  • 11 Чиба !ма!

    7 65 Отговор
    Пръддло
  • 12 Аман

    15 62 Отговор

    До коментар #2 от "ванчето от маалата":

    Аман от специалистки изпод чаршафите на креватите на Подкрепа!
  • 13 един от многото

    48 3 Отговор
    Права е мургавелката от Караколювите!
  • 14 ССС

    6 40 Отговор
    Отивай да късаш ризи в някоя телевизия за руския газ.
  • 15 А бе

    106 2 Отговор
    Работодателите ще разберат, какво е работа, защото няма да намерят работници за тия пари !
  • 16 Пешо

    33 1 Отговор
    Как минималната работна заплата ще се отрази на циганите .
    Да отговори по компетентност .
  • 17 Груба балтия

    121 3 Отговор
    Безумие е дивите капиталисти, каквито са над 99 % капиталистите в България, да не плащат на своите работници и партньори, колкото трябва, а колкото на тия им скимне и предимно по-малко. И после с всичкото си безумие да харчат огромните си печалби, постигнати на гърба на работници и служители, за палати, самолетчета, яхти, топли дестинации, гуляи, и за джуфри с джуки и силикони и все такива идиотски понятия и дивотии. Велев, мислех те че си от малцината с малко мозък в главата, но и на тебе ти е изветрял вече. МРЗ трябва да се вдигне драстично, иначе българската работническа класа и сиво вещество ще избяга от България. Това не го ли разбрахте бе, дивни капиталисти, и продажни депутати?

    Коментиран от #41

  • 18 джуки

    8 37 Отговор
    Дрогарката ромка колкото докара газ толкова и нетни заплати ще отвоюва.
  • 19 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    47 3 Отговор
    И ква стана тя колко ще е БРУТНАТА минимална заплата с клас - като на нов работник или като на този пред пенсия ❓
    А защо минимална заплата не е това което РЕАЛНО е най-ниския получен доход от таботника ❓
    Дали защото депутатите НЕ са на три мин.заплати 🤔🤔🤔
  • 20 Родопа планина

    57 2 Отговор
    Отдавна сьм го разбрал че вьв тази мила БГ никое правителство до сега не мисли доброто на обикновения работник.Затова вече 20години и нагоре сьм се насочил вьв чужбина.Няма управия и това едни ще са добре другите теглят.Затова който може да бяга от дьржавата БГ и да няма кой да работи тука.Това е спасението засега.

    Коментиран от #54

  • 21 Емигрант

    52 2 Отговор
    За да има качествени работници трябва минимална ставка на час поне 5 лв. Поне 2 .5 евро на час. В повечето европейски страни заплащането е на час !!!

    Коментиран от #46

  • 22 тези в парламента

    64 1 Отговор
    Не са наред. Забавляват се с проблемите на хората. Как може да са съгласни да им се увеличават заплатите час по час , със сума почти колкото минималната заплата, а за хората само странни предложения. Вече не се търпят. Да се махат, защото съсипаха и хората, и държавата.
    Нищо, никъде не е наред. Пълен провал е този Парламент.
  • 23 ГРЕТА МИХАЙЛОВА

    60 2 Отговор
    Това е поредното безумие . Всички трябва да напуснат парламента. Някои от тях в затвора . Време е да се изчисти мършата .
  • 24 Някой

    57 0 Отговор
    Няма такава държава,лица като индивида Велев и Сие които трябваше отдавна да търкат наровете на българските затвори а защо не и екзекутирани,сега се изевяват като първи"капиталисти"и ментори!Е НЯМА такава държава,заслужаваме си съдбата щом още търпиме подобни същества и техните фамилии да си разиграват коня и да ни правят на луди!!!!!!!!;!
  • 25 Анализатор

    46 8 Отговор
    Честито на всички който гласуват за ГЕРБ,ДПС..СДС.КОЛКО ПРОСТ НАРОД ТРЯБВА ДА СИ ЧЕ ДА НЕ ВИДИШ КАК ТЕ УНИЩОЖАВАТ .ГЕРБАДЖИИТЕ И ДПС ДОКАЗАХА ЧЕ ЗАЩИТАВАТ ВСИЧКО ДРУГО НО НЕ И ИНТЕРЕСИТЕ НА НАРОДА СИ
    ...А ПРЕЗИДЕНТА КАКЪВ ПРЕЗИДЕНТ Е ТОЙ ....НИКАКЪВ.
  • 26 Гост59493

    50 1 Отговор
    Сития дерибей на г.ладните работници не вярва.Това.. са нашите работодатели!
  • 27 Хахо

    54 1 Отговор
    Как е възможно да се канят в медиите и да им се дава трибуна на отявлени крадци и престъпници като Васил Велев,на такива хора мястото им е централният софийски затвор или в централните софийски гробища!
  • 28 Магаренцето

    3 6 Отговор
    Ох на дедо дудучето...
  • 29 Георги

    34 2 Отговор
    Не вдигайте минималната и чакайте хората утре да гласуват за вас,ако въобще гласуват!!!
  • 30 Коко

    50 1 Отговор
    Вече съм напълно убеден че тези които ги избираме нямат интерес да се борят за високи доходи на хората .България с такива управници и работодатели и мафията която е на всякъде ,е обречена винаги да е на последно място по стандарт на живот.Таквъв хаос цари навсякъде в всичко ,няма оправия .Парите на хората се дават за абсурдни неща ,но когато стане дума за доходи няма пари.Всичко е наложително да се промени и измете.
    Тази прословута минимална заплата много отдавана трябваше да е над 1000 чисти пари ,отдавна минималната пенсия трябваше да е над 600 лв ,просто нищо и нищо не се прави за хората ,а то доходите са най важни за тях.
    Ще излезе вярно че който може да се маха от тази държава .
  • 31 нормален

    30 3 Отговор
    При социализма работника се пенсионираше на 55 - 60 години а сега толкова сме добре че ще мааме гащи до дълбока старост и ще протестираме за служебни памперси
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Емигрант- оригинала

    53 0 Отговор
    Това е Престъпление срещу Българския Народ и Държава !!! Работника издържа семейство, деца, родители повечето болни и също онеправдани с ниски пенсии и статус. Докато НЕ изметем тези гумени глави които демагогстват, 33 г местейки се от партия на партия, Унищожавайки Ни Умишлено целенасочено и докато НЕ си върнем заграбеното от създадените олигарси Бг ще продължи падението си.... Бог да пази България 🇧🇬 🙏 Явно ние не можем особено с такива индивиди присвояващи профили и даващи тъпи предложения !! Какви 5 лева /2,5 Евро бе Не адекватен и Фалшив емигрант?!?! 🤔ОСОБЕНО с тази инфлация!!! Отделно за това че е раздаваха по 500 Евро за корона вируса на всеки от населението новинарите мълчат, сега за увеличение на ток, газ също на всяко домакинство добра сума.. Имаш ли представа, че в Германия минималната заплата е 12,5 Евро а колко е в Чехия, Полша знаеш ли или си пляпаш като тези от телевизора...И то при цени на същите продукти с по високи цени в Бг, че са с по ниско качество отделно. Нима считате че по малко работите или както ви заблуждават от ТВ то, че произвеждате в по малко,?!?! 🤔
  • 35 Тежко

    34 1 Отговор
    Ми после се чудят защо бягат хората в чужбина!!! Сега ще работим повече за по малко?
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Яна

    27 5 Отговор
    Пак да гласуват заблудените за любимите си ГЕРБ!
    Да им е честито!
  • 39 Емигрант - Оригинала

    38 2 Отговор
    Обяснявам по думи на българи зад граница. Един и същи завод с една и съща дейност преди е бил в Чехия, после го местят в Словакия. Същия както и други подобни да не изпада в подробности за по кратко има и в Бг. Една и съща дейност, едно и също качество и производителност Но в Чехия, Словения получават над 1000 Евро а в нашата мила България 800 лв или 400 евро. Защо ли? Всеки сам да си отговори а може и тук. Най вече понеже им се позволява от управници и после ние им позволяваме. Събуди се Българино ! 🇧🇬
  • 40 Политолог

    21 2 Отговор
    Партията на труда чака своя водач за следващите избори МНЗ 1500 лв . както искат така да ги смятат!
  • 41 Времето

    18 3 Отговор

    До коментар #17 от "Груба балтия":

    Напротив,много го разбират . Виждат че населението застарява,младите като пипнат дипломите и въз навънка.С прогресивно намаляващо и застаряващо население,на капиталистите им светва някъде в дълбините на кратуните,че същите тия застаряващи и все по-болнави хора няма къде да ходят,освен да си останат в родината.Нямайки голям избор,естествено ще се задоволяват с ниски заплати.Затова е борбата, да няма МРЗ, на работаделя му скимва да ти плаща малко,ако искаш,ако ли пък не,хващаш пътя. Това са мечтите на тоя Велев, доводите му за производителност на труда, БВП, и нива на инфлация и колко пъти била вдигана МРЗ ,са меко казано смешни.Теоретично са верни, но на макроикономично ниво, И дотук, обикновенния човек не го касае макроикономиката,която освен изброените показатели,се влияе и от много други фактори.Ето войната например,обърка всички европейски икономики/ не колкото нашата пропаднала/ ,за пандемията да не говорим.
  • 42 Чакайте

    18 1 Отговор
    Да влезете в шенген.Да ама не.Със това отношение към работещите хора.И после защо има престъпност.Ами кой ще ти работи за тези пари?Само кражби престъпност и нищо друго.Децата му гладни ли да стоят?
  • 43 един от многото

    18 1 Отговор
    При заплата (минимална от 710 лв.) , след осигуровки и удръжки вземаш около 420 лв. А , смятайте с колко ще е увеличението , колко ще вземате чисто и как ще живеете с тях!
  • 44 Чук

    8 0 Отговор
    Винаги да се пуска Пинк Флойд Тухла в Стената когато се дебатира заплащането на работещите ...
  • 45 Бунтар

    12 2 Отговор
    Бунтарите ще се разбунтуват........искаме 8 Euro на час....
  • 46 Г.Д.

    16 0 Отговор

    До коментар #21 от "Емигрант":

    Че кой луд ще работи за 5 лв на час бре..хахах аз с кефа си в Германия вземам по 17 на час. Кви 5 лева ви гонят.
  • 47 Гражданин

    10 3 Отговор
    Абе и.д.и.о.т.и, хората в Европа са го измислили още миналия век, вижте Германия и не се занимавайте с глупости!

    Коментиран от #60

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Венци

    3 0 Отговор
    Минимална работна заплата такова животно няма бе тя винаги е била брутна ,просто ние така сия наричаме.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Васил Велев

    1 0 Отговор
    Извинявам се за глупостта която предложих!!! Сигурно съм бил надрусан !!!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 125

    0 0 Отговор
    А добър ден.
  • 57 Човекът от Барселона

    0 0 Отговор
    Аз ако кажа, че черното е бяло, значи е бяло.
  • 58 Иванчо

    1 0 Отговор
    Бе това куку, няма ли кой да го ползва по предназначение, че да спре да ръси серсемлъци.
  • 59 Българин

    2 0 Отговор
    ЗАЩО още няма ЗАКОН за спекулата ???? Депутатите нищо не правят !!! НЕ защитават интересите на българския народ !!! НЕ приемат ВАЖНИТЕ ЗАКОНИ !!! Това е ПОДИГРАВКА с България и българите !!! Ще дойдем с камъни да ви изгониме всичките !!! Идиоти и продажници и най-големите БОКЛУЦИ на света !!! ЧЕРВЕНИ ЦЪРВУЛИ !!!
  • 60 Българин

    2 0 Отговор

    До коментар #47 от "Гражданин":

    Те Германия я имат само за разходки и да си купуват имоти там !!! С нашите пари си купуват и скъпи коли,вещи и всичко каквото си поискат !!! Да, с нашите ПАРИ !!! Най-големите БОКЛУЦИ ни управляват !!! Това са ЧЕРВЕНИТЕ ЦЪРВУЛИ от 1944-година !!! Отърване от тях няма !!! Ще си намерят майстора все някога !!!!
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол