Last news in Fakti

22 Декември, 2022 19:07 3 023 104

Енергийният министър обяви за нова епоха за АЕЦ "Козлодуй"

  • аец козлодуй-
  • атомна енергетика-
  • росен христов

Споразумението е сключено

Енергийният министър обяви за нова епоха за АЕЦ "Козлодуй" - 1

Днес е значим ден за българската ядрена енергетика. Правим мащабна крачка напред към сигурността и диверсификацията на доставките на свежо ядрено гориво за 5 блок на атомната електроцентрала. Това каза министърът на енергетиката Росен Христов на подписването на договора между „АЕЦ Козлодуй” ЕАД и компанията Уестингхаус Електрик Швеция АВ за доставка на свежо ядрено гориво за 5 блок.

Споразумението е сключено в изпълнение на съгласуваната с Агенцията по доставките (ESA) към ЕВРАТОМ програма на АЕЦ „Козлодуй” за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво и в изпълнение на решението на Народното събрание на Република България от 09.11.2022 г. за ускоряване на процеса за осигуряване на алтернативен доставчик.

„Смело мога да заявя, че успешно завършихме поставените задачи. Изпълнихме поетия ангажимент към Европейската агенция за диверсификация на свежо ядрено гориво за 5 блок на атомната електроцентрала, при изцяло изгодни условия и при спазване на всички изисквания за ядрена безопасност“, подчерта енергийният министър.

По неговите думи компанията Уестингхаус има ангажимент да изпълни комплексна доставка на свежо ядрено гориво за пети енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“, което включва осигуряване на обогатения уранов материал, асемблиране на касетите и тяхната доставка на площадката на АЕЦ "Козлодуй". На практика това е идентичен поход със сегашния модел на работа на централата, което ще позволи по-лесното управление на целия процес.

Европейските изисквания за диверсификация, към които централата последователно се придържа, са насочени към обезпечаване на сигурността на доставките на ядрени материали и услуги в ядрено-горивния цикъл за всички организации, опериращи атомни електроцентрали в рамките на Европейския съюз.

Целта е гарантиране на непрекъснатата и безопасна работа на ядрените мощности, както и сигурността и надеждността при производството на електрическа енергия за населението и промишлеността на страните от Съюза.

Енергийният министър подчерта, че благодарение на проведената процедура икономическите условия по договора са значително подобрени в сравнение с получената оферта през месец юли.

По думите на Росен Христов Уестингхаус ще предостави безплатно внедряване на тяхната система за вътрешно реакторен контрол.

С цел гарантиране на ядрената безопасност, тази система ще бъде внедрена от следващата година и ще работи паралелно със сега действащата система. Това ще даде възможност на персонала да бъде обучен и технологията да бъде синхронизирана.

„Положихме много усилия за да осигурим безпроблемното и безопасното внедряване на новото ядрено гориво без прекъсване на работния процес на централата“, каза още министърът на енергетиката Росен Христов.

Той обяви предстоящо подписване на идентичен договор с френската компания Фраматом за 6 блок, с което ще бъде приключена процедурата по диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво за българската атомна централа от два независими източници.

Днешният договорът бе подписан от Георги Кирков – изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй”, и Азиз Даг – управляващ директор на Уестингхаус Електрик Швеция.

По думите на Георги Кирков страната ни най-накрая е направила реална стъпка към диверсификацията на свежо ядрено гориво. От своя страна г-н Азис Даг обяви, че подписването на договора е исторически момент за българската ядрена енергетика.

„Вярвам, че сътрудничеството между АЕЦ „Козлодуй“ и Уестингхаус ще донесе само ползи за българското общество“, каза още управляващият директор на Уестингхаус Електрик Швеция и подчерта 40 годишния експлоатационен опит на ядреното гориво, което компанията ще доставя за АЕЦ "Козлодуй".

На събитието присъстваха още Херо Мустафа – посланик на САЩ у нас и Катарина Рангнит – посланик на Кралство Швеция в Република България.

Документът влиза в сила, след като бъде подписан от Агенцията по доставките към ЕВРАТОМ и е за срок от 10 години.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин Сл.

    76 7 Отговор
    този си смени чипа-до оня ден беше копейка,вчера ходи в Украйна да носи генератори-днес приветства американското ядрено гориво

    Коментиран от #37

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ТаУмВзе

    74 6 Отговор
    Аре да се Взривим от бесен Кражбалък на Комисионка!

    Коментиран от #9

  • 4 Русия е аут от България

    11 92 Отговор
    Газпром, Аеца, остана само Лукойл. Досвиданя-"братушки".
  • 5 Запознат

    72 8 Отговор
    Румен Радев петоколонника шпионин затова бави 2 месеца мандатите за да има работещо народно събрание да гласува покупката на ядрено гориво което не е предназначено за руските реактори в АЕЦ Козлодуй.
  • 6 Енергетика

    91 4 Отговор
    От Росатом казаха, че сложи ли се различно гориво в Козлодуй от руското не носят отговорност ако стане авария.

    Коментиран от #11, #12, #71

  • 7 Руската братушка

    7 75 Отговор
    на сухо трябва да се мyшкa.
    За всичката мизерия която сме изтърпяли заради нея, и която ни е причинила.

    Коментиран от #104

  • 8 Реалист

    86 6 Отговор
    Това е края на АЕЦ Козлодуй после ще купуваме от Турция и ставаме 100% зависими или дупчат Южна Добруджа с фракинг за шистов газ и отравят житницата на България.

    Коментиран от #62

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Баба Вуна

    9 77 Отговор
    Най накрая. Ама що трябваше да се чака ножа да опре до кокала? Сега трябва да си вземем Нефтохима и да преработваме петрол от Азербайджан.
  • 11 Хаха

    9 43 Отговор

    До коментар #6 от "Енергетика":

    А сега каква отговорност носят?

    Коментиран от #95

  • 12 Ти кво искаш да ти кажат?

    10 68 Отговор

    До коментар #6 от "Енергетика":

    Същото го говорят и за Лукойл. Мислят, че тук живеят същите rлynaцu като в Рашата и ще им се върже народа. Нищо и няма нито на централата, нито на Лукойл. Урана си е уран, нефта-нефт. Експертите ни и всички в аеца са ненормални и поемат безсмислени рискове. Така лти говорят звездите?

    Коментиран от #14, #97

  • 13 Дядо Коледа

    90 7 Отговор
    Росатом си извозваше отработеното гориво по договора , а сега България ще стане и ядрено сметище.

    Коментиран от #70

  • 14 КОНТРАТА

    71 5 Отговор

    До коментар #12 от "Ти кво искаш да ти кажат?":

    Глу.пак нищо не разбираш за 5 лв днес си готов утре да хапнеш 50 000 рада радиация.

    Коментиран от #23, #25, #49

  • 15 Васил

    9 37 Отговор
    АЕЦ Козлодуй е развалина отдавна трябваше да се построи Белене.
  • 16 Само да питам

    69 3 Отговор
    В кой друг АЕЦ с руски реактори са сложили чуждо гориво или Козлодуй ще е първата да пробваме какво ще стане?

    Коментиран от #30

  • 17 Въпрос

    68 2 Отговор
    Кога ще го сложат?Питам за надписа на надгробната плоча...Явно са решили твърдо да ни докарат Чернобил.
    После кой ще вземе парите от застраховката,която са направили ако случайно гръмне?
    Всички експерти казват,че ще има проблем,а тези правят договори за 10 г. въпреки че са служебно правителство и нямат право...

    Коментиран от #31

  • 18 Васил

    75 4 Отговор
    Радев, Радев, какъв продажен президент се оказа ти мекере долно, и ти и всичките ти правителства са български изменници!!! Импийчмънтбсамо за теб, жалък предател!

    Коментиран от #21, #44

  • 19 Продажник

    57 4 Отговор
    Радев и цялата евро-атлантическа пасмина рано или късно ще паднат. Дано да се намерят свестни хора да ги съдят тия продажници ...
  • 20 нннн

    61 3 Отговор
    Европа ни накара да затворим 4 реактора. Останалите два трябва да взривим ли? И как бодро и гордо го казва тъй наречения министър! Радев, пардон, рибата се вмирисва откъм главата. А я кормят откъм опашката - добавят някои.

    Коментиран от #50

  • 21 Софиянеца

    42 3 Отговор

    До коментар #18 от "Васил":

    Абс подкрепям този се оказа шпионин и просто подмениха Боко шпионина с други.
  • 22 Показателно

    2 37 Отговор
    Да кажем като някои с други убеждения но с обратен знак: "Щом реват .... ,значи сме на прав път."Ама как ще стане това с обучението на персонала,който от поколение на поколение си предава свещено преклонение към руския интерес,не се знае.

    Коментиран от #65

  • 23 Анонимен

    32 0 Отговор

    До коментар #14 от "КОНТРАТА":

    И да хване радиация за него пак Путин ще е виновен.
  • 24 Епоха на краварска дискотека

    42 4 Отговор
    При бяй Тошо имаше период 2 часа нема, 4 часа има ток, а при лакетите на краварите ще е 2 часа има, 4 дена нема.

    Коментиран от #26, #51, #67

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Епоха на краварска дискотека

    45 1 Отговор

    До коментар #24 от "Епоха на краварска дискотека":

    Забравих да честитя и новите цени на малоумните зомбига, които са се продали за 2 ценат и ликуват в умопомрачения. Честито скорошно нямане на достъпен ток за бита, боклуци безробдни!
  • 27 Сарс

    67 1 Отговор
    Как един управляващ не се появи който да мисли с главата си а не с г@зът си? От нетен износител на електроенергия миналата седмица 3 дена купуваме от Гърция. Сега са решили да затрият АЕЦ-а. М@йка им проста, нещастна, крадлива. Да идва, който ще да е с арми и да се свършва. Все ще е по добре.
  • 28 Българин

    41 0 Отговор
    Етап закриване
  • 29 Безкрайно дрънкане на

    44 0 Отговор
    простотии, но не казва най- важното - кога затваряме Козлодуй? Явно ангажиментът вече е поет срещу пари в лични сметки.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 36 Отговор
    БРАВО АЕЦ ще РАБОТИ
  • 33 Оффф

    41 0 Отговор
    Добре че поне тия реактори не могат да гръмнат като чернобилските, щото са друг тип, иначе след това козяшкитеутайки пак щяха да реват - Путин в виновен, дето скапания АЕЦ е съветски, а не "демократичен" наглосаксонски. Дано барем при прдстоящите несипирни аварии изтече радиация в Дунава, да ни запомнят "с добро" и комшиите, че и те са същите еврейатлантически подлоги.
  • 34 Русия се разпада

    3 45 Отговор
    Над 80 години диктатурата Русия смуче и източва българските ресурси,бавно но сигурно вече се отдалечаваме от кървавия руски ботуш
  • 35 Революционер 🇧🇬

    47 1 Отговор
    Ликвидират държавата какво не ви ясно още си стойте по къщите и си трайте.

    Коментиран от #39

  • 36 ПУТИН В ШОК

    1 26 Отговор
    Тия българи ша мъ довършат....
  • 37 Доларите са му постъпили

    28 2 Отговор

    До коментар #1 от "Българин Сл.":

    по личната сметка.
  • 38 Нова епоха

    24 4 Отговор
    Нови цени.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Вонбон

    23 1 Отговор
    После ще гледате и да се звездите гадове проклети
  • 41 дед гог

    38 1 Отговор
    нема нито един управник българин- всичките са чуждоземци- тоя красавец отработеното гориво в мазето ли ще си го държи- до сега руснаците прибираха отработеното гориво - то си е голям проблем за съхранение - пука му той нали ще си напълни гушката - тия от-ре-пки българите кучета ги яли

    Коментиран от #52

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Кога щатските подлоги

    39 0 Отговор
    ще се издигнат на седмото небе блеещи от възторг? Когато останем без:
    1. АЕЦ
    2. Нефтохим
    3. ТЕЦове
    4. Армия
    5. Здравеопазване
    6. Образование

    Коментиран от #47

  • 44 Предателя Радев

    1 34 Отговор

    До коментар #18 от "Васил":

    Какво е предал?Българските или руските интереси?България има ли интерес да може да не зависи енергийно само от една държава?Чий е интереса?

    Коментиран от #48

  • 45 Пор Чвор

    31 0 Отговор
    Ето така с блясък и фанфари се убива една държава пред очите на всички
  • 46 суйех

    31 0 Отговор
    Ето го още един палячо. Сваля си гащите и дава още преди да са му поискали. Сега ожени България за краварите, та да могат да ни смъкнат по още една кожа за АЕЦ. Краварите купуват уран от Русия и го продават на простите българи, продадени от този лакей. Добре ще е след време и тоя да търка някои нар в затвора.
  • 47 Колега

    26 0 Отговор

    До коментар #43 от "Кога щатските подлоги":

    От изреденото само АЕЦ ни е останал все още. Нефтохима е частен (мавъра и там намаза комисионни и акции) и може би ще хлопне кепенците заради проблемите с доставките, които уредиха милите ни евроатлантици.
  • 48 Ликвидирай всичко в кочината

    20 0 Отговор

    До коментар #44 от "Предателя Радев":

    и няма да зависиш от никой. Сам ще си ровиш на бунището, необезпокояван от никой.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Сарс

    16 1 Отговор

    До коментар #41 от "дед гог":

    Евроатлантиците ще си прибират по един пакет в хладилника и ще подаряват на явно заблудените русофобски драскачи по форумите по една пръчка, за да се кефят че са им дали в знак на евроатлантическа солидарност. Толкова са заблудени тези хора че явно не виждат какво става около тях. Бях скептичен за това че постоянно хващат дрогирани по пътя и си мислех че не е точно така , но като чета по форумите явно има такава работа. Ако има тест за наркотици и ако си положителен да не можеш да пишеш във форумите, ще останат само 5-6 човека
  • 53 Тц тц тц

    28 1 Отговор

    До коментар #39 от "ЛИКВИДИРАТ РУСКАТА НИ ЗАВИСИМОСТ":

    Нас ще ликвидират,а не някаква "руска зависимост"...как може да сте толкова зле?
    Господ преди да прибере някой му взима ума.Явно с вас е така.Не мислите въобще.
    Тези на Уестингхаус дават дефекти и правят аварии.Пробвали са ги в Чехия и Украйна.Прочетете по въпроса.Все едно да сложиш батерия от един модел телефон на друг модел...Това обяснява защо напоследък имаха аварии.Пробвали са го.А това новото ще е на по-висока цена така че за какви "зависимости" говорите?Нали до 2024-та имахме?Защо бързате?Да направите The Great Reset?
    То пък ако не се пробват да гръмнат Запорожката АЕЦ се пробват нашата.Сатанисти.
  • 54 мекотело

    24 0 Отговор
    Радев какъв безгръбначен боклук излезе накрая.

    Коментиран от #58

  • 55 Скоро

    16 0 Отговор
    Ще светне
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 ха ха

    18 0 Отговор
    май йодните таблетки и свещите ще изчезнат от пазарната мрежа
  • 58 Никой не ви е виновен

    14 2 Отговор

    До коментар #54 от "мекотело":

    че се прехлавате по рекламите на говнаВшарено целофанче. Масона-фърколет от натю беше ясен чий агент е, още като встъпи за първи мандат, ама няма кой да прочете биографията му да види къде е учил последно и кои служби са го вребували. Янев - същата история. Отрочетата шарлатани и те бяха ясни, ама никой пак не им рови малко от малко миналото рпеди да им гласува доверие. Ами заслужавате си ги, рупайте сега рекламите от "българските" ТЕЛЕвизии!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Бай Канур

    27 1 Отговор
    Пиши я бегала тая централа. Влезе ли несертифицирано от руснаците гориво един болт няма да ни продадат за нея
  • 61 Аззаззз

    25 0 Отговор
    Служебен министър ни вкарва в голяма беля... Най страшното последните 30 години е безнаказаността на политици, които са престъпници и безродници.
  • 62 Баба Вуна

    1 13 Отговор

    До коментар #8 от "Реалист":

    Важна е цената, не произхода на електроенергията!
  • 63 ЛиБеРаст

    22 0 Отговор
    Освен да отстраните Русия като доставчик на собствено гориво за собствени реактори, какво друго правите? Да, може би оскъпявате горивото и поставяте под риск централата и държавата, но важното е да се наведем на господарите! Те ни дават правото да крадем от собственият си народ.

    Коментиран от #69

  • 64 3473

    3 2 Отговор

    До коментар #59 от "Бесен- _Язовец":

    А какво е бер?

    Коментиран от #66, #85

  • 65 някога бил си в АЕЦ-а

    20 0 Отговор

    До коментар #22 от "Показателно":

    Там работят хора, които осъзнават достатъчно добре отговорността си. Вършат си работата много адекватно, докато не се намеси някой политик, та да им свежда разпоредби, граничещи с абсурда.
    Тук не става дума за любов или омраза към Русия, а за безопасност и икономическа целесъобразност. Ако ни се разминат аварии (но тогава руската система трябва да работи паралелно винаги, а американската ще е само за украшение), то директните финансови загуби от бракуване на гориво няма да ни се разминат.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 един от многото

    9 0 Отговор

    До коментар #24 от "Епоха на краварска дискотека":

    Да ама тогава украинските хрантутници ще се изнесат по най бързия начин , защото в Украйна си имат поне генераторчета! Така че когато губиш нещо , не се знае какво печелиш и обратно!
  • 68 бобо

    17 0 Отговор
    Уж нямаха право да правят дългосрочни политики, а сега този договор е заробващ за поне 10 години! Дано тази "нова епоха" не ни върне в други "епохи".
  • 69 Тия са взели комисионна

    12 0 Отговор

    До коментар #63 от "ЛиБеРаст":

    Този министър го пише по Интернет, завлякъл акционерите на фирмите където работил ... Някакъв измамник ... Радев нарочно го на е назначил да вземат комисионните по 10-годишния договор ...
  • 70 БазаДанни

    0 16 Отговор

    До коментар #13 от "Дядо Коледа":

    След пет годишно отлежаване на отработеното ядрено гориво, т.е. тук по всяко време има ядрени отпадъци от три зареждания на реакторите на АЕЦа.
    След това братушките ТИ го взимат за да го рециклират и ти го продават отново...
    Освен това убитият бивш шеф на АЕЦ се оплакваше от ниско качество на рециклираното гориво невлизащо в никви норми.
    Има доста материали в нета.
    По новите договори става въпрос за СВЕЖО ядрено гориво и дори на по-ниска цена.

    Коментиран от #74, #79

  • 71 информиран

    14 1 Отговор

    До коментар #6 от "Енергетика":

    То да беше само по-високия потенциал за аварии. Още куп проблеми ще се стоварят на Козлодуй и без да има авариен режим.
    От тук насетне, руснака може да откаже всякаква поддръжка и отговорност като Главен проектант. Може да се очаква рязко повишаване на годишната застраховката на Козлодуй.
    Като нищо, може да се очакват все по-чести спирания на блоковете за отстраняване на проблеми и т.н. Да не коментираме съхранението на отработилото гориво и на това, което ще се идентифицира като дефектирало след 1-2 години експлоатация.
  • 72 Хххх

    17 1 Отговор
    Пей сърце ,яхнаха ни янките! Кажете къде ще отиде отработеното гориво? Няма да иде никъде , ще ни тровите нас! Горка България , попадна на предатели !
  • 73 3473

    2 4 Отговор

    До коментар #66 от "Бесен- _Язовец":

    Умен си, личи си. Явно си ял доста махленска вожа. Та какво е Зиверт(Сиверт)?

    Коментиран от #76

  • 74 всички доставят свежо гориво

    8 1 Отговор

    До коментар #70 от "БазаДанни":

    това, което коментираш не прави горивото по-малко свежо. Ако решат да ти доставят гориво с уран извлечен след преработка, това и Уестингхаус ще го прави, стига да има технологията. Не се подвеждай.

    Коментиран от #92

  • 75 въпросче

    13 0 Отговор
    a ko правим с отработеното ядрено гориво. Руснаците си го взимаха преди, сега ще го пращаме на Шведи и Французи ли ??? Малко съмнително ми се струва да си го вземат.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Сух

    20 0 Отговор
    Не можеш да си представиш каква ненавист има в момента в мен. Ти си за, парчета обаче отстранени но изключително бавен начин. РАДЕВ РАБОТИ СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ!!! ТОВА СА НЕГОВИ ХОРА! ИНФОРМАЦИЯТА Е ЧЕ ТОВА ГОРИВО Е ОПАСНО ЗА ТЕЗИ РЕАКТОРИ. ОПИТИ ЛИ СИ ПРАВИТЕ СЪС ЗДРАВЕТО НА БЪЛГАРИНА И ДЕЦАТА МУ? НЯМА ТОЛКОВА ГНУСНИ ИНДИВИДИ, КАТО ВАС!!! Продажници на България!
  • 78 Стоян Александров

    13 1 Отговор
    Да прав е : ЕПОХАТА НА ФАЛИТА ЗА АЕЦ-а. Епохата на поредния позор. БЪЛГАРИИИИИИИ БЕЗ РУССКИТЕ ЧАСТИ, ГОРИВО И ПОДДРЪЖКА АЕЦ-а Е ОБРЕЧЕН НА ЗАТВАРЯНЕЕЕЕЕЕЕЕ. ФАКТ. ВЕЧЕ СА ЗАТВОРЕНИ НАСИЛА ПОД ЗАПАДНА КОМАНДА НЯКОЛНО БЛОКА, СЕГА ПОЧВАТ И ТЕЗИ. ЖЪЛГАРИЯ ОТНОВО Е РОБСКА СТРАНА....Епоха почвала, що за позор е и този зеленочорапчев ? Абееее Радев кажи комко пари искал за да се разкарал изобщо от Майка България, при Господарите си да отидеш от САЩ И НАТЮЮЮЮ. ТАМ ХОДИ СИ КАРАЙ САМОЛЕТИТЕ, ТА ДАЖЕ АКО СИ МЪЖ ОТИДИ ДА КАРАШ В ОКРАЙНА, ОТ НАС ЩЕ Е САМОЛЕТА, БЕЕЕЕЕГАААААЙЙЙЙЙ БЪРЗО
  • 79 Аззаззз

    12 1 Отговор

    До коментар #70 от "БазаДанни":

    Да бе да... Уестингхаус където ги пуснаха после ги изгониха. За цената няма как да знаем защото няма откъде, на лъжците министри да не говорим. А тоя лъжльо приказваше че има гориво до 2024 а сега изведнъж се разбърза...
  • 80 Росенчо, само да няма

    20 2 Отговор
    Козлодуйски бряг БУМ, че тогава ще бъдеш на въжето бе подлизурко.
    1.САЩ купуват качествено и евтино гориво от Русия и Казакстан
    2.На теб ти пробутават скъпо и не качествено гориво като при опитите в други централи не работи добре
    3.Америка каза че ще намали доставките от Русия и. ще доставя от Казакстан но там мината и фабриката за обогатяване са 30% руска собственост.
    Ейййй Аман от подлизурковци.
  • 81 АЕЦ

    1 8 Отговор
    ПАЗАРНА ИКОНОМИКА
  • 82 АЕЦ

    1 7 Отговор
    НЯМА страшно ЩЕ имаме ЕЛ ЕНЕРГИЯ
  • 83 ха ха

    8 0 Отговор
    абе като знам какви пътища правим , как ремонтираха чаира , направо ще се изнасям за южна африка
  • 84 Сарс

    9 1 Отговор
    Ремонтът на ПАВЕЦ "Чаира" може да струва 2 млрд. лева. Това съобщи служебният министър Росен Христов по време на днешния парламентарен контрол.

    "Към момента всички хидроагрегати на помпено-акумулира водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) "Чаира" са извън енергийната система. Централата не работи и не се знае колко ще струва потенциалният ремонт, тъй като не е ясно какво точно трябва да се ремонтира", каза той. Така ще стане и с АЕЦ-а.
  • 85 Ами

    5 0 Отговор

    До коментар #64 от "3473":

    Има бекерел, ама за бер си питай киро литмуcа от дeмокретенската курoлaция.
  • 86 АЕЦ

    6 1 Отговор
    в АЕЦ КОЗЛОДУЙ работят големи РУСКИ ИНЖЕНЕРИ и СПЕЦИАЛИСТИ
  • 87 Баце

    10 0 Отговор
    Вече е време да се изнасяме поне на около 1000 - 1 500 км. от София ! ! ! ! !
    Иначе всички "наши политици" са за разстрел, абсолютно всички!!!
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Р радев подлогата

    12 1 Отговор
    Навлизаме в епохата на соросоидите до края на мандата България ще е банкрут дано по скоро настъпи 3 световна война
  • 90 Аз луд

    4 0 Отговор
    За нова година се очаква аец да избухне
  • 91 Госあ

    9 1 Отговор
    фатмака и хората му направиха много поразии служейки на жидокраварите за центове.
  • 92 БазаДанни

    3 7 Отговор

    До коментар #74 от "всички доставят свежо гориво":

    Явно не си разбрал смисълът в коментара, дед мороз.
    Русия и сега не взима да съхранява отработеното ядрено гориво.
    Останалото в коментара ми показва и с кое гориво има по-голяма вероятност от аварии.

    Искам да питам тези които са ми сложили минус - след като руснаците са ви братя - българите какви ви се падат?

    Коментиран от #94

  • 93 безпартиен

    5 1 Отговор
    То добре че ще купуваме от Уестингхаус,ама те от къде ще го купуват за да ни го продават?Дали няма да го купят от Русия и да ни го продадат с голяма печалба за тях?Кой ще гарантира,че уранът няма да е руски?
  • 94 БазаДанни

    0 8 Отговор

    До коментар #92 от "БазаДанни":

    Ще добавя още че американските ядрени подводници искарват с едно зареждане целият си експлотационен срок - 20 г.
    Смятай какво е качеството на руският обогатен уран, щом АЕЦ трябва да презарежда на година и осем месеца.
    Логично, повече зареждания - повече печалба.

    Коментиран от #101

  • 95 ами

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Хаха":

    прибират отработеното ядрено гориво. В новите договори няма такава клауза, така че трябва да стрим хранилища...
  • 96 Ехе, капитан Газпром

    2 0 Отговор
    Да не го направиш и АЕЦа на газ 🤣
    Поне едно нещо се сетихте да направите като хората! Май на Коледа наистина стават чудеса 🤣
  • 97 М3 голд

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Ти кво искаш да ти кажат?":

    Еййй, много ги разбираш ядрените работи. Особено на маса с кисели краставички и ракия. Ами почти малко. Пръчките на американците не ставаха за АЕЦ и затова толкова време се овъртаха безпомощно. Сега не съм на ясно какво ще се случва в реакторите. А отработеното гориво какво ще го правим? И ако ще строим бункер за ядрени отпадъци и ще го обслужваме, и тия разходи прибавим, дали ще е пак изгодно? Що не им дадоха Белене да построят и обслужват? Защото не могат нито да строят, нито да обслужват. Откъде им е уранът? От Франция? На Франция доставките ще секват. Изпъдиха ги от Африка и свърши урана.
    Ще ни съсипят АЕЦ Козлодуй. И на тия служебни бокл.ци не им пука. Днес са тук, утре ги няма. Случката Мустафата и това е.
  • 98 111123223333

    3 1 Отговор
    Енергийният министър обяви за нова епоха за АЕЦ "Козлодуй"
    няма нужда от енергоспестяващи крушки, каза той,скоро хората сами ще започнат да светят!
  • 99 особен

    1 1 Отговор
    Национални предатели и марионетки.За пари продават националните интереси.
  • 100 а служебниците

    1 0 Отговор
    уж бяха само за да подготвят " честните избори". С какво право този сключва договори - никой не го е избирал?
  • 101 логиката е желязна

    0 1 Отговор

    До коментар #94 от "БазаДанни":

    България има АЕЦ, няма ядрена подводница.
  • 102 Киро Мустафа

    3 1 Отговор
    Родиноотстъпници! Пистолети ли им държат на главите?! Не е за вярване... Щатите и Франция взимат половината си ядрено гориво, особено обогатеното, от Русия. Докараха ни да се надяваме, че всичко ще си е същото, просто американците ще кешират голяма комисионна. Цената на ел. енергията разбира се ще се вдигне. Но най-лошото за българите е какво ще правим с използваното гориво!! Досега, който снабдяваше с ядрено гориво, си прибираше обратно отработеното. Но сега - жална ни майка!
    Марионетки, продажници!
  • 103 мръсници

    1 0 Отговор
    За 1месец. на бързо Iе наместиха на готово!....
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове