Last news in Fakti

25 Декември, 2022 22:30 2 059 3

Важните новини във ФАКТИ на 25.12.2022 г.

  • глоба-
  • боян саръев-
  • отпуск-
  • св. александър невски-
  • загинали-
  • пожар-
  • поскъпване

Глобата се събира от НАП. Тя не е работа на полицията. Нейно задължение е само да я издаде и евентуално да я защити в съда. Съдебните разноски обаче са си за полицията и тя има интерес да събере дълга си

Важните новини във ФАКТИ на 25.12.2022 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Внимавайте, ако решите да обжалвате глоба от КАТ

Нарушители на пътя са ударени със сериозна тесла от КАТ, ако решат да обжалват глоба, като размерът на наказанието им може да скочи до шест пъти, пише "Телеграф".

Боян Саръев: Родопите са християнски още от древността

“От историята знаем, че Родопите са били християнски още преди приемането на християнството от св. цар Борис I. За основен и първи кръстител на Родопите се смята Никита Ремесиански, чиято резиденция е била на Перперикон. Даже е открита църквата, в която той е служил и извършвал кръщение". Това каза за Агенция “Фокус" отец Боян Саръев, съвременният кръстител на Родопите, в коментар по темата може ли хора с различни богове да бъдат единни и да живеят в мир.

“Родопите са границата между две култури и цивилизации, това се вижда с невъоръжено око даже, защото като тръгнеш из Родопите, виждаш множество минарета и множество също църкви, макар че недостатъчно, но достатъчно присъстващи, за да покажат, че става въпрос тук за две култури и цивилизации", допълни още отецът.

В Родопите съжителстват отдавна, от векове, християнството и мюсюлманството и хората така са се сработили, че знаят как да живеят, знаят как общуват. Още повече, че те по наследство знаят, че всички християни и мюсюлмани са роднини, близки – едните са откъснати от другите, потурчени, става ясно от думите на отец Саръев.

Има спекулации доколко насила и доколко доброволно е ставало помохамеданчването, но такъв акт не може да бъде доброволен, когато във всяко село е имало и се пазят в паметта имената на много църкви около селата, коментира още Саръев.

“Няма село в Родопите където и да отидете в мохамеданско, където да няма около селото имената св. Марина, св. Илия, Господнято и т.н., което показва, че това са бивши християнски населени места и този помохамеданчен народ е бил някога християнски", обясни той.

Саръев допълни, че в което и родопско село да се отиде, една копка да се направи - излиза църковна утвар или основи на църква, основи на манастир, или кръстове, потири, църковна утвар.

“Всичко това говори за предишния християнски характер на Родопите", категоричен е отец Саръев.

До края на годината работещите могат да ползват отпуска си за 2020 г.

До края на годината работещите имат възможност да ползват отпуска си за 2020 година, тъй като тогава изтича двегодишната му давност, напомнят специалистите по трудово право. В последните два работни дни до края на тази календарна година - 29 и 30 декември, хората могат да поискат от работодателите си отлагане на неизползвания си отпуск от 2022 година за 2023 г.

Божествена света литургия в храм-паметника „Св. Александър Невски“

Негово Светейшество Неофит - Патриарх Български и Митрополит Софийски за първи път от месеци присъства лично на литургия в катедралния храм „Св. Александър Невски”.

Трагедия на Коледа: Трима души са загинали при пожар в София

Трагедия на празника в столицата. Трима души загинаха след голям пожар на улица "Бачо Киро" в София, съобщи БНТ.

Сигналът за пожара е подаден на телефон 112 малко след 1 часа тази нощ. Един от загиналите е квартирант.

Огънят е тръгнал от подпокривното пространство. Изгорял е последният етаж, където има голямо количество дървен материал и това е една от причините огънят да се разрастне толкова бързо.

Стълбището в къщата е било дървено и най-вероятно затова хората не са могли да избягат. Огледите на място продължават.

Пожарникари предупреждават: По празниците внимавайте с печките

По-малко инциденти с пиротехнически средства по новогодишните празници се наблюдават през последните две години. Това посочват от бургаската пожарна. Въпреки това хората трябва да внимават с отоплителните си уреди.

Продължава плавното поскъпване на хранителните стоки на едро

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, се покачи през седмицата с 0,35 на сто до поредния си рекорд от 2302 пункта. Показателят надмина в средата на ноември най-високото си историческо ниво от 2222 пункта, постигнато в началото на май тази година. За един месец равнището на показателя се е вдигнало с 2 процента, а за три месеца - с 11,42 процента.
Базовото ниво на ИТЦ - 1000 пункта, е от 2005 г.

Оранжерийните домати тази седмица вдигат цената си с 1,7 на сто и се търгуват по 3,27 лева за килограм. Цената на оранжерийните краставици остава 3,56 лева за килограм. Червените чушки поскъпват с 13,8 на сто до 3,38 лева за килограм в края на седмицата.

Картофите добавят пет стотинки и се продават по 1,25 лева за килограм, а морковите отстъпват с пет стотинки до 1,10 лева за килограм. Зелето скача с 2,2 на сто и се продава по 0,92 лева за килограм.

Ябълките скачат с 10,6 на сто и се купуват по 1,36 лева за килограм. Цената на лимоните пада с 6,5 на сто до 2,46 лева за килограм. Портокалите падат с 14,4 на сто до 1,67 лева за килограм, мандарините - с 10,9 на сто до 1,96 лв./кг, а бананите поевтиняват с 1,8 на сто и се продават по 2,77 лева за килограм.

Кравето сирене поевтинява с 1,7 на сто и се търгува по 11,31 лева за килограм, а кашкавалът тип "Витоша" поскъпва с 0,3 на сто и се продава по 18,25 лева за килограм.

Олиото тази седмица сваля цената си с 0,7 на сто до 4,47 лева за литър. На Софийската стокова борса олиото и тази седмица се предлага на цена 3,50 лева за бутилка от 1 литър.

Пакетче краве масло от 125 грама поевтинява с 1,4 на сто до 2,89 лева. Пилешкото месо поевтинява с 0,7 на сто до 6,05 лева за килограм. Захарта пада с 2,0 на сто и се продава по 2,51 лева за килограм в края на седмицата.

Брашно тип "500" поскъпва с 1,4 процента и се търгува по 1,42 лева за килограм.

Оризът се купува по 2,90 лева за килограм. Яйцата се продават по 0,39 лева за брой на едро в края на седмицата.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 е егати

    4 4 Отговор
    Предлагам вариант – задължително въвеждане на софтуер в автомобилите, движещи се на територията наричаща до момента все още бг, който софтуер да е свързан с вградена в автомобила система за навигация, който автоматично при движение на автомобила да спазва ограниченията на скорост съобразно това, дали се движи ППС в населено място, извън населено място, магистрала и да не позволява на водача на ППС, независимо от неговото желание да превиши ограничението на скоростта на определения участък… Тези водачи, които по един или друг начин се опитат да заобиколят това софтуерно ограничение, въведено на управляваните от тях автомобили, да бъдат, санкционирани първо с въвеждане в управляваните от тях автомобили, на софтуер, ограничаващ максималната им скорост на движение с 20 км/ч по-ниска от установената в закона – и за населени места, и за извън населени места, и за скоростни пътища, и за магистрали, а при повторно деяние – лишаване завинаги от правото да управлява ППС, т.е. д няма права и файтон и каруца да кара…

    Коментиран от #3

  • 2 Дааа

    5 1 Отговор
    Най важната новина , е че съществувате мерзавци! иван костов е жив, и все още има шанс да умре в леглото си! Това не трябва да се допусне!
  • 3 Ходи на лекар

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "е егати":

    бе доносник! Да ти "софтуеримам" тиквата празна!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол