Last news in Fakti

22 Декември, 2022 12:35 4 866 29

ВМРО: Ако в Сърбия се чудят какви са шопите, да прочетат за Шопската дивизия

  • вмро-
  • сърбия-
  • българи-
  • шопска девизия

ВМРО призовава българското външно министерство за реакция – доколкото в случая очевидно става дума за низ от изявления на официален представител

ВМРО: Ако в Сърбия се чудят какви са шопите, да прочетат за Шопската дивизия - 1
Снимка: БГНЕС

Ако някой в Сърбия се чуди какви са шопите, да прочете за Шопската дивизия. Българите не сме сърби! Спрете с евтините проруски провокации! МВнР трябва да отговори.

Това е реакцията на войводите срещу поредната напълно недопустима ситуация, дошла от западната ни съседка, а именно, че българите са сърби. Коментарът идва не от обикновен човек в някоя социална мрежа, а от Милорад Вукашинович, заместник-председател на Съвета за регулиране на електронните медии в Сърбия (съответствието на българския Съвет за електронни медии). Той с видима охота прави провокативния коментар. Събеседникът му се съгласява и добавя, че българи и български език не съществуват.

Събеседникът припомня и отколешните сръбски небивалици за наличието на някаква отделна шопска народност – по-близка до сръбската, отколкото до българската. Звучат забавните балкански щуротии за това чия е шопската салата и т.н.

Цялото участие на Вукашинович е изпълнено с проруски бълнувания за прекрояване на границите на Балканите и сръбски излаз на адриатическия бряг. Западът е показан като колонизатор.

ВМРО призовава българското външно министерство за реакция – доколкото в случая очевидно става дума за низ от изявления на официален представител. При това, представител, чиято длъжност е да съблюдава медийната среда, информацията и културата. От показания тук малък откъс може да се съди що за медийна среда има всъщност в днешна Сърбия.

Абсурдно е публиката да слуша подобни теории, но истината е, че още от великосръбското „Начертание“ на Илия Гарашанин от средата на деветнайсетия век, Сърбия пропагандира асимилаторска политика спрямо българите. Плодовете на тази политика в Македония, например, са видими ясно днес. А нейното вдъхновение очевидно не идва от запад – както ясно личи и в думите на въпросния Вукашинович. Това е важно напомняне и към нашите западни партньори, които продължават да легитимират просръбски, а всъщност проруски, политики в Скопие.

Щеше да е смешно, ако не беше тъжно. Ако това беше просто поредният екзотичен говорител по маргинални телевизии с конспиративни теории, нямаше да е проблем. Но тук имаме официален представител.

Пък, ако тези хора сериозно са се замислили дали шопите са по-близки до сърби или до българи, добре е може би да си припомнят за делото на желязната Шопска дивизия. В Първата световна война, например, тази дивизия бързо успява да върне шопски и торлашки земи и в днешна Сърбия. Защото населението там още говори за западни български покрайнини и знаково нарича единия приток на Морава Българска Морава.

Та, ако ще се връщаме в историята, и ние можем. Но нали уж Сърбия иска не да се връща в историята, а да влиза в Европейския съюз. Изявления като това на Вукашинович няма да помогнат. Време е България да предяви ясно своите условия по европейския път на Сърбия. Ако Белград въобще ще върви по европейски път.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тиквата от Банкя

    50 10 Отговор
    Харизах на путин 3 милиарда за сръбската тръба, а ето сега србете как ни се отблагодаряват. Проблема е, че в България няма хора с топурдаци да им врътнат кранчето!

    Коментиран от #11

  • 2 Путинофил

    26 9 Отговор
    Казах ви, че Путин има план за Балканите!

    Коментиран от #22

  • 3 честен ционист

    14 36 Отговор
    Шопите са като укропам, неосъзнати селяндури.

    Коментиран от #7, #16

  • 4 Теле

    18 37 Отговор
    Сърбите са прави, ние сме лай... та в краварника

    Коментиран от #9

  • 5 Австрийски специалисти изчислиха, че

    47 3 Отговор
    Сърбия и Магедония ще влязат в ЕС след около 90 години! Нещо подобно като с Турция!

    Коментиран от #14

  • 6 ДДРОнег

    39 14 Отговор
    И за антиБългарите да поясним -сърбите и техните съюзници рузнаците са виновни за омразатав РСМ към България !!!
    сърби и рузнаци настройват Българите в РСМ срещу България и тяхна е лъжовната тероия за македонизма, промил мозъците на днешните жители на РСМ !!!

    Коментиран от #12

  • 7 Я, потомъкът

    18 1 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    на Лилит на всяко гърне капак. Гледай си вашите сатанински работи и не си ври циничните забелешчици къде ги не искат.
  • 8 Мчи вийй не знете ли

    30 2 Отговор
    че българите са произлезли от древния сръбски народ(тука сърбите да си се разберат с македоците)?Така е споре шефа на сръбския СЕМ,и туй то!Това някакви си ханове и други разни дошли от север още когато древните сърби не са се били сетили да се появят,мааани...И Ония-византийците с техните правописни грешки по история-на техния там император некой си да гу казват "българоубиец",аааа...да ги нямаме тия : "сърбоубиец" е бил(тука сърбете пак да си се разбират с македонците,да не би пък случайно прди това да е бил "македоноубие"),не могат да го кръщават на някакви българи дето ги е нямало и не се е бил с българска армия,ами къде със сръбска,къде с македонска-както дойде.
  • 9 От обора

    10 4 Отговор

    До коментар #4 от "Теле":

    Кой както се чувства,така и живее...
  • 10 Да четат източниците

    30 1 Отговор
    Сърбите да четат гръцки,готски,латински и византийски източници, особено гръцкия византолог проф. Спирос Врионис. Славяните се появявят на Балканите към края на 5-ти век.Тия саславяни са заобиколили Карпатите от изток и през делтата на р.Дунав нахлуват отначало за грабежи. Често правят съвместни походи с българите,което според Врионис паказва,че поне 150 години преди да напрявят съвместна държава са се познавали. В 550 г. славяните за първи път презимуват на Балканите и то не къде да е а в Босна. В Босна защото е планинси релефът и далече от Кнстантинопол за организиране на наказателна експедиция.За още 50 години славяните,пак според Врионис, заливат целия полуостров,чак до Пелопонес. Византийски остават само Одрин,Провдив,Сердика,Белград и градовее по крайбрежията на Черно и Бяло море. От 597г. славяните 6 пъти обсаждат Солун,като последния път савместно с българите на Кубер.Сърбите се появявят на Балканите близо 200 години по-късно след славянските племена от които се образуват българите и бошняците. Дофтасват от Галиция и Бохемия при император Ираклий към средата на 7-ми век и то като федерати,т.е. допуснати да се заселят.

    Коментиран от #21

  • 11 БСП на Бунището

    19 7 Отговор

    До коментар #1 от "Тиквата от Банкя":

    Направо да им изровят тръбата и кой - откъде...Сърби и Орбан ще се хванат за палците за руски газ...

    Коментиран от #19

  • 12 Само сърбето,

    30 1 Отговор

    До коментар #6 от "ДДРОнег":

    не мешай руснаците. Знаем, че мразиш руснаците, но тука вина имат само шумадийските свини. Техни земи са на север от билото на Шар планина, с единствения град српска Рашка, достижим само лятото и то на кон, или пеша. Кола(каруца) не можела да стигне до там. Всички останали земи са ИЗКОННИ, БЪЛГАЛСКИ ЗЕМИ. Дори и столицата им Белград, наричана от тях београд. Пръв за велика сърбия за сметка на България е милош милоевич. От тогава до ден днешен те непрестанно действат в тази насока.
    Друго тяхно долно деяние е спасяването на наследниците на баязид при пленяването му в битката с Тимур Куция. Тогава васалните сръбски войски ги спасяват и по този начин спасяват династията му от изчезване. По този начин подпомагат падането на целите Балкани под турско робство. Това е тяхното дело. Сега са с Русия, но не трябва да забравяме, че преди това, до преди съвсем скоро бяха на нож с нея. Бяха със така наречения запад. После като се обърна палачинката, станаха "най - верния" съюзник на същата, тази Русия. Те от вежливост не разбират. Мислят те за мекошав и глупав. Виж сопата всява респект. Така са устроени и ние трябва да имаме под внимание това.

    Коментиран от #17

  • 13 Чавдар войвода

    21 2 Отговор
    Сите сърбе на върбе.

    Коментиран от #25

  • 14 Руми

    8 5 Отговор

    До коментар #5 от "Австрийски специалисти изчислиха, че":

    Целта на Сърбия и РСМ е влизане в България, а не в ЕС, България трябва да се раздели на Сърбия, Турция и Македония.

    Коментиран от #15

  • 15 Софе

    4 3 Отговор

    До коментар #14 от "Руми":

    Вярно, че македонците вече са готови за война с България, сега сърбите се готвят, а турците са останали.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Търновец

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "Само сърбето,":

    Когато Сърбия кандидатствуване за ЕС защо патриотите не ги спряха? А Шкембе войводата през старите времена бил ли е в Скопие?
  • 18 някой казал

    7 0 Отговор
    Много важно!Лафове на пазара...
  • 19 лапни на

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "БСП на Бунището":

    тивата празна,ама смучи .....
  • 20 Няма я югославията

    15 0 Отговор
    Да връщат западните покрайнини, в 21 век с титов сръбски шовинизъм към ЕС, сърбията беше корекома на соца, противна история
  • 21 Те не четата, те си знаят,

    14 1 Отговор

    До коментар #10 от "Да четат източниците":

    Кво са туй исторически извори и доказателства, някаква Битолска плоча с български царе, те си знаят друго, комунистически титовизъм в действие
  • 22 МАКЕДОНИЯ И СЪРБИЯ

    14 0 Отговор

    До коментар #2 от "Путинофил":

    ВЕЧЕ СКАЧАТ НА БЪЛГАРИЯ ,СКОРО ЩЕ РАЗБЕРЕМ ВСИЧКО....РУСИЯ НЯМА ДА НИ ОСТАВИ ТУКО ТАКА ПРИТОВА БЪЛГАРИЯ Е В СПИСЪКА С ВРАЖЕСТКИТЕ ДЪРЖАВИ.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 бай Даньо

    14 0 Отговор
    Лесно им е на сърбите да фантазират защото мангaлската им държава няма един лист писана история до 10 век и всичко е фантазии и си представят че и другите като тях не знаят от къде идват ...
  • 25 Тодор Димов

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Чавдар войвода":

    Е-е... войводо, и Лепа Брена ли?
  • 26 За да сме обективни

    10 2 Отговор
    Да се забърквяат руснаците със сръбската национална доктрина е меко казано нелепо,всъщност е лъжа. За да сме обективни: Концепцията за сръбската национална доктрина е дело на Адам Чарториски. Чарториски е водач на полската емиграция в Европа и върл противник на Русия. Длугият концепционалист е Франьо Зах,чех на сръбска служба и първи началник на ГЩ на Сърбия. Също върл русофоб и участник в полските въстания.Зах синтезира концепцията на Чарториски,а водещият се за ниен създател Илия Гарашанин и придава окончателен вид на строго секретен държавен документ. "Начертанието" дълго време,над 50 години е строго пазена държавна тайна,най-вече от Русия. "Начертанието" е както антируски,така и антибългарски документ - там е написано как да бъде преметната Русия и как България да бъде включена в сръбската държава. Още там е заложена официално играта на два стола,цоцането от две бозки от сърбите и тая игра продължи и при Тито и се правят опита да продължава и сега. Да ,днешна Русия подържа Сърбия,ноооо... в никакъв случай няма да се мине втори път да започне световна война заради сърбетата. Ще гризат дръвцето сърбите в Косово.
  • 27 Тия мини-рашляците

    6 0 Отговор
    Скоро не сме ги били по кухите кратуни и затова се чудят 🤣
    Когато България е измисляла азбука и е пишела книги, сръбете и рашляка са живеели в пещери! И до днес са един век зад нас 🤣
    А иначе Сърбия е точно Белград идве села около него. Първо Косово си отива, а после Войводина!
    Всички избягаха от Югославия, а само най-загубената държава остана да обяснява колко е славна 🤣
    А реалността е, че който ги е хванал, той ги е бил! Включително и Хърватия, която е 2 милиона 🤣
    Така е, когато не го съдиха и Вучич заедно с Милошевич и Младич! Но сега може да хване влака с Путлер 🤣
  • 28 Един от морето

    7 0 Отговор
    На времето когато сърботе идваха по нашето чрноморое на почивака и наглееха влязох във да кажем спор със една сръбска манерка която говореше че Сърбия е била най силната воена дуржава на балканите. Тогава му каза, моят дядо е ранен птезПСВ на постъпите на Белград, ако ти ми докараш човек от Сърбия чийто роднина да е ранен на постъпите на София,, но със доказателства каквото аз имам,, ти ще исваш на почивка 5 поредни години при мен без пари и ще ядеш и пиеш на корем. Сръбската манерка запелтечи хвана си пътя и повече не се видя
  • 29 Граовец

    3 0 Отговор
    Аз съм от село Гигинци,Брезнишка община,Област Перник-чист граовец(шоп от Граово)-моя деда в три войни за България се би,ние сме българи от Шоплуко,до Морава беха сърбите,когато ние сме имали царе,сърбите са Паско кравите!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове