Last news in Fakti

25 Декември, 2022 15:28 5 778 23

Бездомен мъж върна изгубено портмоне с пари на собственика му

  • бездомник-
  • мъж-
  • портмоне

Става въпрос за 711 лева

Бездомен мъж върна изгубено портмоне с пари на собственика му - 1
Снимка: Архив

Една история за доброто, което не е облечено в лъскави дрехи, а се случва тихо. Бездомен мъж от Варна върна изгубено портмоне със 700 лева на собственика. Ивелина Клечанова от Варна загубила портмонето си дни, преди да замине на екскурзия в чужбина. Не е предполагала, че някой ще ѝ го върне.

"Не се разплаках, като разбрах, че съм си загубила портфейла, нито от притеснения, нито, когато се обадиха, че е намерен, а нещо ме сграбчи за гърлото като казаха, че е бездомник", разказва тя пред БНТ.

Човек от улицата, когото удобно не забелязваме. Не за първи път намира изгубена вещ. Обикновено я носи в полицията или в близкия офис на един от мобилните оператори във Варна. Свикнал е да ходи там за да се стопли, да си поговори и да разгледа.

"Георги няма и два лева в джоба. Заложи си телефона за 20 лева, за да има какво да яде, но въпреки това връща парите, устройствата, а ние правим всичко възможно да намерим техния собственик", казва Християн Димов.

Георги живее в свой собствен свят. Трудно е да проследиш мисълта му. И макар да губи връзката с реалността, пази човешкото в себе си. Помни всяка намерена вещ и нейния собственик. Помни и Ивелина.

"Ставаше въпрос за 711 лева. Описани са като банкноти и монети, лични документи със снимка, с подпис. Той просто е решил по този начин да живее. Може да няма, но да е честен пред себе си и всички останали", казва Християн Димов.

Ивелина е благодарна за проявената човещина:

"Занесох му спален чувал, одеало, оставих му и парички. Държа се сякаш е най-естественото нещо, което може да направи".

Георги избира съвестта пред комфорта и все така незабележим, се изгубва сред хората. Разпознаваем е единствено за тези, на които е предал доброто.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 72 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мирно

    36 4 Отговор
    Ша ме разплачеш бе. Дълг задължение е на всеки човек да върши добро. Заповедта на Бог гласи обичай ближния като себе си
  • 2 При СОЦИАЛИЗМА

    63 14 Отговор
    Нямаше БЕЗДОМНИ !

    Коментиран от #6, #9, #22

  • 3 само питам

    36 21 Отговор
    КИРО кога ще върне откраднатите пари ?

    Коментиран от #16

  • 4 Реалист

    10 28 Отговор
    Господ взел от един дак на друг. Ама той против волята му.Кой знае как ги крала тая за да не и е мъчно за тези пари.
  • 5 Разплаках се чак

    23 2 Отговор
    Напомни приказката за добрия Ром дето учат децата в училище дето намерил пари и ги върнал,! Дето баща му намерил цяло гърне злато и го предал на вторични за бронз, 4 лева килото!
  • 6 тука е така...

    12 21 Отговор

    До коментар #2 от "При СОЦИАЛИЗМА":

    То и пари нямаше...

    Коментиран от #8

  • 7 Ще почерпя

    38 1 Отговор
    А много имотните и богати политици,ще бръкнат в джоба на бедните хора и ще им вземат последния лев,без да се крият и с усмивка на лицето и ще кажат,че са направили най правилното нещо и са честни пред себе си и хората.
  • 8 00014

    30 0 Отговор

    До коментар #6 от "тука е така...":

    А сега от тези, които имат, поне 90 % са крадци, мутри и мошеници.
  • 9 А имаше ли индиански гета

    17 31 Отговор

    До коментар #2 от "При СОЦИАЛИЗМА":

    Нямаше бездомни, ама имаше бедни и полугладни, които само през витрините гледаха как в ресторанта се тъпчат и забавляват...Беше на забранено да се оплакваш, че нямаш дом, нямаш препитание...И стига сте ревали за социализма, защото, ако беше много хубав, сегашните потомци на ЦК на БКП, които ни управляват, щяха да си върнат тоталитаризма...Ама, дават мигач наляво, пък завиват надясно😂😂😂Защо ли децата им са в гнилия запад, а не в щастливата империя на джуджето?!😂😂😂

    Коментиран от #10

  • 10 дааа

    32 8 Отговор

    До коментар #9 от "А имаше ли индиански гета":

    Не заслужаваш отговор, презирам лъжците.
  • 11 Госあ

    8 12 Отговор
    Доста глупава постъпка в случая. Или наистина пък много благородна, но заслужава ли я простолюдието ?
  • 12 цербер

    9 1 Отговор
    Бездомен мъж върна изгубено портмоне с пари на собственичката му.
  • 13 А драгалевската

    20 4 Отговор
    седесарска печка кога ще връща крадените народни пари?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Новичок

    11 4 Отговор

    До коментар #3 от "само питам":

    Като ги върне Бойко,та и той щял.
  • 17 що не ги намеря аз

    1 15 Отговор
    дедо Боже е решил да го зарадва ама глупака тъй и не разбрал. като във вица за военните дето господ им оставил акъл на моста ама те форсирали реката.
  • 18 Име

    23 0 Отговор
    Прекланям се пред този, Човек!
  • 19 Дони

    13 0 Отговор
    А оня даде ли му поне 20лева
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Митко

    1 5 Отговор
    Подхвърлено портмоне. Нашия човек го предава на полицията и....... Хоп сензация в ефира. Едно време имаше нар. Артист. Зас. Артис в театрите. А сега артистите са навсякъде.
  • 22 Помня

    0 5 Отговор

    До коментар #2 от "При СОЦИАЛИЗМА":

    При социализма нямяше бездомни , но и живот нямаше.
  • 23 Констатираща

    3 0 Отговор
    Няма нищо чудно в постъпката на бездомния, защото именно бедният човек е състрадателен и не би желал да причини някому материално страдание, защото знае какво е. Обикновено бедните са по-честни, добри, състрадателни и отзивчиви, а може би именно затова са бедни, защото са запазили човешките добродетели в себе си, задоволяват се с малко, нямат високи изисквания и претенции, а това ги прави особени и несъвместими със съвремието.
    Веднъж бяхме намерили мобилен телефон, издирихме собственика и го върнахме лично. Предложиха ни пари, но не ги приехме, защото така е възпитателно, а те се учудиха, че още имало хора. След време, на входа на дискотека, която беше препълнена, намерих пак мобилен телефон и го предадох на полицаите, които охраняваха, защото не можах да намеря личния охранител на дискотеката. Те се спогледаха, усмихнаха и това много ме озадачи. На другия ден разказах на охранителя на дискотеката, който не намерих тогава, за да му дам телефона и го запитах дали някой е търсил телефон и какво е станало. Оказа се, че момчето, което го е загубило, дълго го е търсило, но не го е намерило. Много мъчно ми стана, че не се завърнах в дискотеката, за да обявя по уредбата, че съм намерила телефон, а се доверих на полицаите, но трябваше да пътувам и много бързах.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове